Прескочи до съдържание

Волейбол


Георги

Препоръчани мнения

Добре, че Тони ми напомни в една друга тема. По начало футбола ми беше първата мания, а и нормално след оная лудница 1994, как да не ти стане мания. За съжаление лека полека се отвратих от българския футбол като цяло - качеството му, вечните оправдания със съдиите, терена и позицията на малката мечка, и че като цяло в България се ползва само за изпиране на пари или за трупане на положителен обществен имидж на, как да го кажем, леко съмнителни фигури. 

 

Но стига толкова за футбола, ще си говорим и за него преди следващия квалификационен мач.

 

Мисълта ми е за волейбола, единствения групов спорт, в който сме консистентно водещи. Та нашите юнаци или пишман-юнаци са на европейско и може би не е зле да пообсъдим мачовете, сигурен съм че освен Тони доста хора тук ги следят. 

 

Да си кажа от начало цялостното ми мнение - всичко под медал за мен е нищо особено, не бих казал провал, но нищо особено. Честно казано ми омръзна от геройски четвърти места, всички отбори от нашата черга, че и по-слаби: Полша, Сърбия, Испания даже, имат медали и титли, а ние винаги сме почетно четвърти. Схемата обикновено е ясна - Русия и Бразилия на полуфинал, демотивация за малкия финал и сме до там. 

 

Оправдания за липсата на медал не приемам. Скримов контузен - не може от един човек да ти зависи отбора, бил той Скримов, Соколов, а преди и Салпаров. Градим млад и перспективен отбор - тоя отбор го градим поне откакто Владо Николов беше младеж, ама поколението му си мина и замина нереализирано. Липса на късмет - е вече 20 години каква е тая липса на късмет. Съдиите - тук пък направо ми е писнало, допускат грешки, но в повечето случаи са и в двете посоки, всъщност последното по-голямо порязване, което си спомням беше в наша полза срещу Аржентина. Не може примерно Цецо Соколов да не вкара един сервиз като хората цял мач, а после да е виновен съдията, че не е видял един блок аут. 

 

Та както и да е, много мрънкам май пак, гледам си ги волейболистите с кеф, радвам им се, но искам нещо по-голямо, а не искам поредните оправдания или поредното достойно четвърто място. Крайно време е. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Проблем на нашите като цяло и то от доста време насам е това, че хората, които са около тях упорито се опитват да им набият в главите, че колективът е най-важното в масовия спорт и всеки лидер там е нежелан, тъй като ги потиска. Пълно безумие.

Имаме проблем с психиката, българския отбор е един от малкото такива без психолог, нямат устойчивост в играта и е много лесно да бъдат надиграни още преди мача.

Изобщо в момента картинката хич не е хубава и ако съм честна напрежението по време на мачовете им е много по-голямо от удоволствието от тях. Противоречиви са и твърденията на мениджърите и про, че при мачове от голямо значение притеснението ни играе шега, а при такива без значение ами...там пък късмета ни бяга....

А ние, ние си искаме победи. :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Болна тема подхващаш...

Тука с Тони много можем да изпишем как се усеща липсата на Матей и попарата, която надроби инженера и от която ще се страда с години напред...Няма да се правя на големия разбирач и да обяснявам загубите им и защо български национален отбор никога не е имал самочувствието да се бори за медал. Само ще ви помоля да не сравнявате сегашния състав с този на Любо Ганев и колко велики бяха тогава и как едва ли не онзи отбор би мачкал всичко наред сега. Имам си по-особено мнение за този така наречен "велик волейболист"  ;)

Аз също винаги ще си ги гледам с кеф и когато мога ще ходя да ги подкрепям в залата, но съм реалист и не вярвам да вземем медал скоро.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Волейболът беше друг, сега е съвсем различен. Ние сме една от малкото държави, в които управляващите волейбола смятат, че за да го играеш трябва единствено да удряш топката и да не и даваш да падне в полето ти.

Любо...той само блъскаше тогава. :)

Не мога да скрия колко много ми горчи като ги гледам сега. Щом се отказах да отида на Европейското....ама така е. :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Как така без лидери? Лидер е необходим на всеки отбор, някой който да поеме повечето хвалби, когато отбора печели, но и да поеме негативите, когато е зле. А сега май се получава, че във всеки един мач отделен играч е изолиран като слаб...

 

Иначе аз не виждам да сме по-зле от предишни кампании, по-скоро сме си все на същото ниво, не предполагах че нещата за по-запознатите хора са тръгнали надолу...

 

За 1994 говорих за футбола, Любо Ганев си беше страшен волейболист, ама пак подобно на паралела с футбола грам не става за ръководител. А да имаш вносител на екипировка за водеща фигура във федерацията си е чист конфликт на интереси. Капитал имаше май цяла поредица статии как са се навързали нещата около инженера и един вид структурата е феодална. Някви проверки уж щяха да правят на финансите, уж имаше открити нередности, останаха си с това...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Липса на психика. Винаги това е пречило на националния отбор. И тук става дума за липса на психика в решаващи моменти по време на мача. Не може да поведеш с 3:0 на Русия и да позволиш обрат. Това е недопустимо и сериозен отбор не прощава подобна грешка. Онзи ден в мача с Германия всичко (не само в мача, а и по отношение на крайното място в класирането на европейското) се реши още в първия гейм, който трябваше да спечелим на всяка цена! Пропиляхме два геймбола и в този моменти ми стана ясно накъде отиват нещата. Германия може да не е страшилище във волейбола, но прословутата немска психика и воля за победа си казват думата. Писна ми да гледам една и съща картинка по време на нашите мачове. Елементарна грешка, последвана от поредица неточни отигравания и в крайна сметка изоставане с няколко точки, които се наваксват с кански мъки и после всичко отначало с нова поредица грешни отигравания. Или другата ми любима ситуация - дълго разиграване, което по презумпция винаги губим накрая след поне три чудесни възможности за завършваща атака. Честно казано като гледам волейбол полудявам и непрекъснато сменям канала. Въпреки, че футболът е № 1 за мен, не пропускам мач на нашите, но отдавна съм се примирил с реалността, а тя означава в най-добрия случай четвърто място на голямо първенство...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Всъщност за тия години си спомням само един обрат срещу Франция от 0-2, на 3-2. Като първите два гейма изглеждахме супер зле, после нещо стана и ги обърнахме, и те не можеха да повярват тогава. Ама това беше бая отдавна! 

Връзка към коментар

:)

Ето едно клипче с това точно какво се случи с тези неща. Може да ти даде поглед, поне общ.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Абсолютно съм съгласен с всички горни мнения! За мен Любо Ганев в момента е един паразит във волейбола, за разлика от Димо Тонев, който работи много добре при жените и се вижда израстването в последно време. За мъжете от десетилетия чуваме една и съща плоча: малка страна сме, градим отбор за бъдеще, и това, което сме постигнали, е супер, и т.н. Сърбия да не е много по-голяма страна, ама станаха европейски шампиони! Имам чувството, че нашите отиват предварително като обречени, и ако нещо стане все пак, се приема като грандиозен успех.

Връзка към коментар

Специално за обратите в мач от 2:0 в 3:2 си е неписано правило. Третият гейм по принцип за всеки отбор е най-тежък, от една страна го има успокоението на водещият отбор, че са пред победа, а от друга - отпускането на губещият отбор и игра като за последно  ;) , затова стават и обратите. Любо Ганев..хм...него съм го гледала и на живо в етап от живота ми, когато волейбола беше религия за мен, единственото, което ме интересуваше и смело мога да заявя, че това е най-глупавият волейболист роден някога! Всички тук са наясно, че това е интелигентен спорт, а когато разчиташ единствено на сила за да се справиш във всяка ситуация и не вкарваш грам поглед в играта...еми, сори - няма как да го призная за велик състезател  ;)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

:)

Ето едно клипче с това точно какво се случи с тези неща. Може да ти даде поглед, поне общ.

Мда, все по-тъжно ми става като гледам такива клипчета....после пак нека си мрънкаме и да ги плюеме, че нямат психиката и самочувствието за победа. Когато те мачкат още в зародиш, на клубно ниво какво по-точно се очаква от теб?

Връзка към коментар

Друго, което ме изнервя са как да го кажем "авангардните" схеми на провеждане на турнирите. Ето и сега треньора на поляците пищи и с право: http://www.dnevnik.bg/sport/2013/09/23/2146577_selekcionerut_na_polsha_skochi_sreshtu_shemata_na/

 

Така и не знам какъв е тоя регламент, та на абсолютно всяко първенство е различен. Някой път от четири отбора продължава само един, друг път от 4 отбора продължават три, което почти обезмисля групите...с една малка забележка, позволява на определени отбори да си нагласят противниците за напред. И задължително в последния кръг от групите има циркове. Че сега на това първенство ние се бяхме класирали още след първата среща, за какво ги играем останалите две, освен да си нагласим по-читав съперник, което не винаги минава през победа?

 

Преди години пак имаше един мач Бразилия - България, и двата отбора искаха да падат и бяха излезли с резервите за да не се набият на Русия, голям смях падна. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Били сме и трети, преди година-две мисля беше. Но това е :)

Още чакам да видя нашите на финал, не държа на злато. Но поне да стигнат тоя финал веднъж.

И съм съгласен с всички, че поредното четвърто място няма да е успех. За съжалиение ми се струва че още утре поляците ще ни кръцнат гръцмулите.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Преди години пак имаше един мач Бразилия - България, и двата отбора искаха да падат и бяха излезли с резервите за да не се набият на Русия, голям смях падна. 

 

Не, стана друго. Бразилия излезе, за да падне, а нашите играха феърплей. Това ни коства отпадането, а след три дни дюдюкане по адрес на Бразилия всичко утихна и се забрави. Тогава много псувах нашите, защото за всички беше ясно какво ще стане. И ние трябваше да бойкотираме този мач, за да се опорочи съвсем срещата и международната федерация най-после да осъзнае, че с подобни регламенти тласка играта към дъното...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Опровергаха ли ни сега всичките дървени философи тук? :) Честно да ви кажа, такива мачове като ги губим, по-добре да ги губим 3-0, ще ми се спести някой и друг месец от живота...ма като бием е голям кеф. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Можело значи да покажем и силна психика във важните моменти на мача! Хайде сега да видим дали сме си научили урока или утре отново ще треперим...

Връзка към коментар

Поляците бяха под по-голямо напрежение и съответно повече грешаха. Иначе имах добро усещане за тоя мач още в началото, но си беше зор до края!

Връзка към коментар

Много хубава победа, но за съжаление оставам песимист. Запазена марка на нашите е една гръмка победа и после загуба от посредствен отбор. Горе-долу по същата схема се движеше и Пиронкова по едно време :P

Връзка към коментар

Мача беше мъчен и в първите два гейма имахме 0% перфектно посрещане по статистика.

От там нататък само адреналина ни помогна.. За жалост германците почиваха снощи и са малко по в добро положение в момента, надявам се Жоро най-после да се събуди и разбере, че е на ЕП, а не на дискотека и че топката е за вдигане, а не дискотечна такава.

Успех де. :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Сега погледнах схемата на турнира. Принципно сме в благоприятен поток. При успех довечера, на полуфинала по всяка вероятност ще срещнем Италия. Естествено ще бъде трудно, но лично аз предпочитам италианците пред вариант руснаци или сърби в другия поток. Умората не ме притеснява, напротив, един тежък (както от физическа, така и от емоционална гледна точка) мач може допълнително да мотивира нашите или по-скоро да събуди съвсем пословичния български инат...

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.