Прескочи до съдържание

Истанбул - Техеран - 128 евро

Препоръчани мнения

Една от целите на magelanci.com е да накара хората да мислят малко по-разчупено, когато става въпрос за пътешествия. Не ви ли е писнало от Гърция и Турция?

Въпреки, че цената на днешната оферта е доста добра, подозирам, че едва ли ще има някой, който да се възползва. Но това няма значение, идеята е да ви провокира да мислите нестандартно или както казват приятелите англоговорящи "outsite the box".

Полетите са на авиокомпания Pegasus, от летище Истанбул - Сабиха. В цената е включен куфар.

Резервация: http://flypgs.com

Примерни дати: 12.11 - 19.11, но цената е налична за много други

Цена: 128.99 евро

Публикувано изображениеОтносно нощувките, нито booking.com, нито agoda.com показват хотели в Иран, подозирам заради някакви санкции за правене на бизнес там. Но съм сигурен, че по-оправните от вас това няма да ги спре.

За самият Иран много не мога да ви кажа. Единственото впечатление, което чувам почти единогласно от посетилите държавата, е че там ще срещнете най-позитивните и приятелски настроени хора на планетата. Като добавите богата култура и история си е достатъчен повод да се посети.

Относно визата. Колкото и да ви убеждават от иранското посолство да се обърнете към агенция, последните данни показват, че виза се издава безпроблемно на летището в Техеран. Ако от авиокомпанията попитат дали имате виза, просто кажете, че ще си извадите на място. Имаме един такъв смелчак магеланец, който мисля някъде по това време трябва да е в Иран. Ще го чакаме да докладва.

Хайде, и по-смело, защото имаме бели петънца в Атласа, трябва да се попълват. Да не ви надъхвам следващия път със Сомалия :)

Кликнете тук, за да видите тази статия

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За да се възползва човек трябва виза. А виза не се вади бързо - бях чела, че поне 3м се чака.

Писал съм за визата. Общо взето има два варианта.

1. Чрез агенция, която издава потвърждение за визата. Т.е. с това потвърждение на летището ти слагат визата. 

2. Просто отиваш на летището и си изкарваш виза на място. 

Има хора, които отиват с потвърждението от точка 1, там дори не им обръщат внимание и ги прекарват през процедурата на точка 2. Така парите дадени на агенцията са дадени за нищо. 

Не че 2 не е единствения вариант за някои нации, например американци и чехи. За първите ясно, но за вторите се оказало че някакво пропагандно американско радио имало централа в Чехия и за това всички чехи, които искат да посетят Иран трябва да си уредят визата предварително. Друга спънка, е че авиокомпании могат да откажат да те качат, ако нямаш потвърждението от т.1, но това не важи за пегасус и atlasjet, които са наясно, че това не е задължително условия за да получиш виза. 

Все пак ще чакаме доклада на колегата като му дойде времето, нямаме огромна статистическа база данни от Иран, но аз лично без притеснения бих отишъл да се оправям директно на място. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Иран - санкции, забрани, проблеми с визата?

После стратегията за паспорта - каква е? Декларира се за изгубен или достатъчно повреден (заради иранската виза) та да се обяви за невалиден и така да не си намаляваме допълнително шансовете за издаване на виза за страни като САЩ, Канада и пр.

За самия Иран пък е разумно да нямаме в паспорта визи за САЩ и Израел.

Е, един допълнителен разход за нов паспорт си заслужава - съгласен, че заради миналото и настоящето (вкл.и санкциите) Иран има харизмата на загадъчна и интерсна страна.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Няма нужда от стратегия. Можеш да си смениш паспорта без никакви обяснения когато поискаш (за български говоря). Ако го обявиш за загубен май се плащаше глоба (ако не представиш стария паспорт когато взимаш новия). 

Връзка към коментар

Да, коментара ми по темата е в саркастичен стил, но идеята зад него, е че посещение на страни като Иран, Афганистан, Сомалия поражда въпроси и догадки в определени служители за други цели, различни от туризма.  

Този поглед върху нещата е дискусионен, но трябва да се знае, че посещение на дадена държава би могло да предизвика потенциални проблеми при желание за посещение на други държави.

Тероризъм, туризъм - думичките нямат ли близко звучене? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

По-скоро в обратната посока би могло да е проблем, да посетиш Иран след Израел и САЩ, но в обратната мисля проблеми няма. В краен случай нов паспорт и това е, няма да позволим някаква бумащина да ни спира я :)

Връзка към коментар

Иран, древна Персия, е държава с велика история и наистина си струва да се види. Хубавото е, че като се замислим е доста близо до нас и при едно леко нормализиране на ситуацията на там ще полетят доста повече магеланци.

Връзка към коментар

Това защо Букинг и подобните сайтове не дават хотели в Иран е лесно обяснимо - заради ембаргото наложено отвън върху страната - по същата причина нашите мобилни оператори нямат роуминг в Иран и тем подобни "дреболии", които не мисля, че биха спрели някой запътил се натам. За визата не е проблем ваденето и, по-скоро е проблемно ползването на дебитни/кредитни карти издадени от "западни" банки, което налага недотам практичното мъкнене на всичките нужни средства "кеш"...

Аз лично Иран съм си я заплюл за догодина, макар че за мен това се явява скъпа дестинация поради характера на моите пътувания - със собствено МПС - то ще е 3.50 бензин през цяла Турция, то ще е карнет дьо пасаж (1100 лв), то ще е гражданска за мотора иразни други такива убавини. А иначе Пегасус дават добри цени в някои периоди и за Иран и за Ирак, Казахстан, Киргизстан, така че си струва да се порови в тази посока:)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Апропо, хотел в Техеран може да се резервира онлайн през

http://bg.otel.com/ . Аз лично никога не съм резервирал през тях, така че нямам лични впечатления! Единственото, което ми направи впечатление е високите цени на хотелите, но след като някъде мярнах, че Техеран е на 33-то място в класацията за най-скъп град, всичко си дойде на мястото...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

А иначе Пегасус дават добри цени в някои периоди и за Иран и за Ирак, Казахстан, Киргизстан, така че си струва да се порови в тази посока :)

Направо си ме заинтригува :)

Връзка към коментар

Преди месец летях чартър от Варна до Германия с АК GERMANIA и в бордното списание имаше няколко страници за Иракски Кюрдистан - поне на снимките изглеждаше удивително красиво. Буквално пишеше, че ситуацията там няма нищо общо с по-южните "конфликтни" райони на страната. Полетите бяха до Ербил и Сюлеймания. Така че Ербил със сигурност ми е в списъка to go there. По-трудното е намиране на спътници за такава дестинация.

Връзка към коментар

Да, Ербил на практика цъфти, да речем е нещо като мини Баку. Чужди инвестиции, строеж, няма ги проблемите на юга...аз в wikivoyage бях чел

Връзка към коментар

Точно преди няколко дни си говорехме с едни приятели за Северен Ирак и  по специално Ербил, и гледах някави клипчета :

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар

Ербил си мисля, че е добро попадение за пътешестващите, които са настроени за нещо по-различно от традиционните маршрути. Там е спокойно (имам познати, които работят в Ербил) и няма нищо общо с останалата част на Ирак. То на практика и тъй нареченият Северен Ирак си е самостоятелна административна единица със собствен парламент, правителство, армия, полиция. Само на теория се води, че е в Ирак...

Хубавото е, че за тези земи 10-дневната туристическа виза е безпроблемна и безплатна - получава се на ГКПП-тата или на летището в Ербил или Сюлеймания.

А иначе Пегасус пътуват до Ербил единствено от Анкара, което не е чак такъв проблем, защото имат по 5-6 полета дневно почти за без пари между Истанбул (Сабиха) и Анкара, с които може да се комбинират полетите. От Истанбул пътуват Атлас Джет, чиито цени са почти двойни, както и Тюркиш еърлайнс, чиито цени са още по-нагоре.

Само да вметна още нещо - с въпросните визи за Северен Ирак не си и помисляйте да се мотаете в същинския Ирак, защото не ги признават и арестуват като за незаконно влязал в страната и разправията е голяма, особено ако сте представител на нищо не значеща държавица като нашата... Имаше наскоро случай с едни руснаци, които бяха ядове по подобен начин, но чичко Путин скръцна със зъби и ги пуснаха набързо...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Някой има ли информация дали ще е проблем с иранска виза да вляза в Северен Ирак (Ербил) и обратното? Интересно ми е дали е възможно да комбинирам двете дестинации.

Връзка към коментар

Не би трябвало да е проблем, двете държави си поддържат дипломатически отношения. По-скоро бих се интересувал как е транспорта между двете...

Връзка към коментар

Още една вметка на тема "Ербил". Ако влизате в Северен Ирак със собствено МПС единственият начин да напуснете страната е през същото ГКПП, през което сте влезли! Ако сте с обществен транспорт подобно ограничение не съществува. От Иран да се влезе в Ирак и обратно мисля че няма ограничения, естествено ако имате нужните визи.

Връзка към коментар

Привет отновно,

Няма да пускам нова тема, нека бъде продължение на тази - след КЛМ и Пегасус пуснаха летни промоции...

Полетите са от Истанбул /Сабиха/ - инфо на следния линк http://www.flypgs.com/en/campaigns/1911/pegasus-launches-summer-2014.aspx?utm_source=Newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2013+|+19+September+|+2014+Summer+Launch

Лично мен ме привлича, Грузия.....

Наслука на всички....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.