Прескочи до съдържание

Малките Циклади - август 2018

Гост

Препоръчани мнения

Публикувано:

И така, да представя програмата НИ :)  на заинтересованите. А най-заинтересованата съм аз, защото ще имам @Mary като Partner in crime :biggrin:, демек ще скиторим с нея заедно и ще имам с кого да си пия любимото узо с любимите октоподи на скара...

Ревизирахме леко намеренията:

1)      Ние сме по обикалянето и няколко топвания на ден в морето ще са ни достатъчни – следователно Парос един ден ни стига, няма да се пържим на плажа с дни, така че „пожертвахме“ един ден от престоя там.

2)      Куфонисия – наистина няма смисъл и я махнахме. Тоест има много голям смисъл, ама не в това пътуване. Много отдалечен остров (зад Наксос), за няколко часа само нищичко няма да разберем. Ще ги бъде някой друг – в комбинация с други острови и с нощувка... Темата съвсем стана „Другите Циклади“ всъщност...

Тоест, планът се оформи така:

Парос – 2 нощувки

Фолегандрос - 2 нощувки

Милос - 4 нощувки

25.08, събота

Aegean Airlines  Operated by Olympic Air

05:55 ATH Athens International

06:35 PAS Paros

Ще разполагаме с цял ден. Взимаме кола под наем от летището директно и обикаляме Парос цял ден. Ако цитирам @Двуцветко;) -> 

„Кафенце можеш да пиеш в Лефкес, доста традиционно селце във вътрешността на острова, което е бижу откъм цикладска архитектура. После забиваш по плажовете, избор голям. Август сигурно ще си има навалица по известните плажове. Бих ти препоръчал Колимбритис, водата ще е с този цвят, а и е доста красиво и нестантандартно място със скали и малки заливчета. Привечер се отправяш към Науса за едно питие. Доста декадентско място, където всеки се изживява все едно е на Миконос. Много приятно и романтично. Предполагам атмосферата със залеза много ще ти допадне и ще останеш да вечеряш там. Ако не, обратно в Парикия и вечеря там по крайбрежната." :) 

Нощувка Парос – Парикия (резервирана!)

26.08, неделя

Антипарос цял ден – много е вероятно да се метнем на един такъв day trip:

http://captainbenantiparos.com/

Нощувка Парос – Парикия (резервирана!)

27.08, понеделник

Сутринта ферибот Парос – Фолегандрос

Фолегандрос – половин ден – обикаляне пеша, и манастира, и всичко по реда си – узо, октоподи...

Нощувка Фолегандрос (резервирана!)

28.08, вторник

Фолегандрос цял денлодка около острова, мотаене до едно рибарско село, пак узо, пак октоподи, ще я спретнем програмата...

Нощувка Фолегандрос (резервирана!)

29.08 сряда

Сутринта ферибот Фолегандрос – Милос

Милос половин ден – места дал Господ, не сме решили

Нощувка Милос – Адамантас (резервирана!)

30.08, четвъртък

Милос цял ден – с кола/превозно средство, обикаляне, места дал Господ, не сме решили

Нощувка Милос (резервирана!)

31.08, петък

Милос цял ден – с лодка около острова (просто маркирана идея)

01. 08, събота

Еднодневен трип до Кимолос с лодка (дните могат да се разменят съобразно времето)

02.09, неделя

Милос – Атина – Лондон/София

И с удоволствие ще продължим коментарите по този очарователен - според мен - маршрут.

Благодаря! :) 

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Чета ''скромното планче'' и резко ми се приходи на Малките Циклади :):dancing:.

Много весело да си изкарате и да напълните торбата с приятни преживявания догоре. За картите памет няма да споменавам, разчитам на вашата щедрост да споделите всички моменти '' ох и ах'' :).

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 30 минути , Ann каза:

Чета ''скромното планче'' и резко ми се приходи на Малките Циклади :):dancing:.

Много весело да си изкарате и да напълните торбата с приятни преживявания догоре. За картите памет няма да споменавам, разчитам на вашата щедрост да споделите всички моменти '' ох и ах'' :).

То се оказаха изцяло ДРУГИТЕ Циклади, ама здраве да е :) 

П.П. Боя се, че скромността наистина не е наша черта, що се отнася до желания и планиране :biggrin:

Благодаря! 

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Rainy, може ли да споделиш в Парос къде букна, че и ние натам се ориентираме, но през септември.

И ако може да ударите едно рамо с феритата, че нещо удрям на камък. Мисля да направим 19 септември Парос - Куфониси (там 2 нощувки) и на 21 Куфониси - Наксос, но не откривам ферита за тези дати. 

Публикувано:
преди 2 часа, Алекс каза:

Rainy, може ли да споделиш в Парос къде букна, че и ние натам се ориентираме, но през септември.

Разбира се :) Това е нашият избор:

https://www.booking.com/hotel/gr/stella-paros.bg.html?aid=368032;label=gog235jc-index-bg-XX-XX-unspec-bg-com-L%3Abg-V%3A0ahUKEwi6872V7NHWAhUBLZoKHW45DokQFgg8MAA-O%3AwindowsS10-B%3AinternetSexplorer-N%3AXX-S%3Abo-U%3Ac-H%3As;sid=80e4d3ccf39066d11a9f44c7d6d71450;atlas_src=sr_iw_title;checkin=2018-08-25;checkout=2018-08-27;dist=0;group_adults=2;group_children=0;no_rooms=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srepoch=1506944935;srpvid=92f6519aa5d20467;type=total&

преди 2 часа, Алекс каза:

И ако може да ударите едно рамо с феритата, че нещо удрям на камък. Мисля да направим 19 септември Парос - Куфониси (там 2 нощувки) и на 21 Куфониси - Наксос, но не откривам ферита за тези дати. 

За съжаление и аз не откривам... Възможно е да не са ги публикували още - ако попадат в зимното разписание, но не съм специалист да го твърдя. Прерових всички разписания - няма... 

Публикувано:

Има разписания само на бързите ферита за летния сезон. Може някои от тях да подлежат на промяна. Парос - Куфониси няма директно фери на този етап. Има с прекачване от Наксос. Лятото мисля, че имаше, но доста дълго пътува. Тук можете да си проверите съществуващите в момента разписания https://www.ferryhopper.com/#results Освен това в периода след 10.09.  доста намаляват фериботите.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря много за инфото. Май най- добре ще е да питам хоста дали има начин да стигнем до острова и ако е толкова трудно ще го пропуснем. 

Публикувано: (редактирано)
преди 13 часа, Алекс каза:

Благодаря много за инфото. Май най- добре ще е да питам хоста дали има начин да стигнем до острова и ако е толкова трудно ще го пропуснем. 

Може още да не са готови новите разписания. Гледай разписанията за миналото лято, обикновено са същите /ние така правихме/. Мога само да ти кажа, че тази година имаше ферита от Парос до Куфониси до около 25-и септември .  Виж Blue Star Ferry /мисля, че пътуват 3 пъти седмично по този маршрут/ и Hellenic seaways - последните тръгват  за Куфониси от началото на май  до края на септември. Друг вариант е да се запишеш на екскурзия  от Парос до Куфониси и да си останеш там, стига да има на датата, която ти трябва. Едни французи така се придвижиха от Наксос до Парос /Науса/.  Варианти има, ти си прецени, кой те устройва.  Можеш да провериш дали  Sea Jet през Санторини  спира на Парос, защото редовно го виждахме на Куфониси. Все ще намерите как да се придвижите от един остров до друг, Цикладите са невероятни.

Редактирано от Asya Assenova
Публикувано:

Ние ползвахме тази еднодневна екскурзия от Парос до Куфониси.  Корабчетата тръгват от Наксос, на Парос вземат хора от Писо Ливади. Мисля, че имаше 3 пъти седмично такава екскурзия. Цената беше по-ниска отколкото отиване и връщане с фери, часовете също по-удобни разбира се.

Публикувано:

Благодаря много. Проверих всички линкове, които ми дадохте. Има ферита на 16-ти с връщане на 18-ти и на 20-22. Сега се чудя дали да не започнем с този остров на 16-ти до 18-ти и след това да ходим към Парос и Наксос или тотално да го пропуснем.  Като ще се получи 16-18 Куфониси, 18-21 Парос, 21-25 Наксос. Спокойно ли е на това островче, че малко ме притесняват тези еднодневни трипове. Да не се окажем сред тълпи от туристи. 

Публикувано:
преди 5 часа, Алекс каза:

Благодаря много. Проверих всички линкове, които ми дадохте. Има ферита на 16-ти с връщане на 18-ти и на 20-22. Сега се чудя дали да не започнем с този остров на 16-ти до 18-ти и след това да ходим към Парос и Наксос или тотално да го пропуснем.  Като ще се получи 16-18 Куфониси, 18-21 Парос, 21-25 Наксос. Спокойно ли е на това островче, че малко ме притесняват тези еднодневни трипове. Да не се окажем сред тълпи от туристи. 

На мен Куфониси много ми хареса, Наксос -също, Парос- не чак толкова. През септември на Куфониси е спокойно, но всичко е въпрос на вкус.

• Харесвам 2
Публикувано:

Специално при нашия еднодневен трип през юли от Парос до Куфониси нямаше много хора, защото беше по време на мелтем и имаше доста големи вълни. До плажът Пори даже не ходеха лодките, само до Италида стигаха. От там ние продължихме пеша до Пори, но там духаше страшен ураган. Нямаше почти никой, но то си беше трудно за издържане в този вятър.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, dechy каза:

Специално при нашия еднодневен трип през юли от Парос до Куфониси нямаше много хора, защото беше по време на мелтем и имаше доста големи вълни. До плажът Пори даже не ходеха лодките, само до Италида стигаха. От там ние продължихме пеша до Пори, но там духаше страшен ураган. Нямаше почти никой, но то си беше трудно за издържане в този вятър.

Куфониси е силно населен през юли и август въпреки мелтемите, но през втората половина на септември е спокойно. Ние се сприятелихме със собствениците на хотела, в който бяхме отседнали, и те ни разказаха доста за острова. Там навсякъде се стига пеша, няма градски транспорт, дават под наем велосипеди и канута и туристите така се придвижват. Едно малко корабче ходи до плажовете  на острова и съседния остров, който не  е населен, но има заведение и може да се хапне в него. На Куфониси няма какво да се види, просто е идилично, спокойно, безметежно. Мястото сякаш е увиснало във времето и тъне в мързеливо спокойствие в най-добрия смисъл на думата.  Всичко се доставя с фериботите /храна, питиета, цигари, продукти и т.н/, затова е  една идея по-скъпо от Наксос например. Но плажовете му са без забележки. Като съотношение цена - качество на мен най ми допадна Наксос - лесно достъпен, има всичко, което ти иска сърцето, докато Куфониси е страхотен, но по-трудно достъпен - два самолета и фери или самолет и фери от Пирея. 

• Харесвам 3
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте. Едно кратко въпросче, моля.

Ровя в програмата ни за Гърция по повод кола под наем в Парос и търсех ферибота Парос - Фолеандрос. Не мога да открия разписанието му, а не вярвам да няма такъв. Или по-късно го пускат? Фериботът Фолеандрос - Милос намерих. Убедена съм, че съм виждала и другия миналата година, но сега не мога. 

Идеи? 

Благодаря! 

Публикувано:
преди 24 минути , Rainy каза:

Здравейте. Едно кратко въпросче, моля.

Ровя в програмата ни за Гърция по повод кола под наем в Парос и търсех ферибота Парос - Фолеандрос. Не мога да открия разписанието му, а не вярвам да няма такъв. Или по-късно го пускат? Фериботът Фолеандрос - Милос намерих. Убедена съм, че съм виждала и другия миналата година, но сега не мога. 

Идеи? 

Благодаря! 

преди 12 минути , Алекс каза:

На tickets.ferries.gr излизат часове за август, но не всеки ден. 

И на друг сайт излиза същото - ферибот веднъж седмично в петък.

Нямам представа дали това е разписанието или ще има и лятно.

Публикувано: (редактирано)

Да, само петъчният на Хеленик е поне засега https://gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=0&SchMonth=0&SchYear=2018&CompanyID=0,2&SortType=1,2&AroundDate=0&Origin=EGRSKY62,12096,6&Destination=EGRSKY24FOL,11855,7

Редактирано от dechy
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , Mary каза:

И на друг сайт излиза същото - ферибот веднъж седмично в петък.

Нямам представа дали това е разписанието или ще има и лятно.

И аз така. Повече от убедена съм, че гледах Парос - Фолегадрос на сутрешно фери, когато правих програмата миналата година, но сега йок. 

Всъщност, сега намерих Naxos - Folegadros: 

Depart: Mon 27 Aug @ 17:15    Arrive: Mon 27 Aug @ 19:50    02h 35m  Ship: Seajet2

което далече не е идеалния вариант, защото половин ден на Фолегандрос се изяжда така - не че на Наксос няма да ти хареса  (Парос - Наксос има няколко ферибота на ден), но чуденката ми е дали има лятно разписание или ще трябва да променяме леко плановете... 

Публикувано:
преди 3 минути , Rainy каза:

но чуденката ми е дали има лятно разписание или ще трябва да променяме леко плановете... 

Чакаме, гледаме и ако не се яви директен ферибот, ще видим кои ще са най-удобни с прекачване.

Публикувано:

Не ми се вярва да пуснат тепърва директни бързи ферита между Парос и Фолегандрос, тъй като на бързите разписанията за лятото бяха готови още в края на миналата година. На бавния Артемис на Хеленик разписанието едва ли ще се промени, защото това е валидно до 26.10.2018.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря на всички включили се! 

@Mary, при това разписание имаме следните опции:

1. Не пипаме нищо по резервациите и оставяме ЕДИН ден за Folegandros: пристигане в 20.00ч на 27-Август и отплаване към Милос на 29-Август 

Folegandros  Milos    
Depart: Wed 29 Aug @ 09:30    Arrive: Wed 29 Aug @ 10:35    01h 05m Ship: Naxos Jet    

2. Увеличваме нощувките с една на Folegandros (можем да го направим, проверих) и имаме ДВА дни за за Folegandros:. Тогава, обаче намаляваме нощувките на Милос с една - стават ТРИ, и имаме ДВА дни и ПОЛОВИНА за Милос, което е доста малко за този остров, факт. 

Може би магеланци ще споделят кое е по-добре, или и трети вариант :)

Публикувано:
преди 12 минути , Rainy каза:

Може би магеланци ще споделят кое е по-добре, или и трети вариант :)

Понеже аз нямам представа кой вариант е по-удачен, силно се надявам да се включат ходили по тези места!  

Публикувано:
На 9/28/2017 в 13:33, lesy каза:

Завърнахме се от Милос. Страхотно прекарахме, съчетано със Санторини. Та за Милос. Ако някой търси плажове с пясък и плитко море, не е това мястото. Ако търси екскурзии с лодка / яхта, прозрачно море за шнорхелинг и гмуркане в пещери, сурова природа и скални пайзажи, то Милос е за него. За десерт получава  красиви залези и плуване до потънал кораб близо до брега.

На Милос красивите места се стигат основно с лодки. Има различни турове, като цената на човек беше 60 евро, за 4-5 човека по 55 евро. Това е с яхта до 14 човека, от 9.00 до около 19.00ч., който включва закуска, обяд, следобедна закуска и питиета, вкл. бира и бяло вина по много. Има и оборудване - маска, шнорхел, плавници. Ние ходихме на два такива до различни места, т.к. за втория тур духаше вятър и можеше да се отиде само на север. Има по 3-4 места за шнорхелинг, добре избрани според времето.

Екскурзиите основно тръгват от Адамас.

Маршрутът на първия тур бе основно около крайбрежието на острова, като се показват най-интересните  места. Катакомбите на Милос

Клима, Саракинико, Спагетения остров / вулканична скала в морето, чийто форми са октаграми и шестограми /, Полония, Старата сярна мина, Манастирът Агиос Георгиусв морето, остров Полиегос / най-големият необитаем в Егейско море /, Клефтико, пещерите Сикия и плажовете.

Яхтата спира на места, където да сме сами или най-много още една. Професионално направено и екипът / двойка около 30-те / любезни и приятелски настроени. И делфини, разбира се. Мога да ги препоръчам.

Втория ден наехме кола за 6 човека - 60 евро на ден. Два плажа - Филиплака и Палеохори. Разноцветните скали и камъчета, таверна с храна, приготвена на вулканична скала. Но в сравнение със самотните плажове от екскурзията, тези не ни задържаха повече от час-два.

Вечерта - столицата Плака. Столицата е типично старо средиземноморско градче с тесни извити улички, цветя и красиво декорирани къщи, с аромати на цветя и вкусна храна. От върха може да се гледа залез към далечните острови.

Трети ден: Искахме да отидем на още един тур. Харесахме си шнорхелинг и гмуркане по южното крайбрежие и пещерите, обадихме се на една от агенциите, които ги организират, но за съжаление прогнозата беше лоша и нямаше турове. Тези турове са по 6 часа и също са по 60 евро. Но останаха за друг път. Тръгнахме към Саракинико.

Не мога да опиша това място. Лунен пайзаж с кристална вода и пещери. Както и потънал кораб, но дори и без него Саракинико ми е в топ 5 на плажовете, ако може да се нарече така. Тук единодушно решихме, че оставаме цял ден.

Следва продължение...

Снимките са на другия компютър, но ще кача 1-2.

@lesy, би ли споделила фирмите, които ползвахте за триповете с лодки в Милос? Благодаря ти за подробната информация много!

Публикувано:

Намерихме ги на място. Лодките се връщат около 19ч. на пристанището в Адамас. То е на крайбрежната, в центъра. Срещу тях са магазинчета и бюра/офиси с екскурзии. До 21ч. са отворени и можеш да си запазиш тур за другия ден. На място си избрахме лодки според предпочитанията / маршрута. Втория тур до Калимнос се изпълняваше само от една лодка, защото имаше вятър. Ние си избрахме яхти с 10-12 човека на място.

На място е по-добре, защото времето е ключов фактор за туровете. Ще питам приятелка дали пази координатите на двойката от първата яхта.

Хазайката ни препоръча https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g635606-d10728102-Reviews-Volcano_Boat-Adamas_Milos_Cyclades_South_Aegean.html

Не сме ги ползвали, защото не излязоха във ветровития ден.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.