Прескочи до съдържание

Пътуване без предварителни резервации

Препоръчани мнения

Подготовката на всяко пътуване протича по различен начин. Проучването на дестинацията, правенето на програма и детайлния разчет на нощувки, атракции, водачи са  задължителни при част от хората. Други държат повече на гъвкавостта си и на възможността да останат по-дълго, да си тръгнат веднага или просто да се съобразят с моментните си желания и настроения. 

И така, ние никога не сме пътували без предварителни резервации. Защото не ни се занимава с пазарене, разговори, обиколки на място. Защото няма как да си сметнем предварителния бюджет, ако не сме проучили всички основни пера. Защото обичам да знам къде отивам и какво да очаквам. Защото пътуваме доста често по празници и ме тревожи, че няма да имам голям избор. 

Напоследък обаче забелязвам, че няма как да предвидя колко време ще ми се седи някъде и как ще реагирам на ново място. Да четеш и да гледаш снимки не е като да си там. И при следващото си пътуване се изкушаваме да не запазваме предварително нищо, а да решаваме ден за ден. И понеже ще е за пръв път ми се иска да споделите специфичните неща, опит и размисли за този начин на пътуване.

Благодаря!

• Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар

Тази опция за мен е много краен вариант. Отиването на ново място изисква пестене на време когато е за кратко. Дори губенето на 1 час  не си го позволявам. Обикаляне, разпитване, пазарене не е моя начин. Особено както казвате ден за ден пък още повече. Тогава времето е още по - малко. Нищо не ви пречи да резервирате предишната вечер в леглото на поредния хотел. Поне при нас е така.
Често собственици или рецепция си измислят цени, а черно на бяло е друго. Възможно е на място да е надолу, но рядко. Особено по начините, които форума действа.
Твърдо съм за предварително резервиране, дори да е преди часове.
Навигацията и право в хотела без лутане.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Ами този начин на пътуване е особено подходящ ако си с автомобил, т.е. не зависиш директно от транспорта (до кога, как, колко време ще отнеме).

Принципът тип "ден за ден", който съм следвал при подобни пътувания е елементарен - избирам си бюджет за ден за настаняване и определям коя да е следващата точка от пътуването. Докато съм в хотела (вечерта) си избирам следващата нощувка. Съобразявам дали мога да стигна до там и докато интернетът е наличен резервирам за следващия ден.

Не е сложно и особено подходящо, ако избираш крайградски хотели :)

• Харесвам 12
Връзка към коментар

При мен планирането се изчерпва със закупуването на билетите и резервирането на хотелите. Изчитам всичко за забележителностите предварително, но програмата я правя ден за ден и няма нищо на всяка цена. 

Преди отмятах забележителностите по график, като че ли е норма за изпълнрние. Но така се прибирах изморена от почивката. Сега се връщам отпочинала.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Ние също пътуваме често без резервирани нощувки,  особено ако пътуването е над месец,  взимаме си само първата вечер място,  където да отседнем след полета и след това караме ден за ден,  а често пристигаме и на място си търсим. Така винаги може да преговаряш за цена. Недостатък е времето,  което губиш, но ние си преценяваме нещата и досега не ни се е отразявало на плановете. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 13 минути , Kris каза:

Тази опция за мен е много краен вариант. Отиването на ново място изисква пестене на време когато е за кратко. Дори губенето на 1 час  не си го позволявам. Обикаляне, разпитване, пазарене не е моя начин. Особено както казвате ден за ден пък още повече. Тогава времето е още по - малко. Нищо не ви пречи да резервирате предишната вечер в леглото на поредния хотел. Поне при нас е така.
Често собственици или рецепция си измислят цени, а черно на бяло е друго. Възможно е на място да е надолу, но рядко. Особено по начините, които форума действа.
Твърдо съм за предварително резервиране, дори да е преди часове.
Навигацията и право в хотела без лутане.

Разучаването на варианта на пътуване без предварителна резервация е именно с цел да оптимизираме  времето на място. Давам пример: "Имаме 20 дни в Индонезия, през дъждовния период. Ако времето е с нас, има смисъл да следвам предварителния си план. Ако обаче има ураган, мъгла или проливен дъжд, няма да изкача вулкан или да се насладя на 3 дни шнорхелинг. Което значи, че предварителното обвързване с резервация в подножието на вулкана или на брега и съответно седенето там ще са загубени дни, особено ако на 200-300 км разстояние да има по-подходящо време или атракция. 

Другото, което ме изкушава е, че понякога всички предложения в букинг и агода ми изглеждат зле. И аз избирам дистанционно нещо, без да съм наясно колко точно ще е ужасна стаята ми. А на място веднага мога да ти кажа има ли петна по чаршафите ми и вода в банята или няма. Плажът ок ли е за три-пет дни или ще си прережем вените от скука.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Всеки преценява сам!Аз обичам да обикалям и да  бъда на различни места и да не съм задължена да спя на място за което в букинг пише едно а в действителност е друго и почивката ми отива на кино!Така ми се случи  в Болоня хотел с добра локация беше много извън града Обичам да видя  стаята ,банята , гледката ,съседите локацията и тогава да преценя..В момента съм в Кефалония спя в студио от две стаи в семеен хотел с басейн и прекрасна гледка не далеч от плажа  за 35 eur.Такава цена в  сайтовете не намерих! Един Магеланец ми даде емейл на подобен смеен хотел където цената  която ми дадоха  беше 70 euro. Да наистина е малко несигурно  и ти отнема  време но за  10 години аз винаги съм намирала  прекрасни места  за  нощуване и почивка.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ами не е голяма философия, отиваш на място, гледаш и се настаняваш където ти харесва. Добре е да имаш кола, или ако нямаш, да пътуваш с малко багаж, а не с две деца и три големи куфара. Преди да се появят децата винаги пътувахме така, а и сега понякога. Предварително резервирайте само в големи градове (няма да седна да обикалям Париж да търся хотел, но нещо с размерите на Созопол няма проблем)

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 14 минути , Lindt каза:

Разучаването на варианта на пътуване без предварителна резервация е именно с цел да оптимизираме  времето на място. Давам пример: "Имаме 20 дни в Индонезия, през дъждовния период. Ако времето е с нас, има смисъл да следвам предварителния си план. Ако обаче има ураган, мъгла или проливен дъжд, няма да изкача вулкан или да се насладя на 3 дни шнорхелинг. Което значи, че предварителното обвързване с резервация в подножието на вулкана или на брега и съответно седенето там ще са загубени дни, особено ако на 200-300 км разстояние да има по-подходящо време или атракция. 

Другото, което ме изкушава е, че понякога всички предложения в букинг и агода ми изглеждат зле. И аз избирам дистанционно нещо, без да съм наясно колко точно ще е ужасна стаята ми. А на място веднага мога да ти кажа има ли петна по чаршафите ми и вода в банята или няма. Плажът ок ли е за три-пет дни или ще си прережем вените от скука.

Разбирам и съм съгласен. Но това са извънредни обстоятелства.

При мен е точно обратното не мога да намеря хубав и изгоден хотел ако не съм се ровил предварително. Сигурно защото не обичам да обикалям много.

Сравнявайки често винаги намирам изгодната цена онлайн с разни промоции и приоми отколкото на място. И това е видно в много теми тук. Едва ли на място може да се намери хубав хотел(с повечко звезди) за 15-40 евро ?

Но всеки има право на негов начин. Ние само споделяме своя.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Зависи какво има онлайн :)

като имаш Makemytrip, някои хора чудеса правят. А често ми се случва обратното - в букинг има десетина хотела, от тях дава наличност в един-два максимум, ММТ естествено въобще не познава мястото, а на място има двайсетина хотела и се настаняваме. Отстъпки каквито някои хора намират тук няма, но то както и да резервираш няма да има.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 минути , neuromancer каза:

Зависи какво има онлайн :)

като имаш Makemytrip, някои хора чудеса правят. А често ми се случва обратното - в букинг има десетина хотела, от тях дава наличност в един-два максимум, ММТ естествено въобще не познава мястото, а на място има двайсетина хотела и се настаняваме. Отстъпки каквито някои хора намират тук няма, но то както и да резервираш няма да има.

Да така е. Но аз обичам да се ровя по сайтове в удобна обстановка. А те не са 2-3, а стотици.

И хич не обичам да бъда в несигурност. Защото представете си, че точно на това място има за деня някакво събитие и всичко е фул. Започват нерви, обиколки и загуба на време. И накрая дори потегляне, не. Но както казах всеки сам решава.

Връзка към коментар

Случвало ми се е, просто отиваш в съседния град на десетина километра...

и обратното ми се е случвало - да отседнем в много лошо място, защото е единственото, което успяхме да си харесаме онлайн предварително. А на място имаше много хотелчета, които липсват онлайн.

И в колата сме спали с жената по карнавала, ама то да плащаш безумни пари за да спиш някъде от 2 до 6 няма много смисъл. А вече бяхме дърти, двайсет годишните не спят по картавала :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 13 минути , Kris каза:

Разбирам и съм съгласен. Но това са извънредни обстоятелства.

При мен е точно обратното не мога да намеря хубав и изгоден хотел ако не съм се ровил предварително. Сигурно защото не обичам да обикалям много.

Сравнявайки често винаги намирам изгодната цена онлайн с разни промоции и приоми отколкото на място. И това е видно в много теми тук. Едва ли на място може да се намери хубав хотел(с повечко звезди) за 15-40 евро ?

Но всеки има право на негов начин. Ние само споделяме своя.

Извинявай,Крис  малко саркастичен е твоя коментар- всички знаем ,че звездичките на хотелите определят цената!Мисля че  тук не е мястто където да показваме кой какви възможности има.....

• Шок 1
Връзка към коментар

Преди пътувах без резервации и без план де, решаваме че тръгваме и тръгваме. В последно време всичко ми е резервирано, разчетено и т.н. Има моменти в които се дразня. Много зависи и от вида пътуване - ако отивам за няколко дни в голям град - резервирам хотел и кола под наем и общо взето нямам ядове. При две от последните ми пътувани обаче плановете претърпяха доста корекции. Едното е балканско пътуване по крайбрежието - От София, през Гърция, от там в Албания, после Черна гора, Хърватска, финиширало в Унгария. Е имаше места за които си бяхме отделили по 2-3 дни, идеше ни да изчезнем на секундата. На други пък ни се оставаше повече. Оправихме се де - нито седяхме там където не ни се седеше, нито си тръгвахме по план от местата на които ни се седеше. Другото пътуване е в Индонезия - пак сменяхме на няколко пъти плана в движение. При предварителни резервации понякога оставаш с някоя и друга надплатена нощувка. Като цяло в последно време повече сантимент имам към по-неструктурираните и предварително разписани пътувания.

Връзка към коментар
В момента, ttelena каза:

Извинявай,Крис  малко саркастичен е твоя коментар- всички знаем ,че звездичките на хотелите определят цената!Мисля че  тук не е мястто където да показваме кой какви възможности има.....

От не това е крайно. Въобще не показвам това. Грешно ме разбирате. Пиша само реалността, както и много други във форума.

Ако трябва да се хваля имам далеч по-добри попадения. Но въобще не ми е това целта.

• Браво 1
Връзка към коментар

Добре, значи има два варианта на пътуване без предварителна резервация - да търсиш на място или да си запазиш предния ден пак през някой сайт, когато вече си наясно с посоката и актуалното си състояние, желания и възможности. 

Търсенето на място как се случва? Вероятно е различно в град или сред природата. Както и в различните държави и континенти. 

Запазването в последния момент през сайтовете по-евтино ли е или по-скъпо?  Ако са като пловдивските хотели и пускат само една стая в букинг, трябва ли да се обадиш предварително да питаш дали има неупомената свободна стая? 

Връзка към коментар

Според мен не е като при самолетите. Прекалено често най-добрите цени ги целя ден-два преди нощувката. Много хотели са на принципа по-добре по-малко отколкото хич. Не всички разбира се. Реномираните хотели си държат цената до последно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съм от тези, които тръгват на път с ясна програма и букнати хотели. Удобно ми е да знам, какви средства ще ми трябват, къде ще е локацията, как, с какво и кога ще придвижвам, а доколкото е възможно предпочитам триповете да уреждам на място. Стига да не е свързано с пазаренето.

Напоследък, обаче и аз съм със същата дилема като теб, Линд. Много ми се ще да го мисля ден по ден. Като чели вече не ме влекат толкова забележителностите. Недостатък на този начин на пътуване, обаче, за мен е това, че съм капризна на хотели. Оставяйки ги за последния момент има вероятност добрите места по моите критерии да са се свършили или пък да се наложи да платя за тях доста по висока цена, което не е ок за мен. Тъй като не пътувам съвсем бюджетно, а искам да имам повече комфорт, то варианта да търся хотели в последния момент ще ми коства доста разходи. Другият недостатък е загубата на ценно време за търсене на място, но това е проблем, който се компенсира от времето за сън. Третият недостатък е, че ако ми хареса мястото, където съм може и там да си остана, ако не съм букнала всичко предварително. Не знам последното, доколко е недостатък, ама го отчитам като пречка за разглеждане на набелязаните цели. И до този момент един единствен път съжалявах истински, че имам предварително нагласена програма, поради което не мога да правя каквото ми се ще, а трябва да я следвам. Това ми се случи в Бали. Просто ми се размотаваше сред зеленината и не ми се разглеждаше нищо. Имаше и моменти, в които исках да се наспя и да се излежавам на басейна, вместо да обикалям пък било то и с кола. Предполагам, че причината за това беше заобикалящоте ме спокойствие в Бали и това, че се бях оттърсила напълно от стреса и макар и само за няколко дни се научих да се наслаждавам на мига.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Мисля, че сме говорили с вас, че имаме доста пътувания без предварителна разарвация, но почти винаги сме били с кола. Такова беше с Русеви в Грузия, като прекроявахме програмата ден за ден. Сутринта, когато тръгваме към някой град, докато имаме интернет, оставяме на екрана на телефона наличните хостели / хотели и като стигнем там, отиваме директно при собствениците. Обикновено винаги е по-евтино.

Точно там отказахме и предплатена нощувка в букинг, и се наложи да търсим на място в Кутаиси.

Единствено в Сицилия с Влади и Теди, пристигнахме в Милацо в 23.30 в хотел, т.к. няма опции по това време на деня да търсим хостел в Италия, не искаха да ни свалят цените.

Почти винаги свързващите нощувки ги запазваме ден за ден. В Амстердам при пътуването до Палау бях запазила само на отиване, защото рейтингът беше нисък, но на място запазихме същия хотел на връщане с 10% надолу и със закуска.

Както и вие, ние също пътуваме по природни обекти и зависим от времето, затова предпочитам нощувките да са ми съобразени с него.

Сега за Милос нямам нищо резервирано, но имам идея. Като видя прогнозата, ще решим къде да запазваме, а може и на място.

Този начин на пътуване, е естетвено за обикаляне. В голям град - предварителна запазени нощувки.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Дестинацията има голямо значение. Абсурд е да идеш в Париж или Лондон и да вървиш от хотел на хотел да търсиш място, а и е силно вероятно цените на рецепция да са уникално надути - това е сякаш характеристика на по-големите хотели, където предпочитат да цакат ласт минит пристигащите повече от колкото тези, които са резервирали и платили онлайн преди месеци. От другата страна пък са по-малките хотели и при тях никой не се занимава с динамично ценообразуване и е съвсем нормално на рецепция цената да е тази от букинг - комисионната им, случва се. 

Натовареността на програмата също има значение. Ако ви е разчетено всичко какво искате да видите всеки ден, най-нормалното нещо е и нощувките да са планирани, а не да жертвате голяма част от времето си за да избирате на място, като общо взето самото място е почти фиксирано заради стриктния план. Обратното - при свободна програма пък не върви да я ограничаваш със задължителни нощувки тук и там. 

С оглед на това, че сте в Индонезия, където цените на нощувките не са ниво Париж/Лондон и в същото време държите да нямате стриктен план, значи определено предварително резервиране на всичко не е подходящо в случая. Това, което може да направите, за да не е всичко тотален хаос, е все пак да имате предварителна подготовка къде евентуално има подходящи места, за да не търсите съвсем на сляпо. Трябва поне малко от малко да сте наясно къде има дървеници, къде климатиците не работят и къде чаршафите не се сменят и т.н., а това става само с четене на ревюта предварително. Както и ако се опитат да ви отрежат главата на рецепция с надута цена, просто да извадите телефона и да си направите резервацията през него. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар

Преди години пътувахме без предварителни резервации, нямахме мобилен интернет, а само Нокия фенерче... няма букинг, няма ММТ... и беше жестоко,  имахме незабравими преживявания- смях, рев и т.н. - спали сме в колата , по къмпинги , приятни къщи за гости .... Всичко си има своите плюсове и минуси. Сега ме изнервя факта да отида някъде и да започна да търся къде да се спи или това да правя предната вечер, вместо да се наслаждавам на някоя красота. ..... Та дори и да отнема миг време.  Явно всяка възраст има своите моменти. Предпочитам всичко да е резервирано и само в крайни случаи , когато има чудене за някое място да се оставя дупка. Според мен е въпрос на вътрешно усещане и нагласа. Важното е да носи удовлетворение и положителни емоции. :) 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз предпочитам да запазя първите 2-3 нощувки - за деня на пристигане и следващите ден-два, ако има какво да се прави там и наоколо и също последната нощувка преди полета. Това ми дава свободата да си определя маршрута по време на пътуване: да остана на едно място по-дълго, ако ми хареса - много често ми се е случвало, да посетя друго, за което съм научила по път или да си тръгна, ако не ми харесва - напр. така беше с Братислава. Не обичам да губя време в търсене на място, а пазаренето не ми се удава, затова като приключа на едно място, си търся нощувка за следващия ден.

Този начин не работи много добре, ако посешаваш много туристически места във високия сезон. Напр. в Куско накрая имахме 10 нощувки и трябваше почти всеки ден да се местим, защото хотелите бяха резервирани отрано. В западноевропейските столици със сигурност е по-добре да си резервирал предварително.

В Мексико неведнъж цените на рецепция са били два пъти по-високи, отколкото в букинг, за което нямам обяснение защо е така. Случвало ми се е и в Панама. Но пак вариантът с резервация от предния ден работеше добре.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Според мен е много важна дестинацията за подобно решение. А и настройката. Винаги буквам предварително нощувките. Пробвала съм да правя волна програма за деня с решение в момента. АбсЕлютно фиаско. Даже не си представям какво ще се случи , ако нямам резервации за хотели. Ето днес по план трябваше да сме в Сиракуза, но лежим на плажа, защото в неделя няма влак или автобус до никъде от нашето село Авола. И това при положение, че на сайта на трениталия можех да си купя билет. Без кола на някои места няма как да импровизираш.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

@@Lindt, до човек си е, според мен. И до продължителност на скитането...

Може някога, някой светъл ден, да поискам и аз така да пътувам, но дотогава - ако тръгна без да имам ясна визия за сигурност, ще си скъсам нервите. Не е и толкова до парите - дали ще е по-евтино или по-скъпо... Целият ми мозък ще е фокусиран къде ще отседна и удоволствието ми ще отиде по дяволите. 

За Индонезия - от личен опит - съм склонна да разбера напълно мотивите ти. Но пак - ако човек е за седмица, за какво търсене на място иде реч... За три седмици - напълно разбираемо.

Извинявай, не помогнах с нещо, ама исках да се изкажа :) 

Връзка към коментар
преди 3 часа, Kris каза:

Пълна заблуда. На място цената е надолу или същата в 9 от 10 от случая. В редките изключения обикновено се касае за някой собственик тарикат, който опитва да се възползва от това, че сте на зор, за да си пробута по-висока цена, пък ако мине - мине. В такъв случай учтиво му се посочва цената онлайн и кляка в 9 от 10 случая.

Да не отварям дума, че най-евтините и сгодни места ги няма онлайн, или най-малкото ги няма в конвенционалните резервационни сайтове.

п.п. Как точно действа форумът, че нещо не разбирам?

Редактирано от Meidj
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.