Прескочи до съдържание

България vs Гърция като плажна дестинация

Topfly

Препоръчани мнения

Публикувано:

Седя си в стаята на нашето хубаво море и в 10 часа сутринта е 20 градуса :( От дни наред си е студено за плаж. Последните няколко години всеки път хващаме по няколко студени дни и вече се чудя добър избор ли е българското Черноморие? :( Континенталната част на Гърция като плажна дестинация слабо я познавам и имам следните въпроси:

Има ли добри пясъчни плажове в континенталната част на Гърция? (По добри разбирам такива, които са ок и за деца да си играят в пясъка)

Колко стабилно е времето и не е ли прекалено горещо? (В Атина съм преживявал страхотни и неприятни жеги)

Една плажна почивка в северна Гърция с колко по скъпо излиза спрямо почивка в България? (Ако човек си готви сам или ако ходи всеки ден на ресторант)

Публикувано:

Ходя в Керамоти-350 км. от София , с т.н. най-красив плаж на Балканите. Резервирам още октомври,ноември за до 15 юни и след 20 септември. Имам резервация за 5 октомври в момента. 35 Е на вечер е цената,а температурите в тези периоди е 27 до 30 градуса. При балкон-туризъм за двама за 7 нощувки плащам между 1200-1500 лв. Хапвам и в таверна 1-2 пъти.

• Харесвам 1
Публикувано:

Пясъчни плажове в красиви заливчета има на Халкидики. Градските плажове не са за препоръчване. Та ако ви е ок да ходите с колата до някое красиво и хубаво местенце с пясък , чиста, кристална и спокойна вода (ок е за децата играят си без опасности за тях) това е вашето място.  До някой от тези заливчета вече има построени и хотели. Тази година пропуснах, но миналата цените в Гърция се бяха качили и се очакваше за тази година да се качат още. В момента чисто ценово България излиза по-добре. Отделно и магистралата до Бургас си оказва влияние. Гърция е доста пренаселена в последно време с чужденци. Аспровалта и Керамоти са модните дестинации от няколко години за българите - там и в заведенията вече наемат български сервитьори и говорят на български (по нашето черноморие пък от тази година било пълно с молдовци и украинци).

Относно горещините - зависи и от периода - това в Атина и аз съм го изпитвала - ужасно е. Халкидики донякъде е защитен, защото е и залесен - но и там има жеги. Повечето места за спане в Гърция са оборудвани с хладилници и кухни, както и с барбекюта на двора - не е проблем да се изхранва сам човек, ние така процедираме, като естествено не се лишаваме и от някоя и друга вечеря навън. Не съм по цените за да дам точни разчети. Относно времето - по островите времето бързо се променя - разбирай бързо се разваля и бързо се оправя, това до някъде е велидно и за полуостровите, но не и за по-континенталните части. Септември е ок за Гърция.  

• Харесвам 3
Публикувано:

Има доста теми във форума. Въпреки че съм от морето и всяко лято съм минимум 2 месеца, то не пропускам септемврийското море в Гърция. Цените в северна Гърция са съобразени с ваканцията на учениците в България и почивните дни около 06.09. Т.е. ниският сезон започва след 10.09. За деца Ситония е добре. Има плитки пясъчни плажове, има и скали. Студиата в северна Гърция са по-скъпи поради близостта до България, Сърбия, а дори и до Турция. Последните години има доста турски туристи.

Ако се наеме по-рано, може да се намали цената.

На Йонийските острови е една идея по-евтино, защото там основно ходят италианци и учебната им година започва по-рано.

Водата е топла поне до 20.09. навсякъде.

Вариант е и Пелопонес през септември. Има закътани заливчета и вече не е висок сезон.

Цени - гръцка салата 6-10 евро, октопод - 10-12 евро, риба на деня - 50-60 евро /кг., гироси - 2-4 евро.

• Харесвам 4
Публикувано: (редактирано)

Върнах се отново тези дни от Гърция. Поставих си за цел да видя как стоят нещата точно в близката северна част. 
Обиколих много, но не съм очарован. Района може да се каже, че се съсипва. Неподредено, на места доста мръсно, недовършени сгради и падащи такива, неразбория и доста туристи от тези без положителни навици. Въобще голяма анархия и трудно виждаш гръцкото. Като изключвам добрите и луксозни хотели. При тях всичко е наред освен цените.
Все още има добри местенца северно, но рядко.

Ако искате да видите истинската Гърция трябва да бягате по-далеч на юг и по острови.
Дори едни по-близки острови като Скиатос и Скопелос биха били доста по-добре. Тасос беше прекрасен, но в последно време не е същия.
Самотраки остава все още девствен и спокоен. Но ако търсите развлечения, не там.
Амуляни на фона на горното написано от мен също се вписва в по-добро спокойствие все още.
Относно времето само мога да кажа да пропускате най-топлите сезонни дни. Както дъждовното време, така и свръх топлото не са препоръчителни за Гърция.
Относно цените в Гърция може да изкарате почивка с пари колкото в България. Но. При резервирано настаняване на обичайните за форума промоции. Ако се изхранвате магазинно и не ходите по ресторанти. Освен гироси, сандвичи и подобни. В магазините има дори по-евтини стоки оттук, както и двойно по-скъпи. Въпрос на откриване.

Редактирано от Kris
  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 минути , Kris каза:

Ако се изхранвате магазинно и не ходите по ресторанти.

Не е задължително. Едно ходене на по-скъпа кръчма в Гърция излиза колкото такова в по-евтина в България. Просто защото като отиде една компания на кръчма, трябва да остане там до края на света, че и още малко, за още една бира/ракия.

Ако погледнем единичните цени, в Гърция е по-скъпо. Ако погледнем според количеството консумация, разликата се губи.

Просто у нас се прекарва повече време на масата, а тя не е празна. Отделен въпрос, че някъде нулите за нищо ги нямат.

Публикувано:

Мога да се съглася, но с една обикновена вечеря на пешеходната алея някъде. Но при нас не е така. Когато ходя на ресторант се държа и консумирам така както у нас. Концентрати, вина и безалкохолни плюс качествена храна. Иначе въобще не ходя.
И при това положение сметката в Гърция е далеч от тази у нас.
При това реално е да сравняваме сходни по тип и качество заведения, а не скъпи с евтини. Поне това аз имам предвид.

• Харесвам 2
Публикувано:

От много години ходим основно в Гърция на море,  Неа Перамос ни е фаворит с  многобройните си плажове, ситния пясък, добрата храна и обслужване, места за гмуркане и поради близостта си от Пловдив.
На Неа Ираклица и Керамоти плажа също е хубав, но вечер е по-скучно, зависи кой каква почивка търси. Тасос също е добра опция за почивка с хубав плаж.
В Ситония  има прекрасни, екзотични плажове, но са по-малки и последните години е доста пренаселено там.
Относно времето, за късмет или просто там е благоприятно лятото, никога не сме имали дъждовен ден, нито непоносима жега, ходим юли и август.
Цените спрямо бг не мога да сравня, понеже последно бяхме преди три години на нашето море. В Гърция повечето места за настаняване са с кухни и има възможност за приготвяне на храна. Иначе по заведенията за 4-човека оставяме средно по 50-60евро, като това включва салата, узо, риба, бира и десерт, разбира се може и за по-малко зависи кой какво хапва. Порция калмари варират от 7-10евро, гръцка салата/много голяма/ 5-7евро, ципура /пак зависи от размера/ е 9-12евро, гръцка мусака 5-7евро, фрапе 2-3евро.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 минути , Kris каза:

Мога да се съглася, но с една обикновена вечеря на пешеходната алея някъде. Но при нас не е така. Когато ходя на ресторант се държа и консумирам така както у нас. Концентрати, вина и безалкохолни плюс качествена храна

И къде в б-я се намират такива работи? Имам предвид качествена храна, за пиене не питам защото не пия.

Публикувано:
преди 4 минути , Девора каза:

Иначе по заведенията за 4-човека оставяме средно по 50-60евро, като това включва салата, узо, риба, бира и десерт, разбира се може и за по-малко зависи кой какво хапва. Порция калмари варират от 7-10евро, гръцка салата/много голяма/ 5-7евро, ципура /пак зависи от размера/ е 9-12евро, гръцка мусака 5-7евро, фрапе 2-3евро.

При положение, че рибата е 10 евро как останалите излизат само 5 евро?
Иначе по темата, Гърция може да предложи повече на съответната цена. От към плажове има много по-голямо разнообразие и голяма част са много по-спокойни, но все пак имат около 30-пъти по дълга плажна ивица. Единствените недостатъци на плажовете, е че част от тях не са изцяло от пясък, а на друга има морски таралежи, но проценто са малко. А за точно сравнение на цените трябва да дадеш някаква представа в какъв вид и категория място за настаняване ползваш в България.

Публикувано:
преди 3 минути , shnuky каза:

И къде в б-я се намират такива работи? Имам предвид качествена храна, за пиене не питам защото не пия.

На изключително много места. Но цитирането би било реклама. Дори в не много луксозни заведения. Да не говорим колко много шефове готвачи със собствени заведения има вече.

А и темата е за Гърция.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , Девора каза:

В Ситония  има прекрасни, екзотични плажове

Какво имате предвид под "екзотични"? :) 

По темата:

Освен чудесната чиста вода в Гърция, друго много хубаво нещо по плажовете е липсата на нелогични, дори безумни, такси за чадъри и шезлонги, каквито се наблюдават по нашето Черноморие. Достатъчно е да консумираш нещо от прилежащото заведение.

• Харесвам 3
Публикувано:

Странно, аз се храня изключително по заведения , в иедалния център и мога да преброя до 1 и половина места, на които храната е качествена- не  е солена, тлъста, петза четири, свинско  и пилешко, и когато има телешко е за динамит....да ве говорим за салатите, които не са мръданли от балкантурест в повчето случаи, а изключенията са смишни опити да се направим на западняци... Но разни хора идеали.

• Смея се 1
Публикувано:
преди 8 минути , tch каза:

При положение, че рибата е 10 евро как останалите излизат само 5 евро?

Салатите ги комбинираме една за двама, понеже наистина са много големи, децата не консумират алкохол и в повечето случаи си поръчват калмари, които са 7евро, често сме хапвали и за под 40евро, много зависи от основното.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Девора каза:

Салатите ги комбинираме една за двама, понеже наистина са много големи, децата не консумират алкохол и в повечето случаи си поръчват калмари, които са 7евро, често сме хапвали и за под 40евро, много зависи от основното.

Важно е това уточнение, защото иначе излиза, че всеки яде тристепенно меню плюс бира за под 15 евро.

Публикувано:
преди 5 минути , shnuky каза:

Странно, аз се храня изключително по заведения , в иедалния център и мога да преброя до 1 и половина места, на които храната е качествена- не  е солена, тлъста, петза четири, свинско  и пилешко, и когато има телешко е за динамит....да ве говорим за салатите, които не са мръданли от балкантурест в повчето случаи, а изключенията са смишни опити да се направим на западняци... Но разни хора идеали.

Значи не ходите където трябва, съжалявам.

Включително и качествена гръцка храна има вече в София.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 10 минути , desislavna каза:

Какво имате предвид под "екзотични"? :)

Портокали, Кариди, Сарти са все  комбинация от планина, море, кристално чистата вода и пясъчни плажове.

065.JPG

IMG_0388.JPG

IMG_0391.JPG

• Харесвам 13
Публикувано:

Относно заведения в София, може да напишете тук, имаме тема за ревюта на ресторанти. Ако са от магеланци с повечко мнения дори не ги гледаме съмнително :)

Което ме подсеща, че и аз ще напиша по-късно ревю, точно за ресторант с гръцка храна в София. 

Публикувано:

За мен тази тема е излишна.

Естествено Гърция е по-добрата плажна дестинация.

Само северна Гърция е с по-дълга плажна ивица от цялото ни Черноморие.

Безсмислено е да се сравняват плажове. (аксиомите не се нуждаят от доказателство :) )

По отношение на цените също не виждам поле за спор. В Гърция е по-скъпо поне с 10-20% при цялата условност на такова твърдение. Всъщност аз не знам колко е скъпо на нашето море т.е. в Гърция е по-скъпо от колкото в София (за провинцията да не говорим).

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:

Гърция е прекрасно за море и не само ,водата е чиста,но не навсякъде.Почти всяка година ходим на море в Керамоти и сме много доволни. Носехме си малко храна от България,но и там си хапвахме в ресторанти на човек около 10евро включва: салата,хляб,вода  (носят като в Италия) и риба,тя беше като нашата цаца не помня името .Но до колко си спомням не е скъпа рибата 5/6/7/8 евро порцията. За плажа взимаш си едно фрапе или сок на плажа и никой не те закача.Плажът беше 80% българи и почти всеки говори български.

• Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

От няколко години ходим с малки деца на море в северна Гърция. Плажът на Неа Ираклица до хотел Вурнелис ни беше дълго време фаворит, защото е близо до България, пясъчен, водата е плитка, посещава се главно от семейства, в таверната към хотела готвят много вкусно. 

Последните години обаче юли и август плажът е много пълен, изглежда не само на нас ни харесва там.

Била сме на почивка и на Неа Каликратеа до Солун, плажът също е пясъчен, водата плитка и много чиста, ако изключим, че август е препълнен с почиващи, ми хареса.

Така че ако имам избор бих избягвала август за гръцко море и заради жегите, и заради това, че е отпускарският месец на гърците.

Цени не мога да сравнявам, защото не сме почивали на българското море от години. Но зависи къде ще спите - хотел или апартамент, на първа линия или на няколко километра от брега.

Редактирано от Masmiya
  • Харесвам 1
Публикувано:

Ние от стотина години, всеки септември си почиваме по една седмица на Тасос.

Обикновено - след 9-ти, че да няма галимации покрай слятите почивни дни.

Ходим все в едно и също хотелче, спим все в една и съща стая с балкон с морски изглед, ходим все на едно и също плажче и сме си като у дома си.

Ядем все на едно и също място, всички си ни познават и това ни е най-най-прекрасната почивчица, дето не правим нищо друго, освен да мързелуваме на плажа.От нас до там са точно 240 км, по-близо, отколкото до Бургас, например.

Седем нощувки+храна+угодийки на плажа ни излизат обикновено около 700 евро.

Преди това всеки септември ходехме в Созопол, заради Аполония-та.

Последният ни спомен от нашето море е от Елените, дето за няколко дни, платихме една камара пари за самостоятелна вила и се сдобихме с такива стомашни неприятности, дето цял месец не минаха.:resent:

Та, тогава приключихме с нашето море, което, разбира се, няма вина, че го разлюбихме заради други.

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 часа, ven62 каза:

За мен тази тема е излишна.

Естествено Гърция е по-добрата плажна дестинация.

Само северна Гърция е с по-дълга плажна ивица от цялото ни Черноморие.

Безсмислено е да се сравняват плажове. (аксиомите не се нуждаят от доказателство :) )

Дългата плажна ивица сама по себе си не прави по добра Гърция защото човек може да ползва ограничена плажна ивица. Времето, водата, пясъкък, обслужването и цените също са от значение.

Моите деца например при сравнение на Дубай, Майорка, Хърватска, Канарските Острови и България определено са фенове на българското Черноморие. По малко солената вода, прекрасният пясък, липсата на тежки жеги, розовите домати и пържените картофи със сирене са нещата които много им харесват.

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.