FlyTraveler Публикувано: 13 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2017 преди 1 час, Роми каза: Да, в Мадагаскар. Просто късмет с гида- особено вечерните миниатюрни видове ги виждаше отдалеч. А и ни понаучи как да ги забелязваме. Имам още доста снимки, но аз не съм такъв добър фотограф като теб и не всички снимки са с необходимото качество. Е, то и аз избирам снимките, които публикувам... Слагай ги, пак ще са интересни, сигурно имаш много лемури... Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 13 октомври, 2017 Автор Сподели Публикувано: 13 октомври, 2017 преди 9 часа, домосед каза: Канадски бобър / Castor canadensis Много е сладък! Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 13 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2017 (редактирано) Да подхвана и маймуните отнякъде... Започвам с павианите, наричани още бабуини. Често съм си мислел, че в някои случаи е по-интересно да се наблюдават павиани, отколкото примерно лъвове, защото павианите винаги правят нещо, извършват някаква дейност. Не си спомням да съм видял спящ павиан.... Първа среща на диво - майка с малко на не случайно наречената "Baboon cliff" скала в парка Lake Nakuru, в Кения: Малко павиани в урбанизирана среда, но на свобода. На границата между Замбия и Зимбабве при водопада Виктория бродят стада нахални бабуини, които ако носите някаква храна, могат да ви я вземат от ръцете. Интересното е, че не го правят с мъже, а само с жени и деца (разпознават половете): Национален парк Чобе в Ботсвана. Замислен мъжки седи под дървото, докато отрочето му (и то мъжко) си играе по клоните: Павиани на фона на слонове покрай коритото на река Муагуси в национален парк Руаха, южна Танзания: Редактирано 13 октомври, 2017 от FlyTraveler 20 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 13 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2017 Малко снимки на лемури от Мадагаскар. Без добра техника е трудно да се снимат, понеже много скачат... 24 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 13 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2017 (редактирано) Така и така се отвори маймунската секция, да се включа с няколко макаци от Малайзия. Първо този, който ни беше представен от гида с краткото название "Langkawi crab-eating long-tailed swimming macaque" Опасявам се обаче, че предвид това как ги хранят туристите от всяка лодка на мангровите турове, скоро може да се изроди в peanut-eating macaque или cookie-eating macaque. Тук едни образи от Batu Caves и една мама с бебе от остров Манукан Редактирано 13 октомври, 2017 от Фичо 22 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 13 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2017 (редактирано) Червени колобоси от Jozani garden Tarangire National park, baboons A този симпатяга (моля @FlyTraveler да каже какъв е), ни посрещна на входа на Lake Manyara National park. Lake Manyara National park - vervet monkey Пак там - бабуини, пресичащи пътя Lake Manyara, Baboons - гадинките се бяха събрали около тази локва, тъй като водата в нея е сладка, докато езерото Маняра е солено. В Серонера къмпинг, Серенгети, този симпатяга делеше масата с ивичестите мангусти Гущер (не знам какъв) в Серенгети Мъжка импала в Серенгети Helmeted guinefowl, Серенгети Петниста хиена, Серенгети Камили по път към Серенгети и няколко щрауса - отново на път към Серенгети Редактирано 13 октомври, 2017 от chandni 21 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 13 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2017 (редактирано) Преди 1 час, chandni каза: A този симпатяга (моля @FlyTraveler да каже какъв е), ни посрещна на входа на Lake Manyara National park. В Серонера къмпинг, Серенгети, този симпатяга делеше масата с ивичестите мангусти Гущер (не знам какъв) в Серенгети Helmeted guineaflow, Серенгети На мен ми прилича на павиан, може да е някакъв подвид... Птицата в къмпинга в Серонера е White-headed buffalo weaver (Белоглав биволски тъкач - свободен превод). Гущера е Agama lizard, не знам защо не е оцветен, може да е малък още или пък женските да не са оцветени, нямам идея. Може и да е подвид, но по всички белези е Агама. Helmeted guineаfowl (разменила си буквите при печатането) си е Обикновена токачка. Bush chicken му казват на жаргон в Ботсвана - ставали за ядене, малко повече трябвало да се варят, че били жилави. Редактирано 13 октомври, 2017 от FlyTraveler 2 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 13 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2017 преди 2 минути , FlyTraveler каза: разменила си буквите при печатането Често ми се случва... Благодаря преди 3 минути , FlyTraveler каза: си е Обикновена токачка. И аз точно така й казвам... Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 13 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2017 (редактирано) Едно от най-грозните, но и най-многобройни животни в Африка е антилопата гну (Wildebeest анлг.) Биват два основни вида: Синя антилопа гну, наричана още Обикновена или Белобрада и Черна антилопа гну, която мисля, че обитава части от южна Африка. Синята антилопа гну е тази, която виждаме най-често (аз черна май не съм виждал до момента). Научно име: Connochaetes taurinus. Голямата миграция на антилопите гну и зебрите в равнините на Серенгети и Масай Мара е най-голямото струпване на бозайници в света (около милион и половина гну-та и половин милион зебри). За пръв път видях антилопи гну на диво в национален парк Амбосели, Кения: Седмица по-късно ги видях в огромни количества по време на Голямата миграция в резервата Масай Мара, отново в Кения: Антилопи гну по изгрев: Тук са до река Талек в комбинация със зебри и африкански биволи. В някой следващ пост ще покажа как гну-тата пресичат масово река Мара. Редактирано 13 октомври, 2017 от FlyTraveler 20 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 13 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2017 Население от Пантанал 20 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 14 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2017 (редактирано) Още един представител на Big 5 и любимата ми голяма котка - леопарда (Panthera pardus). Води абсолютно самотен начин на живот, не само, че не живее на прайдове като лъвовете, но и мъжките на образуват коалиции като гепардите (това най-вероятно, защото рядко остават двама братя живи до зряла възраст). Ако се видят два леопарда заедно, винаги са майка и малко (може и да е порастнало и почти колкото нея на ръст). Леопарда е изключително силен за размера си, може да вдигне три пъти по-тежка плячка на дърво. Отличен катерач, това е и неговата техника за опазване на плячката от лъвове и хиени (качването и на дърво). Първият си леопард видях в национален резерват Масай Мара в Кения. Гида ни го мерна измежду клоните на едно дърво и успя да заеме добра позиция, преди други возила да започнат да пристигат. Решихме да чакаме и да видим дали леопарда няма да реши да слезе от дървото или поне да се размърда и евентуално да заеме позиция, в която да го видим по-добре. Търпението е изключитлно важно нещо по време на сафари. За щастие, в този лагер джипа беше само за нас и не се налагаше да обсъждаме въпроса с други хора. След около час бяхме възнаградени, леопарда слеза от дървото и то точно от страната, която гида беше предвидил: Маркира територия, мина на около 3 метра от джипа и изчезна в храсталаците. Снимки на леопарди от други паркове / резервати в Африка ще покажа в по-нататъшни постове. Редактирано 14 октомври, 2017 от FlyTraveler 20 5 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 14 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2017 На 14.10.2017 г. в 9:08, FlyTraveler каза: След около час бяхме възнаградени, леопарда слеза от дървото и то точно от страната, която гида беше предвидил: Уникален краасавец! Виж само колко грациозно слиза и как извивките на тялото му се сливат с извивките на дървото, по което слиза.... Много жалко, че нямахме щастието да го видим наживо.... Дано на следващото си сафари го видим 5 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 14 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2017 На 14.10.2017 г. в 9:30, chandni каза: Уникален краасавец! Виж само колко грациозно слиза и как извивките на тялото му се сливат с извивките на дървото, по което слиза.... Много жалко, че нямахме щастието да го видим наживо.... Дано на следващото си сафари го видим От трите големи котки, леопарда е най-труден за виждане в екосистемата Масай Мара - Серенгети (въпреки, че тази година в Серенгети видях леопарди 3 пъти за 6 дни). Най-гарантирано ти е виждането на леопард в резервата Саби Санд, екосистемата на парка Крюгер, Ю. Африка. Там се случва да се види всичко от Big 5 преди закуска в един ден. Излиза се извън пътя и се правят нощни сафарита. 3 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 14 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2017 FlyTraveler, наистина зашеметяващи снимки! Не съм имала късмета да видя леопард, всъщност единствения представител на Big5 , който ми е избягвал. Дано да имам късмет следващия път, но честно казано - няма да успея да направя такива снимки. Вчера гледах как съм се "справила" със снимките на ягуара. Е вечер беше, но пък да се виждат само едни петна :-)) Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 14 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2017 (редактирано) преди 32 минути , Роми каза: FlyTraveler, наистина зашеметяващи снимки! Не съм имала късмета да видя леопард, всъщност единствения представител на Big5 , който ми е избягвал. Дано да имам късмет следващия път, но честно казано - няма да успея да направя такива снимки. Вчера гледах как съм се "справила" със снимките на ягуара. Е вечер беше, но пък да се виждат само едни петна :-)) Благодаря относно коментара ти за снимките. Ягуарът е много по-ценен от леопарда... Успяли сте да видите ягуар в Пантанал значи, това не става при всички. Колебаех се да те попитам, но реших, че ако сте видяли, ще кажеш (покажеш). Давай ги снимките, каквито и да не били, едва ли някой друг ще "извади" ягуар. Той е по-масивен от леопарда и много-много по-рядък. А и самият пейзаж покрай реките е много интересен. От лодка ли го видя? Кога ходи до Пантанал? П. П. Относно виждането на леопард, писах по-горе - отиваш в Саби Санд до Крюгер за 3 дни и ти е почти гарантирано виждането. Друго място с много леопарди е парка South Luangwa в Замбия. Той е доста по-трудно и скъпо достъпен, но пък е много див, аз все го отлагам... Редактирано 14 октомври, 2017 от FlyTraveler Връзка към коментар
Роми Публикувано: 14 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2017 Да, видяхме ягуар, оцелот и ягуарунди . Последното е малка пума, но тъмно сива и рядко качваща се по дърветата. Водачът- Дон Педро :-)- беше страхотен възрастен бразилец с огромна любов към природата, дори и към кайманите. И явно затова ни показа страхотно много. Но честно казано и той каза, че ние сме страхотни късметлии като на нощно сафари с камион видяхме ягуар, който като го осветихме се затича и се качи на първото дърво. Виждаше се страхотно, но при тази светлина трябва съвсем друга техника за да го заснемеш добре. И друг фотограф разбира се. Качвам снимки, но са трагедия. Добре, че съм ги снимала животинките в спомените си ! Следващия път- повече. А иначе- бях в Пантанал миналия юни. Началото на сезона, спокойно, красиво, все още с доста вода, за да видим и тази страна на Пантанал, но и достатъчно сухо, за да има вече доста птици и да се виждат животните . Лоджът беше точно на реката, така че кайманите ни бяха домашни любимци и дон Педро дори ги примамваше, за да ги храни и ние да ги видим. Изобщо препоръчвам многоооо Пантанал, а за мен юни е прекрасно време за това. А реката е прекрасна, но не е Амазонка. Оттам имам прекрасни пейзажи, но и Пантанал е много красив . качвам и 2 снимки от реката и то на самия лодж, за да видите какво е. 11 Връзка към коментар
Sju Публикувано: 14 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2017 Една снимка и от мен, топла, от преди два часа, по залез в Амбосели: 7 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 14 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2017 Това ли беше животното Бутни-Дърпни от книжката "Доктор Ох Боли" ? Крюгер парк, Южна Африка 10 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 15 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 15 октомври, 2017 (редактирано) Малко чапли от видовете, които на английски се наричат Heron (защото Egret на български също се превежда чапла). Аз съм виждал и снимал четири вида Heron чапли. В този пост ще покажа Сива чапла (Ardea cinerea - Grey heron), има я и в България. Тук обаче е в езерото Найваша в Кения: На долните снимки се вижда Сива чапла в концесията Куай, периферията на делтата на Окаванго, Ботсвана. Около нея има жълтоклюни щъркели и African spoonbill на фона на антилопа Red lechwe: Сива чапла, кацаща в река Руаха, национален парк Руаха, Танзания: Сиви чапли в полет, отново в парка Руаха: Сиви чапли в резервата Мадикве, Ю. Африка: Тук на фона на снимката се вижда Black-winged stilt (като му дойде времето да го представя официално, ще му търся името на български): На долната снимка е заедно с две Spur-winged geese и жълтоклюни патици: Тук се вижда Сива чапла на фона на Черноглава чапла (Black-headed heron): Black-headed heron, Goliath heron и Rufous-bellied heron ще покажа в следващи постове. Редактирано 15 октомври, 2017 от FlyTraveler 13 Връзка към коментар
Sju Публикувано: 15 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 15 октомври, 2017 (редактирано) Директно от терена- женски щрауси в Амбосели: Редактирано 15 октомври, 2017 от Sju 11 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 15 октомври, 2017 Автор Сподели Публикувано: 15 октомври, 2017 Едни герои,които видях в Швейцария.В района на връх Jungfraujoch 18 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 15 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 15 октомври, 2017 (редактирано) Южноафрикански тюлен, който незнайно (за мен) защо се превежда на български като Южноафриканска морска мечка (Brown fur seal, Cape fur seal англ.) Научно име: Arctocephalus pusillus. За пръв път видях колония от такива тюлени на Seal Island, False Bay, близо до Simon's Town, Ю. Африка, където излязохме с лодката на APEX Shark Expeditions да гледаме големите бели акули: Редактирано 15 октомври, 2017 от FlyTraveler 18 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 15 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 15 октомври, 2017 преди 7 минути , FlyTraveler каза: Южноафрикански тюлен, който незнайно (за мен) защо се превежда на български като Южноафриканска морска мечка (Brown fur seal, Cape fur seal англ.) Научно име: Arctocephalus pusillus. Ми Arctocephalus значи нещо като "с глава като мечка", ама от снимките не мога да преценя дали наистина прилича Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 15 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 15 октомври, 2017 преди 1 минута , neuromancer каза: Ми Arctocephalus значи нещо като "с глава като мечка", ама от снимките не мога да преценя дали наистина прилича Абе тюлен си е това, какво да прилича на мечка, ето ти снимка отблизо. На английски си е seal, ама нали трябва да сме бамбашка. 9 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 15 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 15 октомври, 2017 (редактирано) На немски се казват морски мечки, предполагам, че оттам сме го възприели. Същата дума (Seebär) в немския се ползва и със значението на "морски вълк" в българския, когато става дума за човек, а не за лаврак. Редактирано 15 октомври, 2017 от master_of_germs 4 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега