Прескочи до съдържание

Отново из потайностите на самолетните резервации ...

Препоръчани мнения

Писали сме неведнъж за странностите при резервацията на полет и днес отново си припомних тръпката на добрата  сделка :)

Та опитвам да резервирам полет София-Осака / Хонконг-София

Първата ми мисъл е да погледна в Ita Matrix :

2uffz8z.jpg

Погледнете разликата между опции 1 и 4 , които на практика са едно и също нещо.
Разбира  се хващам и започвам да ровя как да букна  някъде опция 1.

Влизам в сайта на KLM и получавам като единствена възможност полета на по-високата цена :

2wmg969.jpg

Решавам да пробвам през сайта на AirFrance и пак същото дърво :

35iaivo.jpg

Идва време на Orbitz и Алилуя моят полет се появява на търсената ниска цена :

ih2i5s.jpg

Обърнете внимание и тук как опция 1 и 3 на практика са едно и също нещо , но разликата в цената  не е малка.

Накрая решавам да погледна и в Expedia.com и чудо - получавам наистина най-добрата цена !!! :

wjte6t.jpg

Вижте как тук опция 1 и 2 oтново са абсолютно идентично нещо . Разбира се избирам опция 1 и след минута си получавам си SMS за плащане от банката .

След миналогодишният ми неприятен опит с Expedia очаквам да получа мейл  как е невъзможно полетът да бъде резервиран на тази цена и да преглтъна блокираните пари в картата за около седмица напред....

Нищо подобно - след три часа получавам електронния билет който се появява и на https://www.checkmytrip.com  , както и в акаунта ми в страницата  на  Аir France...

В крайна сметка цената която постигнах е 485 евро през Expedia и ми отне около два часа . Не е лошо при спестени около 70 евро в една слънчева , но малко скучна неделя  :P

P.S. Наясно съм , че разликата в цената идва вероятно от различните класове , но е странно как така самите KLM  и Air France не могат да комбинират класове на собствените си полети , а пък Orbitz и Expedia го правят безпроблемно.

Освен това подробно разгледах опциите и класовете на полетите с по-високата възможна цена също са без никаква гъвкавост като право на refund , free change  и прочие.

На практика от потребителска гледна точка единственaта разлика  между двете опции е разликата в цената без  по-високата да дава каквито и да било предимства.

... абе продължавам да се уча в движение и дано цялото словоизлияние да бъде полезно за някой новак . Старите кучета знам , че си ги знаете тия хватки  ;)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Май не е от различните класове, връщането в единия случай е код-шеър с код на АФ, а в другия случай си е кода на Бг Еър. Едно време в тур. агенция от тук са ми отказвали парите, защото не са успявали да букнат по-евтиния вариант. Кой да знае да рови по толкова сайтове...

Всъщност може да има нещо такова, защото при код-шеър примерно класа на опериращата компания е един, а на тази която издава билета се транслира до друг, защото обикновено са с различни букви в зависимост от компанията... Ама не знам технически подробности.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

neuromancer го е уцелил. Просто "фирмените" сайтове не се оправят добре с кодшеъри, като генерално правило. KLM и Air France може да са една компания, но едните си имат едни кодшеъри, другите други. За капак на всичко тарифите и класовете заредени в домашния им сайт не е задължително да са и във фирмения. За това поне един от големите сайтове + сайта на авиокомпанията да се проверява. В нашите условия + някой локален сайт, защото полетите на бг ер не навсякъде излизат...и тук е и силата на ITA, която макар и поувяхнала, и понякога стреляща с халосни патрони генерално успява да се справи най-добер в най-голям процент от случаите. 

А всъщност сега гледам, че орбитз е изкарал за ниската цена полета като ер франс, докато експедиа е смесен. Абе с две думи вдигаме рамене от време на време и това е. Важното е да знаем, че ровичкането се отплаща от време на време :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Имам грешка в картинката от Orbitz , където съм отрязал идентичната опция 4 , но смисъла е същият.

На това което съм показал еднакви са 2 и 3 които са през Амстердам , а 1 и непоказаната 4 са през Париж.

П.С. Благодаря , че разгадахте ребуса ... както казах уча се от знаещите и добре , че не е само по метода проба-грешка -:)

Редактирано от stenk
Връзка към коментар

Абе на мен пак ми е мътно малко, но карай. Поуката е, че полет София - Париж може да бъде изпълняван от една компания, продаван от друга, пък билета да е на трета и всичко на различни цени. Имаше някви marketing carrier, operating carrier, ticketing carrier, issuing carrier, може и някой от тях да са синоними, но повечето са различни :) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.