Carrie Публикувано: 20 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2017 Вискача (Viscacha), южноамерикански гризач от семейството на чинчилите, прилича на заек, с изключение на опашката: Имаше няколко, които се препичаха на ето този хълм в околностите на Сан Педро де Атакама в Чили: И едно симпатично куче, чиято порода не знам, снимано в Оро Прето, Бразилия 12 Връзка към коментар
patilana Публикувано: 20 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2017 @Sylvie тъкмо реших,да питам как се кандидатства за маймунка в индийски храм и се появи онзи гущер...да ме раздвои Пък не котаракът е прехранен,ами предложението е с по-малко месно съдържание.Толкова е мил! Ох,какви хубави снимки имате всички!!! Благодаря! 3 Връзка към коментар
Костов Публикувано: 20 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2017 Малко Истанбулски котараци 7 Връзка към коментар
Sylvie Публикувано: 20 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2017 (редактирано) преди 1 час, patilana каза: @Sylvie тъкмо реших,да питам как се кандидатства за маймунка в индийски храм и се появи онзи гущер...да ме раздвои Пък не котаракът е прехранен,ами предложението е с по-малко месно съдържание.Толкова е мил! Хаха, да, българската луканка определено не мина теста на швейцарския експерт! Както се казва, изводите си ги правете сами Това е може би най-любимата ми тема до момента в Магеланци! Искам още снимкиии!!! Редактирано 20 октомври, 2017 от Sylvie 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 21 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 21 октомври, 2017 (редактирано) Ако има животно, за което приятелите и познатите ми от сафари обществото да ми завиждат, то това е много рядката за виждане Кафява хиена (Brown hyena - Hyaena brunnea). Обитава пустините и полу-пустините райони в южната част на Африка, предимно Калахари и бреговата ивица на Намибия. Да не се бърка с широко разпространената Петниста хиена, която я има почти във всички резервати и паркове за диви животни в Африка. За разлика от популярната си братовчедка, при Кафявата хиена мъжкият е малко по-голям от женската (при петнистата женските са по-едри и са доминантни) и в клана има алфа мъжки и алфа женска (както при вълците). В Уикипедия пише, че живеели на кланове, но по снимки на познати винаги виждам отделни индивиди само, каквито са и моите съвсем скромни наблюдения. Видях кафява хиена в два отделни дни в резервата Мадикве в Ю. Африка (на самата граница с Ботсвана), където терена е сравнително сух и преходен между bushveld-a на Крюгер и пустинята Калахари. Първият път бяхме спрели за Sundowner. Това е сафари ритуал при който по време на залез се слиза от джипа, разгъва се маса или се ползва капака на возилото за целта и се консумират напитки (предимно бири или джин-тоници) докато човек се наслаждава на залязващото слънце. Бяхме само гида плюс трима гости в джипа (в тази лоджа возилото се дели с непознати хора) - аз, тогава 6-годишната ми дъщеря и една счетоводителка от KPMG в Йоханесбург, която беше прескочила до резервата само за две вечери през уикенда. Както си стояхме и си пиехме питиетата, тя джин-тоника, а ние с дъщеря ми минералните води (аз и този път си спазих традицията да не пия алкохол докато съм на сафари), изведнъж забелязах кафява хиена да минава наблизо. Не и направихме никакво впечатление, просто си мина на около 30-40 метра от нас и изчезна в храстите. Нито се спря, нито си промени маршрута. Светлината беше изключително оскъдна и едвам успях да изкарам горе-долу използваеми кадри. Два дни по-късно, на последния ни следобедно-вечерен драйв, пак съвсем малко преди залез забелязахме кафява хиена с малко пред бърлогата си. Докато спрем, малкото се шмугна вътре и повече не се показа. Майката обаче я наблюдавахме около десетина минути. Редактирано 21 октомври, 2017 от FlyTraveler 16 4 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 21 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 21 октомври, 2017 преди 7 часа, FlyTraveler каза: Ако има животно, за което приятелите и познатите ми от сафари обществото да ми завиждат, то това е много рядката за виждане Кафява хиена (Brown hyena - Hyaena brunnea). Обитава пустините и полу-пустините райони в южната част на Африка, предимно Калахари и бреговата ивица на Намибия. Да не се бърка с широко разпространената Петниста хиена, която я има почти във всички резервати и паркове за диви животни в Африка. За разлика от популярната си братовчедка, при Кафявата хиена мъжкият е малко по-голям от женската (при петнистата женските са по-едри и са доминантни) и в клана има алфа мъжки и алфа женска (както при вълците). В Уикипедия пише, че живеели на кланове, но по снимки на познати винаги виждам отделни индивиди само, каквито са и моите съвсем скромни наблюдения. Предполагам, че е много интересно и рядко животно. но честно казано аз завиждам за леопардите.... 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 21 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 21 октомври, 2017 преди 7 минути , Роми каза: Предполагам, че е много интересно и рядко животно. но честно казано аз завиждам за леопардите.... Да, леопрадите определено са по-красиви, но такива съм виждал едно 15-20 пъти, докато кафявата хиена си е колекционерски "артикул" Ще пусна още леопарди по-нататък, дет' се вика още не съм започнал с тях... 3 Връзка към коментар
Тополска Публикувано: 21 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 21 октомври, 2017 Смятам да отдам дължимото на любимците от профилната ми снимка, които живеят в аквариума на Хавана Пак там живее и този дружелюбен симпатяга И последния от кубинските ми приятели, обитаващ фермата за крокодили Гуама: 12 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 21 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 21 октомври, 2017 (редактирано) Блед пеещ ястреб (св. пр. от Pale chanting goshawk - в българската уикипедия е означен само с латинското си име). В Африка биват два подвида, Източен (Melierax poliopterus) и Южен (Melierax canorus). Подразбира се, че първият обитава източната част на Африка, а вторият - южната. Аз лично не мога да различа едния от другия. Не, че съм се вглеждал чак толкова внимателно де... За пръв път видях Източен блед пеещ ястреб в концесията Селенкей, екосистемата на национален парк Амбосели в Кения: Две години по-късно видях Южният му братовчед в резервата Мадикве, Ю. Африка: Тук се вижда по време на нощно сафари, осветен от прожектора на гида: Миналата година ми беше рекордна по виждания на Южен блед пеещ ястреб, в южно Калахари се оказа, че ги има почти на всяко десето дърво. Тук показвам един от природен резерват НамибРанд в Намибия, калахарските са много и ще ги оставя за отделен пост. Редактирано 21 октомври, 2017 от FlyTraveler 17 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 21 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 21 октомври, 2017 Комодски варани от островите Ринча и Комодо, Индонезия 19 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 22 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2017 (редактирано) Малко снимки на лъвове от резервата Масай Мара в Кения. Най-вероятно брачна двойка. Самото чифтосване не го видяхме, бързахме да стигнем до река Мара за пресичанията от стадата антилопи гну и зебри: Млад мъжки лъв се храни с жираф в коритото на река Талек. По-късно в лагера разбрахме, че жирафа се е подхлъзнал на мокър камък като е ходил на водопой и си е счупил крака, което е предрешило съдбата му. Когато стигнахме до мястото, вече имаше много спрели джипове и както и да не се опитвахме да маневрираме, не можахме да избегнем храстите между нас и лъва: Млад мъжкар, легнал на нещо като термитник: Редактирано 22 октомври, 2017 от FlyTraveler 23 1 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 22 октомври, 2017 Автор Сподели Публикувано: 22 октомври, 2017 Срещнах ги на остров Корфу,в района на манастира Палеокастрица 9 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 22 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2017 (редактирано) От антилопите Hartebeest съм виждал два вида. Единият е Coke's hartebeest (Alcelaphus buselaphus cokii), който е подвид на както се превежда на български Обикновен бубал, следователно би трябвало да се превежда Бубал на Коук, разпространен в Кения и Танзания. Другият е Red hartebeest (Alcelaphus buselaphus caama), в българската Уикипедия няма име, представят го с латинското. По пътя на логиката би трябвало да се казва Червен бубал. Разпространен е в южните части на Африка. Coke's hartebeest в национален резерват Масай Мара, Кения: От същия вид в национален парк Серенгети, Танзания: Red hartebeest видях за пръв път в резервата Мадикве, Ю. Африка. На водопой при водоема пред лоджата. Снимал съм директно или от верандата на шалето ни или от ресторанта. Направо са коленичили с предните крака: Тук съм хванал един как препуска: Един по време на сафари с джип: Този съм го снимал по време на нощно сафари: Редактирано 22 октомври, 2017 от FlyTraveler 19 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 23 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2017 Червен колобус от Занзибар 17 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 23 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2017 (редактирано) От саваните и пустините към океана и големите бели акули (Carcharodon carcharias). Гледах ги във False Bay, до Simon's Town, Ю. Африка. Бяхме си взели тур с компанията на небезизвестния от Discovery Chanel Стийв Фалоус (APEX Shark Expeditions). False Bay е едно от много малкото места по света (ако не и единственото), където големите бели акули са си изработили техниката да изскачат (понякога целите) над водата при лов на тюлени. Ако някой си спомня тюлените - морски мечки на един остров в един мой преден пост, мястото е същото. Изскачане над водата (breaching) за съжаление не видяхме, но не е като да нямаше големи бели акули (разбира се примамени със стръв): Редактирано 23 октомври, 2017 от FlyTraveler 14 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 23 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2017 Като ще сме на вълна акули, ето - няколко, забелязани в Индийския океан край африканския бряг, южно от Дърбан (Южна Африка) Тигрови (Galeocerdo cuvier) Черноперковръхчести (Carcharhinus limbatus) 20 3 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 23 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2017 преди 11 минути , домосед каза: Като ще сме на вълна акули, ето - няколко, забелязани в Индийския океан край африканския бряг, южно от Дърбан (Южна Африка) Тигрови (Galeocerdo cuvier) Черноперковръхчести (Carcharhinus limbatus) Ти в клетка ли беше? Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 23 октомври, 2017 Автор Сподели Публикувано: 23 октомври, 2017 Красиви рибки от океанографския музей в Монако 8 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 23 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2017 Една любопитна хитруша, която се навърташе това лято около хижата ни във Високите Татри 9 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 24 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2017 (редактирано) Продължавам с дребни птички - пчелоядите. Биват различни подвидове като обитават различни части на света, включително и България. Тези, които аз съм виждал и снимал бяха в южната част на Африка. Белочел пчелояд (White-fronted bee-eater - Merops bullockoides). Снимах един по време на сафари с лодка в река Чобе, национален парк Чобе, Ботсвана: Малък пчелояд (Little bee-eater - Merops pusillus). Този вид съм снимал в делтата на Окаванго, отново в Ботсвана: И последния подвид, който съм снимал (или поне който намерих измежду албумите си) - Лястовичо-опашат пчелояд (св. пр. от Swallow-tailed bee-eater - Merops hirundineus). Него не съм сигурен къде точно съм го снимал, най-ветоятно е отново в делтата на Окаванго: За съжаление до момента още не съм видял най-красивия от всички пчелояди - Carmine bee-eater. Ако ми изскочи случайно от неразгледаните до момента снимки от Серенгети, ще го добавя в друг пост, но нещо нямам спомен да съм го виждал. Редактирано 24 октомври, 2017 от FlyTraveler 17 3 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 24 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2017 преди 16 часа, FlyTraveler каза: Ти в клетка ли беше? Не Снимките са от нормално SCUBA гмуркане. Е, нормално+ да го наречем. Спазават се някои допълнителни правила от при гмуркане без акули. Не се пръскаш по двойки, ами се придържаш в група от 6-8 човека; стараеш да стоиш възможно най-дълго в поза пирон (с краката надолу) вместо хоризонтално и други. Дълбочината е малка - около 9 м. Но видимостта е обичайно ниска като в открит (Индийски) океан Ето, тук съм хванал колеги от групата. Помня, че акулите проявяваха специално любопитство към тоя със зелените плавници. Всички останали бяхме с черни 9 3 5 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 24 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2017 преди 11 минути , домосед каза: Снимките са от нормално SCUBA гмуркане. Е, нормално+ да го наречем. Спазават се някои допълнителни правила от при гмуркане без акули. А усещано е какво е, когато наближат до теб тия рибки? Връзка към коментар
Rumiana Публикувано: 24 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2017 А памперси имахте ли? ...За всеки случай, де... 1 6 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 24 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2017 (редактирано) Една от най-красивите антилопи според мен са Red lechwe (Kobus leche leche). Тъй като вида им на български се превежда Личи, подвида по пътя на логиката би трябвало да бъде Червено личи. Това са антилопи пригодени за живот във и около вода, обитават подевкаториална Африка, но основната им маса е съсредоточена в делтата на Окаванго в Ботсвана. Другият по-известен подвид е Черното личи (Kobus leche smithemani), който обитава блатата Бангвелулу в Замбия (не съм виждал този подвид до момента). За пръв път видях и снимах Червено личи от въздуха - бях чартирал хеликоптер за 45-минутен полет над делтата на Окаванго и бях помолил да му свалят вратите, за да не снимам през стъкло. Първо мернах едно ергенско стадо: После забелязах и бягаще през плитките води на делтата женска (това е най-пригодената за бягане в плитка вода антилопа): Първото ми виждане на Червено личи от земята беше отново в сърцето на делтата на Окаванго - консцесията Джао. Тук в кадър е влязъл и един Седлоклюн щъркел (Saddle-billed stork - Ephippiorhynchus senegalensis): Редактирано 24 октомври, 2017 от FlyTraveler 20 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 25 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2017 (редактирано) Леопарди в частен резерват Тимбавати, екосистемата на национален парк Крюгер, Ю. Африка (резерватът е отворен напълно към националния парк и животните имат пълна свобода на движение). В Тимбавати за три вечери (6 драйв-а) видяхме леопарди на два пъти. Първият път беше по време на нощно сафари - женска, за която гида каза, че била доста срамежлива през деня и било трудно да се види. Намериха я легнала в тревата и интересното беше, че не избяга след като я осветиха с прожектора: Второто виждане беше дневно и много специално - майка и порастнал син на дърво с плячка (импала): Майката: Почти порастналият син: Редактирано 25 октомври, 2017 от FlyTraveler 14 6 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега