AlexandraKo Публикувано: 31 август, 2020 Сподели Публикувано: 31 август, 2020 Бях поизостанала с темата, но сега си погледах красиви животни на воля:)))) @FlyTravelerФлай, а пък тези петнисти хиени, какъв хрисим вид имат! Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 31 август, 2020 Сподели Публикувано: 31 август, 2020 преди 4 часа, AlexandraKo каза: Бях поизостанала с темата, но сега си погледах красиви животни на воля:)))) @FlyTravelerФлай, а пък тези петнисти хиени, какъв хрисим вид имат! Имат хрисим вид, но захапката им е по-силна от тази на лъва. Всеобща заблуда е, че са предимно мършояди. С хрисимия си вид влизат вътре в някакво стадо антилопи гну и се правят не незаинтересовани час - два, докато антилопите свикнат с тях. После издебват някоя и я повалят. Освен това даже една хиена краде плячката на няколко гепарда, на леопард (ако не е на дърво - леопарда никога не рискува бой с хиена, защото сериозно нараняване означава край на живота му), а няколко хиени крадат плячката на лъв. Тотален матриархат със статут, който се предава по наследство. Мъжкия с най-висок статут стои по-ниско от женската с най-нисък. Женските освен това са по-едри и физически по-силни. Много интересни животни са. Интересното е, че не съм чувал за човек, убит от хиени (както и от гепарди). Иначе убити и изядени от лъвове и леопарди хора има доста. Иначе аз доста я окупирах тази тема, но не съм виновен, че останалите рядко публикувате снимки тук. 🙂 6 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 31 август, 2020 Сподели Публикувано: 31 август, 2020 преди 40 минути , FlyTraveler каза: Имат хрисим вид, но захапката им е по-силна от тази на лъва. Всеобща заблуда е, че са предимно мършояди. С хрисимия си вид влизат вътре в някакво стадо антилопи гну и се правят не незаинтересовани час - два, докато антилопите свикнат с тях. После издебват някоя и я повалят. Освен това даже една хиена краде плячката на няколко гепарда, на леопард (ако не е на дърво - леопарда никога не рискува бой с хиена, защото сериозно нараняване означава край на живота му), а няколко хиени крадат плячката на лъв. Тотален матриархат със статут, който се предава по наследство. Мъжкия с най-висок статут стои по-ниско от женската с най-нисък. Женските освен това са по-едри и физически по-силни. Много интересни животни са. Интересното е, че не съм чувал за човек, убит от хиени (както и от гепарди). Иначе убити и изядени от лъвове и леопарди хора има доста. Иначе аз доста я окупирах тази тема, но не съм виновен, че останалите рядко публикувате снимки тук. 🙂 Аааа, защо, толкова са ти красиви и уникални снимките! По принцип, нямам интерес към такъв вид пътувания и за това, много се радвам на твоите снимки и писания, от които научавам маса интересни неща. 1 Връзка към коментар
gini Публикувано: 31 август, 2020 Сподели Публикувано: 31 август, 2020 На 28.08.2020 г. в 22:51, FlyTraveler каза: Национален резерват Масай Мара, Кения (издание 2018 г.) Лъвица след закуска: Рюпелов лешояд: Галопираща млада антилопа гну: Коалиция от двама черногриви братя: Благодаря, за пръв път виждам черногриви лъвове, големи красавци са! 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 1 септември, 2020 Сподели Публикувано: 1 септември, 2020 преди 22 часа, gini каза: Благодаря, за пръв път виждам черногриви лъвове, големи красавци са! Най-харесваните от лъвиците. Казват, че черногривите били с по-високо ниво на тестостерон. Такива се намират предимно в Калахари, но съм виждал и на други места, като поне няколко пъти в Масай Мара. 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 5 септември, 2020 Сподели Публикувано: 5 септември, 2020 Езерото Найваша, Кения (издание 2019 г.) Неравен бой на хипопотами: Двойка египетски гъски с малко: Голяма бяла чапла: Млада обикновена нощна чапла в процес на преминаване към оперение на възрастна: 12 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 10 септември, 2020 Сподели Публикувано: 10 септември, 2020 Национален парк Закума, Чад. Пъстри рибарчета. Не разбирам защо ги наричат така, при условие, че са черно-бели: Bushbuck: Абисинска синявица: Нилски крокодили: Лъвица и малки лъвчета: Сенегалски кукал (от семейството на кукувиците): 15 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 преди 12 часа, FlyTraveler каза: Не разбирам защо ги наричат така, при условие, че са черно-бели: 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 Благодаря на @домосед за разяснението. Не знам защо съм останал с впечатлението, че pied e пъстър на български. Не съм употребявал тази дума никъде, освен при споменаване на тези рибарчета (Pied kingfisher). А как превеждаш Carmine bee-eater? Тъмночервен пчелояд, ален пчелояд или карминов пчеоляд? Още няколко снимки от национален парк Закума, Чад. Черноглава чапла: Северен ален (тъмночервен) пчелояд: Най-голямото сборище на шпорестокрили гъски (Spur-winged geese), което съм виждал някога: 10 1 Връзка към коментар
gini Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 преди 57 минути , FlyTraveler каза: Благодаря на @домосед за разяснението. Не знам защо съм останал с впечатлението, че pied e пъстър на български. Не съм употребявал тази дума никъде, освен при споменаване на тези рибарчета (Pied kingfisher). А как превеждаш Carmine bee-eater? Тъмночервен пчелояд, ален пчелояд или карминов пчеоляд? може да е и "ядач на червени пчели", хе-хе Връзка към коментар
домосед Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 Преди 1 час, FlyTraveler каза: А как превеждаш Carmine bee-eater? Аз съм расъл в дом на художник и думата кармин за цвят ми е влязла в речника, още преди да науча буквите. Проблемът е, че коремчето на това птиче на снимката повече ми бие на цинобър, отколкото на кармин 🤨 4 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 преди 22 минути , домосед каза: Аз съм расъл в дом на художник и думата кармин за цвят ми е влязла в речника, още преди да науча буквите. Проблемът е, че коремчето на това птиче на снимката повече ми бие на цинобър, отколкото на кармин 🤨 Може името му да е такова заради крилете, а не коремчето. П.П. @Брани, виж колко необикновени пчелояди има в тази тема 🥰 1 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 преди 5 минути , Lindt каза: Може името му да е такова заради крилете, а не коремчето. Ами @FlyTraveler да се връща да го снима с разперени криле тогава. Че да преценим 1 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 преди 44 минути , домосед каза: Аз съм расъл в дом на художник и думата кармин за цвят ми е влязла в речника, още преди да науча буквите. Проблемът е, че коремчето на това птиче на снимката повече ми бие на цинобър, отколкото на кармин 🤨 Ако видиш червеногръдка или домашна червеноопашка, може да откриеш, че орнитолозите май не са художници 🙂 1 5 Връзка към коментар
Hadzhitodorovi Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 С много малко изключения, чуждоезичните тривиални наименования не се превеждат, така че (при липса на официален превод) всеки превод е валиден и никой не е грешен. Би могло да се каже, че транслитерацията на широкоразпространено тривиално име е приемлива - говорейки за, да кажем, Orycteropus afer, е нормално да се нарича "тръбозъб" или "аардварк" (та дори и "африкански/капски мравояд"), но никой не говори за "земно прасе". Връзка към коментар
домосед Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 преди 2 часа, Hadzhitodorovi каза: но никой не говори за "земно прасе" Да, ама за брадавичесто се говори 7 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 преди 6 часа, домосед каза: Аз съм расъл в дом на художник и думата кармин за цвят ми е влязла в речника, още преди да науча буквите. Проблемът е, че коремчето на това птиче на снимката повече ми бие на цинобър, отколкото на кармин 🤨 T. e. да разбирам, че "кармин" си е дума за нюанс на червен цвят, която се използва на български? Малко по-късно след публикацията ми, чух превода на български на нашите преводачи на Nat Geo Wild - просто "Южен червен пчелояд" казаха (локацията беше делтата на Окаванго и бяха от южния подвид), но някои от техните преводи на животни на ми харесват и не ги смятам за точни. 3 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 Национален парк Амбосели, Кения (издание 2020 г.) Още един спорен превод на име на птица - жълто-кафяви патици свирачки (Fulvous whistling ducks): Африканска лопатарка: Чернокрила кокилобегачка: Един от Big tusker-ите на парка: 10 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 11 септември, 2020 Сподели Публикувано: 11 септември, 2020 преди 3 часа, FlyTraveler каза: T. e. да разбирам, че "кармин" си е дума за нюанс на червен цвят, която се използва на български? да 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 12 септември, 2020 Сподели Публикувано: 12 септември, 2020 преди 8 часа, FlyTraveler каза: ... Чернокрила кокилобегачка: ... Имаме и в България кокилобегач. Даже сме пробвали да го снимаме в един дъждовен ден около Пловдив 🙂 Всъщност за видивете, разпространени в Европа, можеш спокойно да използваш за справка за наименования: http://birdsofeurope.eu/birds.php?l=bg&cat=5&sub=23&vid=172&type=bird https://www.birdsinbulgaria.org/birds.php?l=bg&semeystvo=23&vid=172&type=bird http://bspb.org/bg/definer/Black-winged_Stilt.html Дори да нямаме вида тук, предполагам ако има по-студенолюбиви представители на семейството, ще сме му измислили име на български. За всички останали птички първо бих проверявала тук: https://ebird.org/species/bkwsti?siteLanguage=bg 8 1 Връзка към коментар
twilighter Публикувано: 13 септември, 2020 Сподели Публикувано: 13 септември, 2020 Няколко кадъра от Сан Диего Сафари Парк: 12 Връзка към коментар
randi Публикувано: 14 септември, 2020 Сподели Публикувано: 14 септември, 2020 Streak backed oriole, мъжки. Мексико, Юкатан, март 2020г. 12 4 Връзка към коментар
Hadzhitodorovi Публикувано: 14 септември, 2020 Сподели Публикувано: 14 септември, 2020 На 11.09.2020 г. в 16:19, домосед каза: Да, ама за брадавичесто се говори Факт 🙂 Но е съвсем различно животно. Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 14 септември, 2020 Сподели Публикувано: 14 септември, 2020 На 11.09.2020 г. в 15:21, домосед каза: Ами @FlyTraveler да се връща да го снима с разперени криле тогава. Че да преценим На предната страница, в един пост от 13-ти юли съм публикувал снимка от Замбия на южния му братовчед в полет. Надявам се до няколко месеца да съм си прегледал снимките от Замбия и от Чад и да съм открил и други подобни. Мисля, че не съм виждал червени (карминови) пчелояди на други места до момента. 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 18 септември, 2020 Сподели Публикувано: 18 септември, 2020 Национален парк Серенгети, Танзания. Бяхме далеч и всичко се разви мълниеносно бързо, та не успях да направя добри снимки. Случката обаче си струва да се покаже - гепард в преследване на млада антилопа гну. В крайна сметка не я хвана, възрастните се разделиха на групи, побягнаха в различни посоки и го подмамиха. До момента само още два пъти съм виждал лов на хищници (не става въпрос когато вече са уловили плячката, ами самото гонене) - един път трима братя гепарди хванаха младо гну в Масай Мара и един път гледахме как лъвица дебна и гони стадо зебри в резервата Ентабени в Ю. Африка (не успя да хване нищо). Най-често се вижда лов на гепарди, тъй като ловуват изцяло през деня. Една топи антилопа невъзмутимо наблюдава лова: Тук гепардът е зад антилопите гну, вижда му се само опашката: Тук се вижда младата антилопа гну, която беше целта на атаката - третата отдясно наляво: Мисля, че имам още няколко снимки от този лов, но още не съм стигнал до тях. Ще ги покажа друг път. 6 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега