Прескочи до съдържание

С кола в Италия за 10 дни.


П.Кръстев

Препоръчани мнения

Така както виждам избираш малко Венето, малко Тоскана, малко Лигурия, малко Френска ривиера, като се чудиш и за езерата.

Ако аз обикалям там бих избрала Венето и Езерата - Комо, Гарда, Изео, Маджоре.

Или Венето и Тоскана и Лигурия, но зоната близо до Тоскана с Чинкуе тере и Портофино.

Италианската ривиера до границата с Франция и Монако са си отделно пътуване.

 

Мое мнение, но наистина виж картата. Не че не може да се мине и това което си написал, но си е стоене в колата, а Италия си иска шмугване в малките улички, стоене на чаша вино или кафе и дълги вечери. Само за да усетиш удоволствието от Венеция си иска поне три дни. Верона- минимум ден, Флоренция - 3 дни + по ден за Сиена,  за Лука и Сан Джимиано и за останалите градчета там.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Да вдигна темата малко. Някой пътувал ли е в тази част на Италия в края на Юли, бих искал да знам дали времето в следобедните часове е невъзможно за стояне/разхождане на открито?

 

Били сме в Атина  през Август и наистина жегата беше много сериозна и в часовете от 12:00 до 16:00 изобщо не беше добре да се излиза навън.

 

В допълнение - наистина май ще е най-добре да се средоточим върху 2-3 региона, които да разгледаме по-подробно, вместо да се хвърляме към Френската ривиера ...  Планът ми е за Венеция + Емилия-Романя и Тоскана. В момента чета и се опитвам да направя някакъв маршрут, но има толкова много места, че съм тотално объркан.

 

Болоня, Флоренция - задължително. Иска ми се да минем през Имола, Равена и Римини. Сан Марино, Сиена, Лука, Пиза, Маранело. Отделно искам да включим и малки градчета  като Сан Джиминяно, Волтера, San Quirico d'Orcia и Пиенца, Кианти.

 

Разполагаме с 14 нощувки общо. Мисля, че  2 за Венеция, 2 за Болоня и 3 за Флоренция е ОК ? Останалите 7 трябва да ги разпределим по някакъв начин по горните места.

 

П.С. Препоръки за местенца за отсядане с паркинг ? На 10-15 км от  Венеция намерих някаква къщичка

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение

Има карти на Италия с пътищата и със забележителностите. Погледни я и си начертай примерен маршрут първо в едната област ,после във втората  Като набележиш градовете сравни цените на спането с тези на съседните избрани. Погледни в интернет и цените на платения паркинг в избраните градове.Ще се окаже ,че е доста по-изгодно да спиш 3 или 4 дена в точка А и от нея да пътуваш всеки ден по 100 км до точки Б,С и Д.И за 140 дни не може да разгледаш всичко ,камо ли за 14(от които поне 4 са по пътя).Не се напъвай излишно.

През юни съм бил 6 дена в Италия от които 5 дена бяха дъждовни:-)).Бил съм и в страшна жега в средата на септември. Никой не може да ти каже какво ще е времето през месец юли 2016г в Ливорно или в Равена.:-)).

Виж какви пътища свързват градовете които си си избрал да посетиш. Дали имаш избор(платени ,бързи, бавни или безплатни).И това също  ще окаже влияние в/у избора ти. Погледни цените на платените, както и времето за пристигане по безплатните.!!.

И последно, ако си си избрал Сан Марино да разгледаш, скокни и до Сан Лео. Само на 30км са един от друг. В тази част е и Урбино. Не е  за пропускане с родната къща на Рафаело, Университета и много добре запазения замък.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз бях това лято в средата на август във Флоренция, Пиза, Лука, Сиена(там на площада ми се видя най-топло), С.Джиминяно и Болоня - чудно беше времето!

Топло, но не беше непоносима жега.

 

През юни бях в Римини, Равена, Сан Марино и Урбино - приятно време.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Болоня, Флоренция - задължително. Иска ми се да минем през Имола, Равена и Римини. Сан Марино, Сиена, Лука, Пиза, Маранело. Отделно искам да включим и малки градчета  като Сан Джиминяно, Волтера, San Quirico d'Orcia и Пиенца, Кианти.

 

Разполагаме с 14 нощувки общо. Мисля, че  2 за Венеция, 2 за Болоня и 3 за Флоренция е ОК ? Останалите 7 трябва да ги разпределим по някакъв начин по горните места.

 

Преди да мислиш броя на нощувките, изясни си какво искаш да видиш в самите градове. Това е ключово.

 

Май някъде написа, че не си падаш много по музеи. Флоренция е точно такъв град и ако няма много да ходиш по музеите, църквите и дворците, може да намалиш нощувките с един брой.

 

Венеция е заслепяващ град. Бих увеличил на три. Пропускаш Ферара в Емилия-Романя. Според мен е вторият най-хубав град в региона след Болоня. А и ти е по пътя. Равена пък е най-стойностният в Емилия-Романя. Там също си направи сметката дали ти се гледат раннохристиянски мозайки в много църкви? 

 

Нахвърлям мисли, защото някои от градовете са с по-силен природен фактор, докато други са тежката културна артилерия. И ако второто много не те влече, да не останеш разочарован. Затова го пиша. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Май някъде написа, че не си падаш много по музеи.

 

Да, не си падаме много по музеи и църкви. Естествено, това не значи, че напълно ги игнорираме. Места като музеите във Ватикана, катедралата Св. Петър, Сътворението и Тайната вечеря сме ги посетили и със сигурност не ни е било скучно. 

 

Повече обичаме разходките по малки улички и площади, италианската кухня и природните гледки.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз през 2010 г. със семейството ми направихме следното пътешествие за 10 дни:

Пловдив - Терме Чатеш (Словения) 1 нощувка

Терме Чатеш - Венеция 1 нощувка

Венеция - Флоренция 2 нощувки (крайно недостатъчно)

Флоренция - Рапало 1 нощувка ( лигурско море) - разглеждане на Порто Фино с корабче

Рапало- Ница 3 нощувки в Ница - минаване през Сан Ремо за някаолко часа, 1 пълен ден в Монако, 1 пълен ден в Сент Тропе

Ница - Верона 1 нощувка - разглеждане на Верона

Верона - Загреб 1 нощувка

Загреб- -Пловдив

Напълно постижимо е , и ще Ви донесе чудесни преживявания!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

39 идеи за размисъл.  :rolleyes:

 

Ужас. Взех да се отказвам.... :lol:  

 

Сега сериозно - ще прочета където каквото има за Тоскана и Емилия-Романя и ще се опитат да съставя някакъв ориентировачен маршрут, който ще публикувам тук за съвети.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Една подсказка. Опитай се да съставиш маршрут, който да включва следобедни кратки преходи. Така в най-големите жеги ще бъдете в колата на климатик. Естествено за дългите преходи този вариант отпада...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Последните няколко прехода с кола, правя нещо ново и съм много доволен.

Тръгвам без да имам резервации, когато стане 17 часа, вече  знам къде ще се спи като зона-град. Влизам в букинга или някъде другаде и избирам хотел на около час път от мен. Цените са същите, даже понякога са по-евтини, няма как да се остане без хотел, отпада притеснението дали ще се стигне, бързането и всички други минуси, при наличието на резервация.

Минус е, че трябва да имате нет или да спрете някъде където има. За напред смятам да го практикувам, понеже ми е много спокойно и си спирам където и за колкото време искам.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз пък не съм сигурен, че края на Юли ще има толкова голям избор от добри места, с добра локация и паркинг. Не съм такъв човек, обичам всичко да ми е готово.

 

Ето и какво успях да измисля, всички времена, които съм писал за пътуване са с "Avoid tolls" в Google maps:

 

23 Юли: Sofia - Venezia, нощен преход, пристигане около обяд. Отсядане около Mestre. 2 нощувки.

25 Юли: Mestre - Bologna (3 часа). Отбиване във Ферара за 2-3 часа?  2 Нощувки в Болоня.

27 Юли: Bologna - Ravenna  (2 часа). Отбиване в Imola за 1-2 часа, колкото да видим пистата. 2 Нощувки в района на Ravenna.

29 Юли: San Marino - Pienza (3 часа). 2 нощувки в  Pienza или някъде в този регион. Разглеждаме малките градчета и селца в региона - Pienza, San Quirico d'Orcia, Montepulciano

31 Юли - към Сиена (~ 1 час). Ако успеем към 9 да сме в Сиена, разглеждаме града до към 16:00 - 17:00 и напускаме в Посока Флоренция. Нощувка около Castellina In Chianti SI, Italy

1 Август - Florencia (1 час). 2 нощувки

3 Август - Florencia до Pisa (1 час и 10 мин), разглеждане, пътуване към Manorola (2 часа). Нощувка в района. 

4 Август - Manorola - Maranello. (3 часа и 10 мин). Музея на Ферари, може би каране на Ферари. Нощувка в района.

5 Август - Може би малко от Modenna(?) и насочване обратно към Венеция. Колкото повече път отметнем, толкова по-добре. Нощувка някъде в региона, някой град, който сме изпуснали? Падуа ?

6 Август -  обратно към София.

 

Общо около 1400 км се падат от 23 Юли до 6 Август с начална и крайна точка Венеция. Отиване и връщане от София са още 2400км.

 

Последните дни ми се вижда малко сбита програмата, но не е нещо фрапантно. Така покриваме почтви всички места, които изредих по-рано, без San Gimignano и Volterra, които пропускаме.

 

Какво мислите?

 

П.С.  С избягването на толове по този маршрут, според google, пътуването се увеличава само с 4 часа. А спестените пари са oколо 50 евро. (Viamichelin.com). Естествено има всякакви комбинации от толове + безплатни пътища, които биха ми оптимизирали малко времето без да плащам много. Това е въпрос на допълнителни размишления, след като се фиксира крайния маршрут.

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение

Не разбрах къде не искаш да плащаш, през целия път или само в Италия? Трябваше да напишеш разстоянията между градовете в км, не в часове.

В Италия е много тегаво да се кара по междуградските пътища. Пробвал съм и грубо се губи над 2 пъти повече време за едно и също разстояние, сравнено по магистралата. Ако преходите са малки няма голям проблем разбира се, но пак се губи време, а то не ти е в повече като гледам програмата. Вероятно ще прецениш на място, като видиш, че изоставаш, отиваш на платеното.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не разбрах къде не искаш да плащаш, през целия път или само в Италия? Трябваше да напишеш разстоянията между градовете в км, не в часове.

В Италия е много тегаво да се кара по междуградските пътища. Пробвал съм и грубо се губи над 2 пъти повече време за едно и също разстояние, сравнено по магистралата. Ако преходите са малки няма голям проблем разбира се, но пак се губи време, а то не ти е в повече като гледам програмата. Вероятно ще прецениш на място, като видиш, че изоставаш, отиваш на платеното.

Само в Италия смятам да избягвам толовете, където може, защото смятам, че красотата е по междуградските пътища. Ако първите дни видя, че се губи повече време от предвиденото ще се качим и на магистралите. Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз пък не съм сигурен, че края на Юли ще има толкова голям избор от добри места, с добра локация и паркинг. Не съм такъв човек, обичам всичко да ми е готово.

 

Ето и какво успях да измисля, всички времена, които съм писал за пътуване са с "Avoid tolls" в Google maps:

 

23 Юли: Sofia - Venezia, нощен преход, пристигане около обяд. Отсядане около Mestre. 2 нощувки.

25 Юли: Mestre - Bologna (3 часа). Отбиване във Ферара за 2-3 часа?  2 Нощувки в Болоня.

27 Юли: Bologna - Ravenna  (2 часа). Отбиване в Imola за 1-2 часа, колкото да видим пистата. 2 Нощувки в района на Ravenna.

29 Юли: San Marino - Pienza (3 часа). 2 нощувки в  Pienza или някъде в този регион. Разглеждаме малките градчета и селца в региона - Pienza, San Quirico d'Orcia, Montepulciano

31 Юли - към Сиена (~ 1 час). Ако успеем към 9 да сме в Сиена, разглеждаме града до към 16:00 - 17:00 и напускаме в Посока Флоренция. Нощувка около Castellina In Chianti SI, Italy

1 Август - Florencia (1 час). 2 нощувки

3 Август - Florencia до Pisa (1 час и 10 мин), разглеждане, пътуване към Manorola (2 часа). Нощувка в района. 

4 Август - Manorola - Maranello. (3 часа и 10 мин). Музея на Ферари, може би каране на Ферари. Нощувка в района.

5 Август - Може би малко от Modenna(?) и насочване обратно към Венеция. Колкото повече път отметнем, толкова по-добре. Нощувка някъде в региона, някой град, който сме изпуснали? Падуа ?

6 Август -  обратно към София.

 

Общо около 1400 км се падат от 23 Юли до 6 Август с начална и крайна точка Венеция. Отиване и връщане от София са още 2400км.

 

Последните дни ми се вижда малко сбита програмата, но не е нещо фрапантно. Така покриваме почтви всички места, които изредих по-рано, без San Gimignano и Volterra, които пропускаме.

 

Какво мислите?

 

П.С.  С избягването на толове по този маршрут, според google, пътуването се увеличава само с 4 часа. А спестените пари са oколо 50 евро. (Viamichelin.com). Естествено има всякакви комбинации от толове + безплатни пътища, които биха ми оптимизирали малко времето без да плащам много. Това е въпрос на допълнителни размишления, след като се фиксира крайния маршрут.

Беше споменал ,че не сте много по музеи църкви. Та 2 дена в Равена ще са ви много.2-3 часа за Ферара са недостатъчни. Що се отнася до Модена.....само ако си падаш по спортни автомобили. Музея на Ферари(намира се на 300 метра от гарата) и пистата Маранело.(има шатъл м/у тях ,но ще са необходими около 4-5 часа).Падуа е много хубава, но за подробно разглеждане  са необходими поне цял ден. Виченца е също хубава . Ако щеш и Триест със 3те замъка заслужава минимум 1 ден.

Като ти гледам маршрута си прибави още едни 500-600 км :-))).

Връзка към мнение

Беше споменал ,че не сте много по музеи църкви. Та 2 дена в Равена ще са ви много.2-3 часа за Ферара са недостатъчни. Що се отнася до Модена.....само ако си падаш по спортни автомобили. Музея на Ферари(намира се на 300 метра от гарата) и пистата Маранело.(има шатъл м/у тях ,но ще са необходими около 4-5 часа).Падуа е много хубава, но за подробно разглеждане  са необходими поне цял ден. Виченца е също хубава . Ако щеш и Триест със 3те замъка заслужава минимум 1 ден.

Като ти гледам маршрута си прибави още едни 500-600 км :-))).

 

2-те нощувки са предвидени някъде в района на Равена или Римини. В това време трябва да разгледаме и Сан Марино. 

 

Последния ден (5 Август) не мисля изобщо да се напъваме да разглеждаме много, ще се отхвърлили достатъчно последните дни. Просто ако имаме нещо "на път" да го видим... ако не - следващия път.

 

Ако мислите, че така програмата е прекално сбита, града който бих премахнал първи е Равена. И да остане Болоня - Имола - Римини - Сан Марино с една нощувка в Сан Марино например.  Така получаваме една допълнителна нощувка, която може да преместим някъде по-напред ?

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение

Като цяло си на прав път. Това с часовете между градовете е относително. Гледам, че за Болоня отделяш време, колкото за Венеция. Макар че профилната ми снимка е от Болоня, държа да отбележа, че разликата между двата града е сериозна в полза на Венеция. Ферара за 2-3 часа е спорно има ли смисъл. Имола за 2 часа става. В Сан Марино колко време планираш, че не се разбира. В Римини ще ходиш ли? Сиена е голяма работа и да не я претупаш.

 

От 3 август натам програма е по-мътна. За Чинкуе Тере отдели повече време или го отрежи. Само Манарола, а другите?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като цяло си на прав път. Това с часовете между градовете е относително. Гледам, че за Болоня отделяш време, колкото за Венеция. Макар че профилната ми снимка е от Болоня, държа да отбележа, че разликата между двата града е сериозна в полза на Венеция. Ферара за 2-3 часа е спорно има ли смисъл. Имола за 2 часа става. В Сан Марино колко време планираш, че не се разбира. В Римини ще ходиш ли? Сиена е голяма работа и да не я претупаш.

 

От 3 август натам програма е по-мътна. За Чинкуе Тере отдели повече време или го отрежи. Само Манарола, а другите?

 

Ако махнем Равена от сметките остава една допълнителна нощувка. 

В Римини какво има да се види, освен огромния плаж ? Предполагам в този период ще е мазало там?  

 

Болоня - Имола - (Римини?) - Сан Марино. Тук се връзват около 3 часа шофиране, 2 часа за Имола и за Римини 3 часа. Привечер настаняване в Сан Марино. На другия ден до 14:00 - 15:00 в Сан Марино и потегляне към Pienza. Така за Сан Марино се връзват една вечер и половин ден.

 

Денят с нощувка, който остава от отпадането на Равена може да използваме за Чинкуе Тере. Така ще имаме един пълен ден за разглеждане на всички градчета.

 

Към Венеция аз лично имам известни резерви. Съмнявам се, че няма да ми хареса особено, затова някак си не му отделям максималното време, което би му отделил всеки.

 

За Сиена съм предвидил цял ден, от 09:00 до 17:00-18:00, мисля, че е ОК ?

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение

Ако нямате отношение към мозайките, тогава посещение на Равена се обезсмисля напълно. Относно пътуването извън магистрали в Италия. Предвиди средна скорост от 60 км/ч и нещата ще ти се изяснят. Римини не смятам, че заслужава някакво внимание при толкова гъсто наситена програма и спокойно можете да минете транзит на път за Сан Марино...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Времето за Сан Марино е напълно достатъчно. Не съм сигурна, че има какво да се види на Имола. До колкото знам е доста занемарена.

За Чинкуе тере ви трябват поне 2 дни. А Венеция много си заслужава! И Падова също, тя ви е на път. 

Връзка към мнение

Малко си се разхвърлял върху доста голяма територия. 

Сан Марино - Пиенца от къде ще го минете. Като гледам Гугъл е горе долу от където минахме и ние, но в обратна посока. Пътя не е 3 часа. Направи си маршрутите във ViaMichelin. Tam с +-30 min. са по точни изчисленията. По отсечката пропускаш Арезо и Кортона. Много си залужават и двете. Има и още няколко селища наоколо за по час разходка, но нямаш време.

 

Аз лично бих зарязала Равена и Сан Марино и бих цепила по магистралата надолу. Т.е. бих се съсредоточила в Тоскана. Но това е мое мнение. 

По петте земи само Манарола ли ще гледате? Август ще е як гъч, но пък ще сте там и е кощунствено да не ги обиколите. Имай пред вид, че там е як туристопотока и цените на нощувки тогава не искам и да си помислям какви ще са. Освен това там изборът е сравнително ограничен. 

Спете в Лука както направихме ние и от там отидете за ден до Пиза и за ден до Петте земи и Ферари. Лука не е за изпускане. Както и Прато и Пистоя, но това пак е мое мнение. На нас за Чинкуе терре ни стигна един ден с влака. Искахме на връщане до Ла Специя да вземем корабче, но времето беше кофти и спряха корабчетата. В друга тема съм писала как се обикалят Петте земи. Мисля Палячи я беше пуснала. 

С тази програма Кианти изобщо няма да го видите. Отдели ден само за него. Още повече, че каза, че сте фенове на природата. По пътя си залужават внимание Кастелина, Панзано, Рада, Греве, Castello di Verrazzano, Castello Vicchiomaggio, Montefioralle(много ми хареса, а и кръчмето беше страшно с пастата с дивеч), Badia a Passignano и още безброй места...имай предвид, че са малки селища, абатства, кастело. За по час разходка и снимки. Но удоволствието е пътя до тях и всички гледки, които виждаш, после се разхождаш около мястото и сядаш да ядеш  :lol:

 

Пропускаш и Сан Джиминяно и Волтера. Недей!

 

Около Монтепулчиано виж и Монталчино и Sant'Antimo.

Редактирано от Bliss
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Римини. Просто старият град е едно 20 минути пеша в противоположната посока на плажа и подозирам това е причината да бъде пропускан. Имола на фона на това, което изпускаш, действително е нищо особено. Пистата е на 10-15 минути от центъра, така че си заслужава за час-два обиколка. Кога друг път ще бъдеш? Сан  Марино е по-малък, отколкото вероятно предполагаш. Така че времето там ще ти е достатъчно.

 

Дилемата е дали си заслужава за Имола, Римини и Сан Марино да пътуваш на юг от Болоня или от Болоня директно към Тоскана?

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Малко си се разхвърлял върху доста голяма територия.....

 

Ситуацията е следната: Приятелката ми много иска да види такъв тип градчета като Манарола и Позитано. Позитано няма как - затова ще отделим нужното време за Петте земи (2 нощувки). Определено няма да са вътре в градчетата на ненормалните цени, а някъде в близост.

 

От друга страна на мен ми се искаше да видя и Сан Марино - определено доста интересна според мен малка държавица. Освен това съм и фен на спортните автомобили и искам да видя Имола и Маранело, без значение дали са запустяли или не.

 

И така, от изток до запад (Сан Марино до Петте земи) трябва да се направи някакъв приличен маршрут, който да изпуска възможно най-малко интересни неща. С малкото информация, която разполагам реших да отделя 2 нощувки за Pianza и региона и само една за пътуването от Сиена до Флоренция.

 

Тук евентуално може да се направи някакво разместване.

    - Средоточаване само в градчетата над Сиена - 3 нощувки.

    -  Оставяне само на 1 нощувка около Пиенца и 2 около Кианти.

    

Нямам идея коя част е по-красива и кои градчети трябва да се видят задължително... ?  Тези, които ти каза или тези, които аз съм предвидил на юг от Сиена?

 

Общо взето искаме ето тези гледки, спокойно каране, спиране за паста/пица и наслаждаване на природата.

 

post-2889-0-68677600-1449826069_thumb.jpg

 

post-2889-0-34602000-1449826075_thumb.jpg

 

Не знам дали сте гледали Top Gear: The Perfect Road Trip 2, но това, което те правят ми е мечта.

 

 

П.С. Spqr, в десетката, точно това е дилемата. Аз имам някакво мнение за Сан Марино, но то изобщо не е подкрепено с никакви факти, ако хората, които са ходили тук ме убедят, че изпускам нещо по-добро, вероятно ще размисля. За Имола - честно да ти кажа не съм и мислил да влизаме да разглеждаме града, а само пистата.

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.