Goal & Boss Публикувано: 20 септември, 2018 Публикувано: 20 септември, 2018 Според мен е втората половина на 1939 - началото на 1940. Ама чак пък до месец... Да кажем - август 1939
домосед Публикувано: 21 септември, 2018 Публикувано: 21 септември, 2018 преди 10 часа, Goal & Boss каза: Според мен е втората половина на 1939 - началото на 1940. Ама чак пък до месец... Да кажем - август 1939 Топло, но според мене наистина може да се датира до месец и той не е август 1939. Да видим дали ще излязат и други предположения. Ако не - ще си дам версията. Жокер: ключът е в държавата, съдържаща градовете Прага, Братислава и Кошице 1
Венелин Публикувано: 21 септември, 2018 Публикувано: 21 септември, 2018 (редактирано) Е, от тая карта изглежда, че Полша е цяла-целеничка, значи е преди 01.09.1939, обаче Чехословакия (странно защо наречена Славия на картата) ѝ липсват Судетите, значи окупацията им от немците е факт, значи сме след 10.10.1938. От друга страна, сегашната Словакия си е цяла, значи унгарците още не са си уредили отнемането на територии на юг от Братислава (Комарно и т.н.), както и Кошице, което става в началото на ноември същата година. Значи говорим за октомври 1938. Картата изглежда правилна: Добруджа си е, където трябва да бъде, Бесарабия и Балтика и те. Мемел-Ланд в Литва си е още в Литва, Финландия е по-тумбеста от днес. Въобще... всичко е точно Редактирано 21 септември, 2018 от Венелин 8 5
домосед Публикувано: 21 септември, 2018 Публикувано: 21 септември, 2018 преди 5 минути , Венелин каза: Е, от тая карта изглежда, че Полша е цяла-целеничка, значи е преди 01.09.1939, обаче Чехословакия (странно защо наречена Славия на картата) ѝ липсват Судетите, значи окупацията им от немците е факт, значи сме след 10.10.1938. От друга страна, сегашната Словакия си е цяла, значи унгарците още не са си уредили отнемането на територии на юг от Братислава (Комарно и т.н.), както и Кошице, което става в началото на ноември същата година. Значи говорим за октомври 1938. Абсолютно правилен отговор!
домосед Публикувано: 21 септември, 2018 Публикувано: 21 септември, 2018 (редактирано) За да си завърша фотосводката от Европейските дни на наследството, ето още малко снимки от други обелкти, участвали в инициативата 1. Инсталация Килим в градината на Двореца 2. Българска академия на науките 3. Триъгълна кула и амфитеатър от римската епоха 4. Народният театър 5. Археологическият музей 5. Президентството Любимият ми архитектурен елемент в сградата на президентството са кръглите отвори на стълбището (последната снимка). Те говорят на езика на загърбения през първите комунистически петилетки модернизъм - любим за арх. Иван Данчов стил от предишни години, когато е можел да си позволи да твори по-близо до собствения си вкус и европейските течения. Чудя се дали могат да се тълкуват като скромен жест на неконформизъм. Бележка: Президентското бюро с лампата с абажур и стенния часовник отзад е музейно - от времето на Желю Желев. Действащият президент ползва кабинета с меките мебели и компютърен дисплей на бюрото. Линк към пълната галерия: https://photos.app.goo.gl/NtccMUddYKYC6Cku9 Редактирано 21 септември, 2018 от домосед 19 1
bulpa Публикувано: 22 септември, 2018 Публикувано: 22 септември, 2018 преди 11 часа, домосед каза: амфитеатър от римската епоха В София? Домосед, ти си откривател 😉
домосед Публикувано: 22 септември, 2018 Публикувано: 22 септември, 2018 (редактирано) преди 6 часа, bulpa каза: преди 18 часа, домосед каза: амфитеатър от римската епоха В София? Домосед, ти си откривател 😉 Ако се разходиш на една пресечка от заведението, в което си правим магеланските сбирки, можеш и ти да го откриеш 😉 И за да не остане някой с впечатление от предишните ми постове, че празнична София е само антични камъни, пожълтели книги и феодални старци, ето един фоторепортаж от площада пред Двореца, същия ден надвечер Редактирано 22 септември, 2018 от домосед 9
домосед Публикувано: 22 септември, 2018 Публикувано: 22 септември, 2018 На 9.09.2018 г. в 22:18, Jenbel каза: КвАРТал Фестивал 2018: РЕстарт - за трети път ще се проведе кварталния фест на 14-16 септември като тази година някои улици ще са затворени за автомобили. Много приятна атмосфера се създава, много млади хора се включват, препоръчвам да се посети, и по-специално зелената къща SOHO, бар French 75 и L'Etranger. Да! И този фестивал се случи същия уикенд 😎 А и други мили и хубави работи: Само от магеланската среща нямам снимки 😋 Цялата колекция снимки от септемврийска София - тук: https://photos.app.goo.gl/cGgEGnTJ5p7715M17 17
Яничка Публикувано: 25 септември, 2018 Публикувано: 25 септември, 2018 На 21.09.2018 г. в 23:17, домосед каза: 3. Триъгълна кула и амфитеатър от римската епоха хотел "Арена ди Сердика", предполагам.
mradulova Публикувано: 3 октомври, 2018 Публикувано: 3 октомври, 2018 Доколкото успях да се ориентирам, в тази тема се споделят интересни събития и фестивали в София. Този уикенд в Музейко има Детски приключенски фестивал. Програмата е интересна за малки и големи приключенци и пътешественици - с прожекции, ателиета и спортни демонстрации. https://banskofilmfest.com/treto-izdanie-na-adventurekids-2018-v-muzejko-programa/ Аз ще бъда и двата дни там като доброволец и ще се радвам да видя малки и големи Магеланки и Магеланци 🙂 @slujitel, @Tedy Между другото, Ния Тошкова - момичето с презентацията за през Африка с колело - ще бъде водеща на едно от ателиетата. 5 2
Tedy Публикувано: 3 октомври, 2018 Публикувано: 3 октомври, 2018 преди 2 часа, mradulova каза: @slujitel, @Tedy Между другото, Ния Тошкова - момичето с презентацията за през Африка с колело - ще бъде водеща на едно от ателиетата. Супер! Няма да съм налична, но звучи интересно. 1
Mary Публикувано: 5 ноември, 2018 Публикувано: 5 ноември, 2018 Квартална Софияда през ноември! Събитието ще се провежда всеки уикенд през ноември в централната част на столицата. Двете начални точки ще бъдат “Еврейския квартал” и статуята на Патриарх Евтимий. В Софияда можеш да се включиш безброй пъти и всеки път маршрутът ще е различен. Маршрутите на всяка Софияда са с еднаква дължина и целта на отборите е да разкрият отговора на всяка загадка и да минат маршрута за 90 минути. Можете да участвате сами или в отбор. Отговорите на загадките са места или културни обекти от централната част на града. За да стигнат до тях състезателите ще се сблъскват с различни препятствия. Първите финиширали ще получат и награди. 8
jungfraujoch Публикувано: 9 ноември, 2018 Публикувано: 9 ноември, 2018 Нещо интересно! https://impressio.dir.bg/atelie/100-godini-nezavisima-polsha-100-prichini-da-ya-opoznaete 4
Граф Вронски Публикувано: 9 ноември, 2018 Публикувано: 9 ноември, 2018 преди 3 часа, jungfraujoch каза: Нещо интересно! https://impressio.dir.bg/atelie/100-godini-nezavisima-polsha-100-prichini-da-ya-opoznaete Сега си обясних, защо през последните 2 седмици забелязах реклами из метрото. 1
patilana Публикувано: 10 ноември, 2018 Публикувано: 10 ноември, 2018 (редактирано) Преди дни надникнах през мрежата до Дома на киното. Някой знае ли какво са открили, защото там няма никаква информация, освен за строителя? Редактирано 10 ноември, 2018 от patilana 1
Jenbel Публикувано: 10 ноември, 2018 Публикувано: 10 ноември, 2018 преди 2 минути , patilana каза: Преди дни надникнах през мрежата до Дома на киното. Някой знае ли какво са открили, защото там няма никаква информация, освен за строителя? Части от Сердика, античния град е навсякъде в района. Точно какво разкриват още не съм чула. 1
Jenbel Публикувано: 10 ноември, 2018 Публикувано: 10 ноември, 2018 На 5.11.2018 г. в 14:26, Mary каза: Квартална Софияда през ноември! Събитието ще се провежда всеки уикенд през ноември в централната част на столицата. Двете начални точки ще бъдат “Еврейския квартал” и статуята на Патриарх Евтимий. В Софияда можеш да се включиш безброй пъти и всеки път маршрутът ще е различен. Маршрутите на всяка Софияда са с еднаква дължина и целта на отборите е да разкрият отговора на всяка загадка и да минат маршрута за 90 минути. Можете да участвате сами или в отбор. Отговорите на загадките са места или културни обекти от централната част на града. За да стигнат до тях състезателите ще се сблъскват с различни препятствия. Първите финиширали ще получат и награди. Експедициите Софияда са много забавни! Аз и дъщеря ми участвахме по време на КвАРТал Фестивал. Много ни хареса. Чудесен маршрут, много интересни и находчиви загадки имаше, някои от които ме затрудниха и се наложи да потърся помощ от приятел 😀. И детето, и аз научихме нови неща за София и за нашия квартал. Много ни беше интересно и забавно и с удоволствие ще участваме пак. Силно препоръчвам! 6
patilana Публикувано: 20 ноември, 2018 Публикувано: 20 ноември, 2018 Много ми харесват изрисуваните стени. Първата я видях отдавна, но не знаех, че има продължение. Третата ме изненада приятно, докато инспектирах процеса на поставяне на прословутите сиви плочки. 10
cck Публикувано: 20 ноември, 2018 Автор Публикувано: 20 ноември, 2018 На 10.11.2018 г. в 21:17, patilana каза: Преди дни надникнах през мрежата до Дома на киното. Някой знае ли какво са открили, защото там няма никаква информация, освен за строителя? Както и Jenbel каза - части от антична Сердика. И по-конкретно този терен се пада под бившето кино Севастопол. Има части от антична улица, оформена като тунел, започващ от бившия магазин София, сега Рока [ниво -1] и стигащ до археологическите находки до бившата баня на ул. Екзарх Йосиф. В тоя тунел се играеше на криеница и фунийки 🙂 2 1
noshtna_ptica Публикувано: 11 декември, 2018 Публикувано: 11 декември, 2018 Светлинно шоу пред Квадрата http://mysofia.bg/entertainment/unikalno-svetlinno-show-v-sofia-nikoi-ne-znae-za-nego/?fbclid=IwAR0WisxTTEYg0JDfqrFpUHKlG1lgy-pfyRXbtfkM_hKYyDpxrbveEe9mm-Q 5
Jenbel Публикувано: 12 декември, 2018 Публикувано: 12 декември, 2018 Коледа в КвАРТала този уикендhttps://www.actualno.com/curious/koleda-v-kvartala-tozi-uikend-news_711129.html© Actualno.com 2 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега