Популярно мнение ivooo Публикувано: 6 септември, 2017 Популярно мнение Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 БОРНЕО Бързоходния катер се носи с бясна скорост по море Сулавеси . Капитанът млад малаец съсредоточено е вперил поглед напред и изстисква всичко на което са способни 2 та мощни двигателя Хонда. Те от своя страна му отговарят с яростен , възмутен рев . От време на време политаме във въздуха и после с трясък се приземяваме обратно . Съдържанието на лодката рязко контрастира с модерните и двигатели. Всевъзможни вързопи и бохчи , гроздове с банани , живи кокошки и торби с незнайно съдържание . Пътниците също са местни . Просто облечени хора . Със загрубели от работа ръце .Всички са боси . Жените със задължителните забрадки. На този фон принцесата и аз се открояваме като глупави бели патици. Нелепо облечени сме с рокля и съответно дълъг панталон и лъснати обувки . Моите даже са половинки . Може би по-нелепи са само куфарите ни весело накичени с цветни балончета за разпознаване , както и широкополата шапка на принцесата която тя силно стиска в ръце . Вкопчила се е здраво в перилата ,а на устните и грее широка усмивка. На мен от друга страна хич не ми е романтично . Причините са две. Първата е , че снощи прочетох за отвличанията на чужденци миналата година в този район. Втората е също толкова бързата лодка , която се движи на 500 м в ляво зад нас и видимо ни преследва. Принцесата естествено не е наясно с моите терзания и тъне в блажено неведение за ситуацията. На ум разигравам всякакви възможни сценарии . Те ни спират и ни отвличат . Нямаме милионите за откуп . Помощ от държава като нашата е направо виц . Представям си бойната ни авиация в лицето на единствения ни здрав самолет как свирепо атакува разбойниците . Как се спускат български рамбовци като ястреби и пердашат врага. Не не става пиратите ни убиват , но преди това …… Не не много сме стари за сексуални мераци сигурно просто ще ни гръмнат се успокоявам . Не съм много сигурен .Май по добре е да се съпротивляваме . Едричък съм ,тренирах разни бойни изкуства като млад и съм в добра форма .Ще взема поне няколко от дребните плъхове с мен преди да ме гръмнат . Само как да се добера до водолазния нож , който е на дъното и на кой точно от двата куфара беше . Пак хвърлям поглед към преследвачите .Не изостават . Поглеждам към пътниците Никой не изглежда притеснен .Никой не си и общува . То с това каране не е и възможно . Може би не забелязват че сме преследвани . Капитанът изглежда по същия начин както и преди .Дали пък не се кося напразно . На път сме от Семпорна към остров Мабул . Пътя с лодка е към час , час и половина като в началото се движим покрай бреговата ивица а после зацепваме в открито море. Преследвачите не изостават . Даже в един момент почти ни застигат .Дали и капитана не е в комбина с тях .Пускам Джи пи еса на телефона и се опитвам да преценя дали се движим в правилната посока . Иде ми да скоча и да грабна волана . След сякаш безкрайно проточилото се време на хоризонта изплува остров . В началото блед силует . После започват да се забелязват и подробности . Наколни колиби . Голяма метална платформа срещу острова . Още лодки и корабчета . Започвам да се отпускам . Другия катер почти ни настига . Насочили сме се към малък пристан . Нашата лодка акостира първа. Всички бурно ръкопляскат. Аз още по бурно от останалите . Малки идиоти .Това било състезание. Състезание си спретнали малките глупаци . Иде ми да ги удуша тия двамата. Може би все пак да почна отначало ................................................................................................................................................................................................................................................................................ Куала Лумпур С току що натрупаното самочувствие от няколкото самостоятелно организирани екскурзии съм купил „ евтини „ билети до Куала Лумпур и обратно за 750 евро всеки. Имаме около месец до тръгването .Около 20 дена в Малайзия и околностите . Самочувствието ми е пораснало толкова че единственото което съм запазил са 2 нощувки в КЛ . Толкова много има за гледане в района , че със сигурност няма да е скучно . Има и нещо като план. Желанието ни да посетим остров Сипадан . Сипадан е малък ненаселен вулканичен остров в море Сулавеси на югоизток от Борнео . Води се част от провинция Сабах , на малайзийската част от Борнео. Известно време за него са спорили (понякога не само с думи ) Малайзия и Индонезия но международния съд го присъжда на Малайзия .Формиран е от корали, които са се развивали на върхът на вулкан . Стени пропадащи до 600 м в синята бездна Невероятно разнообразие от морски живот. Над 3000 вида риби и стотици видове корали . Неизменно в топ 10 на дестинациите за дайвинг по света. Има и особеност . За да опазят природата някогашните курорти на острова са разрушени . Най близките места за отсядане са островите Мабул и Капалай на около час с лодка и градчето Семпорна на около 2-3 часа . Допускат се само 120 гмуркачи на ден от цял свят . Повечето места се раздават по квота на няколко хотела и дайвинг центъра .От своя страна въпросните хотели ги раздават на лотариен принцип на отседналите там гости . Ако искаш да се гмуркаш на Сипадан най сигурния начин е да си купиш пакет от 4 и нагоре нощувки ,което ти гарантират поне един ден с 3 или 4 гмуркания в резервата. Разбираемо цените са височки. Като начало преди да тръгнем се опитвам да резервирам чрез една популярна българска туристическа фирма която единствена предлага Сипадан . След 10-тина разговора по телефона по моя инициатива така и не получавам отговор . Вече съм в КЛ когато се сещат да ми пишат на мейла , че за нашите дати от близо 20 дена не можело нищо да се направи . Егати туристическата фирма. От своя страна аз в хотела ни в КЛ от интернет съм извадил адреса на един от поносимите като цена курорти http://www.borneodivers.info/ Пращам му писмо на гугъл английски. За моя изненада ми отговарят почти веднага . Нещо от сорта . Да имаме 2 места след 4 дена за 5 нощувки .Попълнете тази бланка с информация за вас и за вашата кредитна карта и че ни упълномощавате да изтеглим от нея ( следва 4-цифрена сума в долари ) след което ни я изпратете сканирана обратно . Искрено ваш Феликс Луан. Имаме още само една нощувка в КЛ и после още 17 дена чудене до обратния полет . След цели 10 минути колебание се примолвам на рецепцията .Попълвам бланката Изпращам я обратно Така дарявам непознатия чичко Феликс от който имам всичко на всичко 1 ( едно ) писмо с горната сума . ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................ Куала Лумпур е чудесен град . Има за всеки по нещо. Исторически и културни паметници , прекрасни паркове , огромни лъскави молове и храна за всеки вкус . Няма да изброявам подробности защото много е писано за Куала Лумпур , а като голям транспортен „хъб“ на всеки пътешественик поне веднъж ще му се наложи да мине оттам . Мисля , че всеки трябва сам да си открие своите чудеса. За тези обаче които не са посещавали тази част на света е едно чудесно начало . У българина някак си е вкоренена представата за Югоизточна Азия като беден и сравнително поизостанал район. На място като това с небостъргачите и моловете , задръстванията от нови коли , метрото и монорелсовата железница с тълпите от млади усмихнати и добре облечени хора си даваш сметка къде сме ние , на къде вървим и къде отиват другите . Малайзия е много интересна . Разделена е на две части – западната е разположена на Малайския полуостров, а източната е част от остров Борнео или Калимантан . Управлява се от 9 султана на съответните провинции , които избират през 5 години един от тях за върховен султан на ротационен принцип . Като население е формирана от няколко общности . Малайците притежаващи до голяма степен политическата власт , китайци , които държат по голяма част от богатството и търговията в страната и индуси . Основната религия е исляма , но поради това етническо разнообразие толерантността е много висока. По моловете могат да се видят полуголи китайки . А джамиите си правят компания с будистки и хиндуистки храмове. Хотелът ни Le Apple Boutique Hotel @ KLCC е в самия център срещу кулите Петронас . Не е луксозен , но за местоположението си е с много добра цена . Още на първата сутрин пред него се запознавам със симпатичен шофьор на такси китаеца Лии . За около 50 долара на ден се спазаряваме да обикаляме където си поискаме в КЛ . Както в много такива случаи човека вади една ламинирана папка със забележителностите и заедно обсъждаме какво може да се види реално за 2 дена колко време е нужно за това или онова. Кое по кое време е по добре да се види и кое не . Един добър начин за разглеждане. Лии е страхотен гид . Разказва ни за всяко място не само официалните неща , но и любопитни историйки . Прекрасно се разбираме тъй като и двете страни говорим много счупен английски . Изчаква ни търпеливо колкото и да се бавим и заплесваме . Води ни в будисткия храм който използва лично той за молитви и заедно го правим . Обядваме заедно в ресторанти за местни (естествено аз настоявам да платя) , където и храната и цените нямат нищо общо с тези в центъра. Приютява ни на хладно в таксито когато прегреем от жега , а когато руква дъжд измъква отнякъде за нас огромен чадър . Когато се изморим ни връща в хотела и ни инструктира за вечерта какво бихме могли да правим и къде да хапнем . Пътеводителите просто ряпа да ядат. На всички пожелавам да срещнат своя готин Лии. И гледайте да е китаец. Не индиец. Пак съвет от Лии . Разбира се като любопитни балканци ние пробваме вечерите всички възможни средства за придвижване в големия град. И даже на два пъти напълно се изгубваме . ....................................................................................................................................................................................................................................................................... След като правя богат чичко Феликс от Борнео дайвърс купувам и самолетните билети до Tawau за след 3 дена с AirAsia . Там би трябвало да ни посрещнат на летището . До тогава имаме 2 избора да останем още 2 дни в КЛ или да отидем някъде. КЛ е хубав град и съм сигурен , че пак ще го посетим Така и става . А цените на Air Asia са толкова въодушевяващи , че почваме да мъдруваме дали да не отскочим до Ангор ват . Само 30 долара на калпак . Все пак по умната ми половинка ме подсеща да проверя и времето . След кратка справка в няколко сайта се оказва , че въобще не е сезон за там . Всъщност е дъждовен такъв и прогнозата е ужасна. Представяме си как шляпаме сред калните потоци заляли древните руйни и се отказваме . Проверявам как стоят нещата в Yogyakarta и решението е взето . Купувам билети до там и обратно. „Малко“ 5-милионно градче наричано от местните на галено Джогджа . Отправна точка за известните храмови комплекси Прамбанан и Борободур . Интернета в хотела е добър и всички тези трудови дейности не ми отнемат много време след прибирането ни вечер . Хотелът в Индонезия също е избран лесно . Единствения който е в рамките на храма Борободур – хотел Манохара .В букинга хотела вече е резервиран , но пък в агода има свободна стая. Естествено пак Лии ни стоварва пред терминал 2 „гнездото” на Air Asia . В пъти по-голям от много европейски летища . Яд ме е че не съм сетил за някакъв сувенир и му тиквам български пари , които намирам в джоба си за спомен .Сбогуваме се като родни братя . Куфарите сме решили да зарежем на съхранение на летището. Сумата за 2 дни е сериозна и си отбелязвам следващия път да измисля друга алтернатива. Полета до Джогджа е кратък и след плащането на визата май 35 долара беше се отправяме към изхода. А там ни посреща тълпа от шофьори на таксита . Харесвам си един от тях и пробвам да се пазаря . Ще минем първо през Прамбанан . Той ще ни чака отпред , а после беж до Борорбодур . Когато ми писва да се пазаря си стисваме ръцете и се мятаме в колата . Мъжът е около 35 годишен много симпатичен и усмихнат , но с английския е много зле . След няколко напразни опита за комуникация се споглеждаме двамата и тъжно се отпускаме назад в седалките . Пътя до Прамбанан е кратък . На входа на храма хората са много готини . Освен че ни дават сарита да си увием срамотиите ни черпят и кафе и мокри кърпи . Това на хладно в салона до касата. Вече вътре ни посреща младо момче и казва че практикува за гид . Може ли да ни бъде гид . Нямало да ни струва нищо . Намирисва ми на капан , но пък момчето е съвсем младо с честно , наивно лице и книжка под ръка. Харесва ми . Тръгваме му казвам . Момчето се радва и видимо се раздава . Неспирен поток от думи се сипе от устата му . Вероятно е въодушевен , че може да блесне с познания . А бе готин пич . Има и малък проблем. Нищо не му се разбира . Английския му е толкова неразбираем колкото на австралиеца от миналата година на Бали . Тогава след няколко бутилки вино аз се опитвах да му обясня на развален английски колко велика страна е България и как нямаше да я има Европа ако кан Тервел не беше изклал арабската войска , а той се опитваше да ми обяснява нещо подобно за Австралия ама нищо не му разбрах . И до днес се въртя преди да заспя и се питам какво точно е искал да ми каже...... Решаваме че сме видели достатъчно и се насочваме към колата . Момчето наистина не иска пари , което силно ме размеква и аз му тиквам една индонезийска банкнота в ръката . Явно съм дал много защото момчето остава със зяпнала уста. Аз също се чувствам страхотно . Хубаво е да си мислиш че и ти си готин . На изхода минаваме през импровизирания пазар .Естествено навсякъде ни дърпат да си купим нещо Успяваме да се измъкнем само с някакъв странен екзотичен плод , който не сме опитвали досега. Щраквам един юнак , който лекува друг с вендузи и се мятаме на колата. Пътя към Борободур е по-дълъг и е може би около 2 часа . Почти непрекъсната поредица от населени места . По пътя зяпаме как я карат местните . В един момент получавам смс от PayPal , че съм си купил нещо за около 70 лева. Не му обръщам никакво внимание . Сигурно старо плащане си казвам и тутакси забравям. Хотел Манохара е страхотен Посрещат ни с мокри кърпи и натурален сок и жива музика. Към цената на хотела влиза и вход за храма. Ако се извади входа от сумата за нощувка излиза че почти без пари тънеш в разкош . Вечерята в ресторанта също е добра а бирата е в точния 750 гр размер . Своевременно пак получавам нов смс този път за 100 лв. Пак не му обръщам внимание. Хотела е до самия храм , така че решаваме поне веднъж в живота си да видим и изгрева . Навиваме телефони и аларми и се просваме в леглата. Имам чувството че не сме си лягали когато цялата техника се събужда. Пием кафе ( има в стаята , както и чехли ) и полусъбудени почваме да пълзим към храма. Там показваме безплатните билети , но се оказва че важат за по късен час. Пазаренето с пазачите не помага и аз се забързвам обратно към хотела да купя билети за изгрева като подтичквам да не би да вземе че да изгрее . В крайна сметка успяваме да се доберем навреме , но изгрева така и не се състои . Нощта бавно изсветлява и става светло . За сметка на това успяваме да се наслушаме на воя от безброй джамии от близките градчета и селца . Както и да се насладим на невероятна тълпа от също такива идиоти като нас които чакат въпросното чудо. Романтиката се допълва от кръжащ дрон който издава звук на моторна резачка и аз изнервен се оглеждам за собственика че поне да си изкарам яда на някой. Заричаме се да не правим повече такива грешки с изгревите. Ще си ги гледаме на фотографии . Залезите ни стигат . Връщаме се до хотела . Добре че е близо и се просваме да си доспим . Когато се събуждам съм получил нов смс .Този път решавам да вляза в акаунта си и да видя какво става. Оказва се че съм си купил последователно стар модел ГСМ , скъп дамски парфюм и някакъв подаръчен комплект . Всичко доставено на адрес в Новоросийск , Краснодарска област . Напълно се събуждам и почвам да обикалям като лъв в клетка докато вземат че отворят банките на другия край на света . В крайна сметка свършвам работа . Обясняват ми, че единственото спасение е да блокирам картата и го правя . Остават само купчина въпроси . Като голяма глупак съм взел само една карта а в картата на принцесата има само 600 долара Ще ни стигнат ли те заедно с малкото пари в брой до обратния полет. Ще ни чака ли някой в Борнео и дали всичко това не идва от чичко Феликс. Да тръгваме ли въобще натам . .................................................................................................................................................................................................................................................................... 44 1 13 9 Връзка към коментар
antea Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 абе ivooo да знаеш, че са неприемливи такива паузи като тази между Куба и Борнео! ако пак настъпи подобно затишие, смятам ще сме склонни тук да издирим Феликс, а ако не - да съберем четирицифрена сума в някаква валута и да попътуваш пак, само и само да не оставаме без подобни разкази 3 2 4 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Изключително хубав пътепис! 2 1 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Иво, Много увлекателно разказваш! Затаила съм дъх и чакам с нетърпение продължението! 1 Връзка към коментар
Childish Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Голям екшън 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Хм, много интригуващ и приятен разказ. Абе, човек, ти защо не пишеш по -често? Всеки път впечатляващ с майсторските разкази. Давай, че нямам търпение! Хем пътешественически сюжет, хем криминале, хем с чувство за хумор... ти да не си писател? 3 1 Връзка към коментар
Guinness Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 преди 43 минути , ivooo каза: Полета до Джогджа е кратък и след плащането на визата май 35 долара беше се отправяме към изхода. А там ни посреща тълпа от шофьори на таксита . Каква е тази виза? За Индонезия е безплатна до определен брой дни, ако не се лъжа. Връзка към коментар
Ann Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Човече... магеланецо смел, ще те съдя. За опит за убийство! До края на първата част се задуших от смях . Добре, че по-натам нещата се поуталожиха, че иначе щях да бера душа. Прекрасен пътепис, потапящ читателя изцяло в местната атмосфера /макар и задочно/, разказан много свежо и цветно. Моля те, пиши по-често . 1 Връзка към коментар
ECC Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 За първи път чета така захласнато до край.Намирам се в до Полтава в Търново и слушам един ром,свирещ на кларинет на фона на един касетофон.Може би това допринася за кефа,но пътеписът ти направо кърти. 4 1 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 (редактирано) Преди 1 час, ivooo каза: Може би все пак да почна отначало Еми време беше! Цитат Оказва се че съм си купил последователно стар модел ГСМ , скъп дамски парфюм и някакъв подаръчен комплект . Всичко доставено на адрес в Новоросийск , Краснодарска област . Да не се окаже, че си купил и някоя загородная дача в Краснодарска област Редактирано 6 септември, 2017 от Фичо 1 3 Връзка към коментар
christuff Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Все си мисля,че трудно може нещо да ме изненада ,ама ти направо ми отнесе главата. 1 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 6 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Преди 1 час, Guinness каза: Каква е тази виза? За Индонезия е безплатна до определен брой дни, ако не се лъжа. Преди няколко години платихме виза . Даже си почакахме на една дълга опашка Благодаря много на всички за хубавите думи . Аз си мислех че само ние се забавляваме с нашите глупости . Ще допиша продължение . 6 Връзка към коментар
stefanrusev Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Преди 1 час, Guinness каза: Каква е тази виза? За Индонезия е безплатна до определен брой дни, ако не се лъжа. От 2 години е така но не на всички КПП-та.. Страхотно писание!!!! 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 И да не забравите да ми благодарите, че съм вдъхновила пътеписанието Ivooo, как чак на третия смс реагира? Моят мъж се разхожда цял месец като тигър в клетка докато оспорваме благотворителните си дейности в Крим, Запорожие или подобна закъсала област 4 3 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Хах... велик си, човеко! Айде пиши по-бързо дееее Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 6 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 преди 4 часа, mililia каза: ти да не си писател? Разкри ме . Аз съм Коелю. ...... Паулу Коелю . А иначе сериозно с оглед на това че винаги едвам избутвах българския и литературата ти дължа едно сериозно черпене. 1 1 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 преди 32 минути , ivooo каза: Разкри ме . Аз съм Коелю. ...... Паулу Коелю . А иначе сериозно с оглед на това че винаги едвам избутвах българския и литературата ти дължа едно сериозно черпене. Ти нали знаеш, че и Иван Вазов е получил двойка на есе за "Под игото". По скоро гледай колко хора се забавляват на разказите ти. Пиши, човеко, пиши! 2 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Съспенсът ще ме убие... 1 3 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 7 септември, 2017 Сподели Публикувано: 7 септември, 2017 Иво, страхотен пътепис! Със сълзи се смея 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 септември, 2017 Сподели Публикувано: 7 септември, 2017 преди 9 часа, ivooo каза: Разкри ме . Аз съм Коелю. ...... Паулу Коелю . А иначе сериозно с оглед на това че винаги едвам избутвах българския и литературата ти дължа едно сериозно черпене. О, неее, не можеш да ме заблудииииш!Познах те! Ти си Джак Ричър под прикритиеееее! Много,много ти благодаря за хубавата емоция рано сутринта. 1 Връзка към коментар
Иван Попов Публикувано: 7 септември, 2017 Сподели Публикувано: 7 септември, 2017 Написано е много яко.И аз се посмях доста.Благодаря . 1 Връзка към коментар
Популярно мнение ivooo Публикувано: 11 септември, 2017 Автор Популярно мнение Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 (редактирано) " Изгревче " Борободур е величествено творение , но за да се наслади човек на многобройните барелефи и символи , може би трябва известна подготовка а ние естествено нямаме такава . В един момент докато обикаляме забелязвам как група жени със забрадки се опитва да вкара принцесата в техните кадри . Усмихвам се и предлагам да се снимат с нас . Много са щастливи . Такива случки имаме от всички страни на югоизточна Азия .За много хора от по забутаните райони на съответната страна е голям кеф да се снимат с бели патици като нас . Обикновено аз играя ролята на голямата бяла птица или пък сме двамата . Този път на снимките са само дами . Мълчаливия шофьор който ни докара на идване ни изправя на нокти . Имаме уговорка да ни върне за самолета , а той закъснява с повече от половин час. Естествено му нямам телефона , но човека все пак идва. Успокоява ни че ще стигнем на време и предлага да пийнем лувак кафе. Ще си направи малката далавера ,но защо пък не .Майната му на полета . Може пък този път да успея да усетя разликата между кафе и кафе second hand . Вече в покрайнините на Джоджа навлизаме в участък в ремонт . Примирил съм се , че вероятно ще си изтървем самолета и зяпам навън. Нормално облечени хора ръкомахат и насочват потока от коли по обиколните улички. От полицията ли са любопитствам . А не не отговаря мълчаливко . От общината ли продължавам да любопитствам . Не хили се той. Е какви са тогава . От тук са От квартала . Доброволци са . Тук живеят. Сигурно им плащат продължавам с въпросите. Не , не, не взимат пари сър . Никакви пари . Онемявам . Питам още 2 пъти за по сигурно . Същия отговор. При 5 милиона град . Представям си как жители на някой квартал на София безкористно и без заплащане регулират уличното движение при някой от многобройните ремонти в квартала . Какви са тези хора . Или пък може би какви сме ние . ............................................................................................................................................................................................................................................. Закъснели сме напълно , но и AirAsia закъснява също с близо 3 часа . На летището почти ни арестуват за 2 малки сувенира от вулканичен камък Забранено е , но ние не знаем . С много молби и разправии минаваме все пак и се просваме на хладно в салона. Самолета пристига а никой не ни вика . По умния от нас настоява че не чакаме на правилното място , но аз упорито се съпротивлявам . В крайна сметка се оказва права и на бегом се изнасяме в съседния салон от общо двата , където пък вече ни четат имената по уредбата . Качваме се последни и целия самолет ни гледа мрачно а ние им отвръщаме с глупави щастливи усмивки . Благополучно се добираме до КЛ и се съединяваме с багажа си . Полета е на другия ден рано сутринта и трябва да намеря евтин хотел до летището за една нощ. Сядам на някакви столове на терминала и вадя PC-то . На летището има прекрасен безплатен интернет и успявам без усилие да намеря хотел на сносна цена на самия терминал .Запазвам го онлайн . Опита ми от Тайланд сочи, че по интернет е по-евтино , но цената на рецепцията се оказва същата. Изключително удобен е tune hotel klia2 . С „ топъл „ преход . Заедно с количката и куфарите стигаш до самия хотел . Настаняваме се и излизаме на лов за храна , но обичайно за страната по заведенията няма бира . Бира без храна може , но храна без бира…. Затова първо намираме бирата . В един от магазините на летището . Забутана най-в дъното на най долния рафт . Наивници . Бира ще скрият те от нас . После си поръчваме храна за в къщи в един от десетките ресторанти на летището . Да не е лютиво моля. Няма проблеми сър. Не е люто . Ето тук ви даваме отделно три купички с лютив сос ако ви е много безвкусно . Нелютата храна е толкова люта , че аз рева като малко дете близо 10 минути Добре че има бира и ориз, а купичките с лютия сос минават по краткия път до финала в тоалетната . .................................................................................................................................................................................................................. Деня на истината е . Днес ще разберем съществува ли чичко Феликс или не . Ще ни чака ли някой в Борнео и ако не ........какво ще правим . Този път нямам никакви идеи . На летището в Tawau съзирам табелката с леко сбърканите ни имена . Изпитвам неудържим порив да държа дълго в прегръдките си човека който я носи . Пътя от Tawau до Semporna е около 1.5-2 часа. Първото ми впечатление от Борнео напълно контрастира с представата ми за него . Няма ги наситените цветове , които съм очаквал . Няма ги джунглите от които любопитно надничат екзотични същества .Всяка година откривали нови видове. Един сравнително еднообразен пейзаж в по-голямата си част от маслодайни палми . Повечето къщи край които минаваме са на кокили над земята. Единственото по забавно е че навсякъде хората се разхождат с огромни джипове или ванове . Правителството на Малайзия спонсорира горивата и всички са яхнали някакви огромни чудовища по които у нас въздиша мало и голямо . Semporna също не ни очарова . Около 150 х. градче с ниско строителство . На места особено около пристанището доста мръсно. Добре че не взех хотел тук за по евтино си мисля. Пък и всеки ден по 4-5 часа с корабче до Сипадан на отиване и връщане май би било доста досадно и ще изяжда поне едно или 2 от гмурканията . Помагат ни да се качим в катера и с пълна газ отпрашваме към Мабул. След като акостираме на острова още с първите си крачки и преди да са ни настанили в бунгало ни казват че след час ни искат пак на кея за чек дайв с цялото оборудване .Май сме попаднали в казарма .Като допълнение на това Борнео дайвърс е разположен точно между някакво поделение на полицията и друго такова на военните. Хората сериозно се отнасят към опазването на дойните си крави. Мабул е малък остров Мисля че има само 3 резорта . Освен поделенията на военните и полицията има и селище на морски цигани . Разбира се резорт е силна дума за това което получаваш независимо от това колко си платил . Всичко е много основно . Храна колкото за наяждане , легла . Все пак за разлика от казармата има самостоятелна баня . Е водата за миене е полусолена ама кой ти обръща внимание на това . Насочени са към посетители като нас . Гмуркане , гмуркане и пак гмуркане . Всичко се върти около това . Мое мнение е , че който и да е от курортите на острова е по-добър от металната платформа срещу него , която се рекламира от въпросната фирма в България . Бивша нефтена платформа превърната в нещо като хотел . Всъщност по удачно би било да я направят направо на затвор както е изолирана от сушата и хората са заточени на нея . За разлика от общите части на острова самите ресорти са доста подържани . Градинари се грижат за алеите и цветята . Чистят боклука и косят тревата . Навсякъде щъкат варани . Някои са с доста внушителни размери . Бунгалата са ни на кокили . Първата сутрин още не събуден добре излизам навън и почти настъпвам един огромен дълъг кажи речи колкото мен приятел . Явно някои живеят под нашето бунгало. Хвърляме си по един заплашителен поглед и се отдалечаваме с достойнство всеки по свойта си работа. Дайвинга около Мабул е прекрасен , а още на следващия ден ни предлагат да се запишем за Сипадан. За там има малка такса за доплащане , но да си един от 120-те човека от цял свят които могат да се потопят в този ден е голям кеф . Всъщност въпреки дребните неудачи досега късмета през цялото време от началото на пътешествието е с нас . Улучили сме и тук точния курорт с малко посетители в момента . Всеки ден ни предлагат Сипадан и ние се записваме всеки ден . Даже о чудо последния ден аз им отказвам за да поразгледаме и нашия остров . За гмуркането на Сипадан няма да говоря много . На всяко гмуркане срещаме много костенурки от няколко различни вида . Има страшно много акули чернопери , белопери и сиви . Понякога са навсякъде около нас . Огромни училища от баракуди и всякакви видове риби . Не не става . Не може да се опише. Това трябва да се изживее или поне да се види на качествено видео . По интересно е присъствието на военни на острова . Сигурно поне 30-на човека . Горещината е сериозна , а те са в пълно бойно снаряжение , че и с каски , бронежилетки и автомати . Деня протича горе долу така . Сутрин пътуваме около час до острова . Слизаме и се отмятаме в някаква книга . После правим няколко гмуркания . Като между тях ни вадят за декомпресия , както и за снаксове чай , кафе и лек обяд на сушата . Островчето е малко , но не се усеща присъствието на хора . Докато от едни корабчета почиват от други се гмуркат и обратно . Всъщност би било много малдивско , ако между хората по бански не се мотаеха и въоръжени до зъби мъже. Имат и наблюдателни позиции и оттам се вглеждат напрегнато в морето с мощни бинокли. За тези няколко дни даже на 2-пъти явно обявяват тревога . Униформените се втурват към брега .просват се по корем и насочват напред пушкалата. С принцесата леко се надигаме на лакът от лежанките на които пием кафе и се опитваме да видим къде са лошите. Бойците са доста дребни на вид . Ще ми трябват поне двама за да спрат куршумите изтърсва принцесата и се запревиваме в тих кикот . Все пак присъствието им е успокояващо си говорим . Докато един от дните се пада почивен и ..................военните ги няма . Вероятно почиват. Сигурно през почивните дни и пиратите почиват . . Редактирано 11 септември, 2017 от ivooo 42 9 3 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 11 септември, 2017 Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 Нама въпроси. Съм хептен вчепетлена! Няма да ходя там Връзка към коментар
pikonio Публикувано: 11 септември, 2017 Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 преди 3 часа, ivooo каза: Първото ми впечатление от Борнео напълно контрастира с представата ми за него . Няма ги наситените цветове , които съм очаквал . Няма ги джунглите от които любопитно надничат екзотични същества .Всяка година откривали нови видове. Един сравнително еднообразен пейзаж в по-голямата си част от маслодайни палми . Повечето къщи край които минаваме са на кокили над земята. Единственото по забавно е че навсякъде хората се разхождат с огромни джипове или ванове . Колко точно казано. Аз година не смеех да го изкажа на глас, живеейки със самозаблуждението, че не трябва да съм видяла това, което е. А военните и на нас ни бяха небрежно представени, докато не се гмуркахме с двама въоръжени на лодката последния ден, поради отвличане на туристи от филипински пирати Чакам с нетърпение продължението! 1 1 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 11 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 преди 2 минути , pikonio каза: Чакам с нетърпение продължението! Ами че вземи моля те си довърши твоето де , че от колко време го чакам . Лично на мен Индонезия също ми харесва повече . Като изключвам комерсиалните части на Бали . Безброй острови , племена , култури като кутия със скрити съкровища е. 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега