jungfraujoch Публикувано: 10 септември, 2017 Публикувано: 10 септември, 2017 „Можем да съдим какво е сърцето на човек по отношението му към животните“ Имануел Кант Когато пътуваме,задължително срещаме животни.В зоопарка,в резервати,на улицата.Диви и свободни, домашни,птици или насекоми,те са неизменна част от нашия живот.Убедена съм,че заслужават внимание и грижа! Стартирам темата с котета в гръцкия град Йоанина И един симпатяга в хотела ни на остров Корфу Още мързеланковци в Корфу 13
ivailo_radev Публикувано: 10 септември, 2017 Публикувано: 10 септември, 2017 Интересна тема Аз и съпругата ми понеже много обичаме животни и все имаме някакъв контакт (винаги взаимно желан и провокиран и от любопитство и от двете страни). Пускам някои от животинките, които сме срещали до момента. 32 4
jungfraujoch Публикувано: 1 октомври, 2017 Автор Публикувано: 1 октомври, 2017 Симпатичните животинки,които видях в Странджа 14
FlyTraveler Публикувано: 1 октомври, 2017 Публикувано: 1 октомври, 2017 (редактирано) Любимото ми хоби - фотография на диви животни и птици в естествена среда. Този пост ще бъде за Спрингбок газелата (на български незнайно за мен защо я превеждат "Планински скачач" при условие, че тези животни не живеят в планините) Научно име Antidorcas marsupialis. Обитава пустинята Калахари, може да се види и в пустинята Намиб и парка Етоша в Намибия. Долните снимки са правени в южно Калахари, междуграничен парк Кхалахади, Ю. Африка / Ботсвана. Две мъжки Спрингбок газели със заклещени рога след битка. Едната умря от изтощение и стрес още пред нас. На другата сутрин чакалите дояждаха каквото беше останало от главите им: Иначе са много красиви животни, събират се на много големи стада и понякога правят специални балетни подскоци (pronking). Мъжка Спрингбок газела: Женска с бозаещо малко: Стада, смесени с Орикс (Хемсбок): Редактирано 1 октомври, 2017 от FlyTraveler 31 1 17
Популярно мнение FlyTraveler Публикувано: 1 октомври, 2017 Популярно мнение Публикувано: 1 октомври, 2017 (редактирано) Люлякогръд ролър (свободен превод от Lilac breasted roller), научно име Coracias caudatus. Много красива птица, която се среща почти навсякъде в подсахарска Африка. Казват, че имала 17 ли, 18 ли бяха различни цветови оттенъци. Тази серия от снимки е от национален парк Серенгети в Танзания: Ето един, който съм снимал в концесията Куай в Ботсвана: И един в резервата Тимбавати, екосистемата на национален парк Крюгер, Ю. Африка: Редактирано 1 октомври, 2017 от FlyTraveler 43 10
Salvuccio Публикувано: 1 октомври, 2017 Публикувано: 1 октомври, 2017 любимото ми животно, което имах щастието да видя на живо в зоопарка в Мадрид преди няколко дни. 17 1
neuromancer Публикувано: 1 октомври, 2017 Публикувано: 1 октомври, 2017 Извинявам се, че се самоцитирам, ама много от снимките ми с животни и без това са на едно място 8
Популярно мнение FlyTraveler Публикувано: 2 октомври, 2017 Популярно мнение Публикувано: 2 октомври, 2017 (редактирано) Гепардът (научно име Acinonyx jubatus) е един от малкото членове на семейство котки (доскоро имаше спорове дали изобщо принадлежи към тях, в някои отношения е по-близо до кучешкия род), който не е от рода пантера. Тук трябва да поясня, че животински вид пантера НЯМА, черната "Пантера" всъщност е черен леопард. Лъвът е Panthera leo, Леопардът е Panthera pardus, Ягуарът е Panthera onca, Тигарът е Panthera tigris, Гепардът не е никаква пантера. Най-бързото сухоземно животно, макс. скорост над 100 км/ч (някои го давата 110, други 120), ускорение от 0 до 100 км/ч за 3 сек. Великолепен спринтьор, но за много кратко време, след което има нужда да възстановява. Ноктите не се прибират както на другите котки и спомагат за сцеплението при вземане на рези завои, вдигнатата опашка също помага за това, почти като вертикален стабилизатор на самолет. Тялото е леко, гъвкаво и с кухи кости. Гепардът е значително по-слаб от Хиената, Лъва и Леопарда, както и не умее да качва плячката си на дърво като последния т. е. даже и да е успешен лова му, после му е почти невъзможно да си задържи плячката, ако някой от горните видове прояви интерес към нея. Раняване в битка е почти равносилно на гладна смърт, затова гепардите не рискуват да влизат в схватки с други хищници. Хванат ли улов, гледат да ядат бързо, докато не са дошли неканени гости. Мъжките и женските никога не живеят заедно, освен като са невръстни, виждат се еднократно по време на размножителния период. Братя формират коалиции от два до четири индивида, живеят и ловуват в група. Женските винаги са самотни. Видите ли група от гепарди, това или са братя или женска с поотраснали малки, които още не е прогонила. Гепардите са предимно дневни ловци (за разлика от лъвовете и леопардите) и е най-вероятно човек да може да стане свидетел на техен лов. Вижал съм такъв на два пъти (един път успешен в Масай Мара и един път неуспешен в Серенгети). Обичат саваната - големи открити пространства. Най-лесно могат да се видят в големите равнини на Танзания и Кения, в Танзания има и в парка Руаха, но аз не видях; В Ботсвана ги има в делтата на Окаванго; изключително хубави наблюдения съм имал в южно Калахари (Ю. Африка / Ботсвана). Имало доста в парка Етоша в Намибия; в парка Крюгер и частните резервати наоколо много рядко може да се види гепард, ходят да гледат гепарди в резервата Пинда (Квазулу Натал), където си мисля, че са привнесени. Виждал съм коалиция от 4 братя в резервата Мадикве и колаиция от 2 братя в малкия частен резерват Ентабени (и двата в Ю. Африка), но там определено са привнесени, а и двата резервата са оградени. За пръв път видях гепарди (4-ма братя) в частната концесия Ол Кинией, екосистемата на национален резерват Масай Мара в Кения. На втората снимка малко съм му резнал опашката на единия: Няколко дни по-късно по време на същото пътуване станаха няколко култови снимки на гепарди вътре в резервата Масай Мара, поне 6-7 пъти гледахме различни екземпляри (за 5 дни престой). Коалиция от 3-ма братя направо ми позира: Същите трима на следващия ден хванаха млада антилопа гну. Преследването стана толкова мигновено, че не успях да хвана лова в нито един кадър, но в замяна на това умъртвяването на жертвата и изяждането и бяха наблюдавани отблизо с подробности и прилежно заснети: След толкова много наблюдения на гепарди си помислих, че ги има навсякъде по разните африкански паркове и резервати и си ги приех за даденост. През следващите две африкански пътешествия обаче не видяхме нито един гепард (при условие, че по време на едното се ходи в доста резервати и паркове в 4 държави). Две години след последното ми виждане на гепард, отбелязах коалиция от 4-ма братя в резервата Мадикве, Ю. Африка: Няколко дни по-късно коалиция от двама в частният резерват Ентабени (и в Мадикве и в Ентабени живитните бяха докарани от други места): На следващата година имах късмета да наблюдавам гепарди на фона на прекрасните пейзажи на пустинята Калахари в междуграничния парк Кхалахади, Ю. Африка / Ботсвана: Женски гепард с четири малки (максималния брой, който могат да родят): На следващият ден видяхме трима братя. Слязоха от една дюна, помотаха се малко, качиха се на едно дърво и после изчезнаха зад друга дюна. Даже сега си мисля, че бяха една група от двама и една група от трима, просто качвам снимките, това не е важно: 2 дни по-късно майката с четирите малки отново ни се показаха, огряни от ранната сутрешна светлина: Този междуграничен парк в Калахари (Ю. Африка / Ботсвана) беше 6-дневно отклонение от тур на Намибия (има вход и от там), след завръщането ни в Намибия, гледахме и снимахме гепарди в Bagatelle Kalahari Game Ranch, пак в Калахари, но намибийска територия. Там се грижеха за гепарди (ужким с цел консервация), на доста обширно място са, но ги хранят, затова аз лично не ги считам за съвсем диви животни. Станаха добри снимки, а дъщеря ми беше много доволна, че могла да погали гепард: Последните ми (за момента) наблюдения на тези красиви животни беше тази година в северна Танзания. Коалиция от гепарди в района на езерото Ндуту (на границата м-у Серенгети и защитен район Нгоронгоро): И един момент когато сам гепард атакува млада антилопа гну в централно Серенгети, но възрастните го дезориентираха и ловът беше неуспешен: Редактирано 2 октомври, 2017 от FlyTraveler 35 3 23
jungfraujoch Публикувано: 2 октомври, 2017 Автор Публикувано: 2 октомври, 2017 преди 3 часа, FlyTraveler каза: Гепардът (научно име Acinonyx jubatus) е един от малкото членове на семейство котки (доскоро имаше спорове дали изобщо принадлежи към тях, в някои отношения е по-близо до кучешкия род), който не е от рода пантера. Тук трябва да поясня, че животински вид пантера НЯМА, черната "Пантера" всъщност е черен леопард. Лъвът е Panthera leo, Леопардът е Panthera pardus, Ягуарът е Panthera onca, Тигарът е Panthera tigris, Гепардът не е никаква пантера. Най-бързото сухоземно животно, макс. скорост над 100 км/ч (някои го давата 110, други 120), ускорение от 0 до 100 км/ч за 3 сек. Великолепен спринтьор, но за много кратко време, след което има нужда да възстановява. Ноктите не се прибират както на другите котки и спомагат за сцеплението при вземане на рези завои, вдигнатата опашка също помага за това, почти като вертикален стабилизатор на самолет. Тялото е леко, гъвкаво и с кухи кости. Гепардът е значително по-слаб от Хиената, Лъва и Леопарда, както и не умее да качва плячката си на дърво като последния т. е. даже и да е успешен лова му, после му е почти невъзможно да си задържи плячката, ако някой от горните видове прояви интерес към нея. Раняване в битка е почти равносилно на гладна смърт, затова гепардите не рискуват да влизат в схватки с други хищници. Хванат ли улов, гледат да ядат бързо, докато не са дошли неканени гости. Мъжките и женските никога не живеят заедно, освен като са невръстни, виждат се еднократно по време на размножителния период. Братя формират коалиции от два до четири индивида, живеят и ловуват в група. Женските винаги са самотни. Видите ли група от гепарди, това или са братя или женска с поотраснали малки, които още не е прогонила. Гепардите са предимно дневни ловци (за разлика от лъвовете и леопардите) и е най-вероятно човек да може да стане свидетел на техен лов. Вижал съм такъв на два пъти (един път успешен в Масай Мара и един път неуспешен в Серенгети). Обичат саваната - големи открити пространства. Най-лесно могат да се видят в големите равнини на Танзания и Кения, в Танзания има и в парка Руаха, но аз не видях; В Ботсвана ги има в делтата на Окаванго; изключително хубави наблюдения съм имал в южно Калахари (Ю. Африка / Ботсвана). Имало доста в парка Етоша в Намибия; в парка Крюгер и частните резервати наоколо много рядко може да се види гепард, ходят да гледат гепарди в резервата Пинда (Квазулу Натал), където си мисля, че са привнесени. Виждал съм коалиция от 4 братя в резервата Мадикве и колаиция от 2 братя в малкия частен резерват Ентабени (и двата в Ю. Африка), но там определено са привнесени, а и двата резервата са оградени. За пръв път видях гепарди (4-ма братя) в частната концесия Ол Кинией, екосистемата на национален резерват Масай Мара в Кения. На втората снимка малко съм му резнал опашката на единия: Няколко дни по-късно по време на същото пътуване станаха няколко култови снимки на гепарди вътре в резервата Масай Мара, поне 6-7 пъти гледахме различни екземпляри (за 5 дни престой). Коалиция от 3-ма братя направо ми позира: Същите трима на следващия ден хванаха млада антилопа гну. Преследването стана толкова мигновено, че не успях да хвана лова в нито един кадър, но в замяна на това умъртвяването на жертвата и изяждането и бяха наблюдавани отблизо с подробности и прилежно заснети: След толкова много наблюдения на гепарди си помислих, че ги има навсякъде по разните африкански паркове и резервати и си ги приех за даденост. През следващите две африкански пътешествия обаче не видяхме нито един гепард (при условие, че по време на едното се ходи в доста резервати и паркове в 4 държави). Две години след последното ми виждане на гепард, отбелязах коалиция от 4-ма братя в резервата Мадикве, Ю. Африка: Няколко дни по-късно коалиция от двама в частният резерват Ентабени (и в Мадикве и в Ентабени живитните бяха докарани от други места): На следващата година имах късмета да наблюдавам гепарди на фона на прекрасните пейзажи на пустинята Калахари в междуграничния парк Кхалахади, Ю. Африка / Ботсвана: Женски гепард с четири малки (максималния брой, който могат да родят): На следващият ден видяхме трима братя. Слязоха от една дюна, помотаха се малко, качиха се на едно дърво и после изчезнаха зад друга дюна. Даже сега си мисля, че бяха една група от двама и една група от трима, просто качвам снимките, това не е важно: 2 дни по-късно майката с четирите малки отново ни се показаха, огряни от ранната сутрешна светлина: Този междуграничен парк в Калахари (Ю. Африка / Ботсвана) беше 6-дневно отклонение от тур на Намибия (има вход и от там), след завръщането ни в Намибия, гледахме и снимахме гепарди в Bagatelle Kalahari Game Ranch, пак в Калахари, но намибийска територия. Там се грижеха за гепарди (ужким с цел консервация), на доста обширно място са, но ги хранят, затова аз лично не ги считам за съвсем диви животни. Станаха добри снимки, а дъщеря ми беше много доволна, че могла да погали гепард: Последните ми (за момента) наблюдения на тези красиви животни беше тази година в северна Танзания. Коалиция от гепарди в района на езерото Ндуту (на границата м-у Серенгети и защитен район Нгоронгоро): И един момент когато сам гепард атакува млада антилопа гну в централно Серенгети, но възрастните го дезориентираха и ловът беше неуспешен: @FlyTraveler, снимките са много хубави.Мечтата ми е да посетя резерват с диви животни.
FlyTraveler Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 преди 29 минути , jungfraujoch каза: @FlyTraveler, снимките са много хубави.Мечтата ми е да посетя резерват с диви животни. Благодаря! Ами... Ще посетиш, щом ти е мечта... 2
Девора Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 (редактирано) Благодаря за темата, ще я следя с интерес, обожавам животни, дори предпочитам общуването с тях. Не харесвам животни в клетки за това не посещаваме зоопаркове, винаги ме е натъжавала тази гледка...Иначе те са неизменна част от всяко пътуване, често не ми се прибира тук именно заради многото бездомни душици по улиците и се надявам някой ден отношението и мисленето на българите да стане европейско. Записвам се в темата с едни швейцарски крави от Грюер. п.п FlyTraveler уникални кадри и аз си мечтая за подобно приключение! Редактирано 2 октомври, 2017 от Девора 13
Sju Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 (редактирано) Red Colobuses от Джозани форест в Занзибар. Хранят се с листа на лайм и циркулират свободно в парка и по пътя край него. Видяхме и няколко около бунгалото ни в Michamwi, което е леко извън района на парка. Редактирано 2 октомври, 2017 от Sju 28 1
Radnev Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 (редактирано) Банда кученца, непосредствено пред археологическата част на древната македонска столица Пела: Диви биволи или както ги знаем по нашенско малаци на о-в Св. Ахил, Малкото преспанско езеро: Патици, които необезпокоявано си пасяха между двете ленти на движението в гр. Кастория: Двойка лебеди в езерото на Кастория, по нашенски Костурското езеро: Цяла птича колония пак там: Пеликан в залива на Псарадес, Голямото преспанско езеро: Ето го и в полет, макар и да попадна в контражур: И още няколко птици пак от там. Първата е бяла чапла, а на втората не и знам вида. Редактирано 2 октомври, 2017 от Radnev 14 1
Radnev Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 (редактирано) На 9/10/2017 в 22:56, jungfraujoch каза: И един симпатяга в хотела ни на остров Корфу Още мързеланковци в Корфу А направи ли ти впечатление, че котките на о. Корфу са по-различни от нашите? По мои наблюдения тамошните котки са малко по-големи от нашите, като стоят едни такива с по-дълги крака и тела и муцунките им са някак си по-издължени. п.п. Възможно е да правя и генерални заключения от няколко котки, но впечатленията ми са такива. Редактирано 2 октомври, 2017 от Radnev 1
patilana Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 (редактирано) Много хубава тема и прекрасни снимки от всички!Истинска наслада за окото! Ето и от мен. Един трикрак стопанин на място за хранене в столицата на Кефалоня Редактирано 2 октомври, 2017 от patilana 9
patilana Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 Не мога да се сдържа! Следващата скица живее в Германия! 12
jungfraujoch Публикувано: 2 октомври, 2017 Автор Публикувано: 2 октомври, 2017 Преди 1 час, Radnev каза: А направи ли ти впечатление, че котките на о. Корфу са по-различни от нашите? По мои наблюдения тамошните котки са малко по-големи от нашите, като стоят едни такива с по-дълги крака и тела и муцунките им са някак си по-издължени. п.п. Възможно е да правя и генерални заключения от няколко котки, но впечатленията ми са такива. По-различни са котетата,нали са чужденки Наистина не ми е направило впечатление,но ти ме подсещаш да си знам за всеки следващ път. 2
Роми Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 Прекрасна тема. Обичам да снимам животни, но като виждам - има изключителни майстори на тази фотография! Тук ни представят един малък жител на Амазонка Е, този красавец не знам дали и точно див, но си е съвсем свободен 14 2
Роми Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 (редактирано) Още един обитател на амазонските гори - многооо по-кротък от балийските си събратя Един лакомник в Пантанал Редактирано 2 октомври, 2017 от Роми 16 1
ruwenzogy Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 Едно попадение и от мен - Перу и малка сладка ламичка... 24 1 2
FlyTraveler Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 преди 6 минути , ruwenzogy каза: Едно попадение и от мен - Перу и малка сладка ламичка... Оги, тази лама направо като ленивеца от анимациония филм "Ледена епоха" 1
rossi Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 И аз ще се включа - поне да има смисъл от еуфорията, в която изпадам като видя животни. Това са разни случайни срещи с диви животни из Австралия (тези, които не избягаха навреме от лудата девойка, която ги гонеше). Доста от животните са ми на видео, а не на снимки, затова имам само малко. Няколко емута по пътя все не успявах да ги стигна навреме, спирайки и скачайки от колата, за да ги снимам... Но само тогава разбираш, че заравянето на главата всъщност хич не е глупаво - няма шанс да ги различиш в необятните територии от храсти със същия вид като перата им. Тази птица беше между гълъб и папагал (ако някой знае какво е точно да каже): Кенгура на голф игрището: Cape Range National Park (около 1000 км северно от Perth, близо до Exmouth). Ето там беше наистина диво и пълно с животни (ако ги различиш де). Всички камъни на плажа привечер започват да се движат. Не, не се шегувам. Също така там се организират плувания с китови акули (беше доста страховито изживяване за мен): Животните от Rottnest Island (quokkas живеят само там): преди 19 минути , FlyTraveler каза: Оги, тази лама направо като ленивеца от анимациония филм "Ледена епоха" Аааа не, Сид е по-добре зализан 18 4
Sju Публикувано: 2 октомври, 2017 Публикувано: 2 октомври, 2017 Из стокхолмските паркове: Из българските (бизнес) паркове: 13
П.Кръстев Публикувано: 3 октомври, 2017 Публикувано: 3 октомври, 2017 И аз ще добавя малко снимки на животни от Австралия: Летяща лисица (или гигантският плодояден прилеп). Заснети са малко преди залез, когато приключват с дрямката и започват да летят. Казуар Соленоводен крокодил Зелена морска костенурка 16 3
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега