Прескочи до съдържание

дневник Лука - фотодневник


Spqr

Препоръчани мнения

Кат' Лука втора няма...

 

P1019251.JPG

 

Всеки от класните градове в Италия си има специфична черта. Онази частица, която прави разликата. 

 

P1019352.JPG

 

В Лука едната отличителна черта е концентрацията на много красота в малка площ. 

 

P1019366.JPG

 

По-специфичното. Твърди се, че в Италия има 4 града с изцяло запазени стени, обграждащи историческия център. Но само и единствено в Лука може да се разхождаш върху стените. 

 

P1019214.JPG

 

В Италия кроасанът се нарича корнето. С крем е. Вкусен е. Но не гледайте него. А в кадъра съм заснел случайно един непознат човек с бяла фланелка. Все едно се е хванал за главата. Така е. Лука поражда емоции.

 

P1019278.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 27
Връзка към мнение

Град като Лука избягвам да го наричам градче. Много гордост лъха от него. Преминавайки през главната от 8-те порти, постепенно започваме да осъзнаваме величието на града.

 

P1019433.JPG

 

Трудната част при планиране е в коя част от стените да се качим. Цялата обиколка е над 4 км. и не от всяка страна се открива въздействаща гледка. Поне на лъвове ще се нагледаме. Доминцията им е очеизвадна и има защо, за което по-късно ще пиша.

 

P1019427.JPG

 

Едва ли има дилема дали си заслужава да се види градината на двореца Пфанер от стените на Лука. Бих казал, че това е кулминацията при гледките от стените.

 

P1019334.JPG

 

Леко странично, спрямо горната снимка, е точната позиция да се заснеме освен аристократичната градина Пфанер, но и фасадата на църквата San Frediano.

 

P1019321.JPG

 

Акцентирам силно върху гледките от стените. Да повторя. Няма друг град в Италия, който да предлага такова удоволствие. Едно от нетипичните черти в градоустройството на Лука е, че катедралата (Duomo di San Martino) е разположена до стените. Не е централно. Следователно се открива перфектна гледка от стените.

 

P1019224.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 26
Връзка към мнение

Много интересни снимки, определено си личи, че това е нещо различно от добре познатите туристически дестинации и места. Заслужава си да се види. Поне за мен. 

Връзка към мнение

Продължавам с магията.

 

Слизайки от стената около катедралата, се слиза на via del Fosso. Покрай нея минава канал.

 

P1019228.JPG

 

Продължавайки по улицата, виждаме друга от грандиозните порти: San Gervasio

 

P1019234.JPG

 

Интелигентното планиране в италианските градове е повод за възхищение. Къде ще се пресекат улиците, започващи от двете споменати досега порти? Къде другъде ако не на централния площад San Michele. Кой ли би се изненадал, че именно тук е бил форумът в античността.

 

P1019271.JPG

 

Зяпа се в захлас. San Michele in Foro.

 

P1019289.JPG

 

Стилът е романо-пизански. По друг начин казано, романска архитектура с модел от катедралата в Пиза. Загледайте се, с цели четири реда лоджии по фасадата. А на върха е Архангел Михаил. И този мраморен пир за сетивата не е катедралата в Лука. 

 

P1019270.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Някога в Лука е имало над 100 църкви. Логично. Бил е наричан "градът на 100 църкви". Толкова много са, че днес някои имат други функции. Ежегодният фестивал на Пучини се провежда в Сан Джовани.

 

P1019414.JPG

 

В други, като Санта Катерина, ще онеемеете от триизмерните барокови стенописи в подкуполното пространство. 

 

P1019305.JPG

 

В третия случай, фасадата на San Frediano е украсена с християнска мозайка. По константинополски. Единствената друга църква в Тоскана с фасадна мозайка е Сан Миниато във Флоренция.

 

P1019350.JPG

 

Би следвало църквата на Св. Франциск да е по-скромна. Да, ама не. В Лука са други нормите. Мраморът е в изобилие. Митичната мраморна кариера в Карара е наблизо. 

 

P1019243.JPG

 

Забележете, че катедралата Сан Мартино е с три реда лоджии. По-малко от Сан Микеле. От друга страна повечето църкви имат сходен екстериор. Класата на Лука е именно в традиционализма. 

 

P1019405.JPG

 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Цял ден за Лука и Пиза се убедих, че е трудно постижимо. И двата града предлагат доста материал за разглеждане. Лука си е почти за цял ден. По тази причина беше съчетана с друг малък, пренебрегван, прекрасен град: Пистоя. Ще има отделни теми.

 

Емблематичният, овален площад: Piazza dell' Anfiteatro. Подобно на "Навона" в Рим е издигнат върху арената на античен амфитеатър. Интересна черта е, че липсва църква. Което може да си го обясним, че чак през XIX век придобива днешния си вид и периодът на голямото църквостроене е отминал.

 

P1019253.JPG

 

Достъпът до самия площад е нестандартен. През четири прохода от всяка страна. Създава се усещането, че все едно е голям вътрешен двор. 

 

P1019259.JPG

 

Джакомо Пучини е най-популярната личност, родом от Лука. Близо до централния площад Сан Микеле е живял. Днес пространството е оформено като малък площад. Родната му къща е музей и се пада в дясната част, диагонално на снимката.

 

P1019290.JPG

 

Пиаца Гранде. Или Piazza Napoleone. Най-големият площад. Не бих казал, че естетически блести. Особено в пазарни дни. 

 

P1019423.JPG

 

Обещах. Прави силно впечатление. Навсякъде по църквите в Лука (и не само) има два лъва над входната врата. В Емилия-Романя поддържат колоните на главния вход, в Северна Тоскана обаче двата лъва са по-нависоко. Забележително е как всеки регион си има своя специфичен културен детайл.

 

Не знам точната причина защо е така. Подозирам влиянието на Пиза е значимо и по-ключовите църкви в Лука са моделирани от "Площада на чудесата". Нормално е щом като става дума за един от най-красивите площади в света.

 

P1019248.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Последните пет снимки.

 

Твърди се, че през средновековието са били 130. Кулите в Лука са глазурата. Онази неизменима съставка, когато се спомене италианско средновековие. Кулата Guinigi е най-популярната.

 

P1019387.JPG

 

Забележителна с това, че на върха са посадени дървета. Символ на прераждането. Екстравагантно.

 

P1019386.JPG

 

По-висока е часовниковата кула. И двете кули могат да се изкачат.

 

P1019381.JPG

 

Фоторазказът ми приключва с единствената забележителност отвъд стените. Хем е доста близко, хем е трудно откриваемо. Трябва да знаеш, че съществува. Какво ли е това?

 

Точно зад ж.п. гарата в една неасфалтирана пряка се вижда този занемарен кръгъл храм. Заради него ли пиша тези няколко изречения? Какво му е специалното?

 

P1019449.JPG

 

Тази постройка маркира една грандиозна структура. Когато минем зад него, пред нас се изправя трикилометров акведукт в цялата си осанка. Все едно е някакъв фокус. Не е античен, а от XIX век. Ефектно е.

 

P1019442.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.