Прескочи до съдържание

Пътуване без предварителни резервации

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 минути , Meidj каза:

Пълна заблуда. На място цената е надолу или същата в 9 от 10 от случая. В редките изключения обикновено се касае за някой собственик тарикат, който опитва да се възползва от това, че сте на зор, за да си пробута по-висока цена, пък ако мине - мине. В такъв случай учтиво му се посочва цената онлайн и кляка в 9 от 10 случая.

Да не отварям дума, че най-евтините и сгодни места ги няма онлайн, или най-малкото ги няма в конвенционалните резервационни сайтове.

п.п. Как точно действа форумът, че нещо не разбирам?

9 от 10 е доста сериозно надценена статистика. Вероятно твоя пример се касае само за малки, семейни хотели. Тези от среден и голям размер, цените им ги спускат "отгоре" или компютъра ги изчислява автоматично. Човекът на рецепция обикновено няма властта да се пазари и няма никакъв начин да се договориш. Дори и не толкова големите хотели ми се е случвало в Ирландия да исках да си удължа престоя и на рецепция нямаше как да ми дадат по-ниска тарифа от booking. Казаха - резервирай от там, по-евтино е, и това е. Въпреки че на по-евтината цена трябваше и да платят поне 15% комисионна.

Ясно е, че ти сигурно избягваш такива хотели и нощуваш предимно в малки и семейни, където собственикът е и на рецепция и т.н., но не всички са така и като кажеш 9 от 10 може да е много заблуждаващо. 

• Харесвам 5
  • Браво 2
Публикувано:
преди 6 минути , Георги каза:

Ясно е, че ти сигурно избягваш такива хотели и нощуваш предимно в малки и семейни, където собственикът е и на рецепция и т.н., но не всички са така и като кажеш 9 от 10 може да е много заблуждаващо. 

Заблуждаващото е да се твърди, че на място било по-скъпо. Все пак предлагането на нощувки не се изчерпва само 4-звездни хотели с рецепционисти-ботове.

Относно ситуацията, която си дал като пример. В такъв случай, вадиш смартфона или лаптопа и си резервираш на място през резервационната система - ако не на по-ниска, то поне на същата цена. ;)

• Харесвам 1
Публикувано:

Пътуване без предварителна резервация, досега не съм си позволявала никога. По 2 причини : първата си е чисто финансова, планирането на разходите е нещо, от което няма как да избягам, имайки в предвид, че не съм богаташка :biggrin: , втората причина е, че обикновено пътуваме двете с 5 годишната ми дъщеря. Като сама жена с дете, ми е по-спокойно като предварително знам къде ще се спи, иначе за обиколки и забележителности - винаги го решаваме за деня, имаме си подготовка с 2-3 -5 неща, които са ни задължителни, останалото - както дойде. Като цяло обичам да действам спонтанно, но все пак премерено, за сега спонтанността ми се ограничава до това, да оставям детето да решава къде иска да ходи и какво иска да види. Примерно за тази година имахме план след Тайланд, единствено до Берлин да отидем, но миналата седмица, след поредния епизод на "Странни храни - Рим", детето реши че вместо в Берлин иска в Рим, така се озовах с билети за Рим. Няколко дена по-късно пак по телевизията видя неща, които и харесаха в Мадрид, та решихме след Рим и до Мадрид да отидем. Днес видя най-високата люлка в Амстердам ( https://www.adamlookout.com/ ) та ми се примоли и до там да отидем, ама това ще остане за догодина пролетта, че за тази година, финансово не бих се справила и с Амстердам, още повече че ще трябва да вкараме някъде  в графика и един бърз Берлин, за да се видим с чичо и, който се ожени преди 2 месеца, а ние не успяхме да отидем на сватбата, защото бяхме в Тайланд.

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)
преди 50 минути , Meidj каза:

Пълна заблуда. На място цената е надолу или същата в 9 от 10 от случая. В редките изключения обикновено се касае за някой собственик тарикат, който опитва да се възползва от това, че сте на зор, за да си пробута по-висока цена, пък ако мине - мине. В такъв случай учтиво му се посочва цената онлайн и кляка в 9 от 10 случая.

Да не отварям дума, че най-евтините и сгодни места ги няма онлайн, или най-малкото ги няма в конвенционалните резервационни сайтове.

п.п. Как точно действа форумът, че нещо не разбирам?

При мен е точно обратното. И въобще не е заблуда. При положение, че имаш стотици резервации и много често от любопитство проверяваш цените на рецепция как да се заблудиш.

Не исках да го казвам, но аз години наред съм работил във вериги и хотели, ресторанти и кораби навън. Това ми е хляба. Отделно пътувам всяка свободна минута.

И да се заблудя какво виждам или съм правил е малко трудно.

Не искам да говоря как сме определяли цени рецепция когато в партньори са били доста надолу.

Относно как отделни хора пътуват във форума е повече от видно. Съответно смешни цени за хотели, когато точно на рецепция са поне двойни, тройни. Дори ние работещите в бранша често сме се шашкали. Но факт. 

Въпрос на търсене и намиране с малко повече опит.

И много точно е казано, че хотелите не си позволяват да свалят цени под това дадено на партньорите.

Говоря за хотели, а не квартири или студия.

Редактирано от Kris
  • Харесвам 1
Публикувано:

В момента сме на една малка екскурзия до Централна Европа за седмица и имахме интересна случка. По принцип за навсякъде имахме резервации от Букинг и аирбнб, освен последните две вечери в Братислава. За там намерих някакъв сайт и някакво място близо до центъра на суперцена. Приятелката се беше разбирала с смс-и за дата и всичко беше ок. Пристигане на мястото и няма никой, а е в някаква частна сграда. Звъннахме по телефона и ни казват, че ще ни пратят смс на човека от мястото. Чакаме 20 минути и смс йок. Мястото иначе зверско, до посолството на Русия и други дипломатически сгради. И накрая Камелия казва тия са измамници, няма да спим тук. В същия момент тия пращат смс, че имало проблем и да предложат друго място, а ние вече търсим в Букинг. Стана малко дълго, но след половин час бяхме в стаята от която пиша всичко това. Така че в случая на място си намерихме от нета и дойдохме до рецепцията, където ни казаха същата цена като в Букинг и ни направиха 10% отстъпка. Общо взето пътувал съм с резервиране ден за ден, а в Шри Ланка 90% от нощувките ги търсехме на място и никога не сме се бавили, губили време или разваляли някакъв идеален план за пътуване. Честно казано препоръчвам всеки да резервирате както си реши и няма да сбъркате, стига да не е някой нервак, който за най-малката ситуация полудява и си разваля настроението за дни напред. 

• Харесвам 2

Аз определено предпочитам да пътувам с предварително резервирани нощувки. Обикновено 2-3 месеца по-рано, но понякога както се случи тази година в Словакия в последната седмица поради лошо време се наложи да отменяме нощувки, да резервираме наново и т.н. Беше доста трудно, още повече че целяхме бюджетни нощувки, а пък в района на Татрите нямаше много предложения като цяло в букинг и еърбнб и съответно почти нищо не беше останало до последния момент. Някои от нощувките направихме на хижи, някои добри, други лоши, но все пак не останахме без покрив. Когато бях в Словения на няколко хижи са ми правили около 50% отстъпка (дали защото бяхме две момичета, дали защото бяхме от България, не знам). В една къща за гости в Сплит се спазарихме със собствениците, тъй като нямахме резервация, просто си бяхме набелязали две места с евтини по принцип нощувки и отидохме там. Първо ни казаха, както и в букинг пишеше, че нощувката за същия ден е 40 евро, а за следващия 20 (ние искахме само 1 нощувка) и ние се направихме, че се колебаем и щяхме за малко да си тръгнем. Тогава се разбра, че под името на тая къща за гости всъщност много хора от няколко близки сгради дават апартаменти под наем и набързо един от собствениците ни каза, че има специално предложение за нас - да ни даде двете нощувки за по 20 евро, ако останем 2 дни съответно. Ние се съгласихме и дори ни дадоха възможност да си изберем стая. По островите Хвар и Корчула обаче не намерихме изгодни нощувки нито в букинг, нито на място, може би ни липсва опит как да търсим. Ако имате опит с търсене на място, обикновено как процедирате, разпитвате местни жители по ресторанти, заведения или пък в къщи за гости, които видите по улиците?

Редактирано от mary_shery
  • Харесвам 2
Публикувано:

Това май е темата, която ясно очертава двата типа пътешественици - тези, които са готови да се отдадат на неизвестното и тези, които искат всичко да им е уредено. И няма как едните да преминат в групата на другите. Така както на нас ни е абсолютно неразбираемо как може някой да си направи детайлна програма месеци предварително, така и за хората, които имат изработен план, който да следват, им е непонятно как ние просто попадаме в даден град, който изобщо не е бил включен в плановете ни и на място си намираме хотел-къща-нещо за спане.

Хубавото е, че рядко двата типа пътешественици се сработват, за да пътуват заедно, тъй като и за едните, и за другите, ще е истински кошмар да се съобразяват едни с други.

Важното е да се пътува, пък който както намери за добре да го прави.

• Харесвам 15
  • Браво 3
преди 17 минути , Здравко Ангел каза:

Това май е темата, която ясно очертава двата типа пътешественици - тези, които са готови да се отдадат на неизвестното и тези, които искат всичко да им е уредено. И няма как едните да преминат в групата на другите. Така както на нас ни е абсолютно неразбираемо как може някой да си направи детайлна програма месеци предварително, така и за хората, които имат изработен план, който да следват, им е непонятно как ние просто попадаме в даден град, който изобщо не е бил включен в плановете ни и на място си намираме хотел-къща-нещо за спане.

Хубавото е, че рядко двата типа пътешественици се сработват, за да пътуват заедно, тъй като и за едните, и за другите, ще е истински кошмар да се съобразяват едни с други.

Важното е да се пътува, пък който както намери за добре да го прави.

Това го прочетох тъкмо като ровех за паркинги в Сицилия - местоположение, улица, номер... :biggrin: и прихнах на глас!

Ще ми се спука сърцето, ако не правя планове месеци преди пътуването - това отмива умората от битието ми... Но да, ще ми се спука сърцето, ако се стоваря някъде без идея къде съм и какво ще правя... хахаха... правилна забележка в предпоследното изречение... 

Важното е да се пътува, пък който както намери за добре да го прави! :) 

Редактирано от Гост
Публикувано:

Аз съм от тези,които искат всичко да им е уредено.Няма как примерно  да търся хотел в някои огромен мегапос.B)Трудно някои може да ме накара да търся хотел на място с куфар  и т.н.И да не забравяме,че има и хотели в които на място е по-скъпо от предварителна резервация.А със сам.билет си взимам и хотел ,и така вече съм по-спокоен...Оставя ми само някакъв план ,кой ден,какво...и готово.Е ,ако може повече по-добре ,ако ли не здраве...Както дойде,то зависи от много неща (време,здравослно състояние).Важното е да се пътува,кой както намери за добре.:)

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, mary_shery каза:

Ако имате опит с търсене на място, обикновено как процедирате, разпитвате местни жители по ресторанти, заведения или пък в къщи за гости, които видите по улиците?

Ами вървиш по улицата и гледаш да пише "хотел", "bed and breakfast", каквото там...

Ако няма места често ще ви упътят към друго място. Понякога е като на морето едно време - слизаш от рейса и те обсаждат хора и предлагат стаи... 

• Харесвам 3
Публикувано:

преди 5 часа, Lindt каза:

Запазването в последния момент през сайтовете по-евтино ли е или по-скъпо?  Ако са като пловдивските хотели и пускат само една стая в букинг, трябва ли да се обадиш предварително да питаш дали има неупомената свободна стая?

Май е по-евтино, но може и въобще да няма нищо онлайн в последния момент. Проучи по вашите дати дали има празници, че може да закъсате.

Публикувано:
преди 26 минути , neuromancer каза:

Ами вървиш по улицата и гледаш да пише "хотел", "bed and breakfast", каквото там...

Ако няма места често ще ви упътят към друго място. Понякога е като на морето едно време - слизаш от рейса и те обсаждат хора и предлагат стаи... 

В Хърватия на островите Хвар и Корчула при слизане от ферибота разни хора ни предлагаха нощувка на човек по 50 евро...Разликата в цената с това, което се намираше на крайбрежието беше огромна. Така че за там може би човек трябва да си потърси предварително. Няма и толкова много налични места.

Обиколил съм цяла Европа, Южна Америка, Австралия. Нова Зеладия, Югоизточна Азия и т.н. без нито една резервация за спане. Това беше типичният начин на пътуване на бекпекърите до преди 10-12 години. Купуваш си Let's Go (първата библия на бекпекърите), Footprint, а в последствие Lonely Planet и тръгваш по света. В 99% от случаите съм нямал проблем със спането, като Let's Go много подробно описваха как се стига от централната гара до дадения хостел в ерата, когато нямаше полезен за пътешествениците интернет, GPS в телефона с карта и т.н.

В 1% от случаите съм имал проблем с това че няма свободни места или друг проблем и съм бил принуден да спя на гарата, във влака, на летището и т.н. ;) Един от сайтовете ветерани в тази област е http://www.sleepinginairports.net

Днешно време естествено почти винаги ползвам сайтове за резервация, но имам случаи да резервирам даден хотел 1-2 часа преди да пристигна.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, Meidj каза:

Заблуждаващото е да се твърди, че на място било по-скъпо. Все пак предлагането на нощувки не се изчерпва само 4-звездни хотели с рецепционисти-ботове.

Относно ситуацията, която си дал като пример. В такъв случай, вадиш смартфона или лаптопа и си резервираш на място през резервационната система - ако не на по-ниска, то поне на същата цена. ;)

В моите случаи 9/10 на място е много по-скъпо. Имал съм случай на рецепция като се уплаших от цените и попитах защо в Букинг е много по-евтино да ми кажат - резервирайте през Букинг. Две минути по-късно пред служителите си направих резервацията и готово!

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз също обичам да съм резервирал всичко отрано. Освен в  случаите, когато съм по нашите планини, но напоследък дори и за хижите взехме да се обаждаме предварително.

Другото място, където карам без резервации, е Македония. Там или отивам на гости при приятели, или разчитам те да ми препоръчат на място къде да отседна. Така и миналия месец. Тръгнахме за Македония, без да сме предварително уточнили нито една от нощувките. 

Но това е по изключение. Отминаха вече годините, когато хуквах нанякъде само с раницата, спалния чувал и палатката и не ми пукаше, къде ще замръкна.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 14 часа, Dani Magelan каза:

При мен планирането се изчерпва със закупуването на билетите и резервирането на хотелите.

И при мен така. Много рядко запазвам нещо предния или същия ден. За седмицата, в която съм в Мексико, съм или на Couchsurfing или в кемпера на едни момчета, с които се запознах. Снощи спах в къщата на един техен приятел от Мексико, на когото дойдохме на гости, но се напи, забрави, че ми е дал стаята си и се намести до мен. :O:lol: Винаги има риск, но пък е веселба :) 

• Харесвам 2
  • Смея се 3
преди 1 час, milenita каза:

И при мен така. Много рядко запазвам нещо предния или същия ден. За седмицата, в която съм в Мексико, съм или на Couchsurfing или в кемпера на едни момчета, с които се запознах. Снощи спах в къщата на един техен приятел от Мексико, на когото дойдохме на гости, но се напи, забрави, че ми е дал стаята си и се намести до мен. :O:lol: Лина има риск, но пък е веселба :) 

Е, аз не бих казала, че твоите места за нощувки са подобни на моите единични стаи в 4-5 звездни хотели. Най-малкото за това, че няма никакъв шанс да ми се натресе неканен гост в леглото.:lol: 

Но всяко нещо с възрастта. Сигурно имаш умения в бойни изкуства и можеш да се защитаваш на непознат терен.;) 

И все пак бъди внимателна! На твоите години, когато бях млада и хубава, веднъж в България и веднъж в Берлин се опитаха да ме нападнат на улицата. За мой късмет, се справих със ситуациите.

Редактирано от Dani Magelan
  • Харесвам 3
Публикувано:

Аз съм от хората, които обичат да планират, че и план Б да имат. Дори си планирам предварително какво да облека по дни и така си подреждам куфара. :) Знам, че е малко прекалено, но мина времето,  когато обикалях да търся настаняване и да губех половин ден с багаж по улиците. Сега предпочитам да отделя време в предварителна подготовка, а на място да се занимавам с по-интересни за мен неща. Доброто планиране пести време, пари и многооо нерви.

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

Пътувал съм и по двата начина, като и двата си имат плюсове и минуси, но за мен най-определящ е всъщност какво търсим и сме решили да правим. Ако сме просто на пътешествие, заради самото пътешествие и сме тръгнали само с по раница, без някаква конкретна идея - тогава съм си позволявал да търся на място и според ситуацията.

Естествено в подобни случаи не търся нощувки в 4 или 5 звездни хотели, където на рецепция учтиво ти посочват рак рейта. Хостели, къщи за гости и подобни бюджетни опции са били вариант - естествено имал съм случаи и да спя на гара, защото сме нямали късмет със свободни места.

Имали сме и случки, където сме се "прецаквали" - преди доста години бяхме на един фест в Чехия, като плана беше да къмпингуваме на палатки, но за зла участ времето реши да ни изненада с потоп с библейски пропорции, та първата вечер я прекарахме повече в колата, защото в палатките ни беше като езеро. Решихме да търсим преспиване в близкия град, където обаче се озовахме в подозрително евтин хостел, който беше като излязъл от декор за долнопробен хорър филм. Та, бяхме на сухо, ама на леглата спяхме със спалните чували и само по веднъж пробвахме банята и тоалетните.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 15 часа, Meidj каза:

Ще се опитам да обясня защо мненията са различни. Всеки хотел има различна политика, веригите още повече. Както знаете хотелите отдават на сайтовете определен брой стаи. В това е разковничето. Когато сайтовете продадат стаите си ангажимента към тях отпада. Винаги хотела си запазва стаи за лична продажба. Оттук и разликата. Като тя може да бъде и в двете посоки.
Недобросъвестни собственици могат да сложат последните си стаи на космическа цена. Свидетел съм как цена от 150 отива на 550. Ако се хване някой. Както и обратното от 150 отива на 60, поне нещо да се вземе.
Това е повече при самостоятелните хотели. При веригите е друго, система определя цените. С правото на управителя да се намеси при разни обстоятелства.
Това са изключенията откъдето идват и недоразумения. 
Тук не влизат малките с по-няколко стаи, които си правят каквото искат.
От написаното излиза, че е възможно всичко, но правилата са ясни. Хотелът ако има все още стаи в системата на сайтове не е редно да си позволява по ниски цени от тях. Защото ще трупа черни точки и може да го изхвърлят. Затова ви казват резервирайте в букинг, защото те не могат да си позволят да свалят цената в този момент.
Винаги може да се открият обратни примери, но нали говорим по принцип.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

За пътувания с кола, обиколки на по-малки населени места т.н. обикновено резервирам само 1-вата нощувка. Останалите вече според плана и ситуацията. При последното ни пътуване в Румъния ( с кола) бях пресметнал да изминаваме по 100-150 км/дневно, но не знаех колко време ще ни отнеме това през Карпатите. В един случай се оказа близо 5 часа, поради ремонти и т.н., така че нямаше как да резервирам предварително.

Друг аспект е ограниченото време, някои от предварително планираните места може да отпаднат, за сметка на други, които се оказват неочаквано приятни. Пр и нас така се случи че Сибиу, Клуж, Алба Юлия и Букурещ ни плениха и искахме да останем по-дълго време.

Публикувано:
преди 20 часа, Здравко Ангел каза:

Това май е темата, която ясно очертава двата типа пътешественици - тези, които са готови да се отдадат на неизвестното и тези, които искат всичко да им е уредено. И няма как едните да преминат в групата на другите.

По-забавното е към коя от двете групи е насочена молбата на  @Lindt за съвет и споделяне на опит и коя е по-гласовита в отговарянето ;)

преди 18 часа, Topfly каза:

това беше типичният начин на пътуване на бекпекърите до преди 10-12 години

Именно! Стриктните програми и предварителните резервации бяха изключението, а не нормата.  Особено за възрастовата група под 30. Интернет вече имаше, но се ползваше повече за споделяне на впечатления от изненадващи попадения, отколкото за микропланиране. Свободата, приключението и откривателството бяха ценени повече от отметнатите (класирани по рейтинг) забележителности и оптимизирания (по скалата звезди/промоция) бюджет. Колко да се остане и накъде да се продължи зависеше от колко ни е харесало, какво ни е настроението на деня и за какво интругуващо място сме подочули от срещнати такива като нас. Даже днес, когато все повече се поддавам на изкушенията на букингдотком културата, се чувствам гузен, че мамя Духа на пътешествията, и гледам много да не се хваля с това. Но то си проличава, като после нямам свежа история за разказване.  Ще ми се да вярвам, че пътешественикът импровизатор не е застрашен от изчезване вид. Но може би това не е неговият форум :(

• Харесвам 16
Публикувано:

@домосед, да се пътува по този импровизаторски начин е също толкова лукс, колкото и петзвездните пътешествия, само че в този случай ресурсът, който се харчи /или е недостатъчен/ е И време :) имам предвид -  да имаш достатъчно свободно време за дълги пътувания /вместо 7-8 дни/, така че да са ти излишни конкретни и детайлно организирани планове за мечтана дестинация, както и готовността да отделиш по час-два допълнително за търсене на място за нощувка, защото имаш достатъчно други часове за по-приятни занимания там - и всеки, който може да си го позволи, е за благородно завиждане

ние имаме само едно такова пътуване, 4 човека с кола, без да бързаме за никъде, при което нощувахме, където ни завари вечерта и с търсене на място /а тя ни завари в Любляна, Милано, Венеция, и край езерото Гарда/, беше в годините, когато *коза беше левче*, ама интернета - 200 :biggrin: и затова използвахме от ония инфо-туристически точки, които се намират около входовете или централни места на по-туристическите градове - и те ни насочваха към свободни хотели в момента; и досега смятам, че сме имали луд късмет заради last minute-a, но във Венеция така попаднахме на много приличен хотел досами Канале Гранде на съвсем достъпна цена, а също и Любляна покорихме силно централно ситуирани

в крайна сметка някакъв компромисен вариант е да се правят резервации с безплатна анулация, колкото да не е без хич, а на място да се решава дали и по колко да бъде престоят :)

• Харесвам 3
Преди 1 час, домосед каза:

По-забавното е към коя от двете групи е насочена молбата на  @Lindt за съвет и споделяне на опит и коя е по-гласовита в отговарянето ;)

Именно! Стриктните програми и предварителните резервации бяха изключението, а не нормата.  Особено за възрастовата група под 30. Интернет вече имаше, но се ползваше повече за споделяне на впечатления от изненадващи попадения, отколкото за микропланиране. Свободата, приключението и откривателството бяха ценени повече от отметнатите (класирани по рейтинг) забележителности и оптимизирания (по скалата звезди/промоция) бюджет. Колко да се остане и накъде да се продължи зависеше от колко ни е харесало, какво ни е настроението на деня и за какво интругуващо място сме подочули от срещнати такива като нас. Даже днес, когато все повече се поддавам на изкушенията на букингдотком културата, се чувствам гузен, че мамя Духа на пътешествията, и гледам много да не се хваля с това. Но то си проличава, като после нямам свежа история за разказване.  Ще ми се да вярвам, че пътешественикът импровизатор не е застрашен от изчезване вид. Но може би това не е неговият форум :(

Ех, @домосед, толкова красиво звучи. Словописанията ти са ми били винаги удоволствие. Аз съм от поколението, което нямаше възможност да обикаля така. С небяла завист завиждам. Пак добре, че сега го имаме. Много съм благодарна! Стига да можем да си го позволим от плащане на сметки, броени 26 дни свободни в годината, броени пари... Как да не броиш и останалото, когато имаш броени години живот... Проза.  За едно си съвършено прав, обаче. @Lindt поиска мнение от определена група от хора, пък и другите гласовито се присламчихме :) Все си мисля, че няма лошо да се раздума човек. Различни сме. Шарен свят. Взимаме от съседните боички да си оцветим личния свят (аз колко цвят от теб съм „откраднала“!). Пък авторката ще прощава...  

Редактирано от Гост

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.