Прескочи до съдържание

Мексико - бързи въпроси

Георги Матеев
rik4o
Съобщението е добавено от rik4o

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мексико. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са температурите през май в Мексико Сити?

- Може ли да шофираме в Мексико с българска шофьорска книжка?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - почивка на плажа или руините на маите?

- Опасно ли е за туристи в Мексико?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 47 минути , Salsam каза:

Още един въпрос относно цените. По официални статистически данни цените там са с около 20% по-ниски от България. Как са нещата според вас?

По крайбрежието от Канкун до Тулум високи. В останалата част от полуостров Юкатан и Мексико сити цените са много приемливи. 

Връзка към коментар
преди 9 часа, mililia каза:

По крайбрежието от Канкун до Тулум високи. В останалата част от полуостров Юкатан и Мексико сити цените са много приемливи. 

Видях, че сте обикаляли доста там. Дайте препоръки за място за почивка с хубав плаж и да не супер скъпо. Към кои места да се насочим?

Връзка към коментар
преди 25 минути , Salsam каза:

Видях, че сте обикаляли доста там. Дайте препоръки за място за почивка с хубав плаж и да не супер скъпо. Към кои места да се насочим?

За хубав плаж, аз съм последния човек, който може да препоръча нещо. Краят на февруари, когато бяхме там, всички плажове бяха затрупани с водорасли и на мен определено не ми харесаха. Хората, които ходиха през ноември, останаха много доволни, та всичко зависи от периода, когато ще пътувате, но аз не съм плажен турист и ми е трудно да дам съвет.

Ние посетихме първо вътрешността и след това крайбрежието и навсякъде по брега ми се стори много скъпо на фона на цените, с които бяхме свикнали в останалата част.  Може би Пуерто Морелос да е било с по- нормални цени, но може и да ви подвеждам. Наблюденията ми за цените обаче са повече от сувенири и ресторанти. Ако ще стоите в затворен комплекс цената на храната в ресторанта ще е без значение за вас. Ако сте с кола и не стоите в ал инклузив хотел можете да напазарувате от някой супер и така да минете доста тънко, пък в заведение да хапвате такоси. 

Не знам, мисля че за типа, почивка която замисляте, други хора ще дадат по-адекватни съвети от мен. Ако все пак решите да обикаляте съветвам ви да търсите места за настъняване в затворени комплекси с паркинг. Предоставят доста луксозни условия и усещането е много приятно, пък и не си с тълпите туристи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Puerto Aventuras, но не pueblo, където живеят местните, е туристическо село, в което освен 2-3 хотела има и вили, апартаменти. Американци и канадци имат ваканционни имоти, които изглеждат добре. Самото село е с пропускателна пункт и е спокойно. 

Може да погледнете и други апарт хотели или вили на брега наоколо. 

Удобно е като разположение и за обикаляне. 

Връзка към коментар

Aз съм ходил през февруари и през март, времето си беше ок. Общо взето по цялото крайбрежие е супер и ако няма да почивате на едно място(както правят някои), има много за разглеждане. Градовете на маите Чичен-ица, Коба, Тулум, невероятните сенотета, в които е задължително да се гмурнеш(напр. Дос Охос, Коба и Гранд Сеноте), а и всяко едно градче по крайбрежието е забавно по свой си начин, вкл. и канкунската Зона Хотелера. А може да видите и стара колониална архитектура във Валядолид. Ако слезете пък до Четумал, горещо препоръчвам посещение на островите на Белиз, които се намират на големия риф. Има редовен транспорт с катер до о-в Амбъргрис Кей, където скатове, лобстери и баракуди буквално плуват покрай дървените кейчета. С този транспорт се ходи и до Кей Коулкър, който си ми остана любим остров, заради съчетанието между риф, лежерност и парти атмосфера.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...

Промениха ми драстично един полет и ще имам 12 часов престой на летището в Мексико сити .

Умувам посещение на Теоти(х)уакан  , колко часа са оптимални за посещението на комплекса? Някой правил ли го е директно от летището (56км) ?

В нета прочетох , че пътуването е един час рано сутринта, час и половина през останалото време на деня .

Ще са достатъчни ли три или четири часа за комплекса в лежерно темпо и качване на пирамидата, предполагам ще сме там с отварянето в 08.00ч? Мисля транспорта да е с такси , в краен случай с трансфер. 

Връзка към коментар
преди 57 минути , stanislavpp каза:

Промениха ми драстично един полет и ще имам 12 часов престой на летището в Мексико сити .

Умувам посещение на Теоти(х)уакан  , колко часа са оптимални за посещението на комплекса? Някой правил ли го е директно от летището (56км) ?

В нета прочетох , че пътуването е един час рано сутринта, час и половина през останалото време на деня .

Ще са достатъчни ли три или четири часа за комплекса в лежерно темпо и качване на пирамидата, предполагам ще сме там с отварянето в 08.00ч? Мисля транспорта да е с такси , в краен случай с трансфер. 

Не съм ходила директно от летището, но според мен 3-4 часа са достатъчно, дори ще ви остане време за някои от търговци който са там с отварянето 😂

Пирамидите не са толкова големи и страшни за изкачване, освен ако нямате някакви здравословни проблеми. Иначе най-много да ви се наложи да се изчаквате с други туристи (нагоре-надолу). Ние също бяхме рано сутринта, но се струпаха доволно хора в даден момент.

А на пирамидата на луната, мисля, се качваш само до някъде, не е отворедна до горе, понеже не е много безопасно.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
На 2.08.2019 г. в 9:34, stanislavpp каза:

Умувам посещение на Теоти(х)уакан  , колко часа са оптимални за посещението на комплекса?

Ако престоят ти е през деня, имаш предостатъчно време. НЕ Е ЗА ПРОПУСКАНЕ! Аз го правих с кола под наем от летището.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

В една тема препоръчваше конкретен шофьор за трансфер, но може и в трпадвайзор да е била, но ми се видя добра цената 40-50$ За които не си струва човек да се занимава с рент а кар.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 7 часа, Цвета каза:

Някой пътувал ли е с наземен обществен транспорт от Мексико сити до Юкатан (или обратно)? Има ли проблеми? Кои места по пътя не са за изпускане?

През 2016 пътувахме с автобуси и  разстоянието Канкун - Мексико Сити го взехме за около месец, спирайки където ни хареса, но пак неуспявайки да видим всичко, което бихме искали, избягвайки и тогава обявените за опасни щати Веракрус и Гереро.

Автобусите на ADO са сред любимите ми в Латинска Америка. Пътуването го описах много разпокъсано и неподредено в тази тема. Не бих пропуснала Паленке (макар че руините на маите в един момент могат да ти дойдат в повече), Сан Кристобал де лас Касас, Оахака и Пуебла - в градовете и около тях има досатъчно забележителности, за да си заслужават да се спре в тях.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 21 часа, Цвета каза:

Някой пътувал ли е с наземен обществен транспорт от Мексико сити до Юкатан (или обратно)? Има ли проблеми? Кои места по пътя не са за изпускане?

Аз мога да добавя към горния списък и Кампече. ADO определено се справят отлично и аз нямах никакви проблеми с тях. Моето пътуване го има описано на сайта ми и е от тази година.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

1. Най-добре е да изтеглиш с дебитна карта от АТМ ( виж си обаче за таксата на твоята банка) , винаги ползвай АТМ позиционирани в банкови клонове

2. сменяш на някой от многобройните официални бюра ( cambio ) , ако сменяш долари , задължително изискват паспорт 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 2 часа, Individuala каза:

От къде е най-добре са се сменят пари в Кинтана Роо? Къде е по-добър курса? Или да се сменят пари от България от Tavex например?

Ако си от София, на графа срещу църквата има едно бюро, дава добри курсове. А също и на ул. Уилям Гладсоун, почти на ъгъла с Витоша.... миналата година обменятх там и ми предложиха ако ми останат някакви да ми ги изкупят на същия курс.

За теглене от ATM само ако имаш револют, мисля че всички бг банки режат от кръста с такси, но все пак провери.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Как празнуват Великден в Мексико? Колкото и да е странно, не откривам много инфо. Ясно, че са религиозни и има разни събития цялата седмица, но нищо конкретно. Кога си правят процесиите по улиците? Май в петък? Но в колко часа?

В събота в полунощ правят ли изобщо нещо, като при нас? Нищо не откривам за полунощ...

В неделя май пак имат някакви меси по църквите...

Връзка към коментар

Neuromancer е дал най-интересната информация. Иначе, всяка църква си има собствено шествие, дори малката църква до моя хотел си имаше шествие, което случайно срещнах. Предполагам, че трябва да си в някой по-малък град, за да видиш шествие, което да е по-впечатляващо. Мексико сити е прекалено голям град и тия неща се губят из огромните улици.

Литургиите са като у нас, те са си същите при католиците. Има нещо в полунощ, но не съм ходил. Попаднах на една от големите служби, не помня коя и централната катедрала на Мексико сити беше пълна почти до пръсване. Предполагам, че в полунощ ще е същото. Отново,  бих заложил на някой по-малък град с традиции в това отношение. Иначе, това в Истапалапа е събитие, което се провежда цяла седмица и мисля, че се води най-голямото. Но дали най-голямото е равно на най-доброто и най-интересното е друг въпрос.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Предстои ми пътуване в Мексико и четейки из нета информация за страната разбрах, че ел.контактите там са по-различни от българските. Моля за малко повече информация по този въпрос. Как могат да се зареждат мобилни телефони, батерии за фотоапарати и пр....? Въобще как могат да се използват? Предполагам, че има някакви адаптери?! Продават ли се там? Дали оттук някой си е купувал и ако да - откъде?

Връзка към коментар

Купи си адаптор от България , на всяка сергия с ел.щуротии и подобни магазини ,ги има по левче- две. Ако пък пътуваш често , по-добре си купете комбиниран адаптор за различните контакти по света.

В Мексико са американският стандарт :

54E50E9C-8F96-4E89-9561-95C5661854F2.jpeg

20A93751-13E9-4CFC-B88E-669339451D58.jpeg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Въпрос относно "Forma Migratoria Múltiple (FMM)" при посещение на Мексико. Пътуваме за Канкун с прикачване в Мексико сити. Има ли нужда да го попълвам онлайн или да попълвам книжната бланка която четох че дават на полета?  Също така в случая с прикачване коя е входната точка, Мексико сити или Канкун?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.