FlyTraveler Публикувано: 21 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 21 февруари, 2021 Кратерът Нгоронгоро в Танзания е уникално място, това всъщност е калдера с диаметър от 14 до 19 километра (в зависимост от коя страна се мери). На дъното на кратера се е оформила почти затворена екосистема. Поради наличието на вода целогодишно, могат да се видят много животни през който и да е сезон. Те са и на открито, само тук-там има дървета. Затвореноста на екосистемата създава известни проблеми с генетичния пул на лъвската популация - общо взето се въртят едни и същи гени и се създават предпоставки за заболявания. Изгрев над кратера и езерото Магади: Зебри и антилопи гну на дъното на кратера: Сиви короновани жерави и зебри на Бурчел на фона на езерото Магади: Новородена антилопа гну. Виждат се следи от плацентата: 19 1 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 Национален парк Серенгети, Танзания. Изгрев (часът на прибиране в лагера през февруари не позволяваше да снимам залези): Лъвска любов: Мъжки леопард на дърво: Лъвица на дърво: Павиан на дърво: Зебри на Бурчел от Голямата миграция: 15 1 2 Връзка към коментар
gini Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 На 21.02.2021 г. в 13:03, FlyTraveler каза: Кратерът Нгоронгоро в Танзания е уникално място, това всъщност е калдера с диаметър от 14 до 19 километра (в зависимост от коя страна се мери). На дъното на кратера се е оформила почти затворена екосистема. Поради наличието на вода целогодишно, могат да се видят много животни през който и да е сезон. Те са и на открито, само тук-там има дървета. Затвореноста на екосистемата създава известни проблеми с генетичния пул на лъвската популация - общо взето се въртят едни и същи гени и се създават предпоставки за заболявания. Изгрев над кратера и езерото Магади: Зебри и антилопи гну на дъното на кратера: Сиви короновани жерави и зебри на Бурчел на фона на езерото Магади: Новородена антилопа гну. Виждат се следи от плацентата: тези жерави за пръв път ги виждам... много красиви 🙂 3 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 23 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 преди 17 часа, gini каза: тези жерави за пръв път ги виждам... много красиви 🙂 Сивите короновани жерави са доста разпространени в Източна Африка. Национална птица на Уганда са, има такава на герба на страната. Черните короновани жерави са много редки, но съм снимал и такива в Чад. 🙂 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 23 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 Национален парк Закума, Чад. Тотална дивотия, за 7 дни в парка видяхме джип с други посетители само един път. Абисинска синявица: Африкански орел-рибар: Един изгрев и от този парк: Розови пеликани във водата и гребенисти патици в полет: Павиани: 15 4 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 24 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 24 февруари, 2021 Защитен район Нгоронгоро, Танзания. Да не се отъждествява с кратера Нгоронгоро - кратера влиза в района, но също така и саваната, която граничи с най-южната част на национален парк Серенгети, в района на езерата Ндуту и Масек. Точно в момента това е много специално място, защото горе-долу по това време на годината там се случват масовите едновременни раждания на стотици хиляди антилопи гну. По този начин много малък процент от новородените и родилките се изяждат от хищниците, които просто преяждат. Другото важно за района е, че може да се излиза с джипа извън пътя, за разлика от национален парк Серенгети. Проблемът е, че както може и да се предположи от естеството на дестинацията, в района няма нито едно бюджетно място за отсядане. Може да се мине от там и да се разгледа на път за/ от Серенгети, но не е същото. Изгрев в защитен район Нгоронгоро: Коалиция от двама братя гепарди. Районът около езерата Ндуту и Масек е може би най-доброто място в Африка (света) за наблюдение на гепарди: Жираф-масай и африканска акация: Кори бастърд (кори дропла). Продължавам да твърдя, че мъжкият екземпляр е най-тежката летяща птица в света. Аз лично не мога да различа мъжка от женска. Размерът явно ги отличава, но никога не съм виждал тези птици в двойка една до друга, така, че не съм имал възможност да ги сравня: Tawny eagle, мисля, че се превежда като скален орел, не съм си играл да проверявам: 16 1 3 Връзка към коментар
Niceday Публикувано: 24 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 24 февруари, 2021 преди 5 часа, FlyTraveler каза: Изгрев в защитен район Нгоронгоро: Тази (първата, без джипа) бих се радвала да си гледам цял месец в календара 🙂 * гепардите, с жирафа също, но форумът като цяло предпочита пейзажи/градове, та участвай за календара, моля! ** сега е моментът и да ти благодаря - рязко ми се вдигнаха познанията в орнитологията, някак оставаща винаги встрани, напълно незаслужено 🙂 5 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 преди 17 часа, Niceday каза: Тази (първата, без джипа) бих се радвала да си гледам цял месец в календара 🙂 * гепардите, с жирафа също, но форумът като цяло предпочита пейзажи/градове, та участвай за календара, моля! ** сега е моментът и да ти благодаря - рязко ми се вдигнаха познанията в орнитологията, някак оставаща винаги встрани, напълно незаслужено 🙂 Втората снимка, която е с джипа я имам и без джип, просто го изчаках да отмине, заради теб ще я публикувам някой друг път като дойде ред на защитен район Нгоронгоро. 🙂 * Темата е за животни по принцип, аз започнах да пускам и по някой пейзаж в добавка, за да се види малко хабитата, все пак. Ако исках да участвам в календара, щях да го направя още преди години. Нищо против мероприятието. 🙂 ** За съжаление, моите познания по орнитология са доста постни (птиците все пак са много повече от животните). Добре, че имам запознати приятели, които бавничко ми повдигат нивото. 🙂 6 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 Национален парк Murchison Falls, най-големият по територия в Уганда. Самият водопад също не е за подценяване. Горещо се надявам да го посетя отново това лято. Няколко кадъра от сафари с лодка надолу по течението на Нил към делтата при вливането на реката в езерото Албърт. Изгрев над Нил: Още малко от хабитата: Женски седлоклюн щъркел в полет: Женски блатни кози от подвида Дефаса (нямат белия кръг на дупетата): Цепкоклюни щъркели, малка бяла чапла (или биволска чапла, не мога да преценя от разстояние и в гръб) и хипопотами в Нил: 13 1 4 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 Благодаря за отделеното време и споделени видове, местообитания и снимки, @FlyTraveler! Започва да ми става най-любимата тема и супер лесно ми напомня защо искам да пътувам. По цял ден гледам снимки на птици из фейсбук, но толкова малка част са направени в естествена среда, а не на специална хранилка от фотографски укрития. 8 1 2 Връзка към коментар
gini Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 преди 3 минути , Lindt каза: Благодаря за отделеното време и споделени видове, местообитания и снимки, @FlyTraveler! Започва да ми става най-любимата тема и супер лесно ми напомня защо искам да пътувам. По цял ден гледам снимки на птици из фейсбук, но толкова малка част са направени в естествена среда, а не на специална хранилка от фотографски укрития. Присъединявам се.... а пък аз даже не харесвах снимки на птици преди 🙂, а тук си харесвам всеки път ... да не говорим за хиените, които вече намирам за много красиви :), преди никога нямаше да заподозра че ги харесвам :)... а изгрев/залез със силует на чадъровидна акация, винаги ме радват... 8 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 В момента, gini каза: Присъединявам се.... а пък аз даже не харесвах снимки на птици преди 🙂, а тук си харесвам всеки път ... да не говорим за хиените, които вече намирам за много красиви :), преди никога нямаше да заподозра че ги харесвам :)... а изгрев/залез със силует на чадъровидна акация, винаги ме радват... Ние пък, връщайки се назад в спомените и снимките си, разбрахме, че винаги сме се опитвали да снимаме птици. Повечето пъти крайно неуспешно 😄 Но сега е в общи линии най-красивата и зареждаща част от софийското ни ежедневие. Да послушаме, нахраним и щракнем някое пиленце. Залез и дори листа обаче не мога да си осигуря 🙃 15 6 Връзка към коментар
gini Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 преди 29 минути , Lindt каза: Ние пък, връщайки се назад в спомените и снимките си, разбрахме, че винаги сме се опитвали да снимаме птици. Повечето пъти крайно неуспешно 😄 Но сега е в общи линии най-красивата и зареждаща част от софийското ни ежедневие. Да послушаме, нахраним и щракнем някое пиленце. Залез и дори листа обаче не мога да си осигуря 🙃 Тези, розовичките много хубавки 🙂 2 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 преди 29 минути , Lindt каза: Ние пък, връщайки се назад в спомените и снимките си, разбрахме, че винаги сме се опитвали да снимаме птици. Повечето пъти крайно неуспешно 😄 Но сега е в общи линии най-красивата и зареждаща част от софийското ни ежедневие. Да послушаме, нахраним и щракнем някое пиленце. Залез и дори листа обаче не мога да си осигуря 🙃 Хубави са ти снимките, например последната. Човек се упражнява в града, за да може да направи нещо интересно, когато пътува с тази цел 3 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 Преди 1 час, Lindt каза: Благодаря за отделеното време и споделени видове, местообитания и снимки, @FlyTraveler! Започва да ми става най-любимата тема и супер лесно ми напомня защо искам да пътувам. По цял ден гледам снимки на птици из фейсбук, но толкова малка част са направени в естествена среда, а не на специална хранилка от фотографски укрития. Благодаря за вниманието и хубавите думи. Аз не съм заклет "птичар", но никога не отказвам възможности за снимки на птици. Те са по-трудни за разпознаване и за снимане от другите животни и измежду wildlifer-ите се считат за по-висшата форма на фотография в сравнение със снимането на "добитък". До момента не съм снимал от укритие и с хранилка. В такива условия стават най-добрите снимки - човек може да си разположи статив, да се настани удобно, птиците идват съвсем близо заради храната. Моите са правени повечето от ръка, понякога от бобена торба върху покрива/ прозореца на джипа, някои даже от движение, други от лодка. За мен е много важно качеството на снимките, но още по-важно ми е цялостното усещане от преживяването. 6 2 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 преди 12 минути , FlyTraveler каза: Благодаря за вниманието и хубавите думи. Аз не съм заклет "птичар", но никога не отказвам възможности за снимки на птици. Те са по-трудни за разпознаване и за снимане от другите животни и измежду wildlifer-ите се считат за по-висшата форма на фотография в сравнение със снимането на "добитък". До момента не съм снимал от укритие и с хранилка. В такива условия стават най-добрите снимки - човек може да си разположи статив, да се настани удобно, птиците идват съвсем близо заради храната. Моите са правени повечето от ръка, понякога от бобена торба върху покрива/ прозореца на джипа, някои даже от движение, други от лодка. За мен е важно качеството на снимките, но още по-важно ми е цялостното усещане от преживяването. Заслужени са думите. Ако погледнеш какво излиза в гугъл снимките при търсене на някой вид на български език (примерно Цепкоклюн/и щъркел/и) , ще оцениш лесно труда си. Аз чисто егоистично се надявах тази година да те поощри да обикаляш и снимаш птиците по Черноморието, особено в зимните месеци, когато има много интересни зимуващи видове. Не задължително от укритие, а просто така, да поддържаш форма и настроение. Станислав например доста подробно опознава възможностите за дива природа в страната и може да ти помогне да откриеш вариант за приятни изживявания. 3 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 преди 46 минути , Lindt каза: Заслужени са думите. Ако погледнеш какво излиза в гугъл снимките при търсене на някой вид на български език (примерно Цепкоклюн/и щъркел/и) , ще оцениш лесно труда си. Аз чисто егоистично се надявах тази година да те поощри да обикаляш и снимаш птиците по Черноморието, особено в зимните месеци, когато има много интересни зимуващи видове. Не задължително от укритие, а просто така, да поддържаш форма и настроение. Станислав например доста подробно опознава възможностите за дива природа в страната и може да ти помогне да откриеш вариант за приятни изживявания. Благодаря отново. Аз имам не-лошата черта да си признавам недостатъците. Някои от тях са, че не съм сериозно заинтересован от заснемане на диви животни/ птици у нас или в съседните държави. Ако се случи да съм на мястото така или иначе и да нося апарат и съответен обектив - да (което всъщност няма как да се случи), но специално не ходя до Маджарово, Атанасовското езеро, езерото Керкини в Гърция и подобни, не изпитвам същото усещане, както на африканско сафари. Не става въпрос дали тези места са красиви, интересни и т. н. Това е мой недостатък, но за момента поне, не мога да си помогна. 🙂 "Малкият" @Stanislav Dimitrov, го следя редовно (фотографските му активности имам предвид). Много се интересува, много снима напоследък и особено откакто си взе убийствения обектив, нивото му не само се покачи, ами се вдигна 3-4 пъти (добрата екипировка провокира подобряване на уменията и обратното). Другата зима като отидат с Огито в Кения, Уганда, Руанда и ДРК, направо ще ни застрелят със снимки. 🙂🙂 🙂 5 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 преди 3 часа, FlyTraveler каза: Ако исках да участвам в календара, щях да го направя още преди години Само със снимките от последните няколко мнения си запълнил календара за няколко години напред. Невероятни! Особено когато си израснал с книгите на Бернхард Гжимек, направо се пренасяш там, колкото и пресилено да е това твърдение. 3 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 25 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 25 февруари, 2021 преди 45 минути , Zaro каза: Само със снимките от последните няколко мнения си запълнил календара за няколко години напред. Невероятни! Особено когато си израснал с книгите на Бернхард Гжимек, направо се пренасяш там, колкото и пресилено да е това твърдение. Благодаря за добрите думи! Радвам се, че ти харесват снимките. Местата са просто стоплящи сърцето и си струва опитите да се покажат/ разкажат. 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 1 март, 2021 Сподели Публикувано: 1 март, 2021 Мадикве е вторият най-добър НЕ-малариен резерват за диви животни в цяла Африка *, по мое скромно мнение. Намира се в северната част на РЮА, на самата граница с Ботсвана. Идеален е за хора, които не могат/ не желаят да вземат профилактично антималарийни таблетки и в същото време не искат да се излагат на риск от заразяване с малария. Това беше мястото, което избрах за първа среща на тогава 6-годишната ми дъщеря с дивите животни на Африка. Въпреки, че земята е държавна (общинска), се ползват всички свободи, характерни за частните резервати - може да се излиза извън пътя с джипа, правят се и нощни сафарита. Самотно "оловно" дърво (Combretum imberbe) по залез: Южна жълтоклюна птица-носорог: Самотен мъжкар. Има много сериозна слонска популация в парка: Група женски Голямо куду: За пръв път видях клипспрингери (едни от най-малките антилопи, обикновено се катерят по каменисти хълмове). Снимката има по-скоро документираща стойност: Един от коалицията от трима братя: * Най-любимият ми не-малариен резерват/ парк е Кхалахади (южно Калахари), който се намира на територията на Ю. Африка и Ботсвана, но хора, които искат да видят Големите 5, може да се разочароват от липсата на слонове, носорози и африкански биволи, докато в Мадикве ги има всичките. 14 1 3 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 5 март, 2021 Сподели Публикувано: 5 март, 2021 Междуграничен парк Кхалахади се намира в южната част на пустинята Калахари на територията на Ю. Африка и Ботсвана, като има вход също и от Намибия (от където ние влязохме и после излязохме). Както отбелязах в горния си пост, това е най-любимият ми не-малариен парк/ резерват за диви животни в Африка и един от най-любимите ми изобщо. Липсват три от големите 5 (слон, носорог и африкански бивол), но паркът е прекрасен и могат да се видят трите африкански големи котки (лъв, леопард и гепард), както и много други животни, някои характерни за Калахари (сурикати, антилопи-скачачи-спрингбок, хемсбок - има го и в пустинята Намиб, земни катерици и др.) Хемсбок (южноафрикански орикси), както написах по-горе се срещат в пустините Калахари и Намиб, да не се бъркат с Бейса орикс и ресничесто-ухи орикси, които се намират в северните и източните части на Кения или арабските орикси: Гепард с 4 малки слиза от дюна: Lanner falcon (има го и в България и му казват Далматински сокол): 17 3 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 8 март, 2021 Сподели Публикувано: 8 март, 2021 Национален парк Руаха в Танзания е с много голяма доза сигурност най-любимият ми парк/ резерват в Африка (да се разбира място в света), като най-близко след него следва Южна Луангва в Замбия. Те и географски не са далеч един от друг, нищо, че се падат в различни държави, просто логистично е трудно да се комбинират. Южна Луангва съм я комбинирал с Масай Мара в Кения, заради удобните полети. Комбинацията от баобаби и слонове е много красива: Леопард на колбасово дърво: Млади лъвове си играят на брега на река Руаха: Масайски жирафи на брега на река Руаха: Руахска птица носорог, промениха името на Танзанийска птица носорог, което не е съвсем правилно, защото е енедмична за района на парка Руаха и я няма по останалите части на страната. Различна е от северните и от южните си червеноклюни събратя, от жълтоклюните - очеизвадно. Фокусът на снимката е малко soft, но заради вида си заслужава публикуването: 15 3 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 9 март, 2021 Сподели Публикувано: 9 март, 2021 Днес "изкарах" още снимки от национален парк Закума в Чад. Мъжки редунки (Bohor reedbuck) на пътя: Петнисти хиени: Източен (малък зелен) пчелояд: Червеноклюни тъкачи - летят на големи ята, като облаци, променящи си формата: Жълтоклюн щъркел в полет: Блатен козел на Буфон: Жълтоклюна каня в полет: 15 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 14 март, 2021 Сподели Публикувано: 14 март, 2021 Национален парк Амбосели, Кения. Издание 2020 година. Среща на двама гиганти на фона на Килиманджаро. Никога преди не бях виждал на живо слонове с такива огромни бивни, включително и в същия парк при първото ми посещение през 2013 г. Помислих си, че даже само този кадър би оправдал цялото ми пътешествие. 🙂 13 2 5 Връзка към коментар
Stanislav Dimitrov Публикувано: 15 март, 2021 Сподели Публикувано: 15 март, 2021 Здравейте, ето малко снимки от България и от мен, от последният един месец. Успях да поснимам, и то не малко в почивните дни, между изневиделица изникналият ми голям обект за работа 🙂 Част от снимките са от укритие, част са от ръка, при разходките в природта около нас По-голямата част от снимките съм ги публикувал вече във фейсбук и част от приятелите тук ги знаят, и макар да имам още много материал, все не остава време да подбера и доразгледам всичко 🙂 10 10 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега