Прескочи до съдържание

България vs Гърция като плажна дестинация

Topfly

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 часа, Alexander каза:

Това е една от най-странните теми, които съм срещал. Единствено може би, има някакъв смисъл, понеже се води от българи, защото, ако беше в чужд форум и се отнасяше за две други страни, щеше да е направо смешна.

Сега ясно е, че нашето гардже е най-хубавото, но нека не бъдем коне с капаци чак.

Както се каза, просто няма какво да се сравнява, имат в пъти повече километри плажове, големи и малки хотели, обслужване, за качеството на храната изобщо няма да споменавам.

Какво странно и смешно виждаш в това да сравняваш две държави по обективни критерии? Ако всичко беше толкова еднозначно както го описваш България нямаше да отчита ръст на туризма всяка година и всички българи щяха да ходят на плаж само в Гърция. Не мисля, че руснаците, румънците, британците или унгарците които избират България за да си направят почивка са много тъпи или нямат информация за Гърция и т.н.

В никакъв случай не искам да кажа, че в България всичко е ок, но от това което съм видял в Гърция до сега също не съм супер очарован. Вярно е, че съм обиколил главно топ туристическите места, но съм попадал на лошо обслужване, лоша храна, опити да ме измамят и тълпи значително по големи от тези на Слънчев бряг. В един хотел в Атина искаха да ми начислят една допълнителна нощувка и само лют скандал и заплаха с полиция успя да вразуми персонала на рецепцията. Когато обикаляхме с яхта цикладите не бях впечатлен и от пристанищната инфраструктура. Уж държава с големи традиции в мореплавателството и ветроходството, но инфраструктурата им е под всякаква критика. На много пристанища няма ток, вода, тоалетни, душове и т.н. Хърватско е на светлинни години пред Гърция от такава гледна точка!

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

Четейки темата стигам до извода, че никой не може да наложи нещо на този, който вече си е наумил неговото. И по този начин няма как да му помогне да избере правилното място.
Изписаха се много верни и неверни/съжалявам/ собствени възгледи. Всеки гледа от собствената си камбанария и сравнява само с неговия начин на живот и почивка.
Моят живот премина горе-долу по равно в България, Гърция и Италия. И по-малко в много други страни.
Аз лично съм затъжен и държа на българското. Опитвам се да наваксам тук. Всичко ми харесва море, планини, храна.
За Гърция мога да говоря почти като местен. И казвам с чиста съвест, че когато посещаваш страната за дни, седмица никога не можеш да извадиш истинската представа за страната. Един ходи на хубави места и страната му се вижда рай. Друг го изяли оси и комари и гръцко веднага става ад. 
Или пък е посетил претъпкани и интернационални курортни селища. И хоп лошата представа.
Сто пъти се повтори къде е Гърция и къде не е. Ами навсякъде е Гърция. Хубава или лоша, това е.
Ако тръгна да ви разказвам отвътре, от кухнята каква е Гърция, какви са гърците няма да сте очаровани. Ако ви кажа какво им е отношението към нас зад кулисите няма да сте никак доволни. И още, и още.
Но това, което мога да кажа е да не вадите крайни заключения от едно или няколко посещения. Защото никога не знаете какво ще е следващия път.
Тук всички са интелигентни хора и едва ли някой ще наложи крайно мнение на друг. Още повече на хора с различен вкус и начин на живот. И не на последно място портмонето доколко му е пълно.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 час, На път каза:

За 4 човека в гърция в таверна по-малко от 50 евро няма как да се оставят и то при положение, че човек не е любител на алкохола

Да, но това не е вярно за 2 възрастни и две деца. В България, ако изобщо намериш ресторант в който може да ядеш пресни октопод и калмари сметката гарантирано ще е същата (ако не и по-висока) и освен това няма да са пресни, а замразени.

Отделно още 50 за закуска, безалкохолни на плажа и сладоледи

Също не е вярно.

За мен темата е абсурдна, защото се изказват хора, които очевидно  нямат деца и налагат начин на пътуване, които е несъвместим при пътуване с деца.

Никой нищо не налага. Изказват се хора без деца, защото темата не е ограничена по никакъв начин до това, което пък ти се опитваш да й припишеш

До колкото разбирам условието е плажна дестинация, достъпна с кола, сравнително изгодна като условия за семейство от 4 човека и хубаво време.

• Харесвам 1
Публикувано:

По-кратко и ясно от това което е написал @Alexander май не би могло да се каже.

Какъв си хитрец, ти-и-и @Topfly. ;) Плесна тая тема да се изпотрепят магеланците тук - олинклузив или не, плажове, големина на песачинките, туристи,... храна, цени, има ли дървета в Гърция или само в BG гората свършва и почва плажа.   :)

Аз ако съм на @Георги на мястото, ще ти кръцна достъпа за 3 месеца, обикаляй, преценявай и като си изградиш мнение ела пак.  :lol:

Вижте му посетените държави на Topfly и ... нямал мнение по въпроса "България vs Гърция като плажна дестинация". Да бе, да!!!  :lol:

Единственото разумно обяснение е, че те "гони" някаква носталгия.

Е, и аз по някога се сещам за бозата от 3 ст. вафлите от 8, плезирите, кифлите осморки, ...  ;)

И малко по-сериозно:

За почивката с деца - нямам мнение по въпроса. Спомените ми са далечни...

Но, ако може прекарвайте повече време с тях, играйте вие, правете се вие на аниматори, ... , щото имате кратък времеви диапазон да правите това. След време и да искате - няма да е възможно.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 2 минути , Kris каза:

Четейки темата стигам до извода, че никой не може да наложи нещо на този, който вече си е наумил неговото. И по този начин няма как да му помогне да избере правилното място.
Изписаха се много верни и неверни/съжалявам/ собствени възгледи. Всеки гледа от собствената си камбанария и сравнява само с неговия начин на живот и почивка.

Идеята ми беше да обменим обективна информация, а не лични мнения, но явно няма как да минем без второто :(

Публикувано:
преди 3 минути , ven62 каза:

Какъв си хитрец, ти-и-и @Topfly. ;) Плесна тая тема да се изпотрепят магеланците тук - олинклузив или не, плажове, големина на песачинките, туристи,... храна, цени, има ли дървета в Гърция или само в BG гората свършва и почва плажа.   :)

Аз ако съм на @Георги на мястото, ще ти кръцна достъпа за 3 месеца, обикаляй, преценявай и като си изградиш мнение ела пак.  :lol:

Вижте му посетените държави на Topfly и ... нямал мнение по въпроса "България vs Гърция като плажна дестинация". Да бе, да!!! 

Вярваш или не вярваш в Северна Гърция съм бил само в Солун и Метеора Другите ми посещения на Гърция са два пъти с яхта около Цикладите и веднъж отделно на Санторини. С яхта сме били и в разни заливчета с пясъчен плаж, но никога не съм бил на плаж в традиционния смисъл на думата.

Кръцването на достъпа ще го оставя без коментар, защото е толкова жестока мярка, че нямам думи :lol:

• Смея се 2
Публикувано:
преди 30 минути , Topfly каза:

Идеята ми беше да обменим обективна информация, а не лични мнения, но явно няма как да минем без второто :(

Естествено, че темата ще е предимно лични мнения, а и очевидно обективна информация за различните хора е различно и трябва да прецизираш много въпросите. Като попиташ "колко струва почивка в Северна Гърция спрямо България" ще получиш основно лични мнения. Като попиташ колко струва в Северна Гърция:

- бира

- порция пресен октопод

- салата

- студио с гледка към водата

- студио по-навътре в града

и .т.н., всичко това за всички градчета, които те интересуват, тогава може да получиш по-обективна информация, която по-трудно да бъде пречупена през лична призма. 

• Харесвам 4
Публикувано:

За мен темата е абсурдна, защото се изказват хора, които очевидно  нямат деца и налагат начин на пътуване, които е несъвместим при пътуване с деца.

Доста крайно изказване. Това, което ти наричаш абсурд са всъщност моите детски спомени от морето. Такива бяха възможностите на моето семейство - не сме закусвали и обядвали по ресторанти. Хотелите ни бяха на по 30 -40 минути пеша от плажа. Ядяхме банички, закуски и вафли на плажа ( да, въпреки че съм била съм много злоядо дете) и моето детство не е пострадало от това, че не съм имала тристепенно меню за обяд. И съм благодарна, че родителите ми навремето са разсъждавали така, в противен случай, сега вместо спомен за морето щях да имам спомен за пилешка пържола. Не налагам на никого моя начин на пътуване, но обръщам внимание, че  това което е абсурдно за едни е начин на живот за други. Въпрос на възможности, желание и приоритети.

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:

Според мен наистина се сравняват в повечето случаи ябълки и круши. Мисля основно разликата е финансова, ако се абстрахираме, че това е съвсем различна култура, кухня, архитектура, природа и дадености, размери и разстояния сравнени с българското черноморие и колкото по-далече от българската гранца, толкова по-различна.  Ня някои това му се струва по-хубаво, на друг - не,.

Не знам обаче, как на някой му се виждат същите цените в Гърция като в БГ за едни и същи неща.  В най-общия случай цените са като в БГ, но в евро  т.е по две ако говорим за един клас храна, ресторанти, курорти, разбира това е много обобщено, но то и в Гърция на едно и също място може да се намерят разлики в цените, да не говорим по различните селища и курорти.  Да се сравняват цени на октоподи и калмари не е най-обективното сравнение, понеже в Гърция са ежедневна храна - може да се намерят и в най-обикновената кръчма, докато в България не се предлагат навсякъде. и ако се предлагат обикновено е в по- скъпи ресторанти, но ако сравняваме бира, безалкохолни, салати, закуски, готвени ястия - наистина в най общия случай цените са по две.  Разбира се има тук-там изключения, които зависят от много неща. За близост - зависи откъде в България тръгваш и къде в Гърция отиваш. Ако тръгнеш от Кърджали и отиваш до Фанари със сигурност е по-близо, ако тръгваш от София ,  За времето и месеца - всичко е относително - и къде в Гърция отиваш и какво ще се случи времето точно тогава.   За протокола пътувам с дете и се съобразявам с ваканции, но в общия случай в България ваканциите не почват на 1 август и да свършват на 1 септември, особено на малките деца, за които се търсят забавления на плажа и които трудно пътуват надалеч. Това с децата пък е съвсем друга тема и там също не могат да се сложат всички деца по един знаменател.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 52 минути , Topfly каза:

...

Кръцването на достъпа ще го оставя без коментар, защото е толкова жестока мярка, че нямам думи :lol:

Разчитам на чувството за хумор, както на твоето, така и на @Георги, а и на всички останали.  :)

За мен Гърция е магия.

Да, в северна Гърция "магическите" места остават все по-малко и по-малко т.е. тя лека-полека (доста по-бавно,но все пак) следва "светлия пример" на нашето Черноморие. :mad:

Преди 1 час, Topfly каза:

Обективната информация ти я дава светът.

Гърция е световна туристическа (в т.ч. и плажна) дестинация.

В много класации за най-добри плажове Гърция присъства и ще продължи да го прави.

Sorry за BG, но ние сме си "велики" в нашите си очи, в тези на всеядните руснаци и ниско (ама много ниско) бюджетните западняци.

@Topfly, повече няма да ти се "връзвам". :)

За мен темата приключи.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано: (редактирано)
Преди 1 час, Бръмбар каза:

Да се сравняват цени на октоподи и калмари не е най-обективното сравнение, понеже в Гърция са ежедневна храна - може да се намерят и в най-обикновената кръчма, докато в България не се предлагат навсякъде. и ако се предлагат обикновено е в по- скъпи ресторанти, но ако сравняваме бира, безалкохолни, салати, закуски, готвени ястия - наистина в най общия случай цените са по две.

Логично е като отидеш в Гърция да се храниш с качествена храна, която не може да намериш тук. Свинска и пилешка пържола, мусака и салата от краставици може да се ядат и в родния ти град (въпреки, че пак има съмнения къде ще са по-качествени).

Опитвали ли сте фанта портокал в Гърция? Ако да - можете ли с ръка на сърцето да кажете дали е същата като "помията" която се произвежда и продава тук? Тогава защо да не е два пъти по-скъпа? Разликата е от земята до небето - гръцката е все едно пиеш газиран фреш от портокал. Същото важи и за фанта портокал в целия свят (с изключение на тази в България). Кока-кола - също голяма разлика. Бирата също е по-хубава (с леки изключения).

Редактирано от cybersimo
  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:

В Гърция за нормални пари получаваш качество, което тук се води за елитарно. Някой пуска менюта на ресторанти тук, ами видях цена от 20 лева за 150 гр. октопод, в Гърция надали някому ще хрумне да ти премери и отреже 150 грама. Относно простата пържола, там е по-качествена, със сигурност. За петли, зайци и кози да не отварям дума изобщо.

Публикувано:
преди 6 минути , cybersimo каза:

Опитвали ли сте фанта портокал в Гърция? Ако да - можете ли с ръка на сърцето да кажете дали е същата като "помията" която се произвежда и продава тук? Тогава защо да не е два пъти по-скъпа? Разликата е от земята до небето - гръцката е все едно пиеш газиран фреш от портокал. Същото важи и за фанта портокал в целия свят (с изключение на тази в България). Кока-кола - също голяма разлика. Бирата също е по-хубава (с леки изключения).

Извинявай, но да се говори за качество при напитка, в която има 3-5% портокалов сок и всичко друго са подсладители/захар, вода и малко химия е.... меко казано нелогично. Българската бира особено в големите бутилки си е пикня, но никой не пие такава по заведения.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , tch каза:

Извинявай, но да се говори за качество при напитка, в която има 3-5% портокалов сок и всичко друго са подсладители/захар, вода и малко химия е.... меко казано нелогично.

Защо да е нелогично? Нали това беше поискано за сравнение? Нали някои деца пият такива "напитки"?

Аз не съм им фен, но съм ги опитвал и нарочно ги опитвам почти навсякъде по света.

Нали "уж" рецептата и съставките трябва да са едни и същи? Опитай ги и ти - за да се убедиш, че нямат нищо общо с българските.

Публикувано:

Защото преди всичко тази напитка е вредна, за мен подобно нещо по никакви категории не може да влезе в графата качествено. Вкусно не винаги значи качествено особено при сладките неща.

преди 10 минути , Звелина каза:

Относно простата пържола, там е по-качествена, със сигурност. За петли, зайци и кози да не отварям дума изобщо.

Да, там на прасенцета и пиленцата им пускат едно успояващо сиртаки преди да ги заколят и за това са по-вкусни.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 4

Чета, чета и чета и май не успях някъде да видя някой да е споменал нещото, което в Гърция го има в изобилие и е безценно, а у нас не можеш да си го купиш и с купища пари.

А имено спокойствието и усещането за хармония с околната среда под какъвто и ъгъл да го погледнеш.

Щото то това е почивката, всичко другото е мерене на колко килограма храна и течности са погълнати за минимум парични средства и ей такива други количествени измерения

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:
преди 9 минути , tch каза:

Защото преди всичко тази напитка е вредна, за мен подобно нещо по никакви категории не може да влезе в графата качествено. Вкусно не винаги значи качествено особено при сладките неща.

Да, там на прасенцета и пиленцата им пускат едно успояващо сиртаки преди да ги заколят и за това са по-вкусни.

С това съм съгласен. Просто вкуса е съвсем различен.

Ако евентуално някой си спомня, преди много години имаше напитка "Швепс Златен Портокал" - това е вкуса на истинската фанта извън България в момента.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Двуцветко каза:

Чета, чета и чета и май не успях някъде да видя някой да е споменал нещото, което в Гърция го има в изобилие, а у нас не можеш да си го купиш и с купища пари.

А имено спокойствието и усещането за хармония с околната среда под какъвто и ъгъл да го погледнеш.

Щото то това е почивката, всичко другото е мерене на колко килограма храна и течности са погълнати за минимум парични средства и ей такива други количествени измерения

Не, точно. Много хора споменаха за тово нещо, особено в Южна Гърция. Темата в момента заприлича малко на "мерки и теглилки", защото някои потребители смятат, че тази хармония може да се получи за нищожно малко повече пари от това, което ще платиш в България, а други не са съгласни с това :)

• Смея се 1
Публикувано:
преди 23 минути , ven62 каза:

Гърция е световна туристическа (в т.ч. и плажна) дестинация.

В много класации за най-добри плажове Гърция присъства и ще продължи да го прави.

Гърция има 15 000 километра брегова ивица и “само“ три пъти повече туристи спрямо България (9 спрямо 27 милиона) Ако смъкнеш от бройката на Гърция туристите отиващи там с културна насоченост ще се окаже, че тези отиващи само на плаж в Гърция не са чак толкова много спрямо посещаващите малкото българско крайбрежие.

Класациите за най-добри плажове за мен са доста субективни защото за всеки добър плаж означава различно нещо. Някой обича пясък, а друг чакъл, някой обича спокойствието и природата, а друг купона и 5 звездното обслужване. Няма обективно най-добър плаж за всички!

Само не разбрах Гърция върви по пътя на българското Черноморие или е дестинация от световна величина? ;) (Шегичка, няма нужда да ми отговаряш ;))

Да се върнем на обективното сравнение. Няма нужда да ми хвалите гръцките национални ястия и пресни продукти. Познавам ги прекрасно, но в България просто се яде друго. На нашето Черноморие се яде паламуд, калкан, попчета, цаца, черноморска акула и т.н. Освен това се яде се шопска салата, кебапчета, пържени картофи със сирене. Вчера купих на пазара в Созопол едни много хубави розови домати и спретнах на едни приятели чудесна шопска салата с качесвено козе сирене. Утрепаха се да ядат и не ми остана нито един домат :) Ако човек търси качеството винаги може да го намери, но трябва да знае какво да търси и да не иска в Норвегия да купи прясна Ципура или октопод ;)

Що се отнася до обективните въпроси не успях да разбера осезаемо по сухо и топло ли е морето в Северна гърция или времето е толкова променливо като в България? Има ли непоносими жеги или в повечето време времето е ок?

Ако таверните са много скъпи за мен лично не ми е проблем да готвя и това не ми тежи, а напротив. Важното е да има хубави пазари с качествена стока ;)

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 8 минути , Topfly каза:

На нашето Черноморие се яде паламуд, калкан, попчета, цаца, черноморска акула и т.н. Освен това се яде се шопска салата, кебапчета, пържени картофи със сирене. ;)

Това на теория или на практика?

В 90% от случаите може да се намери цаца или най-много сафрид и пак не е сигурно колко са пресни.

Другите изброени са дълбоко замразени или двойници, акула дори на рибния пазар във Варна не се среща всеки ден, а за нея е много важно да е прясна.

Калкан поголовно се предлага  на теория, но на практика на повечето места сервират замразена морска котка-Ватос,  но тя е 8-10 пъти по-евтина само...

Все пак съм от Варна и имам не малко познати работели и държали кръчми и ресторанти, включително по курортите..

Точно да се говори за прясна риба и да се сравнява България с Гърция някак си не става. Октоподи и скариди  са замразявани и размразявани по 3 пъти..

И да, в Гърция ще ям по-евтини или на една цена и в пъти по-качествени-(пресни) риби и морски продукти, ако не говорим за царица-цаца, която също понякога е замразена и вносна.

За кебапчетата в повечето заведения от народна кайма, не мисля, че трябва да се говори..

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 минута , Звелина каза:

Струва ми се, че бъркаш, 9 млн. е цифрата на чужденците изобщо за България, а не само с цел море.

Така е но 27 милиона също са всички туристи посетили Гърция, не само тези с цел море.

• Харесвам 1
Публикувано:

И слава богу, че всички сме различни и имаме различни предпочитания и приоритети за почивката си. Представяте ли си да се юрнем всички на едно и също място. Пък дали сме с деца, със самолет, с различни финансови възможности, всеки сам си прави сметка дали може да си позволи дадена почивка.

Относно качеството и простотата на прясната храна не може да става сравнение с Гърция. В Гърция в най-малкото и забутано село има поне 2-3 таверни с по 4-5 невероятни домашни манджи, с продукти от градината и уловени днес риби и октоподи. Разбира се и там има туристически капани, обикновено в местата с много тълпи. То затова се проучва предварително къде да се яде.

А на въпросите на Topfly, да, по-топло и сухо е в сев. Гърция спрямо България, но гаранция за времето няма. Има непоносими жеги в определени периоди, но има и климатици.

• Харесвам 1
преди 17 часа, Topfly каза:

Много често наемането на две детски столчета за кола могат да струват колкото наема на колата. Нямам идея защо го правят това много фирми за коли под наем, но е факт.

Аз този проблем съм го решил с надуваемо детско столче. Има си сертификат и може да се ползва съвсем легално. С един наем на детско столче от рент-а-кар компанията и вече е избито. Не става за целодневно пътуване, но за 2-3 часа на ден става. През ден два се донадува с духане, а не с помпа. 

Редактирано от vorbis
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 53 минути , cybersimo каза:

преди много години имаше напитка "Швепс Златен Портокал" - това е вкуса на истинската фанта извън България в момента.

А, да бе, а едно време какви огледала имаше, не като сега....

• Браво 1
  • Смея се 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.