Прескочи до съдържание

Мексико - бързи въпроси

Георги Матеев
rik4o
Съобщението е добавено от rik4o

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мексико. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са температурите през май в Мексико Сити?

- Може ли да шофираме в Мексико с българска шофьорска книжка?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - почивка на плажа или руините на маите?

- Опасно ли е за туристи в Мексико?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 1 час, Изабел каза:

Здравейте, искам да попитам някой, който скоро е летял до Мексико как стоят нещата с този миграционен формуляр, който трябва да се попълва, тъй като от страницата на министерството ми дава грешка на линка, който трябва да отвори формуляра. Проблем ли е ако го нямаш попълнен? На летището може ли да се попълни? Общо взето всичко, което знаете около този формуляр ще ми бъде от полза. Благодаря предварително!

Още февруари изписваше на сайта, че не е нужен. На нас не са ни го искали. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, ven62 каза:

Ами, 1300-1700 евро с полети от/до Амстердам и 5* хотел олинклусив на мен не ми се вижда скъпо

Напомням на лаиците , че 5 звезди в Мексико , Египет и други подобни са една идея по-зле от четири звезди по “ белият свят “ .  В крайна сметка , цитираната сума надхвърля спокойно 6 хиляди лева при двама пътуващи и това , което се получава е доста скромно като настаняване , полети и прочие . Но човек , може да изкара повече от доволно и в Мексико за половината сума , без да стъпва в средно или ниско ниво АI.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Ние ползвахме airbnb, но Канкун останахме само ден и се измъкнхме надолу. Вместо Плая дел Кармен ви предлгам да погледнете о-в Холбош (Holbox) Мексико е страхотна дестинация и предлага всичко за всеки вкус. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Ще пътувам за Мексико и имам няколко питания:

1. Мекс. песос от тук ли да обменя или на място?

2.Елекронния формуляр трябва ли да се попълва или не, вече се обърках...? На сайта на МВнР линкът продължава да стои, но дава грешка.

3. За Плая дел Кармен какво се препоръчва да хвана: такси (и от къде предварително да резервирам, има ли лицензирани фирми и как да ги разпозная) или автобус (има ли опасност да няма билети на място и трябва ли да се резервира/плати предварително)?

Очаква се да кацнем в 20.30ч в Канкун.

Видях, че има и трансфери през get your gide, но са с точни часове и се притеснявам ако букна от тук и закъснея, да не го изпусна. 

4. Карта на кой мобилен оператор за мобилни данни да взема?

Благодаря предварително!

Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 15 минути , liliya каза:

Ще пътувам за Мексико и имам няколко питания:

1. Мекс. песос от тук ли да обменя или на място?

2.Елекронния формуляр трябва ли да се попълва или не, вече се обърках...? На сайта на МВнР линкът продължава да стои, но дава грешка.

3. За Плая дел Кармен какво се препоръчва да хвана: такси (и от къде предварително да резервирам, има ли лицензирани фирми и как да ги разпозная) или автобус (има ли опасност да няма билети на място и трябва ли да се резервира/плати предварително)?

Очаква се да кацнем в 20.30ч в Канкун.

Видях, че има и трансфери през get your gide, но са с точни часове и се притеснявам ако букна от тук и закъснея, да не го изпусна. 

4. Карта на кой мобилен оператор за мобилни данни да взема?

Благодаря предварително!

В никакъв случай такси! Освен ако не приготвиш поне 100$. За курс до хотел в близост до летището ми "намалиха" до 50$. Писала съм в тема за Мексико. Убер също няма да може да ползваш, не ги пускат на летището. Търси автобус.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Има автобуси на IDO, ние купихме на място,  не знам дали има опасност да свършат, но има доста автобуси на ден, може да се провери разписанието. Според мен няма смисъл от трансфери, освен ако не се бърза. Такси съвсем не бих взела от летището. 

https://www.cancunairport.com/public-buses.html

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , Ивайла каза:

Има автобуси на IDO, ние купихме на място,  не знам дали има опасност да свършат, но има доста автобуси на ден, може да се провери разписанието. Според мен няма смисъл от трансфери, освен ако не се бърза. Такси съвсем не бих взела от летището. 

https://www.cancunairport.com/public-buses.html

Тези автобуси от кой терминал са. Видях , че има такива, които пътуват до Плая дел Кармен от Т3 и билета е по 25лв, което е добре, но мисля, че те не са на ADO. Имам притеснения да купя предварително, в случай че закъснеем.

Връзка към коментар
преди 1 минута , liliya каза:

Тези автобуси от кой терминал са. Видях , че има такива, които пътуват до Плая дел Кармен от Т3 и билета е по 25лв, което е добре, но мисля, че те не са на ADO. Имам притеснения да купя предварително, в случай че закъснеем.

Не помня терминала, но има инфо в самото разписание откъде тръгват, както и шатъли между терминалите. И ние затова не купихме предварително. 

Връзка към коментар

Автобусната компания е ADO последният автобус от летището е 23.30 ч. 

ето линк, на всеки 30 мин. са

https://everythingplayadelcarmen.com/ado-bus-cancun-airport-playa-del-carmen/

няма нужда от предварителни резервации, 

ако нещо се случи има и споделени таксита и минибусове и такси като последен вариант 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
Дани Магелани
преди 1 минута , muchachote каза:

Здравейте! Някой да е купувал мексикански песос във factorin, бул. Витоша?

Купих малко, но от бюрото в пресечката на Витошка. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Искам да дам и моите пет стотинки за Мексико. Мисля, че тази тема е подходяща. Ако не, модераторите нека преместят коментара в подходяща тема.

Полетът ни беше Мадрид - Канкун с нискотарифната компания Air Europa. При влизането в страната нямахме каквито и да е проблеми и в общи линии отне около 2-3 минути минаването на гишето за паспортен контрол. Единствено ни попитаха с коя компания летим и това беше. Докато чакахме на опашката, наблюдавах и другите отворени гишета, като ми направи впечатление една жена и един възрастен мъж, които масово разпитваха хората и изискваха да им се показват документи. Предполагам, че искаха представяне на доказателства за връщането и за времето на престоя в Мексико, тъй като основната драма е имиграцията към САЩ. За това бях изрично предупредена и от представителите на авиокомпанията, с която летяхме, а именно да държим под ръка доказателства за връщането ни обратно в Испания и България, за направени и платени резервации. На практика, никъде не ни ги поискаха.
Бяхме отседнали в Плая дел Кармен в апартамент, нает от Airbnb за много прилична цена, за разлика от хотелите, които бяха на главозамайващи цени или с много съмнителна репутация за чистота и храна, прочетох и много коментари за кражби от стаите.
На отиване взехме такси от летище Канкун, организирано от нашия домакин. Тъй като кацнахме към 21.00 часа, решихме, че ще ни е по - удобно, за да не влачим багаж по автобуси в тъмното и да търсим апартамента. Беше на цена от 100 долара, които според разстоянието и времето, за мен бяха ОК. На връщане взехме автобус от  ADO turistica, който действително беше доста удобен и значително по- евтин 240MXP на човек, което е близо 24лв на човек/посока. Автобусите са на често и минават през всички терминали на летището, а разписанието им е сутрин  от 03.00ч. до 21.55 ч.
За Плая дел Кармен, изобщо за Мексико имах резерви и притеснения за сигурността, но се оказа безпочвени. Радвам се единствено, че не бяхме отседнали в Канкун. В региона, в който бяхме ми допадна, много е туристическо и безопасно. Респект допълнително създават полицейски патрули, които се виждат често и обикалят непрекъснато.  В нито един момент не сме се почувствали заплашени или притеснени.

От туристическите бюра по улиците си купихме турове до Чичен Ица и Тулум + Коба, от които само първия си заслужаваше. Цените с Get your gide и Viator, бяха еднакви. До Тулум трябваше да отидем с автобуса, но "моят половин" предпочете да го дондуркат цял ден , което мен определено много ме нанерви, защото беше само возене, обяд в мизерен ресторант и препускане по обектите. В случай, че отидем следващ път в Мексико, задължително бихме наели кола. Почти всички апартаменти, които гледах за Плая дел Кармен, имаха или паркомясто или гараж. Отделно движението не ми се стори натоварено и хората определено карат спокойно, няма такива състезатели  (поне не видях), като в България. Има още много какво да се види и за това е хубаво да имаш под ръка кола.  За съжаление на нас не ни стигна времето за много неща, първо защото отидохме преди всичко за да си починем и второ, защото бяхме без автомобил.
Уцелихме хубаво време, с изключение на 1- 2 дни, което не беше болка за умиране и най- вече нямаше водорасли, каквито снимки бях виждала им нета. Една от сутрините, морето беше изкарало на пясъка доста водораслии и боклуци, но до вечерта всичко беше събрано и извозено.  Направи ми впечатление, че саграсум имаше на няколко места във водата, но не навсякъде, и че  се движат като платформа. Ако в някакъв периметър от 5-6 метра има, след това водата е чиста. Това разбира се с оглед района, който обикаляхме от Playa punta Esmeralda do Playacar. Тези два плажа ми харесаха най- много, но са малко отдалечени от центъра. Разходката по брега до тях е приятна.
Впечатленията ми от месните са положителни, а домакинът ни беше много любезен и отзивчив. Цените по ресторантите са както "софийските" и по нашите курорти, а във Валядолид даже ми се видя доста евтино. Цените на хранителните стоки в големите супермаркети са както в България. Месото им е много вкусно, плодовете са евтини и риба и морски дарове имаше винаги охладени. През уикендите, в хранителните магазини алкохол се продава само между 09.00ч и 17.00ч, за заведенията и малките магазинчета не видях да има ограничение.
Цените на летището в Канкун ми се видяха доста завишени (в сравнение с тези на други летища). Вода за 15лв, скоро не си бях купувала. Ако не ползвате салон на летището, вземете си нещо за хапване преди това - елементарни такоси и бургери стартираха от 300 MXP. Според мен ползването на салон, преди дълъг полет си е задължително и дори и 30лв с карта Дайнерс си заслужава. Неща, които бяхме купили по- рано, на летището бяха десеторно по скъпи. За пример: подправки от по 3лв, там бяха 30лв, кафе от по 7 лв пакет, беше 60лв, шоколади, сувенири и др. също бяха с много надути цени.
Друго, което ми направи впечатление е липсата на гишета за  паспортен контрол на връщане на летището в Канкун. Даже се наложи да питам, защото ми се стори странно. Имаше единствено служител, който сверяваше бордните карти с паспортите точно преди секюрити контрола и преди това проверката от авиокомпанията на check- in. Така че, реално имаме печати за влизане в Мексико, но нямаме за излизане. Дано това не е проблем при следващо влизане в страната.
Щатският долар на място го смятат: 1 usd за 16 MXP, вместо за 17, както и в повечето случаи добавят 5% при плащане с карта. Аз бях сменила предварително песос в България в Тавекс, където ми казаха че ако ми останат, ще ми ги изкупят обратно.
В общи линии това е, което бих искала да спомена накратко.

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 22 часа, liliya каза:

Така че, реално имаме печати за влизане в Мексико, но нямаме за излизане. Дано това не е проблем при следващо влизане в страната.

Не би трябвало да е проблем 🙂 По-скоро не слагат печат на излизане, защото от 5 пъти в които съм бил в Мексико, излитайки от различни летища и петте имам печат само на влизане и никога не е имало проблем при следващото влизане. На 6-ти февруари ще излизам отново от Мексико, така че ако има промяна и печат на излизане, ще докладвам в тази тема. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Забравих да напиша и за въпросната такса от 12 щ.д. , която би трябвало да се събира  на летището в Канкун. Никой не ни я е търсил и не е даже питал или напомнил за нея. Аз бях в готовност да я платя веднага, но не се наложи. Явно липсва организация за събирането й, а в стойността на билета не видях да е включена.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако теглите от банкомат, има такса 10лв, също така има един голям парадокс- плащат заплатите на хората по карта, а реално почти никъде не се плаща с карта и като дойде време за заплати пред банкоматите са буквално километрични опашки. Ние специално обменяхме долари и теглихме веднъж от банкомат. 

Връзка към коментар

Таксата зависи от конкретния банкомат, няма такса от Хлв за теглене, има и безплатни както е навсякъде.

Кеш се иска по малките кръчми и капани, в хотели, големи магазини и други няма проблеми.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, muchachote каза:

От върналите се от Мехико някой да ме посъветва, долари или евро да взема от тук за ги обменя там, или от банкомат да тегля колкото ми трябват?

Долари. Вземи си от тук песос. В долари ми искаха само да платя екскурзиите. Иначе ги смятаха по неблагоприятен за туриста курс. Евро не съм видяла никой да използва или да има обявена в такава валута цена. Все пак масовите туристи са канадци и американци. Аз не съм теглила, плащах с карта. Почти навсякъде беше възможно.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, muchachote каза:

От върналите се от Мехико някой да ме посъветва, долари или евро да взема от тук за ги обменя там, или от банкомат да тегля колкото ми трябват?

Миналия февруари теглихме пари само от банкомати на Citibanamex. Независимо от сумата, таксата беше 30,74 песос. Ние престанахме да си носим местна валута, обменена от България. Навсякъде теглим на място. Досега не е имало издънки.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 минути , muchachote каза:

Тоест при всяко теглене от банкомат се начисляват 30,74 песос към изтеглената сума.

Да. Бяхме чели, че това е един от банкоматите с ниска такса и тъй като лесно откривахме такива банкомати, теглихме само от тях. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.