Прескочи до съдържание

България vs Гърция като плажна дестинация

Topfly

Препоръчани мнения

Аз лично харесвам и двата варианта. Гърция е пригодена към всички вкусове и пренебрегнати не трябва да има.
Темата отдавна загуби смисъл на отговаряща относно питането. Но няма лошо.
Когато почивам искам всичко около мен да е подредено. Хотел, храна, развлечения, разходки, басейн. Басейнът всъщност е почти задължителен при престои повече от 1-2 дена. Само при преминаване може да лишим както нас така и децата ако са с нас от него.
Но и в двата случая не ме интересува кухня с бокс или подобни.
Често обаче не взимаме пълно изхранване. Защото то ни лишава от местната храна приготвена в таверните. Но никога няма да тръгна срещу ол инклузива предпочитан от толкова много хора.
Няма как да накараш човек, който ходи на този вариант да отиде на другия.
Мога да ходя по чукарите, но в определен момент си искам лукса и удобствата.

Честно казано Гърция в повечето случай не предлага най-добрия ол инклузив изключвайки високия ранг хотели. Храната в заведенията почти винаги е по-хубава от тази в хотела.
По тези причини няма смисъл да влизате в спорове. Всеки е направил своя избор, който е правилен за него. Ние няма да го променим. 

Редактирано от Kris
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

A oтносно лукса на скъпите хотели, той за мен не може да се сравнява с лукса на самостоятелна къща/вила, наета от airbnb, homeaway и т.н. , в която има абсолютно всичко и е примерно на 2 етажа, всеки си има стая, има огромни тераси. И най-важното няма други хора, които да вдигат шум и да пречат.

Връзка към коментар

все пак редно е и да кажем, че повечето "страховити"  гръцки хотели all inclusive или HB /какъвто е този, в моя момент/ представляват китни вили на самия плаж, разположени в градини и с малки басейни между тях, а не някакви многоетажни мастодонти за хиляди хора, които само чакат на опашка, за да се тъпчат :) поне такива съм разглеждала подробно, включително и на Крит, и на Корфу, където със сигурност има и много какво друго да разглеждаш, ако решиш да не си по цял ден на плаж

ние сме ценители на храната и не бих яла нищо посредствено, само защото съм си платила предварително за него, та в подобни случаи е полезно да се проучват отзиви от tripadvisor и google maps, с приоритет на отрицателните, за да се добие читава и реална представа дали дадено място си струва

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Пак се противопоставят вкусовете на различни хора. Няма как в къщата, вилата да има удобствата на един добър петзвезден хотел. В къщата няма да има една десета от наличното в хотела.
Споменатият от вас лукс се равнява на вашето удобство, което вие лично желаете. Но други го искат в друг вид хотелът, комплекса или вилите в него. И отново в петзвездните вили ще има в пъти повече от къщата наета от съответните сайтове. И в колко къщи е наличен басейна ? Да не говорим за спа ? Най-много барбекюто и една люлка.
Но пак казвам никой не оспорва вашия начин на почивка. Напротив и аз го правя. Но трябва да сте солидарни с другите вкусове.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

От 2000 г. ходим предимно в Гърция. След раждането на първите деца през 2004 г. и няколко зверски вируса от нашето море, почивахме само Гърция до миналата година.

М.г. и т.г. дадохме шанс и на нашето, но ми се дорева като видях на какво са заприличали Созопол и Несебър. Не ме кефи обслужването, не ме кефи да давам 20-25 лв за шезлонг и чадър, не ме кефи чалгата, потта, гмежта, простотията. Положителното е, че вече почти навсякъде има пречиствателни станции и е сравнително евтино.

Гърция - Халкидики и Олимп. ривиера мутираха злобно и се побългариха, порумънчиха, помакедончиха и посърбиха. Бягаме по островите или в Италия и Испания. В последните две е по-скъпо, но доста по приятно.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

За мен всякакви мнения са уелкъм, но са ми полезни предимно на хората с малки деца. Няма проблем всеки да напише какви лични предпочитания има, но по полезна ми е аргументацията, а не самото лично предпочитание. За сега ми убегнаха отговорите на следните въпроси:

- Има ли душове със сладка вода по гръцките плажове в Северна Гърция?

- Пясъкът на пясъчните плажове поне толкова ли е добър, като този в България? За съжаление има много пясъчни плажове, които на снимки изглеждат добре, но в реалността пясъкът е ситен и твърд и малките деца не му се кефят.

Връзка към коментар
преди 2 минути , Topfly каза:

- Има ли душове със сладка вода по гръцките плажове в Северна Гърция?

Има. Поне на повечето, които съм бил около Кавала, Керамоти и Неа Перамос

преди 2 минути , Topfly каза:

- Пясъкът на пясъчните плажове поне толкова ли е добър, като този в България? За съжаление има много пясъчни плажове, които на снимки изглеждат добре, но в реалността пясъкът е ситен и твърд и малките деца не му се кефят.

Видях само един с по-хубав пясък от българския. Имаше няколко с идентичен. Но като че ли повечето са с малко по-едър пясък и с по-тясна плажна ивица.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , Topfly каза:

С три деца сме 12,12 и 7, но ги водим там от бебета. :):lol::lol:

- Има ли душове със сладка вода по гръцките плажове в Северна Гърция? - На 80% от местата има.

- Пясъкът на пясъчните плажове поне толкова ли е добър, като този в България? За съжаление има много пясъчни плажове, които на снимки изглеждат добре, но в реалността пясъкът е ситен и твърд и малките деца не му се кефят. - Зависи от мястото в Гърция има хиляди плажове. 

За нас по-важно е да е чиста водата, а не какъв е пясъка.

Ако сте се насочили към конкретно място - питай. Все някой ще да е бил.

Връзка към коментар

Съгласна съм, че вероятно има и добри ол инклузив хотели. Преди повечко години и аз съм ходила на такъв тип почивка и в България, и в Турция, та даже и в Гърция. Просто като опитах самостоятелността на отделната къща, пространството, което имам, вече не исках нищо друго. Вече май и в апартаменти, които са много на едно място не ми се ходи. А, всъщност миналата година на Родос бяхме в триетажна къща със самостоятелно малко басейнче. Мен не ме влече много, но децата се радват. Всъщност беше комплекс от 9-10 къщи, всяка оградена и с басейн. А, да ходя на СПА, докато съм на море и през ум не би ми минало. Да ме анимират още по-малко.

И въобще не искам да налагам моят начин на пътуване, просто го споделям и не очаквам всички да го харесат.  Даже смятам да спра дотук.

Относно въпросите на Топфлай:

1. Душове има някои плажове. Не може да се обобщи за всички. За съжаление в последните години не ходим в сев. Гърция, а и душовете не са ни били основно изискване.

2. Плажове с хубав пясък има в сев. Гърция, но обикновено точно те са пренаселени главно от сънародници, сърби, румънци и македонци. Такива са Амолофи, Керамоти, на Касандра - Хрусо. Мисля, че и Сани, но там не съм ходила.

Да допълня още плажове със ситен пясък - на о-в Амулиани - Аликес и на Тасос - Парадайз и Хриси акти (Скала Панагия). Но и те са доста населени.

Редактирано от dechy
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Topfly, много интересна тема си пуснал. Между морска почивка в България и Гърция, аз бих избрал в Испания:biggrin:, но понеже не си дал подобна опция, ще ти кажа следното - ако ще ходиш в Гърция, иди както те съветват и другите магеланци по по-екзотичните острови. Иначе Северна Гърция и конкретно Кавала, че даже и така прехваленият от някой Тасос не са нищо особено. Жена ми не е българка, испанска рускиня е така да се каже, но след 1 седмица в Кавала ми каза: "Какво по дяволите правим тук? Това е пълна скръб. Варна и Несебър са много по-готини!" А, бяхме в уж 4 или 5-звезден хотел в Кавала.  Повече не бихме повторили Кавала. А, жена ми си е почетна българка за мен, заради отношението й към България. 

Единственото, с което съм съгласен е, че морето изглежда по-красиво и е по-чисто в повечето случаи в Гърция, но за обслужване, качество и цени не мога да се съглася. Люба Ризова е права, че някои магеланци превъзнасят прекалено Гърция. И изобщо в последните години някои българи отиват в Гърция заради самия статус - "вижте какъв съм пич, не ходя при българските мутри на море, а в Гърция." И всички притварят очи в захлас като слушат екзотични имена на очукани гръцки чукари на една ръка разстояние от България, ама някак звучат много по-яко и чуждоземно от имена като Варна, Бургас, Балчик, Несебър. Ама такива на мен не ми минават. Затова казвам, ако идеш на Закинтос или някой друг подобен як остров, да, иначе няма смисъл.

Колкото до обслужването, в България става все по-добро с всяка година и това го казвам най-отговорно, като човек, който живее от 15 години извън страната. Ще ме принудите значи да поканя група недоволни магеланци да ме придружат догодина във Варна на любимите ми места да видят обслужване какво се казва. А, после ще идем до Гърция да сравним. Нищо особено нямаше в Гърция, бяха любезни, но българските сервитьори на които съм попадал във Варна, София, Банско, Несебър по нищо не им отстъпват. 

Колкото до вкусната храна. Колко била вкусна в Гърция. Е, колко да е вкусна?! На остров Тасос за 10 евро на плажа ми сервираха егати съсухрения октопод! В Кавала също не бях впечатлен, макар че признавам си, на закуска в хотела баничките, сиренето и киселото им мляко ми харесаха. Но, ето ви малко ресторанти, които да погледнете като меню и цени, а ако искате ги посетете и пак ще си говорим.

Морската тераса във Варна, на централния плаж точно. С чудесен изглед към морето, на самия плаж. Чудесно меню с пресни морски дарове и чудни цени.
http://www.theseaterrace.bg

ресторант Капитан Кук, има го и във Варна и в София.
http://www.captaincook.bg/files/cook_menu_varna.pdf

Мистър Бабá - ресторант-пиратски кораб на плажа във Варна. Там е и мног оспокойно, няма много хора обикновено и можете да се печете. Супер меню и децата си умират от кеф да се качат на пиратски кораб. 
http://www.mrbaba.net

Ресторант Годзила дори, макар и верига има супер готини пици, салати, лазаня, калмари.
https://godzila.bg/bg/user/order_type/0

Ако толкова искате гръцка кухня, има във Варна таверна Калоянис.
http://www.alakart.bg/ресторанти-Варна/0/

Ето тук една интересна статия с добри ресторанти в България, доста от тях са във Варна и Бургас.
http://moqtsvqt.com/25-най-добри-ресторанти-българия/

Сега, искам да уточня, че съм варненец и можете да кажете, че съм пристрастен, но аз мога да заявя с ръка на сърцето, че българската ресторантска храна е по-вкусна от гръцката и турската. Жена ми и дъщеря ни, на 2 годинки и половина също хапват с по-голямо удоволствие в България. Всичко е въпрос на вкус, но в Гърция и Турция губя тегло, а в България - качвам.:biggrin:
Не съм националист, не вярвам, че трябва да се просълзявам от умиление пред всичко българско и родно, но определено съм реалист и както не мога да кажа честно, че крепостта Овеч е по-готина от западноевропейските крепости, които съм виждал или че Варна е по-як морски град от Хонолулу или Палма де Майорка, така и не мога да твърдя, че една българска манджа е по-малко вкусна от гръцката, само защото е българска или че северногръцките пущинаци са по-красиви и забавни от българските черноморски градове. 

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Пак се почнаха коментарите за ол инклузива... Ми хайде пак и моите виждания. Ол инклузива не е само редене на опашка да се тъпчем, защото сме си платили. Ол инклузива е осигурена анимация за децата сутрин от 10 вечер до 10. Честно казано може да звучи отвратително, но предпочитам да чета книжка на плажа или на басейна пред това да строя пясъчен замък всеки ден или да рисувам тениски или да търся пиратско съкровище. Децата ми определено имат повече енергия от мен и предпочитам да имам някой и друг час, който да е за мен. Има осигурена анимация за възрастни. Не се срамувам, че си правя кефа, играейки дарц, водна топка или водна гимнастика или пък да се уча да танцувам салса. Ако ги няма аниматорите да ме "измъкнат" цял ден ще лежа на шезлонга. За злояди деца /какъвто беше сина ми до скоро/ има поне 10 вида сготвено, пица, картофи, риба, скара и супа. Все нещо ще се излъже да хапне. Иначе ми се е случвало да поръчам половината меню и нищо да не му се стори достатъчно добро, че да го излъжа да ОПИТА... Оправят ми стаята всеки ден, не мия чинии, не пера хавлии, не изхвърлям кошчета. В големите хотели, в които съм ходила обикновено е имало собствен аква парк, луна парк и т.н. Също така денонощен лекар!!! и достатъчно спасители за да не се притеснявам, че ще се издавят дори и във времената, в които плуваха не съвсем убедително. Това за почивката с деца. Иначе и аз обичам дда обикалям по цял ден и да експериментирам с храната, но като съм с децата не ядем в китайския кватрал от улична количка, нито гевреци, нито друго със съмнителна хигиена. Сега децата ми вече са големи - 11 и почти 8. Мога да си позволя лукса да се любувам на сини столчета и закътани плажчета, че поне вече не ме дърпат по 16 часа за ръкава да играя с тях и не ми се налага да впрягам целия си коефициент на интелигентност как да излъжа сина да опита от октопода, дето съм го платила 12 евро и много държа да го яде, нито да се чудя дали като си тръгна от закътаното плажче детето няма да заспи в колата за 10 минути и да си обърка целия следобеден сън, че после да ми киселее цяла вечер... Да, когато пътувам само с половинката предпочитам да нахраня окото и малко ми е все тая има ли басейн в хотела, но когато съм с децата нещата са различни. Това е за моите деца... Сигурно има и други, дето да се възхищават от плясно уловения актопод и ципура, ама при мен е било въпрос на оцеляване да го излъжа да поеме днес 300 калории та дори и само от пържени картофи.

И още нещо - ол инклюзива винаги се свързва с нискокачествени храни. Ол има и 2* има и отлични 5*. Ако вашият опит е от лоши хотели, то моя е различен. Толкоз прехвалените ципури и лавраци  са задължителен елемент в повечето добри хотели.

И не на последно място до миналата година работех по 50-80 часа седмично и така едни небрехни близо 19 години. В крайна сметка тази почивка е както за децата, така и за мен и моята половинка. Правила съм и я правя така, както съм ги разбирала аз нещата и мда... обожавам да имам една мързелива седмица в годината. Обожавам някой да ми гледа децата през деня, докато аз чета книжка. Може да съм мързелива /в тези 7 дни/, ама адски ме кефи... А и аз съм от хората, които не са спрели да пътешестват защото са им се родили деца - влачили сме ги и ги влачим от бебета по самолетите, из други държаи и из други континенти, но за мен екскурзията си е екскурзия, почивката си е почивка. На почивка - фрапе и книжка.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, Crazy Horse каза:

Topfly, много интересна тема си пуснал. Между морска почивка в България и Гърция, аз бих избрал в Испания

За сега търся дестинация. която е лесно достижима с кола. С малки деца и без кола е малко търсене, а наемането на кола заради плажна дестинация ми се струва лукс.

Основният проблем за сега в България е времето. Искам да е почти гарантирано доброто време, но в същото време да не е супер жега. Възможно е естествено това да е нереалистично очакване ^_^

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 28 минути , Topfly каза:

Искам да е почти гарантирано доброто време, но в същото време да не е супер жега

Здравей, четири години до сега ходим в Гърция в началото на Септември  ( две по островите и две на Халкидики) и до сега не сме имали нито един лош ден. За това, обаче, гаранция не може да се даде, за съжаление. Времето е много приятно Септември - точно за море, но далеч не толкова горещо, колкото началото на Август на нашето море,. Поне това са нашите впечатления до момента.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Нас пък през последните 3 г. ни валя след 01.09 и беше леко хладно, при условие, че нас ни мъчи повече жегата, а не студа. 

Като добавим и лудницата по границите по 06.09, та сменихме периода на средата/ края на юли.

п.с. май тотално те объркахме :lol:

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Asya Assenova каза:

Ако искаш Гърция, ходи на юг или на островите.  Това е истинската Гърция. 

Бил съм на около 7-8 острова и имам идея за какво става дума но въпросът беше за плажна дестинация достижима основно с кола.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако искаш да е в континенталната част, до колко километра си склонен да се отдалечиш от България? Защото има места например в района на Парга, които не са лоши. Пък то с кола са достижими и повечето острови, като я натовариш на ферибота. :) Лимнос е на 3:30ч. от Кавала и има великолепни, пясъчни плажове.

Връзка към коментар

10 години поред не бях ходил в България на море, след като ходих с жената по едни места, които много обичах, но бяха засрани брутално. Преди 3 години, когато се роди второто ни дете, решихме, че ще дадем шанс на Черноморието. Избрахме Синеморец, с идеята за тиха семейна почивка, а и Ямбол ни беше на пътя, така че логистиката ставаше съвсем лесна. Бяхме в един от тези хотели , надвиснали току над плажа. Не мога да кажа, че беше тотално разочарование. Не съм настроен негативно, поне когато съм на почивка. Впечатлението ми обаче беше: "Това можеше да е много яко, но..."

1. Хотелът не беше евтин, но паркинга се плаща отделно

2. Закуската не беше лоша, но пък една й съща всеки ден

3. Хотелът беше на минутка-2 от плажа, но се минава през едни строежи и черен път

4. Плажът беше хубав и голям, но свободната зона бе 20 метра

5. Съседните плажове бяха още по-хубави, но бяха за нудисти

6. Силистар е срахотен, но паркинга тогава беше платен

7. Природата супер, но безконтролно къмпингуване и супер лоши пътища

8. Храната в кръчмите беше прилична, ама рибата беше гръцка

............................

и така нататък

Оттогава се върнахме на традиционната практика. Къща или хотел на брега на морето в Гърция. Всеки път различна и на ново място. Хем не ги мислим децата, хем и ние се разхождаме и виждаме нови места всеки път. Хмммм, не слушам гръцко по принцип, но знам че в момента, в който хвана гръцко радио, вече съм на едно по-приятно място.

Редактирано от Боян Димитров
  • Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 8 минути , dechy каза:

Ако искаш да е в континенталната част, до колко километра си склонен да се отдалечиш от България? Защото има места например в района на Парга, които не са лоши. Пък то с кола са достижими и повечето острови, като я натовариш на ферибота. :) Лимнос е на 3:30ч. от Кавала и има великолепни, пясъчни плажове.

На гръцки фериботи предпочитам да не разчитам :)  Преди няколко години си бях предвидил от Атина да отида до Санторини с ферибот  и се оказа, че две седмици напред няма места дори за хора без кола!!! Добре че имаше варианат да летя със самолет и не се провали програмата.

Аз не съм от тези, които предпочитат месеци напред да планират.

Връзка към коментар
На 8/25/2017 в 17:52, Kris каза:

В къщата няма да има една десета от наличното в хотела.

А бе така е, но ти в хотела повече от едно нещо едновременно не можеш да ползваш, нали?

И все пак става дума за почивка на море, а не на хотел.

Важно е да се уточни за каква плажна дестинация става дума - хотел на първа линия или само пясъчни плажове са достатъчни. Аз не мога да съм полезен, щото пък избягвам пясъчните плажове, предпочитам чакълести.

Но такъв пясъчен не отказвам:

IMGP2790.JPG.0d2c912e9d38db9fd16e7962f53e5030.JPG

Уточнение - това е "претъпканото" състояние. Когато отидохме, имаше още едно семейство, даже бяха българи. Мястото обаче е много забито и до него се стига по черен път, което от моята камбанария е огромен плюс.

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 6
Връзка към коментар
На 25.08.2017 г. в 21:57, Crazy Horse каза:

Люба Ризова е права, че някои магеланци превъзнасят прекалено Гърция. И изобщо в последните години някои българи отиват в Гърция заради самия статус - "вижте какъв съм пич, не ходя при българските мутри на море, а в Гърция." И всички притварят очи в захлас като слушат екзотични имена на очукани гръцки чукари на една ръка разстояние от България, ама някак звучат много по-яко и чуждоземно от имена като Варна, Бургас, Балчик, Несебър.

Право в десетката си го заковал! :lol:

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Zaro, много хубав плаж. В северна Гърция ли е? Ако кажеш точната локация, може вече да не го видиш в това състояние обаче. :) С неизлизащите от хотелите, може пък да има шанс, знам ли. :lol:

Редактирано от dechy
Връзка към коментар
преди 2 часа, dechy каза:

@Zaro, много хубав плаж. В северна Гърция ли е? Ако кажеш точната локация, може вече да не го видиш в това състояние обаче. :) С неизлизащите от хотелите, може пък да има шанс, знам ли. :lol:

Не, доста далече е.Даже не знам дали бих могъл да го намеря втори път.

Връзка към коментар
преди 12 часа, Meidj каза:

Право в десетката си го заковал! :lol:

Настина ли мислиш, че точно магеланци, ще се хвалят, че са почивали в Гърция? Според мен имат доста по атрактивни попадения в cv-то си от южната ни съседка.  Аз лично от години не съм ходила на море в България, но не критикувам тези, които го правят, че проявяват фалшив патриотизъм. Всеки почива където и иска и където може да си позволи, разбира се.  

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.