Прескочи до съдържание

От Рим до Индия - отиваме на сватба!

Глухарче с мед

Препоръчани мнения

Много добро и супер интересно начало! Ако получим толкова подробен и цветен репортаж от Индия, направо ще си безценен! :) Записвам се за темата и с нетърпениуе чакам продължението!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Чудесно приключение се заформя! И аз чакам с нетърпение нататък!

Добре дошли, много сте сладки с Мирето!:):)

А на мен ми е интересно, на какви подаръци/сувенири биха се зарадвали хората, на които ще гостувате.:)Вероятно сте мислили по въпроса, защото, по стар  обичай , българинът никога не отива на гости на ново място и за пръв път, без да подари нещо.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Глухарче с мед каза:

Тръгваме от София с КЛМ през Амстердам. Там ще сме от 9:00 сутринта до 14:30 (5 часа и половина престой) и мислим да се размотаем из центъра.

Някой да има някакви предложения как да стигнем най-лесно от летището до центъра и какво да правим из града в този диапазон?

15.JPG

21.JPG

26.JPG

Влак от летището до централна гара в Амстердам. Гарата е в центъра на града, оттам можете лесно да се помотаете и да пиете по една бира и после с влака обратно към летището.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Много готино си го описал. Сигурна съм, че това ще е една от най-запомнящите се сватби, на които сте били. Голяма забава е, чакам снимки :) 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, Topfly каза:

Много добро и супер интересно начало! Ако получим толкова подробен и цветен репортаж от Индия, направо ще си безценен! :) Записвам се за темата и с нетърпениуе чакам продължението!

+1 :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Страхотна програма!

А най-много завидях за Дивали :). Много ми се иска да видя някой ден Индия по време на Холи и Дивали.

Сватбата ще е чуднопреживяване. Може би ще присъствате и на ритуала "мехенди" (изписване на ръцете с къна) и "сангит" (където правят тържество в къщата на булката и младоженеца с много песни и танци)... освен ако не са по-скоро характерни за индуистките сватби.

Всичко е много цветно и весело, като започнем със сарито за Мира и сигурно курта за теб ;)

(ние още си пазим нашите) - и обстановката, и украсите, и хората, и храната!

Ще чакам с нетърпение продължението :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Здравейте и тук банда!!!  Namaste kaise hain aap?! ( hello how are you)

Да се включа и аз, този път направо от позицията на Punjabi снаха или т.нар bhabhi ( https://en.wikipedia.org/wiki/Bhabhi)

Твоята съпруга, щом и вие сте близки до панджаби семейството - и тя е bhabhi ( изговаря се подобно на Баби). И може би ще ви наричат така - особено ако някой ви забрави името. :)

Убедена съм, че ще си изкарате супер, пригответе стомасите за обилна храна, тоалети и много грим!

Така... На сватбата мъжете и жените ще са заедно, нали? 

Има традиция близки и гости да танцуват за булката и младоженеца - пригответе си и вие един танц, двамата танцувате на сцената специално за младоженците. Може и едно хоро да покажете. :)

Иначе аз малко да ви заредя с индийски песни за сватба, мога даже да ви ги преведа, много са закачливи и малко мръсни думички има. :lol:

И разбира се - за къде без Laila Main Laila

И направо един микс - 

А вие двамата сте " горА" и "горИ" - бял и бяла, да знаете :) 

Една от най-най-известните Youtubers е точно канадска индийка - панджаби и от семейство на сикхи ( жените винаги са с много дълги коси) - те са с фамилия Singh - LILLY SINGH!

Може да гледате нейни клипове в YouTube, супер забавни са и разказват за културата, има и за сватбите.

• Харесвам 11
  • Браво 2
Връзка към коментар
On 9/8/2017 at 7:40 PM, Роца said:

ние още си пазим нашите

Привет! Ние обиколихме цяла София за кюрта пижама за Иван, но не намираме никъде.... Вие от къде набавихте вашите традиционни облекла?

On 9/8/2017 at 9:43 PM, Happy_Traveler said:

На сватбата мъжете и жените ще са заедно, нали?

Супер полезна информация, благодарим!

А по въпроса с това дали ще има разделение дори не се бяхме замисляли.... Нямаме представа за сега :search:

Връзка към коментар
On 9/8/2017 at 5:44 PM, Dani Magelan said:

Можете от гарата да се качите на корабче и да се разходите по каналите.

Дали корабче или обиколка с туристическо автобусче ще е по-интересно, как мислиш? Като не забравяме, че и времето ще гоним. Ще имаме към 1 до 2 часа за такава обиколка ако искаме и на някое кафе да поседнем за около половин час примерно.

Връзка към коментар
On 9/8/2017 at 4:34 PM, AlexandraKo said:

А на мен ми е интересно, на какви подаръци/сувенири биха се зарадвали хората, на които ще гостувате.:)

Ами за сватбата разбрахме, че пари в пликче ще е най-добре (май това тръгна да си става стандарт не само в Бг). Иначе за гостуването у тях в Чандигар ще им занесем както български сувенири, така и нещо за къщата. Майка ми се е вдъхновила да изпрати подарък на майката на Батия :) Като ги доизмислим ще постнем и снимков материал.

Поздрави,

Иван

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 51 минути , Глухарче с мед каза:

Привет! Ние обиколихме цяла София за кюрта пижама за Иван, но не намираме никъде.... Вие от къде набавихте вашите традиционни облекла?
:search:

Ние ги купихме на място. Два дни преди самия сватбен ритуал ни заведоха всички чуждестранни гости в магазин за сарита (жените) и за курта (мъжете). Даже ушихме и традиционен костюм за дъщеря ни.

Но пък ние имахме време на разположение :), понеже между пристигането и сватбата имаше един ден за мехенди и за Сангит. Сватбата беше на третия ден сутринта и приемът - вечерта. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Най-добре на място, да! Иначе аз знам момиче в Пловдив, което продава традиционни индийски дрехи.

Или просто си пратете размерите и цветово предпочитание на семейството на Батия и ги помолете да ви намерят, че може даже и да се ушие. Те пари няма да приемат после да им ги платите вероятно, така че си ги включете към плика за младото семейство. :) 

Подаръци вземете задължително. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Сладури! Не ви познавам, но вече ви харесвам :girlcrazy:.

Хиляди благодарности, че ни правите съпричастни на вашето индийско приключение. Няма да ви пожелавам добро настроение, явно не се разделяте с него. Пожелавам ви безпроблемно пътуване и по-голяма торба за впечатления и положителни емоции, защото ви се очертават доста. Да си вземете карти памет... мнооого памет, че ви чака голяма стрелба с фотоапаратите. Нареждам се и аз при целокупното магеланско множество в очакване на разкази и снимки :drinks:.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
2 hours ago, Happy_Traveler said:

Иначе аз знам момиче в Пловдив, което продава традиционни индийски дрехи.

Дали ще можеш да споделиш контакт? :) За всеки случай ми се иска да си взема една от тук, преди да тръгнем, защото на 20-ти най-вероятно ще е малко лудница и не ми се рискува там да търся.

Батия не се бях сетил да го питам направо да ми вземат една :) Предприемчива идея - харесва ми!

Връзка към коментар
преди 10 часа, Глухарче с мед каза:

Дали корабче или обиколка с туристическо автобусче ще е по-интересно, как мислиш? Като не забравяме, че и времето ще гоним. Ще имаме към 1 до 2 часа за такава обиколка ако искаме и на някое кафе да поседнем за около половин час примерно.

Мисля, че 1-2 часа  са малко за туристическите корабчета. Разходете се пеш. Все ще намерите в околността нещо, което ще ви допадне. Но нека да даде съвет някой с повече опит в Амстердам. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Определено оставете корабчетата в Амстердам за друг път, макар че са интересен поглед към града от една по-различна гледна точка. И така добре сте го намислили - от летището до централна гара има директен влак, слизате там, и карате по централната улица до момента, в който почнете да забелязвате по-тихи и малки странични улички. Забивайки се в някоя от тях рано или късно ще намерите тихото кафенце покрай канал, което търсите. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, Глухарче с мед каза:

За толкова време най-добре е да влезете в Hunters coffeeshop или някой друг подобен ;)

Hunters03062010Hunter.jpg

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Аз не съм експерт в областта, но съм бил свидетел как се изпускат полети и как няколко часа хората са out of space от обхваналото ги безвремие след консумирането на марихуана и деривати. Не го препоръчвам, ако има гонене на полет :) 

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Имаме нужда от малко акъл за запазването на билетите за влака в Индия. Вече имаме достъп дп системата им и всичко върви по вода точно до момента на плащането с карта... Попълвам си детайлите, получавам си SMS-a за 3D Secure, вкарвам кода, минава и обратно на сайта на железниците ми изписва, че трансакцията не е минала и да пробвам с друга карта... Използвам кредитна, защото се води по-сигурна. Но и другата си има същата защита с 3D Secure и не знам дали това спъва нещата или нещо друго. Някой натъквал ли се е на този проблем до сега?? :search:

Виждам, че има и опция за плащане после, но тя е за нещо като наложен платеж при доставка на билета. Ние пък нямаме адрес там, а не искам да карам Батия да го плаща, защото после няма да иска да му дам парите (харесали сме си Executive Class на Shatabdi Express-a, което си е скъпо за техните стандарти, но е на същата цена като обикновения билет за влака до морето тук).

Връзка към коментар
Преди 1 час, Глухарче с мед каза:

Благодарим ви за препоръките за Амстердам. По принцип не използваме опияти и най-вероятно ще сме си бодри и в час с времето :)

Аз също не съм фен на опиатите, но нали знаеш поговорката: - В Рим, като римляните :) Човек трябва да опита всичко в живота за да знае какво да избягва ;) Важно е разбира се и да си хванете самолета :lol:

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Глухарче с мед каза:

Имаме нужда от малко акъл за запазването на билетите за влака в Индия. Вече имаме достъп дп системата им и всичко върви по вода точно до момента на плащането с карта... Попълвам си детайлите, получавам си SMS-a за 3D Secure, вкарвам кода, минава и обратно на сайта на железниците ми изписва, че трансакцията не е минала и да пробвам с друга карта... Използвам кредитна, защото се води по-сигурна. Но и другата си има същата защита с 3D Secure и не знам дали това спъва нещата или нещо друго. Някой натъквал ли се е на този проблем до сега?? :search:

Виждам, че има и опция за плащане после, но тя е за нещо като наложен платеж при доставка на билета. Ние пък нямаме адрес там, а не искам да карам Батия да го плаща, защото после няма да иска да му дам парите (харесали сме си Executive Class на Shatabdi Express-a, което си е скъпо за техните стандарти, но е на същата цена като обикновения билет за влака до морето тук).

Хубаво е да си имаш поне 2 карти от различни банки. Някой път поради необясними причини плащането не става. Някои банки без да те предупреждават слагат ограничения. Ако не плащаш редовно в чужбина и изведнъж си платил нещо е възможно и банката ти да е блокирала картата. В такива случаи по принцип се обаждат на клиента, но ако не са успяли да те намерят може да са ти блокирали картата. Пробвай с друга карта и се обади в банката ти да питаш ок ли ти е картата и ги предупреди, че ще ходиш и плащаш в чужбина.

Банковите софтуери по принцип следят всяка нетипична за теб транзакция и в такива моменти за твоя сигурност може да те блокират.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.