Прескочи до съдържание

София

cck

Препоръчани мнения

Преди 1 час, Argentique каза:

Забелязвам интересна закономерност - като питам за разни други места, често получавам разбираеми отговори, ама като питам за София, някои хич не ме възприемат на сериозно...

Пращат ме на Камен дел след нощен полет... 😜

Или при дадено условие:

отговарят с това:

което ми звучи като 由瓦茲拉茲丹到十字架嘅10號(當然係 )

Какъв е този Кръст сега? И Възраждането също? 完全唔明...

Ориентировъчно.

Площад Възраждане до метростанция Джеймс Баучер (Кръста).

Не съм сигурна как мога да дам маршрута в по-удобна форма.

Screenshot_20241114_144509_Maps.jpg

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Argentique каза:

Какъв е този Кръст сега?

С едно отвесно и две водоравни 😎

2021030505sofia.jpg.da7f459a85f743f5a92160c31265e2ea.jpg

@Victoria го е показала на картата на маршрута на 10-ката

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 45 минути , Victoria каза:

Ориентировъчно.

Площад Възраждане до метростанция Джеймс Баучер (Кръста).

Не съм сигурна как мога да дам маршрута в по-удобна форма.

Screenshot_20241114_144509_Maps.jpg

Благодаря, формата е удобна и достатъчно разбираема. :thank_you:

A @домосед-а го слагам в списъка на сеирджиите, да види какво е хубаво там. Но поне няма да скучае сам. :biggrin:

• Смея се 4
Връзка към коментар

С уточнението че и аз не я знам много София 😉  с опознавателна цел предполагам може да се ползват следните опции: 

- безплатен пешеходен тур с гид от Съдебната палата 

- разходка с градски транспорт, конкретно трамвай или тролейбус- пак не ги знам много но: 

•   Тм 10 от Семинарията към център или към Хладилника, Парадайз мол и т.н. 
  • Тм 5 Съдебна палата -> Княжево
  • Тролейбус 2 или 9 от НДК по Раковска май минава един от тях. 
  • Така може спокойно да си гледаш през прозорците и ако си харесаш нещо да слезеш на спирката за подробен оглед 😉  
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 31 минути , milen_40 каза:

С уточнението че и аз не я знам много София 😉  с опознавателна цел предполагам може да се ползват следните опции: 

- безплатен пешеходен тур с гид от Съдебната палата 

- разходка с градски транспорт, конкретно трамвай или тролейбус- пак не ги знам много но: 

•   Тм 10 от Семинарията към център или към Хладилника, Парадайз мол и т.н. 
  • Тм 5 Съдебна палата -> Княжево
  • Тролейбус 2 или 9 от НДК по Раковска май минава един от тях. 
  • Така може спокойно да си гледаш през прозорците и ако си харесаш нещо да слезеш на спирката за подробен оглед 😉  

Благодаря, конкретно старият трамвай ме интересуваше. С опознавателна цел съм ходила пеш из центъра или шц и това ми е предпочитаният начин на придвижване.
И не само съм ходила, а и чуждестранни другарчета съм развеждала (с навигация), ама те като имат нулеви знания, а аз +1+2, съм ехеее. :biggrin: Даже на папата попаднахме тогава случайно. :smile: Бяха във възторг. Аз пък заради тях стигнах до Музея на социалистическото изкуство. :smile:
Преди години, като събирах печати от 100 НТО, обиколих и повечето софийски обекти с печат. Но всичко е било набързо, на пресекулки и предимно с кола, така че ориентацията ми не е добра. Само имаше един музей при Светия Синод, как пък веднъж не го отвориха този музей, като минавах от там...

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, Argentique каза:

Какъв е този Кръст сега? И Възраждането също? 完全唔明...

Да те успокоя (и да се изложа публично, не че ще е за първи път). Този Кръст и аз не го знам. 🙏 за домашно ще ми е.

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , Граф Вронски каза:

Да те успокоя (и да се изложа публично, не че ще е за първи път). Този Кръст и аз не го знам. 🙏 за домашно ще ми е.

Ама каква излагация...? :smile: Съвсем по сократски съм наясно, че не знам нищо. :wink: Но проявявам интерес. А тук на куизове ме пращат, пък точно днес ме мързи. :smile:

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 14 часа, iMari каза:

Честно казано и аз не знаех за Кръста, а историята му е много интересна.

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/100235382/krystyt-v-stolichniya-kvartal-lozenec

В статията има снимка само на старата църква долу на реката, защото горната на Кръста още не е била готова (2013). Снимал съм я малко по-подробно няколко години по-късно (2017). В тоя албум

https://photos.app.goo.gl/z7l5pgRVXt2q2pr73

преди 16 часа, Argentique каза:

А тук на куизове ме пращат

Ама виж със куизове колко любопитни неща се научават!

Хайде още един куиз, ама от трудните!

Да се открие църквата на д-р Лонг. И в цитирания албум, и на картата на София. Да се определи коя е най-близката трамвайна спирка 😉

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 28 минути , домосед каза:

Да се открие църквата на д-р Лонг

Не се вижда сградата на снимките. Нищо от интериорните снимки не напомня евангелска църква.Най-близка като локация е тази снимка. 2017090489sofia.jpg.9e73962a720f2db78bdca8083699f861.jpg

Съответно търсената трамвайна спирка е тази под Операта.

Връзка към коментар
преди 7 минути , iMari каза:

Нищо от интериорните снимки не напомня евангелска църква.

Залагам на жълтата сграда във вътрешния двор, сн. 5-7

преди 7 минути , Фил каза:

Империята отвръща на удара, тук вече и всички софианци са в шах! :grin:

Screenshot.png.ead49fc5f71167e9452b7af12732ca08.png

:biggrin:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , iMari каза:

Най-близка като локация е тази снимка. 

Не

преди 15 минути , iMari каза:

Съответно търсената трамвайна спирка е тази под Операта.

Да

преди 10 минути , Argentique каза:

Залагам на жълтата сграда във вътрешния двор, сн. 5-7

Да! Точно това е входът на църквата. 

преди 32 минути , Argentique каза:

Спирка № 1115

Да 😎

преди 35 минути , Argentique каза:

Излиза ли в Гугъл за две секунди, не е от трудните

Трябваше да питам "На кой доктор е църквата във вътрешния двор", та да видите вие един гугъл 🤔

• Харесвам 1
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , домосед каза:

Трябваше да питам "На кой доктор е църквата във вътрешния двор", та да видите вие един гугъл 🤔

Пак не става трудно така. Трябва без устройства въобще.

Screenshot(1).png.bd3bec9ff2bfb85e226f5e997d4b460a.png

• Шок 1
Връзка към коментар
На 13.11.2024 г. в 23:24, Argentique каза:

Повече ми се ще на старото жълтичкото или от този тип.

Ако искаш наистина хубаво старо трамвайче - най-добре не жълтичко, а зелено "корнишонче" - те са подарък от Швейцария на София и се движат по линия №8
image.png.e4bbb04f70458cd1809e53ff35be3392.png

И понеже едва ли ти се ходи да разглеждаш кв. Люлин :biggrin:, докъдето отива този трамвай, ти предлагам да го хванеш от Съдебната палата (спирка №1721) за кратко - до площад Възраждане. Заставаш на място A, до прозец вляво по посока на движението :grin:, за да се полюбуваш на една от красивите сгради в София, дело на известният архитект Никола Лазаров - понастоящем Министерство на земеделието, а изначално - Окръжна палата. 
image.png.2eebab6e205c5d294fb1faf6309bd2ca.png

След това, като завие трамваят наляво, слизаш на пл. Възраждане (спирка № 1270). 
Минаваш на отсрещната спирка за обратната посока (№ 1269) и, както те посъветваха вече други магеланци-софиянци, хващаш трамвай номер 10 до Семинарията (спирка №1572)

P.S. Аз малко след като бяха пуснали корнишончетата в София и ходих за пръв път в Базел ... и гледам на улицата същите трамваи като в София (тогава още не знаех, че се подарък от Базел) и си казвам: "Е, затова ли бих толкова път, тук ме цакат със същите трамваи като в Люлин" :grin: 

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 2
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 31 минути , Фил каза:

къде е църкавата на адвентистите от седмия ден

Това е лесно. Трудното вече 50+ години го търся и не мога да го намеря даже с гугъл: къде са църквите на адвентистите от първия, втория, третия, четвъртия, петия, шестия и осмия ден.

• Смея се 7
Връзка към коментар
преди 3 минути , домосед каза:

Трудното вече 50+ години го търся и не мога да го намеря даже с гугъл: къде са църквите на адвентистите от първия ...

Ами защото търсиш на неправилното място. :biggrin: 
Отговорът е в Петокнижието, Изход 20:8-11:
"Помни съботния ден, за да го освещаваш.

Шест дни да работиш и да вършиш всичките си работи, а седмият ден е събота на ГОСПОДА, твоя Бог.

Да не вършиш в него никаква работа, нито ти, нито синът ти, нито дъщеря ти, нито слугата ти, нито слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът ти, който е вътре в портите ти; защото в шест дни ГОСПОД направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а на седмия ден си почина.

Затова ГОСПОД благослови съботния ден и го освети." 

• Браво 3
Връзка към коментар

Преди години имаше и едни ретро трамваи (реставрирани), да разбирам, че вече ги няма, щом това зеленото минава за старо...

(Много години не съм се разхождал из София, а последното ми гостуване го изкарах по парковете, планина, и чат-пат Пирогов (предимно за ПСР тест).

Връзка към коментар
преди 11 минути , neuromancer каза:

Преди години имаше и едни ретро трамваи (реставрирани), да разбирам, че вече ги няма, щом това зеленото минава за старо...

Има си ги, но не се движат по редовните линии, а ги пускат само инцидентно по различни поводи - разни празници или други събития,  обикновено трасето е от пл. Възраждане до пл. Журналист. 
Поставиха неотдавна също един такъв до халите, стационарен, за туристически информационен център. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 5 минути , neuromancer каза:

Някъде из нета гледах снимки на едно зелено трамвайче, по-старо от „корнишона“ горе, с нещо като коледно осветление. Дали ще ги има декември? :smile:
Ред. много знаете и вие :smile:

Редактирано от Argentique
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@Граф Вронски, прекрасни снимки 🙂 Поздравления 🙂  С какво снимаш, хич не ти криви? Може и да си споделял, но не се сещам 🙂 

Подсетихте ме за трамвая, в който редовно си заспивах 😄 След училище минавах през стрелбището срещу Стадиона, купувах си някоя картичка с известен за времето актьор или певец /купувала съм си и картички с робинята Изаура 🙂/, качвах се на трамвая и вече през горичката бях мат 😄 Добре, че някак успявах да си сляза на Семинарията и да си взема автобуса за моето село 🙂 В него пак си доспивах  😄 

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Фил каза:

Хайде още един, не толкова труден - къде е църкавата на адвентистите от седмия ден? :wink:

На Солунска, между Христо Белчев и Ангел Кънчев. Цлицк.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.