Популярно мнение Глухарче с мед Публикувано: 8 септември, 2017 Популярно мнение Сподели Публикувано: 8 септември, 2017 Здравейте! Като нови Магеланци, споменахме в скорошното си представяне за наближаващото ни приключение в Индия Но, да започнем директно от сватбата ще значи, че ви ощетяваме с половината от историята! За това, нека споделим и малко от предисторията, която ни води към тази нестандартна дестинация. Нея ще я разкаже Иван. С Батия се запознахме в Рим, където заедно учихме магистратура и пиехме индустриални количества кафе. Dolce far niente, както се казва Или иначе казано, бичихме доста айляк. Тук сме на Коледа в мойта квартира, където се бяхме събрали една чудна тумба хора. По хубавите пури ще можете лесно да разпознаете бедните студенти Това е пред Ватикана на следващата сутрин (25-ти Декември) за обръщението на папата към Света. Разбира се, понеже бяхме студенти, със студентските карти се влиза навсякъде безплатно. Имахме доста време да се правим и на туристи. Тази снимка е от Форо Романо - едно необятно място, което определено не препоръчвам при разходки за няколко дни до вечния град. Влезте само ако имате много, ама много време за убиване. Доста фотогенично местенце е иначе. Разбира се, както всичко в Рим, така и нашия живот там беше много айляк. С тогава голямата коса вървеше и съответното пиратско "гориво" И пиратски укрепления! Задължително бойкотирахме лошото време, когато решеше да дойде (следващите няколко снимки са зимни!). Има си и плаж - Лидо ди Остиа, до където се стига супер лесно с метрото. Взима се до станция "Piramide" и след това се прекачва (без излизане от метрото, с едно билетче) на влакчето за "Ostia". Там има 2-3 спирки, на които можете да слезнете, като на мен любима за лежерна разходка ми е "Lido di Ostia". Тук сме групата на спонтанните авантюристи, но за това повече в някой друг пост. През по-голямата част от годината това са единствените дрехи, които му трябват на човек в Рим - къси панталонки и няколко ризи с къс или с добре навит ръкав. Още малко от културата на Трастевере (любимия квартал за шляене) и Рим, които олицетворяваха и голяма част от нашите дни там. Изяви на Рома и Тоти не се изппускаха, особено когато бяха на собствен терен. Още 1-2 битовизма и продължаваме към същината - обещавам! Разбира се, и паркинга пред нас винаги беше добре оптимизиран А пък от кухнята през прозореца си беряхме лимони през голяма част от годината. Но стига толкова за Рим... Общо взето добре си изкарахме там и все много си помагахме един на друг. На всекиго пожелавам такива верни приятели Кратка спирка в България и продължаваме. Трябваше да правим международна специализация по специалността (Продуктов Дизайн) и така аз се върнах до България за втори път след по-дълго отсъствие. На следващата снимка практикувам махане на фолио и слагане на нови визии, които аз съм правил, в мола. Това е в Сердика към полунощ Малко като във филма "Полунощ в музея" се получаваше понякога И покрай стажа се намерихме отново с Мирето (засичали сме се и преди). Тук пием по крафт биричка на София Диша миналата година. Аз вече съм се подстригал и изглеждам съвсем цивилизовано - точно на време :D Оказа се, че и двамата обичаме да пътуваме. Снимков материал от Виена - истинското виенско колело Нямаше начин да не е съдба. Това е любимият й град, а аз пък точно там бях командирован за месец. Уредихме на бързо нещата и билетите за нея бяха запазени за нула време. Там се сгодихме! Голяма подготовка подготвях от около 2 месеца преди това Отпразнувахме го, разбира се, и с едно приятно ходене на опера. Ако сетивата ви са настроени на тези вълни, бихме я препоръчали. Хората определено се стараят да създадат специален дух за представлението и на живо си е изживяване. Цялото пътуване го кръстихме на галено "меден годеж", защото си беше като малък меден месец Сватбата, разбира се, не закъсня! Тя си беше в София Нооо, ако се вгледате в екипа от шафери, най-вероятно ще успеете да забележите и Батия Човека се появи в целия си блясък (само без тюрбана) и ни уважи страхотно! И понеже имаше рожден ден малко преди това, не изпуснахме възможността да го отпразнуваме в София с домашната торта на мама Повеселихме се добре, той имаше няколко много силни момента на дансинга (особено на една Panjabi песен, която успя да впечатли и роднините от Русе), след което на следващата сутрин пое по своя път към Гърция и Турция за обиколка на региона и за среща с баща си. След това се прибра и до Индия за месец. Тъкмо така изпусна слабия туристически сезон в Рим, защото работи в туристическия бранш. После ни изпрати и снимки от вкъщи! На следващата е със сестра си - именно тя е главното действащо лице в цялата схема - нея ще женим този октомври! Семейството на Батия са Сикхи. Т.е. мъжете не си подстригват брадата и косата цял живот и носят тюрбан, който им помага при менажирането на всичко израснало отгоре. Също така и не пият, за да може сетивата им винаги да са оптимални. За повече по-добре вижте в уикипедия или някъде другаде, защото не знаем много все още. Известно ни е само, че това е една от главните религии в Индия. Също така интересен факт е и това, че в сикхските храмове главата ти винаги трябва да е покрита (обратно на нашите). Когато влезнеш трябва и да се събуеш. А пък изненадващото е, че те и хранят! Дори и питат дали имаш къде да преспиш и ти дават безплатно съвсем ставаща, чиста стая за престоя ти. Кастите - те са от кастата на войните. До колкото ми е обяснявал, това е една от високите. Името на Батия всъщност е Рамандийп Сингх Батия, което означава няколко неща. Сингх е лъв, а Батия е войн. Нашия човек обича да му казваме или Рама ди Рома (Рамандийп от Рим) или Батия. Голяма душа общо взето. Направо ми е съвестно, че първата му глътка алкохол беше с мен в Рим. Но поне уискито беше от хубавите Това са майката и бащата. Интересен факт - сина и бащата си приличат толкова много, че понякога и в Индия са ги бъркали за близнаци! Но Батия младши доста отслабна в Европа и сега малко по-трудно ги бъркат. Програмата Сватбата започва на 9-ти октомври и приключва на 22-ри, но ние ще сме там за същинската част - годежа и венчавката. Само за толкова време ще успеем да се откъснем от работа този път. Семейството на Батия е от Chandigarh, което е малко по на север. По тази причина те ще са на хотел в New Delhi и няма как да ни приютят у тях. Решихме, че като за първо ходене в Индия бихме искали да пробваме нещо малко по-нестандартно и да видим за обичайните около 100 лв за спане на вечер, които даваме за из Бг-то, какво можем да си запазим там. Оказа се, че почти всичко Резервирахме без много да го мислим Директно от линка на Магеланци за Booking. Транспорт в Индия - регистрирахме си профил за железниците (не беше кой знае колко сложно) и си харесахме бизнес класата с климатик за големия преход от Делхи към Амрицар. За другите отсечки ще видим как ще дойде - с автобус или с влак. 19 Октомври - цял ден път, но панорамен Тръгваме от София с КЛМ през Амстердам. Там ще сме от 9:00 сутринта до 14:30 (5 часа и половина престой) и мислим да се размотаем из центъра. Някой да има някакви предложения как да стигнем най-лесно от летището до центъра и какво да правим из града в този диапазон? 20 Октомври - Годеж и рожден ден Иван 12:01 - честит рожден ден! Малко след това, към 1:30 сутринта на 20-ти, пристигаме в New Delhi. Отиваме до хотела (Aiwan-e-Shahi). Намира се в непосредствена близост до Jama Masjid. Има и тераса с гледка към джамията. На нея сервират закуската. Само се надяваме да не са много натрапчиви викачите от минаретата... Ще имаме организиран превоз от хотела, но нещо още не са писали обратно да потвърдят. Ще им пишем тези дни. Спим няколко часа и се размотаваме се наоколо. 14:00 - отиваме при семейството на Батия. Те ще помогнат на Мирето да си облече първото сари и, предполагам, ще станем свидетели на интересни приготовления. Очаквам да е цветно. Много цветно. По някое време - отиваме със семейството на булката при семейството на младоженеца да правим официалния годеж! Леко се натресохме за тази част, но казаха че ние сме си като част от тяхното семейство, така че изобщо да не го мислим Това май е еквивалента на искането на булката в Бг. 21 Октомври - туристи Спим до някое време и палим джапанките из града! За наша радост си имаме и гид - oт бакалавърската в САЩ имам и добър приятел индиец от Делхи - Шон :D 22 Октомври - гвоздея на програмата Сватбата! Оказа се, че съвпада с последния ден на Diwali - празника на светлината. Тръгваме без особени очаквания, но с всички тези детайли започва да ни става все по-интересно. 23 Октомври - отново на път 7:30 сутринта - яхваме Shatabdi Express-a към Амрицар болезнено рано, но към нови открития. 13:30 - пристигаме в града, където е Златния храм - едно от най-свещенните места за сикхите. Хотела е посредата между гарата и храма. Ще отседнем в Рамада. Малко е шантаво, че отиваме на толкова духовно място и отсядаме в най-луксозния хотел наоколо, но какво да се прави. Имат страхотна тераса с басейн на покрива и възможност за чудна вечеря под открито небе. 24 Октомври Сутринта взимаме влака или рейса и връщаме малко назад към Chandigarh - домът на Батия. Оказа се, че хората живеят в центъра, та си запазихме доста приличен хотел и там. Чандигар е един от по-скъпите градове в Индия. Проектиран е от Френски архитект и е изключително добре структуриран. Следователно и цените. Вечеря - домашно приготвена индийска храна у тях 25 Октомври Още малко туризъм из града. Взимаме нощния влак обратно на долу към Агра (старата столица). 26 Октомври Пристигаме сутринта. Посещение на Taj Mahal и каквото друго ни хване окото. Знаем, че няма кой-знае какво да се види в Агра, а и не обичаме да ходим по типичните туристически местенца. Някой да има предложения за нещо по-необичайно за виждане/правене там? Привечер взимаме транспорт обратно към Делхи. За всеки случай решихме, че ще е най-добре да сме в града, от който ще се прибираме, на деня преди полета. 27 Октомври Последен ден в Делхи. 28 Октомври 00:30 - летим си обратно към България Сигурен съм, че забравям поне 1-2 неща, но като питате ще се сетя Тя и Мирето ще ме подсети като прочете поста довечера 49 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 септември, 2017 Сподели Публикувано: 8 септември, 2017 Много добро и супер интересно начало! Ако получим толкова подробен и цветен репортаж от Индия, направо ще си безценен! Записвам се за темата и с нетърпениуе чакам продължението! 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 8 септември, 2017 Сподели Публикувано: 8 септември, 2017 Чудесно приключение се заформя! И аз чакам с нетърпение нататък! Добре дошли, много сте сладки с Мирето! А на мен ми е интересно, на какви подаръци/сувенири биха се зарадвали хората, на които ще гостувате.Вероятно сте мислили по въпроса, защото, по стар обичай , българинът никога не отива на гости на ново място и за пръв път, без да подари нещо. 4 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 8 септември, 2017 Сподели Публикувано: 8 септември, 2017 Много сте сладки! Ще ви следя с интерес! Добре дошли в правилния сайт! 5 Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 8 септември, 2017 Сподели Публикувано: 8 септември, 2017 преди 1 час, Глухарче с мед каза: Тръгваме от София с КЛМ през Амстердам. Там ще сме от 9:00 сутринта до 14:30 (5 часа и половина престой) и мислим да се размотаем из центъра. Някой да има някакви предложения как да стигнем най-лесно от летището до центъра и какво да правим из града в този диапазон? Влак от летището до централна гара в Амстердам. Гарата е в центъра на града, оттам можете лесно да се помотаете и да пиете по една бира и после с влака обратно към летището. 1 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 8 септември, 2017 Сподели Публикувано: 8 септември, 2017 Можете от гарата да се качите на корабче и да се разходите по каналите. 1 Връзка към коментар
milenita Публикувано: 8 септември, 2017 Сподели Публикувано: 8 септември, 2017 Много готино си го описал. Сигурна съм, че това ще е една от най-запомнящите се сватби, на които сте били. Голяма забава е, чакам снимки 3 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 8 септември, 2017 Сподели Публикувано: 8 септември, 2017 преди 3 часа, Topfly каза: Много добро и супер интересно начало! Ако получим толкова подробен и цветен репортаж от Индия, направо ще си безценен! Записвам се за темата и с нетърпениуе чакам продължението! +1 1 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 8 септември, 2017 Сподели Публикувано: 8 септември, 2017 Страхотна програма! А най-много завидях за Дивали :). Много ми се иска да видя някой ден Индия по време на Холи и Дивали. Сватбата ще е чуднопреживяване. Може би ще присъствате и на ритуала "мехенди" (изписване на ръцете с къна) и "сангит" (където правят тържество в къщата на булката и младоженеца с много песни и танци)... освен ако не са по-скоро характерни за индуистките сватби. Всичко е много цветно и весело, като започнем със сарито за Мира и сигурно курта за теб (ние още си пазим нашите) - и обстановката, и украсите, и хората, и храната! Ще чакам с нетърпение продължението 4 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 8 септември, 2017 Сподели Публикувано: 8 септември, 2017 Здравейте и тук банда!!! Namaste kaise hain aap?! ( hello how are you) Да се включа и аз, този път направо от позицията на Punjabi снаха или т.нар bhabhi ( https://en.wikipedia.org/wiki/Bhabhi) Твоята съпруга, щом и вие сте близки до панджаби семейството - и тя е bhabhi ( изговаря се подобно на Баби). И може би ще ви наричат така - особено ако някой ви забрави името. Убедена съм, че ще си изкарате супер, пригответе стомасите за обилна храна, тоалети и много грим! Така... На сватбата мъжете и жените ще са заедно, нали? Има традиция близки и гости да танцуват за булката и младоженеца - пригответе си и вие един танц, двамата танцувате на сцената специално за младоженците. Може и едно хоро да покажете. Иначе аз малко да ви заредя с индийски песни за сватба, мога даже да ви ги преведа, много са закачливи и малко мръсни думички има. И разбира се - за къде без Laila Main Laila И направо един микс - А вие двамата сте " горА" и "горИ" - бял и бяла, да знаете Една от най-най-известните Youtubers е точно канадска индийка - панджаби и от семейство на сикхи ( жените винаги са с много дълги коси) - те са с фамилия Singh - LILLY SINGH! Може да гледате нейни клипове в YouTube, супер забавни са и разказват за културата, има и за сватбите. 11 2 Връзка към коментар
Глухарче с мед Публикувано: 11 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 On 9/8/2017 at 7:40 PM, Роца said: ние още си пазим нашите Привет! Ние обиколихме цяла София за кюрта пижама за Иван, но не намираме никъде.... Вие от къде набавихте вашите традиционни облекла? On 9/8/2017 at 9:43 PM, Happy_Traveler said: На сватбата мъжете и жените ще са заедно, нали? Супер полезна информация, благодарим! А по въпроса с това дали ще има разделение дори не се бяхме замисляли.... Нямаме представа за сега Връзка към коментар
Глухарче с мед Публикувано: 11 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 On 9/8/2017 at 5:44 PM, Dani Magelan said: Можете от гарата да се качите на корабче и да се разходите по каналите. Дали корабче или обиколка с туристическо автобусче ще е по-интересно, как мислиш? Като не забравяме, че и времето ще гоним. Ще имаме към 1 до 2 часа за такава обиколка ако искаме и на някое кафе да поседнем за около половин час примерно. Връзка към коментар
Глухарче с мед Публикувано: 11 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 On 9/8/2017 at 4:34 PM, AlexandraKo said: А на мен ми е интересно, на какви подаръци/сувенири биха се зарадвали хората, на които ще гостувате. Ами за сватбата разбрахме, че пари в пликче ще е най-добре (май това тръгна да си става стандарт не само в Бг). Иначе за гостуването у тях в Чандигар ще им занесем както български сувенири, така и нещо за къщата. Майка ми се е вдъхновила да изпрати подарък на майката на Батия Като ги доизмислим ще постнем и снимков материал. Поздрави, Иван 1 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 11 септември, 2017 Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 преди 51 минути , Глухарче с мед каза: Привет! Ние обиколихме цяла София за кюрта пижама за Иван, но не намираме никъде.... Вие от къде набавихте вашите традиционни облекла? Ние ги купихме на място. Два дни преди самия сватбен ритуал ни заведоха всички чуждестранни гости в магазин за сарита (жените) и за курта (мъжете). Даже ушихме и традиционен костюм за дъщеря ни. Но пък ние имахме време на разположение :), понеже между пристигането и сватбата имаше един ден за мехенди и за Сангит. Сватбата беше на третия ден сутринта и приемът - вечерта. 3 1 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 11 септември, 2017 Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 Най-добре на място, да! Иначе аз знам момиче в Пловдив, което продава традиционни индийски дрехи. Или просто си пратете размерите и цветово предпочитание на семейството на Батия и ги помолете да ви намерят, че може даже и да се ушие. Те пари няма да приемат после да им ги платите вероятно, така че си ги включете към плика за младото семейство. Подаръци вземете задължително. 1 1 Връзка към коментар
Ann Публикувано: 11 септември, 2017 Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 Сладури! Не ви познавам, но вече ви харесвам . Хиляди благодарности, че ни правите съпричастни на вашето индийско приключение. Няма да ви пожелавам добро настроение, явно не се разделяте с него. Пожелавам ви безпроблемно пътуване и по-голяма торба за впечатления и положителни емоции, защото ви се очертават доста. Да си вземете карти памет... мнооого памет, че ви чака голяма стрелба с фотоапаратите. Нареждам се и аз при целокупното магеланско множество в очакване на разкази и снимки . 3 1 Връзка към коментар
Глухарче с мед Публикувано: 11 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 2 hours ago, Happy_Traveler said: Иначе аз знам момиче в Пловдив, което продава традиционни индийски дрехи. Дали ще можеш да споделиш контакт? За всеки случай ми се иска да си взема една от тук, преди да тръгнем, защото на 20-ти най-вероятно ще е малко лудница и не ми се рискува там да търся. Батия не се бях сетил да го питам направо да ми вземат една Предприемчива идея - харесва ми! Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 11 септември, 2017 Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 преди 10 часа, Глухарче с мед каза: Дали корабче или обиколка с туристическо автобусче ще е по-интересно, как мислиш? Като не забравяме, че и времето ще гоним. Ще имаме към 1 до 2 часа за такава обиколка ако искаме и на някое кафе да поседнем за около половин час примерно. Мисля, че 1-2 часа са малко за туристическите корабчета. Разходете се пеш. Все ще намерите в околността нещо, което ще ви допадне. Но нека да даде съвет някой с повече опит в Амстердам. 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 11 септември, 2017 Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 Определено оставете корабчетата в Амстердам за друг път, макар че са интересен поглед към града от една по-различна гледна точка. И така добре сте го намислили - от летището до централна гара има директен влак, слизате там, и карате по централната улица до момента, в който почнете да забелязвате по-тихи и малки странични улички. Забивайки се в някоя от тях рано или късно ще намерите тихото кафенце покрай канал, което търсите. 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 11 септември, 2017 Сподели Публикувано: 11 септември, 2017 преди 10 часа, Глухарче с мед каза: Дали корабче или обиколка с туристическо автобусче ще е по-интересно, как мислиш? Като не забравяме, че и времето ще гоним. Ще имаме към 1 до 2 часа за такава обиколка ако искаме и на някое кафе да поседнем за около половин час примерно. За толкова време най-добре е да влезете в Hunters coffeeshop или някой друг подобен 1 2 2 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 12 септември, 2017 Сподели Публикувано: 12 септември, 2017 Аз не съм експерт в областта, но съм бил свидетел как се изпускат полети и как няколко часа хората са out of space от обхваналото ги безвремие след консумирането на марихуана и деривати. Не го препоръчвам, ако има гонене на полет 4 1 1 Връзка към коментар
Глухарче с мед Публикувано: 27 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 27 септември, 2017 Благодарим ви за препоръките за Амстердам. По принцип не използваме опияти и най-вероятно ще сме си бодри и в час с времето Връзка към коментар
Глухарче с мед Публикувано: 27 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 27 септември, 2017 Имаме нужда от малко акъл за запазването на билетите за влака в Индия. Вече имаме достъп дп системата им и всичко върви по вода точно до момента на плащането с карта... Попълвам си детайлите, получавам си SMS-a за 3D Secure, вкарвам кода, минава и обратно на сайта на железниците ми изписва, че трансакцията не е минала и да пробвам с друга карта... Използвам кредитна, защото се води по-сигурна. Но и другата си има същата защита с 3D Secure и не знам дали това спъва нещата или нещо друго. Някой натъквал ли се е на този проблем до сега?? Виждам, че има и опция за плащане после, но тя е за нещо като наложен платеж при доставка на билета. Ние пък нямаме адрес там, а не искам да карам Батия да го плаща, защото после няма да иска да му дам парите (харесали сме си Executive Class на Shatabdi Express-a, което си е скъпо за техните стандарти, но е на същата цена като обикновения билет за влака до морето тук). Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 27 септември, 2017 Сподели Публикувано: 27 септември, 2017 (редактирано) Преди 1 час, Глухарче с мед каза: Благодарим ви за препоръките за Амстердам. По принцип не използваме опияти и най-вероятно ще сме си бодри и в час с времето Аз също не съм фен на опиатите, но нали знаеш поговорката: - В Рим, като римляните Човек трябва да опита всичко в живота за да знае какво да избягва Важно е разбира се и да си хванете самолета Редактирано 27 септември, 2017 от Topfly 2 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 27 септември, 2017 Сподели Публикувано: 27 септември, 2017 преди 11 минути , Глухарче с мед каза: Имаме нужда от малко акъл за запазването на билетите за влака в Индия. Вече имаме достъп дп системата им и всичко върви по вода точно до момента на плащането с карта... Попълвам си детайлите, получавам си SMS-a за 3D Secure, вкарвам кода, минава и обратно на сайта на железниците ми изписва, че трансакцията не е минала и да пробвам с друга карта... Използвам кредитна, защото се води по-сигурна. Но и другата си има същата защита с 3D Secure и не знам дали това спъва нещата или нещо друго. Някой натъквал ли се е на този проблем до сега?? Виждам, че има и опция за плащане после, но тя е за нещо като наложен платеж при доставка на билета. Ние пък нямаме адрес там, а не искам да карам Батия да го плаща, защото после няма да иска да му дам парите (харесали сме си Executive Class на Shatabdi Express-a, което си е скъпо за техните стандарти, но е на същата цена като обикновения билет за влака до морето тук). Хубаво е да си имаш поне 2 карти от различни банки. Някой път поради необясними причини плащането не става. Някои банки без да те предупреждават слагат ограничения. Ако не плащаш редовно в чужбина и изведнъж си платил нещо е възможно и банката ти да е блокирала картата. В такива случаи по принцип се обаждат на клиента, но ако не са успяли да те намерят може да са ти блокирали картата. Пробвай с друга карта и се обади в банката ти да питаш ок ли ти е картата и ги предупреди, че ще ходиш и плащаш в чужбина. Банковите софтуери по принцип следят всяка нетипична за теб транзакция и в такива моменти за твоя сигурност може да те блокират. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега