logist13 Публикувано: 18 септември, 2013 Публикувано: 18 септември, 2013 (редактирано) Избухах 3 билетчета до Осло за средата на ноември, че по Европа май само на скандинавския полуостров не съм стъпвал и от доста време му се глася. Интересува ме някой ходил ли е там и има ли опит. Не намерих тема за Осло из форума май... Ще се хвърка с Wizz от Букурещ, т.е. летищата са Отопени и Торп; сещам се за следните неща: 1. Как е положението с паркирането на Отопени - ще ходим дотам с колата от Варна. 2. Придвижването Торп - Осло - погледнах, че е около 110-120 км.; четох, че има влакове и автобуси, но самолета каца на Торп в 9 вечерта, т.е. доста късничко. 3. Някаква идея дали да ходим в Осло или в някое друго интересно градче (но все пак не сме били и клоним към Осло) 4. Градски транспорт в Осло - цени, има ли смисъл да се купуват туристически карти за 2 или 3 дни 5. Времето през ноември - то ясно, че няма да е жега, ама да се стягаме ли за по-сериозни студове и сняг? 6. Предполагам, че в Норвегия ще е скъпичко, ще взимам допълнителен куфар за пачките Ще съм благодарен и за всякакви други съвети Пък дали ще стигнем наистина до Осло или ще се простя с едни 160 лева ще видим, в крайна сметка си е почти без пари... Редактирано 18 септември, 2013 от logist13
neuromancer Публикувано: 18 септември, 2013 Публикувано: 18 септември, 2013 Аз бих забил към фиордите, щото толкова градове съм виждал, че не вярвам да има нещо ново в Осло. 1
Valle Публикувано: 18 септември, 2013 Публикувано: 18 септември, 2013 Здравей. Aз като цяло няма да съм ти много полезен За самото Осло 1 ден мисля, че ще ти стигне. На мен ми заприлича на Любляна. Повече хвалят Берген, но тма не съм ходил, понеже това лято (юли) наблегнахме на остовите Лофотен и скалата "Езикът на трола" (Trolltunga), което не е за препоръчване в този сезон. Лилехамер не е далеч (ако се интересуваш от олимпийския комплекс). 6. Да скъпо е. Някакъв нищожен ход-дог е по 6-8 лева. Проверявай за храна в супермаркетите Coop.
Тони Публикувано: 18 септември, 2013 Публикувано: 18 септември, 2013 (редактирано) По точка едно. Аз буквам паркинг за около 6 лева на денонощие с включен трансфер от и до терминала по което и да е време. Има си и калкулатор и като си въведеш датите ти смята колко ще ти излезе точно. Много е удобно, препоръчвам.http://www.parkvia.bg/bg-BG/ Редактирано 18 септември, 2013 от Тони
Meidj Публикувано: 18 септември, 2013 Публикувано: 18 септември, 2013 Избухах 3 билетчета до Осло за средата на ноември, че по Европа май само на скандинавския полуостров не съм стъпвал и от доста време му се глася. Интересува ме някой ходил ли е там и има ли опит. Не намерих тема за Осло из форума май... Ще се хвърка с Wizz от Букурещ, т.е. летищата са Отопени и Торп; сещам се за следните неща: 1. Как е положението с паркирането на Отопени - ще ходим дотам с колата от Варна. 2. Придвижването Торп - Осло - погледнах, че е около 110-120 км.; четох, че има влакове и автобуси, но самолета каца на Торп в 9 вечерта, т.е. доста късничко. 3. Някаква идея дали да ходим в Осло или в някое друго интересно градче (но все пак не сме били и клоним към Осло) 4. Градски транспорт в Осло - цени, има ли смисъл да се купуват туристически карти за 2 или 3 дни 5. Времето през ноември - то ясно, че няма да е жега, ама да се стягаме ли за по-сериозни студове и сняг? 6. Предполагам, че в Норвегия ще е скъпичко, ще взимам допълнителен куфар за пачките Ще съм благодарен и за всякакви други съвети Пък дали ще стигнем наистина до Осло или ще се простя с едни 160 лева ще видим, в крайна сметка си е почти без пари... Здрасти. 2. На Торп не съм слизал, но това е най-отдалеченото летище, съответно и най-скъпото като сума за придвижване до Осло, тъй че се приготви (най-вече психически) да платиш сума, надвишаваща цената на самолетния билет от Букурещ. Без майтап Иначе принципно на другото нискотарифно летище - Рюге, след всеки полет, дори и най-късните, има предвиден директен автобусен транспорт до Осло. Предполагам, че и за Торп е същото. Норвежците са организирани, няма да те оставят да нощуваш на летището 3. Осло и може на отиване или връщане да слезете в Драмен за няколко часа. В обратната посока може да се иде до Фредрикста - разположен във фиорд, има запазен стар град, приятен център. 4. Градският транспорт е ужасно скъп. Навремето туристическата Осло Кард (включващ безплатен транспорт + безплатни музеи) излизаше около 60 евро за три дни, но се избиваше дори двойно, ако си разпределиш рационално времето за музеи и разходки. 5. Ноември - студ, сняг и вятър. Дано е сняг, щото ако е дъжд, е доста неприятен, пък и снегът придава по-романтичен вид на града 6. Норвегия не е просто скъпо, а безобразно скъпо. Ако е за 2-3 дни, аз бих си понесъл храна от вкъщи. Просто не си струва да даваш по 6-8 евро за две хапки. Дори минералната вода в магазините е безобразно скъпа, но хубавата новина е, че водата от чешмите става за пиене и се води една от най-чистите в Европа. Ако ви се пие, си вземете от безмитния при кацането. В обикновен бар една нормална наливна половинка бира ти е по 8-10 евро. Не съм съгласен с този, който по-горе твърдеше, че един ден стигал за Осло. Един ден само не стига само за качествено обхождане на Бюгдьой - полуострова с музеите, който не трябва да се изпуска в никакъв случай. 2
forry Публикувано: 18 септември, 2013 Публикувано: 18 септември, 2013 (редактирано) Аз за Осло нищо не мога да кажа, защото не съм ходил там (твърде ми е скъпо ), но след кратка справка в нета излязоха следните цифри за превоз от летище Торп до Осло и обратно - вариант 1 - влак (но последният е някъде към 22.30, а първият към 4-4.30) цена от 490 NOK (около 120 лв) в двете посоки и вариант 2 - автобус - пише, че има за всеки полет - цена в двете посоки 420 NOK (около 104 лв) Редактирано 18 септември, 2013 от forry
Георги Публикувано: 18 септември, 2013 Публикувано: 18 септември, 2013 Не разбрах колко време ще сте там? Иначе още един глас за Берген, вярно е че Осло го обиколих само бегло, но просто разликата е несравнима. За да спестите от нощувка и ако не ви пречи може да хванете нощния Осло - Берген, стига да можете спите по кушетки От Берген, ако се спреш на тоя вариант ще съм малко по-подробен, уморен съм малко в момента и не ми се разписва. Лично мен Осло не ме впечатли с нищо, средно статистически европейски град. А от гледките през влака ще ти падне ченето. Та, на първо време провери в сайта на норвежките железници (във Връзки отгоре трябва да го има, забравих го кой беше), има като купиш по-рано промоционални билети за цяла Норвегия. Виж колко излиза транспорта и така
Duke Публикувано: 19 септември, 2013 Публикувано: 19 септември, 2013 При тези високи цени на обществения транспорт, не е ли по-добре да се замислиш за рент-а-кар? Услуга, която по всяка вероятност отново ще бъде на далеч по-висока цена от средноевропейската, но може пък в крайна сметка да се окаже удачен вариант за частична обиколка на страната...
logist13 Публикувано: 19 септември, 2013 Автор Публикувано: 19 септември, 2013 Ще ходим само за три дни, летим в събота вечер и вторник вечер сме обратно; става дума за 1 възрастен с две деца, т.е. трябва да ги отчитам и тях като фактор; поне от написаното май ще обмисля 2-3 основни варианта: 1. Цялото време в Осло, като на връщане да се отбием в Драмен; взимаме туристически карти за 72ч. и зяпаме навсякъде какво има 2. Първи ден Осло, втори Берген, трети Осло; тогава обаче варианта с туристическите карти не върви 3. Първи ден Берген (ако намеря как да се занесем дотам направо от Торп), вечерта към Осло и останалите два дни там За кола под наем мислех, най-евтинките са 70-80 евро на ден, има и за над 100 евро. Спира ме обаче факта, че няма как да взема кола под наем от Торп, т.е. така или иначе Торп - Осло ще го плащам. После ще има и разходи за паркиране, неизвестно колко, както и горивце... Друг неизвестен фактор е времето през това време на годината, предполагам на влаковето по-малко може да влияе... Колата под наем ще обезсмисли и туристическата карта към която съм се ориентирал като най-евтина опция за транспорт+музеи. Защото за мен е задължително да видя Кон-Тики и Фрам в Осло
wilks Публикувано: 19 септември, 2013 Публикувано: 19 септември, 2013 (редактирано) 6. Да скъпо е. Някакъв нищожен ход-дог е по 6-8 лева. Проверявай за храна в супермаркетите Coop. хаха все едно си описал Цюрих. Даже и името на супермаркета е същото - и там имат Coop. Иначе един най-обикновен чийзбъргър в McD или малък Subway бяха 5.50 - 6 SFr. За придвижване вътре в страната, аз бих заложил изцяло на железопътен транспорт. разгледай тук, може да ти хареса нещо http://www.scandinavianrail.com/ http://www.visitnorway.com/Getting-here-and-around/Train-in-Norway/ Примерно 3 или 4-дневен пас в рамките на месец, е едно не лошо предложение, според мен. http://www.scandinavianrail.com/railpasses/norway/interrail-norway-pass П.П. сега видях уточнението, че ще си с деца. Има добри оферти с влак и намаления за деца, с някой на практика плащаш само твоя билет. Редактирано 19 септември, 2013 от wilks
logist13 Публикувано: 19 септември, 2013 Автор Публикувано: 19 септември, 2013 Като гледам Берген май ще го отпиша, някой друг път и може би направо със самолет доколкото прочетох пътуването между Осло и Берген е по-една от най-живописните ж.п. линии в света и е желателно да се пътува през деня; ама си е 7 часа в едната посока, т.е. един ден е крайно недостатъчен да отидеш, да поразгледаш Берген и да се върнеш... по разписанието на влаковете няма и опция директно да се пътува от Торп към Берген вечерта, може чак на следващия ден
Meidj Публикувано: 19 септември, 2013 Публикувано: 19 септември, 2013 Аз затова спестих опцията с пътуванията до Берген и други далечни места. Два-три дни са си идеални точно за разглеждане на Осло и околностите. Да, градът може да изглежда село в сравнение с Копенхаген и Стокхолм, но определено си има свой собствен чар, особено за хора, които за първи път стъпват в Скандинавия. Иначе дълги ЖП преходи до далечни живописни места са подходящи за лятото, когато дните са дълги и не е толкова мрачно и дъждовно. А специално Берген се води не само най-красивият норвежки град, но и най-дъждовният - не знам доколко ще е подходящ за разходки през ноември. 1
logist13 Публикувано: 19 септември, 2013 Автор Публикувано: 19 септември, 2013 ще го мисля като наближи, Берген ще остане като опция само ако времето е лошо...; сядаме във влака, в 8 тръгва от Осло и в 14.30 е в Берген; няколко часа мотане из града и в 23.30 обратно към Осло... пътуването е скъпичко, но поне ще позяпаме гледки докато стоим на топличко
cck Публикувано: 19 септември, 2013 Публикувано: 19 септември, 2013 За автомобил по наем, ако не си го отписал, имай предвид освен тол таксите по пътя и тези за влизане в градовете. За Осло (NOK 25 + 12,5 City tax). Те се начисляват на собственика на автомобила, като снимат регистрационната табела, т.е. чужденците не плащат, а местния рент-а-кар - да.
bulpa Публикувано: 19 септември, 2013 Публикувано: 19 септември, 2013 Предвижването в Осло - 24-часовата карта е 80 NOK за възрастен и 40 за деца, като има опция - събота, неделя и празници децата да пътуват безплатно с 1 възрастен. И следващата карта е 7 дневна, която струва съответно - 220 NOK. Относно Oslo pass - при моето ходене, не се възползвах, защото музеите, в които влезнах и картата за транспорта ми бяха по-евтини поотделно взети, отколкото с паса 6. Предполагам, че в Норвегия ще е скъпичко, ще взимам допълнителен куфар за пачките Не ти е необходим куфар за пачките, достатъчно е пълна кредитна или дебитна карта, навсякъде може да се плаща с тях, дори на рибния пазар в Берген
Георги Публикувано: 19 септември, 2013 Публикувано: 19 септември, 2013 Малко практично от мен. От малкото неща, които ми харесаха в Осло е Frogner Park, доста голям парк със стотици скулптори. От изкуство не разбирам до степен да го анализирам, но оценявам въздействието му. Едно видео и малко снимки от мен. Качих една снимка и си спомних, че bulpa цяла галерия с чудесни снимки качи, а не насочва натам http://magelanci.com/gallery/album/122-%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE/
Meidj Публикувано: 20 септември, 2013 Публикувано: 20 септември, 2013 (редактирано) Малко практично от мен. От малкото неща, които ми харесаха в Осло е Frogner Park, доста голям парк със стотици скулптори. Всъщност го намирам за най-отвратителното и потискащо място в цяло Осло. Скулпторите са творение на някой болен мозък, особено уродливият обелиск в средата, който навява доста тягостни чувства, напомняйки камара натрупани безжизнени голи тела след масов мор или война. Но ако се абстрахираш от тия скулпторски психарии, паркчето е доста приятно място за отдих и разходка, най-вече в периферните части. В далечния му край пък се открива много хубава гледка към Холменколен и прочутата олимпийска ски шанца. Между другото, ето една идея за няколкочасова разходка. Хваща се линията на метрото към Холменколен и се слиза на последната спирка. Само на десетина метра от нея започват ски пистите. Осло май беше единственият град в света, в който хората ходят на ски в планината с метрото. Силно казано планина де )) Та сигурно няма да карате ски, но отгоре се открива страхотна гледка към цяло Осло и залива, която въобще не е за изпускане. Може да посетите и музея на ските, за който се слиза две-три спирки по-надолу и се върви малко пеш нагоре към олимпийския център. За норвежците ските са религия и начин на живот, тъй че има какво да се види. Билетът за вход включва и възможност за качване на върха на ски шанцата. Излишно е да споменавам, че и оттам гледката е невероятна - вече във всички посоки. Отделно, въпросната линия на метрото е открита в по-голямата си част и се явява един вид панорамна обиколка на тамошните Бояна и Драгалевци. Струва си Редактирано 20 септември, 2013 от Meidj 3
Георги Публикувано: 20 септември, 2013 Публикувано: 20 септември, 2013 Между другото не е само железницата до Берген красива, има и други нейни разклонения в региона. Много популярни турове са т.нар. Norway in a nutshell: http://www.norwaynutshell.com/ Изглежда като организирана тур група, но на практика е просто начин да ти нагласят транспорта. Мисля че цената не се различава от това да резервираш отсечките по отделно, но все пак направи справка, ако има промоции на железниците това няма да се отрази на тоя билет. Аз като ходих имах студентска отстъпка (50%) и си купих отсечките поотделно и спестих доста, никакъв проблем не беше. Даже се успах за първото фериботче, ама с мълниеносна съобразителност обърнах посоката на тура, в офиса им просто презавериха билетите и не ми правиха проблем Та, от тези турове има дори тръгване от Осло, връщане на другата сутрин в Осло и кажи речи постоянно си на крак, на децата може да им дойде нанагорно... Включва освен Осло - Берген, също така Фламската железница, която е доста красива също и прави спускане в почти отвесна планина, както и мини разходка с корабче по фиорд и малко крайбрежни автобуси. Абе като цяло тия турове са съобразени да са точно за гледане на природа. Цената е соленичка обаче, но толкова е сумата на отсечките ако ги комбинираш от сайтовете на фирмите, които ги предлагат (провери все пак), ей това отгоре е към 250 евро за пълнолетен. В тая доста екстремна комбинация не ми харесва, че отсечката Myrdal - Берген е само по тъмно. Но като цяло ако решиш на преспиване в Берген може да се сглоби подобна комбинация, която да покрие всичко, например разходка из Sognefjord, която е доста по-дълга от тая която е включена тук. 1
wilks Публикувано: 20 септември, 2013 Публикувано: 20 септември, 2013 В тая доста екстремна комбинация не ми харесва, че отсечката Myrdal - Берген е само по тъмно. Е, ако я направиш през юни, може и да не е съвсем цялата по тъмно Говоря за тези, които мислят да посетят Осло през лятото. Но за logist13 няма шанс, тъмно ще е.
Oshko Публикувано: 20 септември, 2013 Публикувано: 20 септември, 2013 Между другото не е само железницата до Берген красива, има и други нейни разклонения в региона. Много популярни турове са т.нар. Norway in a nutshell: http://www.norwaynutshell.com/ Изглежда като организирана тур група, но на практика е просто начин да ти нагласят транспорта. Мисля че цената не се различава от това да резервираш отсечките по отделно, но все пак направи справка, ако има промоции на железниците това няма да се отрази на тоя билет. Аз като ходих имах студентска отстъпка (50%) и си купих отсечките поотделно и спестих доста, никакъв проблем не беше. Даже се успах за първото фериботче, ама с мълниеносна съобразителност обърнах посоката на тура, в офиса им просто презавериха билетите и не ми правиха проблем И без студентско намаление, на мен ми излезна по-евтино на отделни отсечки, струва си да се проучи.
Георги Публикувано: 20 септември, 2013 Публикувано: 20 септември, 2013 Ето сайтовете подходящи за целта: 1. http://www.nsb.no/ - норвежките железници 2. http://www.visitflam.no/flaamsbana/ - това е за фламското влакче, то е отделено от основната мрежа, ако не се лъжа и си му трябва специален сайт, обслужва основно туристи 3. http://www.fjord1.no/eng/ferry - това е за феритата. За бусчетата ми убягва в момента
Sju Публикувано: 6 октомври, 2014 Публикувано: 6 октомври, 2014 След няколко дни имаме половин ден престой в Осло (втората половина от деня + нощта). Интересува ме някой правил ли е някаква водна разходка с кораб/фери около Осло, ако да- кой остров за посещение препоръчва? Засега имам съмнения, че няма да се класираме да стигнем до пристанището до около 14.30ч. когато откривам, че има някакъв последен тур, но пък ми е странно, че толкова до рано приключва всичко.
logist13 Публикувано: 6 октомври, 2014 Автор Публикувано: 6 октомври, 2014 След няколко дни имаме половин ден престой в Осло (втората половина от деня + нощта). Интересува ме някой правил ли е някаква водна разходка с кораб/фери около Осло, ако да- кой остров за посещение препоръчва? Засега имам съмнения, че няма да се класираме да стигнем до пристанището до около 14.30ч. когато откривам, че има някакъв последен тур, но пък ми е странно, че толкова до рано приключва всичко. Ами по това време на годината там вече си е хладно и на корабчетата едно хубаво подухва, та затова и нещата приключват по-раничко иначе за толкова кратко време може да разгледате полуострова с музеите (и музеите затварят рано, но все пак до към 16-17ч. би трябвало да работят) и после може да се помотаете из Осло
Sju Публикувано: 6 октомври, 2014 Публикувано: 6 октомври, 2014 (редактирано) За съжаление не сме музеен тип туристи, а градовете имат друго очарование като ги погледнеш откъм водата (ако пък е при залез още по- добре). Ако не ни се получи да обиколим Oslo fjords (понеже не изглеждат много отдалечени, затова още тая надежда да успеем), другото набелязано е: - пристанището - сградата на операта - скулптурния парк Vegeland Приемам и други конкретни идеи за разходка/ похапване в дъжда, който се очаква тогава Редактирано 6 октомври, 2014 от Сю_
ECC Публикувано: 6 октомври, 2014 Публикувано: 6 октомври, 2014 В Осло бях през юни за един ден.И аз съм от групата,с която Осло с нищо не ги впечатлява.Музеите на викингски лодки са почти еднакви в цяла Скандинавия.Операта архитектурно ми хареса.Паркът Вигеланд го пропуснахме умишлено-стори ми се доста подтискащ. Аз бих заложил на влак до Берген и обратно.Берген е чуден град и си заслужава.Красотата на Норвегия ,според мен,е извън градовете.Така че,седем часа пътуване с влак ще си е просто една превъзходна екскурзия.Плюс това във влака най-вероятно ще е топло,което не е за подценяване.През юни температурите бяха 17-20 градуса.Доста от местните младежи се разхождаха по къси гащи,тениски и чехли.Ние с дълги гащи и якета за дъжд,който вали непрекъснато през час-два,че и по-често.Но все пак при тях това беше лятото и кога да си носят късите гащи,ако не през лятото. Казваш,че ще пътуваш с две деца.Дано да не са от тези дето постоянно приискват нещо,защото горко ти.Цените са просто нечовешки...За нас. Но все пак си заслужава.Норвегия е може би най-красивата държава,която съм посетил досега.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега