Прескочи до съдържание

Пътуване без предварителни резервации

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 53 минути , домосед каза:

По-забавното е към коя от двете групи е насочена молбата на  @Lindt за съвет и споделяне на опит и коя е по-гласовита в отговарянето ;)

Именно! Стриктните програми и предварителните резервации бяха изключението, а не нормата.  Особено за възрастовата група под 30. Интернет вече имаше, но се ползваше повече за споделяне на впечатления от изненадващи попадения, отколкото за микропланиране. Свободата, приключението и откривателството бяха ценени повече от отметнатите (класирани по рейтинг) забележителности и оптимизирания (по скалата звезди/промоция) бюджет. Колко да се остане и накъде да се продължи зависеше от колко ни е харесало, какво ни е настроението на деня и за какво интругуващо място сме подочули от срещнати такива като нас. Даже днес, когато все повече се поддавам на изкушенията на букингдотком културата, се чувствам гузен, че мамя Духа на пътешествията, и гледам много да не се хваля с това. Но то си проличава, като после нямам свежа история за разказване.  Ще ми се да вярвам, че пътешественикът импровизатор не е застрашен от изчезване вид. Но може би това не е неговият форум :(

Като връщам лентата назад, мога да кажа, че без резервации сме нощували до преди 15 години само при пътуване с кола и то по маршрути в бившите соц. страни: 1.Сърбия, Унгария, Словакия, Полша,  2.Сърбия, Унгария, Чехия, Дрезден, Берлин 3.Сърбия, по цялото адриатическо крайбрежие от Бар до Опатия и от там до Берлин, а също 4.Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна гора и 5. Сърбия, Македония.

Може би защото в тези страни се чувствахме в свои води, сред приятелски настроени хора. Спирахме и търсехме настаняване там, където ни завареше ноща. Сега едва ли бих тръгнала без резервация по същите маршрути. Времената се промениха, ние - също.

Има една тръпка в тези емоционални, нерационални пътувания, която сега няма как да се усети. Има спомени...Така ние усещахме и преживявахме нашето време.

Разбирам младите защо са така прагматични. Оправдавам подхода им. Това е тяхното време и те го живеят по правилния за тях начин.

• Харесвам 2
Публикувано:

Нямам собственически чувства към темата, така че всеки да си пише каквото си иска ;)

Това с "пестенето на време" е пълна спекулация. Когато седя някъде, защото е част от програмата и резервациите, губя повече от този ценен ресурс. Когато си тръгна от място, на което ми се остава, ограбвам собственото си пътуване. И така, за да си спестя 1 час обикаляне, ще се ръководя 24 часа от резервациите си. 

Има смисъл в думите на Rainy, че е удоволствие да си подготвяш пътуването и не може ей така да се пльоснеш някъде и да го изживееш само веднъж това време. Обаче аз сега ако тръгна да проучвам 5 различни варианта на осъществяване на всеки от дните си, ще съм прекарала повече ежедневни часове в четене, отколкото ако направя твърда програма. А ровенето в промоции на сайтове и интериори на стаи не ми доставя никакво удоволствие.

Всъщност лично аз гледам да напъхам в програмата си супер различни изживявания и гледки. И деля времето по равно, защото не знам как ще ми въздействат. Някои ми допадат повече и веднъж попаднала в интересен за мен район, с удоволствие бих поседяла по-дълго, бих се потопила повече и отделила още време за подобни неща. 

И така, може би дестинация с много големи острови и придвижване основно по въздух, не е най-правилното място да се пуснем по течението, но ни ръчка отвътре да опитаме. Не спим в общи стаи и не обичаме големи вериги, така че се надявам посредствените ни потребности да бъдат удовлетворени сравнително безболезнено. 

• Харесвам 9
Публикувано:

Линдт,  който каквото и да разказва,няма как да разбереш точно кой начин  е твоят.Докато не опиташ, как става търсенето на хотел на място и в деня на пристигане, колко време ще ти трябва за това и дали намереното ще ти отговори на потребностите в момента. Опитай и по този начин, пък тогава реши как ще процедираш в бъдещето.

До сега не вземах отношение в темата, защото така не съм/не бих пътувала никога. Два пъти ни се е налагало да търсим хотел "в крачка".Единия път -на езерото Комо си изпуснахме ферито за другия бряг, че стана посред нощ.Търсене на хотел в Беладжио, баш в сезона. Втория път - в Генуа. И двата пъти бяхме с кола, и двата пъти до два часа намерихме хотел, и двата пъти платихме доста повече от цената в Букинг.Но като нямаш време и нямаш избор,се съгласяваш.Добре че, мъж ми в такива моменти е суперОправен, аз се паникьосвам  и спирам да мисля. Като ми се наруши подредбата и планчето, ми се разваля настроението.

А като ми хареса някъде, пък съм предвидила малко дни, има простичко решение.

Отивам пак.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 7 минути , AlexandraKo каза:

Линдт,  който каквото и да разказва,няма как да разбереш точно кой начин  е твоят.Докато не опиташ, как става търсенето на хотел на място и в деня на пристигане, колко време ще ти трябва за това и дали намереното ще ти отговори на потребностите в момента. Опитай и по този начин, пък тогава реши как ще процедираш в бъдещето.

До сега не вземах отношение в темата, защото така не съм/не бих пътувала никога. Два пъти ни се е налагало да търсим хотел "в крачка".Единия път -на езерото Комо си изпуснахме ферито за другия бряг, че стана посред нощ.Търсене на хотел в Беладжио, баш в сезона. Втория път - в Генуа. И двата пъти бяхме с кола, и двата пъти до два часа намерихме хотел, и двата пъти платихме доста повече от цената в Букинг.Но като нямаш време и нямаш избор,се съгласяваш.Добре че, мъж ми в такива моменти е суперОправен, аз се паникьосвам  и спирам да мисля. Като ми се наруши подредбата и планчето, ми се разваля настроението.

А като ми хареса някъде, пък съм предвидила малко дни, има простичко решение.

Отивам пак.

При нас е малко по-различно. Чакам Жижо да се успокои и да спадне нивото на адреналина му, след което той решава проблема :) Аз лично никога не смятам, че наистина е сериозна драмата, така че просто се зареждам с търпение и се оглеждам за бира, храна и място да поседна, докато осмислим случващото се. 

Но имам една теория, че с тези стриктни програми обираме цвета на дадена дестинация и после дълго не я повтаряме, защото има друго по-непознато и изцяло ново, а не полуразгледано. Може би с времето ще спрем да намираме толкова нови неща и ще се връщаме на по-интересните, но още е рано, не пътуваме толкова често и много. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано: (редактирано)

Аз лично съжалявам, че се изгубиха старите времена, когато се пътуваше без резервация :( Прав е @домосед, че голяма част от приключенството и импровизацията при стриктното планиране се губи :(  Губи се им много от комуникацията с местните :( Пътуването става един полуфабрикат, който все повече прилича на продукта на туристическите агенции, макар и декларативно да бягаме от него :( Интернет предлага много възможности максимално да се подготвиш за дадената дестинация, но тази подготовка убива удоволствието да си първооткривател :( Като се замисля повечето ми интересни истории за пътешествия са от ерата преди интенет да стане основен ресурс за подготовка на пътувания.

Преди ерата на интернет туроператорите предлагаха абсолютно същият продукт, при който можеш да “пестиш“ време и за максимално кратко време да “отчетеш“ възможно най-много забележителности. Проблемът на този вид пътуване е не само, че е по скъпо, а че се губи удоволствието да откриеш нещо за себе си. Пътуването без резервация за спане,  всъщност e една малка част от пo голямата импровизация, да пътуваш без голяма подготовка. Спомням си за първото ми голямо пътуване с европейски влаков билет Inter rail. Единственото което знаех е, че искам да обиколя Европа и да стигна до Мароко. Lets go ми помагаше да търся различни интересни места и да намирам лесно евтини места за спане, но основен ресурс в тези времена бяха другите пътуващи. На 3-4 пъти променях прграмата само защото някой ми е разказал за интересно място, забележителност, заведение и т.н., имаше случай да остана на някое място защото ми е харесало или да съкратя престоя, защото не ми е било интересно и т.н.

Сега за за щастие или съжаление всичко ти е смляно. Предварително може да видиш хиляди, снимки, пътеписи, ревюта и т.н. и човек може да се подготви до последната подробност за пътуването, както го правят туроператорите :(

Колумб или Магелан са "загубили" много време за да открият Америка или да обиколят света и въпреки многото време прекарано с пътуване са изпуснали голяма част от забележителностите на местата, които са открили. Мислите ли, че това ги е ощетило? Аз лично не мисля, че лутането на дадено място, комуникирането с местните и т.н. е загубено време, но за съжаление и аз се заразих от възможността всичко предварително да планирам :( Да не говорим, че туризмът като цяло вече е по малко отворен към неорганизираните“ туристи. Само преди 10-15 години ако пътуваше до Созопол, Дубровник, Будапеща, Прага и т.н. стотици бабички ти предлагаха на гарата или автогарата евтино спане. Днешно време те гледат като паднал от Марс ако нямаш предварителна резервация.  Преди 10-15 години ако търсиш добро заведение или ресторант трябваше да вървиш с отворени очи по улицата, да питаш местните или други пътуващи и т.н. Днешно време без да си кажеш една дума с някой може да откриеш най-добрите места по ревюта и класации в интернет :(

Съгласен съм, че времената се променят, но това не пречи да пророня една сълза за “добрите стари приключенски времена“ :(

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 6
  • Браво 3
Публикувано:

То ако нямаш 2-3 свободни часа за шляене, удължен обяд, или време да измъкнеш децата от басейна, то не е ваканция, а задължение, работа... Повече от един час в най-лошия случай не ми е отнемало търсенето на хотел на място. 

Програми по часове, каквито съм виждал тук не само не правя, но и не мога да спазвам. 

• Харесвам 10
Публикувано:

последният пост на @Topfly звучи наистина романтично, но и не много правдоподобно :) защото разликага е, че сега можеш да  "чуеш" не трима случайни спътника, а 300, от които да почерпиш идеи за интересни места, които да посетиш пътем, и то не само защо са ти били приятни събеседници :) при добро първоначално проучване за мястото, където отиваш, вероятността да се набиеш на скучности намалява драстично 

а и всеки е първооткривател за себе си :) фактът, че милиони хора преди теб са видели и описали някое супер популярно място или че само трима други са били пред някое затънтено храстче, не може да промени радостта ти от първия собствен поглед, ако си се чувствал щастлив на това място

• Харесвам 7

Това със стриктните програми и по часове на мен също не ми харесва.Отиваш някъде,имаш планче, ама не си на норма,да търчиш, претърчаваш  и отмяташ.Днес си на кеф за интензивно разглеждане -правиш го.Утре ти се мързелува - мързелуваш. Излежаваш се, седиш в кафенето с красива гледка, четеш си в Магеланци.:))))То,колкото и до си старае, човек толкова много неща изпуска в тоя живот! Казвам го от личен опит.Така че, пътувайте кой, както си иска и му харесва.Важното е, на самия него, да му е приятно.

А пък Топфлай ме усмихна с тая сълзица  - опитах се да си го представя с жена, ситни дечица и три куфара да тича от хотел на хотел.:)))))

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:

Отдавна спрях да правя стриктни планове, още по-малко да спазвам такива. Единствено резервирам хотели предварително, както и коли понякога - най-малкото защото така излиза по-евтино.

На място обикновено импровизирам в 90% от времето, като стандартно ми трябват точно 5 минути гугъл за да набележа всичко интересно за мен и да обиколя. Обичам да го карам по-лежерно като цяло. Не държа да виждам абсолютно всичко на всяка цена, спринтьорския туризъм не е за мен.

Написах поста без да чета другите мнения, дано не съм се отклонил много от темата :)

• Харесвам 4
преди 8 часа, antea каза:

последният пост на @Topfly звучи наистина романтично, но и не много правдоподобно :) защото разликага е, че сега можеш да  "чуеш" не трима случайни спътника, а 300, от които да почерпиш идеи за интересни места, които да посетиш пътем, и то не само защо са ти били приятни събеседници :) при добро първоначално проучване за мястото, където отиваш, вероятността да се набиеш на скучности намалява драстично 

а и всеки е първооткривател за себе си :) фактът, че милиони хора преди теб са видели и описали някое супер популярно място или че само трима други са били пред някое затънтено храстче, не може да промени радостта ти от първия собствен поглед, ако си се чувствал щастлив на това място

Ако не си доила крава и не си пила прясно мляко, никога няма да можеш да разбереш разликата между това сама да издоиш кравата и това да си купиш една кутия мляко от близкия магазин. И при двата случая пиеш мляко, но емоцията е несравнима!

Когато може да се подготвиш за пътуване въз основа на 300 коментара, нищо не може да те изнената. Това е като купуване на полуфабрикат. Може да избереш за 30 или 60 секунди да го стоплиш в микровълновата печка, но полуфабриката си е полуфабрикат. Бърз, удобен и без изненади в качеството. Ако трябва обаче сама да си сготвиш вечеря от напълно непознати продукти, това вече е предизвикателство и емоция.

Напълно осъзнавам, че повечето хора не обичат неизвестното и търсят 100% сигурност. Пътешествениците авантристи по принцип са малко. Не е случайно, че за едната от експедициите си Колумб е бил принуден да иска от краля на Испания да пусне от от затвора крадци и други престъпници с които да попълни екипажа си.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Това със стриктните програми и по часове на мен също не ми харесва.Отиваш някъде,имаш планче, ама не си на норма,да търчиш, претърчаваш  и отмяташ.Днес си на кеф за интензивно разглеждане -правиш го.Утре ти се мързелува - мързелуваш. Излежаваш се, седиш в кафенето с красива гледка, четеш си в Магеланци.:))))То,колкото и до си старае, човек толкова много неща изпуска в тоя живот! Казвам го от личен опит.Така че, пътувайте кой, както си иска и му харесва.Важното е, на самия него, да му е приятно.

А пък Топфлай ме усмихна с тая сълзица  - опитах се да си го представя с жена, ситни дечица и три куфара да тича от хотел на хотел.:)))))

Като говоря за подготовка не става дума само за стриктни програми, а и за подготовка за различните забележителности, хотели, ресторанти и т.н. Тази подготовка може да е предварителна или едно цъкане на гугъл на място и прочитане на ревютата. Всичко това дава някаква сигурност, но убива всичко приключенско и първооткривателско.

Що се отнася до пътуването с деца, пътешетвеникът не пътува с куфар, а с раница ;) Като малък не веднъж съм пътувал с родителите си без да имаме предварителна резервация. Най-често това е ставало в планините. До днес имам много добри спомени как в една хижа нямаше достатъчно места и бях принуден да спя на земята в спален чувал. Тази случка обаче не само, че не ми ощети детството, а напротив, остави ми много по интересни спомени от простото посещение на едно красиво място. Моите деца най-вероятно няма да имат такива спомени за което от части ги съжалявам :(

• Харесвам 1

Първото ни пътуване без резервирани нощувки беше в Исландия. Наистина усетихме плюсовете на това да нямаш резервиран хотел когато пропуснахме набелязаното за един от дните заради лошо време и се насочихме към друго място, където беше слънчево. Това ти дава много гъвкавост и място за импровизация, каквито не биха се получили при резервирани хотели.  Единствената ни нощувка в къща за гости, която бяхме планували също трябваше да се промени и т.к.  беше с право на отмяна до 1 ден преди пристигането, успях да отменя и да запазя за друга дата като парите бяха същите, дори с 10-тина евро по-малко.  Останах приятно изненадан, не вярвах, че в Исландия можеш да си намериш място за настаняване 3 дни преди желаната дата изобщо, пък да не говорим и на добра цена.

Със сигурност бих пробвал пак такъв начин на пътуване, но в Европа. Не съм сигурен, че ми се рискува да ида на другия край на света без направени резервации и да се надявам, че ще мога всеки ден да си намеря нещо за следващите 1-2 дни без да губя от и без това лимитираното ми от към отпуска време. Ако същата беше неограничена, или пък можех да работя докато пътувам, тогава това не би било такъв проблем.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, П.Кръстев каза:

Първото ни пътуване без резервирани нощувки беше в Исландия. Наистина усетихме плюсовете на това да нямаш резервиран хотел когато пропуснахме набелязаното за един от дните заради лошо време и се насочихме към друго място, където беше слънчево. Това ти дава много гъвкавост и място за импровизация, каквито не биха се получили при резервирани хотели.  

Именно това твое изречение, прочетено преди няколко седмици, е причината за настоящата тема :)  За жалост никой познат не изпада в сходен на моя възторг от палаткуването в Исландия и не знам кога точно ще осъществим тази идея. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Именно това твое изречение, прочетено преди няколко седмици, е причината за настоящата тема :)  За жалост никой познат не изпада в сходен на моя възторг от палаткуването в Исландия и не знам кога точно ще осъществим тази идея. 

Преди около 6 години пътувахме в Исландия, като всеки ден си резервирахме следващото спане през букинг. Така бяхме доста гъвкави. Днешно време поради бума на туризма в Исландия е малко по трудно да се направи, но ако има опцията да спите и на палатка не виждам никакъв проблем да се опита.

Сегашната ситуацията в Исландия обаче не е нормалното положение. Ако има пазарна икономика и няма много строги рестрикции за строеж, предлагането на хотели, хостели, апартаменти и т.н. винаги трябва да надвишава търсенето. Пазарната икономика по принцип не търпи дефицит.

Някои в темата изказаха опасения, че ако не се резервира предварително ще е по скъпо. Това може да е вярно за хотелите, но при хостелите, бед енд брексфаст, частните апартаменти и т.н. беше по характерно да работят с фиксирани цени. Преди 10-15 години като отидеш до автогарата в Созопол всички бабички ти предлагаха цени в много тесен диапазон. Същото се отнасяше до евтините места за отсядане в почти цял свят. Като резервен вариант обаче в раницата е добре човек да си носи винаги и една палатка. При високи цени или липса на място, палатката винаги е добро решение.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Не ме питай как съм закарал моята половинка до там, това бяха първите палатки в живота й и беше повече от скептично настроена. :lol: В крайна сметка остана възхитена. 

• Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 18 минути , Topfly каза:

Преди около 6 години пътувахме в Исландия, като всеки ден си резервирахме следващото спане през букинг. Така бяхме доста гъвкави. Днешно време поради бума на туризма в Исландия е малко по трудно да се направи, но ако има опцията да спите и на палатка не виждам никакъв проблем да се опита.

Сегашната ситуацията в Исландия обаче не е нормалното положение. Ако има пазарна икономика и няма много строги рестрикции за строеж, предлагането на хотели, хостели, апартаменти и т.н. винаги трябва да надвишава търсенето. Пазарната икономика по принцип не търпи дефицит.

Някои в темата изказаха опасения, че ако не се резервира предварително ще е по скъпо. Това може да е вярно за хотелите, но при хостелите, бед енд брексфаст, частните апартаменти и т.н. беше по характерно да работят с фиксирани цени. Преди 10-15 години като отидеш до автогарата в Созопол всички бабички ти предлагаха цени в много тесен диапазон. Същото се отнасяше до евтините места за отсядане в почти цял свят. Като резервен вариант обаче в раницата е добре човек да си носи винаги и една палатка. При високи цени или липса на място, палатката винаги е добро решение.

Това с носенето на палатка може да се случи само ако сме с кола и си седи в багажника, а тъй като не шофираме, е малко вероятно да се изпълнят условията ми. Аз с 10 кг на гърба за всеки случай не бих се придвижвала, макар че се разминаваме с много издръжливи хора в планината и сигурно е въпрос на желание и тренинг. 

Бумът на туризма в Исландия е много неудобен наистина. Но си има основание за него, така че не мога да мрънкам. Времето и несигурността какво ще е там ме карат да педпочитам гъвкавост пред удобство.  

Публикувано:
преди 5 минути , Lindt каза:

Това с носенето на палатка може да се случи само ако сме с кола и си седи в багажника, а тъй като не шофираме, е малко вероятно да се изпълнят условията ми. Аз с 10 кг на гърба за всеки случай не бих се придвижвала, макар че се разминаваме с много издръжливи хора в планината и сигурно е въпрос на желание и тренинг. 

Бумът на туризма в Исландия е много неудобен наистина. Но си има основание за него, така че не мога да мрънкам. Времето и несигурността какво ще е там ме карат да педпочитам гъвкавост пред удобство.  

Двуместна ултра лека палатка може да да тежи около 1,5 килограма, а спален чувал има и под 1 килограм. Удобна раница с 10 килограмама багаж не би трябвало да е проблем, но разбира се трябва малко тренинг.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, Topfly каза:

Двуместна ултра лека палатка може да да тежи около 1,5 килограма, а спален чувал има и под 1 килограм. Удобна раница с 10 килограмама багаж не би трябвало да е проблем, но разбира се трябва малко тренинг.

Друг е въпросът как стоят нещата от финансова гледна точка за една качествена палатка под 1,5кг и чували под 1кг (които да вършат работа за студента дестинация като Исландия)  :blackeye:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , П.Кръстев каза:

Друг е въпросът как стоят нещата от финансова гледна точка за една качествена палатка под 1,5кг и чували под 1кг (които да вършат работа за студента дестинация като Исландия)  :blackeye:

Като се започне от Исландия, после ще трябва да се доизбие палатката в Норвегия, то се е видяло ...

Публикувано:
преди 6 минути , Gentleman Basta каза:

Като се започне от Исландия, после ще трябва да се доизбие палатката в Норвегия, то се е видяло ...

Моята палатка е 3,5 кг, чувалите са доста прилични (комфортна температура -7 за нея и -3 за мен) и се избиха точно на 6-тия ден в Исландия :) 

Само че бяхме с кола, по друг начин не виждам как може да стане. То са масички, котлончета, храна, дрехи... Тези, които обикалят с колелета и палатки не знам как го постигат... 

Иначе и аз съм мислил да ги ползваме отново за Норвегия, но още не искам да споменавам, че съм обещал следващото по-голямо пътуване да е топла дестинация :lol:

• Харесвам 1
Публикувано:

И моята жена е топлолюбива и искаше да ходим на топли дестинации, но днес ѝ пуснах мухата за повторно ходене в Исландия догодина и веднага се нави :)

ПП. Жалко, че нещо не намирам оферти за билети в момента - уикенда ще го мисля малко по-сериозно и може да пиша тук за помощ :)

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 13 часа, Topfly каза:

Когато може да се подготвиш за пътуване въз основа на 300 коментара, нищо не може да те изнената. Това е като купуване на полуфабрикат. Може да избереш за 30 или 60 секунди да го стоплиш в микровълновата печка, но полуфабриката си е полуфабрикат. Бърз, удобен и без изненади в качеството. Ако трябва обаче сама да си сготвиш вечеря от напълно непознати продукти, това вече е предизвикателство и емоция.

Малко не съм съгласен с това обобщение. Но за да влезна в твоята терминология, то като сготвиш вечеря от напълно непознати продукти ще има предизвикателство и емоция, но пък може крайния резултат да е впечатляващ и много емоционален провал. Не си представям какъв шедьовър може да се получи, ако тръгна да готвя skyr с разложена акула и със сигурност стомаха ми няма да е впечатлен :)

Тук опира и до това колко точно си готов да жертваш за тази емоция и предизвикателство и аз не съм сигурен къде точно е златната среда. Понеже се спряга Исландия в последните мнения, това че съм видял тонове снимки от Исландия и съм прочел една камара разкази по никакъв начин не разваля впечатлението, когато го видя мястото с очите си. Напротив, никога няма да си простя, ако пропусна някоя величествена гледка там, само защото съм тръгнал на сляпо с единствен аргумент, че импровизацията е по-вдъхновяваща и емоционална. 

Просто няма верен отговор уравнението. Има дестинации, които се отдават по-лесно на импровизация, и не е задължително да ги планираш  - може би планинските трекове са такива, при тях всичко зависи от времето и изначално няма как планът ти да е подробен и изпълним. Има и други, при които отиването на сляпо е голяма загуба - не мога да си представя да се изпружа в центъра на Париж или Лондон без никаква идея какво правя там, въпреки че съм фен на градските разходки, това според мен не са градове за да се разхождаш на сляпо. В никакъв случай няма да получа откривателското вдъхновение. И това са само крайни примери, после като намесиш и различния тип характери на всеки от нас и е ясно, че всеки гледа с различни очи.

Със сигурност разбирам сантимента, но светът е огромен и все още ги има тези неразорани от туризма кътчета за откриватели и то ги има с тонове. Е да, не са центровете на Париж, Лондон и Будапеща и бабите с квартирите ги няма там, но ще ги намерите на съвсем други места. Със сигурност не е на погребение положението, в магеланската карта все още има бели петна :)

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 15 часа, Георги Матеев каза:

Отдавна спрях да правя стриктни планове, още по-малко да спазвам такива. Единствено резервирам хотели предварително, както и коли понякога - най-малкото защото така излиза по-евтино.

На място обикновено импровизирам в 90% от времето, като стандартно ми трябват точно 5 минути гугъл за да набележа всичко интересно за мен и да обиколя. Обичам да го карам по-лежерно като цяло. Не държа да виждам абсолютно всичко на всяка цена, спринтьорския туризъм не е за мен.

Написах поста без да чета другите мнения, дано не съм се отклонил много от темата :)

Аз горе долу пътувам по същия начин, но за мен и тук се губи много спонтанността и импровизацията. Преди интернет ерата вадех пътеводителя, отивах на рецепцията и почвах да разпитвам какво ще ми предложи да посетя и как да отида до дадената забележителност, бар, ресторант и т.н. С други пътуващи също обсъждах къде са били и какво препоръчват. След това на път към даденото място спирах местни да ме упътят и т.н.

Тази комуникация днес ми се губи, защото с телефона в ръка мога да получа по качествена информация.

Публикувано:
преди 50 минути , Topfly каза:

Аз горе долу пътувам по същия начин, но за мен и тук се губи много спонтанността и импровизацията. Преди интернет ерата вадех пътеводителя, отивах на рецепцията и почвах да разпитвам какво ще ми предложи да посетя и как да отида до дадената забележителност, бар, ресторант и т.н. С други пътуващи също обсъждах къде са били и какво препоръчват. След това на път към даденото място спирах местни да ме упътят и т.н.

Тази комуникация днес ми се губи, защото с телефона в ръка мога да получа по качествена информация.

Много зависи от дестинацията.

Преди няколко дни бях в Тимор-Лесте, а за тази доста новичка държава няма много подробна информация онлайн. Хванах собственика на хотелчето ми и го разпитах къде и какво е интересно да се посети. После разучих допълнително чрез една местна мацка от персонала, която беше супер любезна и си отдели близо 1 час от времето за мен.

Та в крайна сметка всичко се получи спонтанно и беше пълна импровизация. И си струваше :)

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, Topfly каза:

отивах на рецепцията и почвах да разпитвам какво ще ми предложи да посетя

Не само в рецепцията на хотела.

На гарата в Единбург съм. Имам един свободен ден. Купувам билет за Инвърнес, защото ми звучи екзотично. Касиерът ме пита какви са ми плановете. Турист ли си? Ама защо точно Инвърнес? Какво очакваш да видиш за няколко часа? Като ти е за първи път, защо не идеш някъде по-наблизо, по-евтино и по-интересно? Предлага ми варианти. Спираме се на влак до Питлокри, разходка пеша до замъка Блер Атол и връщане оттам и си стискаме ръцете. Сделка. Билет. Междувременно на касата се е събрала опашка. Никой не мрънка, че ще си изпусне влака, а повечето кимат одобрително, че това е една много добра идея за еднодневна екскурзия в сърцето на Шотландия. Познават!

• Харесвам 12
  • Браво 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.