Прескочи до съдържание

Мексико - бързи въпроси

Георги Матеев
rik4o
Съобщението е добавено от rik4o

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мексико. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са температурите през май в Мексико Сити?

- Може ли да шофираме в Мексико с българска шофьорска книжка?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - почивка на плажа или руините на маите?

- Опасно ли е за туристи в Мексико?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Електронната и хартиената имиграционна форма за еднакви, така че просто ще си спестите усилията да попълвате в самолета, ако го направите он-лайн предварително. Важно е след паспортната проверка да си пазите до излизане от страната отрязъка, който ще ви върнат, защото го искат.

При прекачване, ако няма да излизате от летището, би трябвало да посочите точката, от която ще влезете в страната. Не знам как е транзитната зона на летището в Мексико сити. Аз съм летяла със стоп в Мексико сити и без да слизаме от самолета продължихме към Канкун, та без каквито и да е колебания посочих летището Канкун като входна точка. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Ще трябва да купувам билети Мексико сити-Канкун. Колко време трябва да оставя за минаване на паспортен контрол и стигане до терминал за вътрешни полети?

Връзка към коментар

Колко повече , толкова по-добре - MEX , T1 , води личната ми класация за най-най- неприятното летище, на което съм бил. Виж първо дали пристигаш и излиташ от един терминал, имиграционни сложи един час - има големи опашки и малко гишета, терминалите са големи и изискват време за достигане до гейтовете. Възможно е да не пристигнеш на ръкав, а да ви вземат с автобус, тогава добавяш още минимум 30-40 минути. Връзка без смяна на терминала и под 3 часа, вероятно е обречена. Имай предвид, че няма да намериш и един служител на цялото летище, който да говори английски..

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 21 минути , Marisha каза:

Ще трябва да купувам билети Мексико сити-Канкун. Колко време трябва да оставя за минаване на паспортен контрол и стигане до терминал за вътрешни полети?

Вътрешните полети са на различни терминали. Когато ние летяхме с наши приятели пътувахме с различни компании и те летяха от един терминал, а ние от друг. Те и международните полети кацат на различни терминали. Сравнението ми е между Луфтханза и Мексиканските авиолинии. 

Аз не помня ние на кой терминал кацнахме, но и аз като Станислав имам спомен за голяма бъркотия. И понеже никой не знае как върви реда накрая всички се предреждаха един друг. Мексиканците минаха на различни гишета бързо, а чужденците се щурахме като малоумни и накрая на тумби се предреждахме един друг. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 7 месеца по-късно ...

Някой случайно да е пътувал Гуадалахара - Пуерто Ваярта с кола и да каже как е пътя? Чуда се между 2 вариянта - магистралата и планинския преход. Идеи?

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте, ако така продължат нещата с вируса обмислям пътуване до Мексико за април. Моля тези, които ходиха скоро да споделят - от къде до къде летяха, къде нощуваха и изобщо идеи за програмка около 7-10 дни. Мисля си за няколко дни на плаж около Канкун и от там да отидем до Чичен Ица, Козумел, но ще съм благодарна и на други идеи и предложения 🙂  

Допълвам - дали пък да не помисля и за чартърни пакети от Мадрид? Ще потърся.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Eva eva каза:

Здравейте, ако така продължат нещата с вируса обмислям пътуване до Мексико за април. Моля тези, които ходиха скоро да споделят - от къде до къде летяха, къде нощуваха и изобщо идеи за програмка около 7-10 дни. Мисля си за няколко дни на плаж около Канкун и от там да отидем до Чичен Ица, Козумел, но ще съм благодарна и на други идеи и предложения 🙂  

Допълвам - дали пък да не помисля и за чартърни пакети от Мадрид? Ще потърся.

Ние бяхме през ноември, летяхме през Мадрид до Мексико сити и след това до Канкун. Бяхме с кола под наем. Ние не сме по хотелите, така че наехме една къща през Airbnb в Пуерто Морелос за целия престой, бяха много евтини и от там пътувахме за по няколко дни до Валядолид, Чичен ица, остров Холбокс и други места. Така ни беше удобно, за да не събираме багажи всеки път.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ние пътувахме точно преди ковида. Летяхме до/от Канкун. Взехме кола под наем за целия период от летището в Канкун, а си бяхме наели самостоятелен етаж от къща в Плая дел Кармен до самия плаж. Сами си ходихме с колата навсякъде - Чичен Ица, Тулум, разни сеноте-та. От Плая дел Кармен тръгват феритата до Козумел. Има много опции.

В общи линии два са подходите за Мексико - или ол-инклузив в затворен хотелски комплекс и организирани екскурзии до интересните места или напълно самостоятелно настаняване и пътуване из региона. Зависи какво ви харесва.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ние летяхме ноември също, София - Мексико сити - Пуерто Ваярта и обратно с Луфтханза. В Мексико сити се возихме с Убер и взехми за 2 дни кола, за да отидем до Теотихуакан и Патцакуаро. В Пуерта Ваярта спахме само 1 нощ в хотел в Зона Романтика, където е големият купон (всичко се стига пеша) и 4 нощувки спахме в резорт в Пунта Мита. Пълно беше с американци навсядъке.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...
На 9.01.2021 г. в 14:20, feel_the_rush каза:

Ние летяхме ноември също, София - Мексико сити - Пуерто Ваярта и обратно с Луфтханза. В Мексико сити се возихме с Убер и взехми за 2 дни кола, за да отидем до Теотихуакан и Патцакуаро. В Пуерта Ваярта спахме само 1 нощ в хотел в Зона Романтика, където е големият купон (всичко се стига пеша) и 4 нощувки спахме в резорт в Пунта Мита. Пълно беше с американци навсядъке.

Препоръчай ми моля фирма за кола под наем.

А някой знае ли сега в Covid ситуация дали мексиканците изискват някакви специални застраховки?

Връзка към коментар
преди 5 минути , Oshko каза:

Препоръчай ми моля фирма за кола под наем.

Ние ползвахме Sixt от летището, но има представителства на всички големи компании. Цените през линка на Wizz Air бяха най-евтини като задължително си вземи кола онлайн, а не се опитвай да се пазариш на място. Само като те видят, че си чужденец и цените скачат поне 10 пъти. Имаше и офиси в центъра, на Реформа, но като цяло, от летището цените са по-добри. Вземи си пълна застраховка и имай в предвид, че таксите по магистралата са солидни. От Мексико сити до Патцкуаро платихме към 100лв в посока. Може и повече да беше, не помня вече. Също, ако нещо се случи с колата, докато си на магистралата, не мърдай оттам. Магистралите имат застраховка, която ти важи с платеното билетче на предходния тол офис и ще покрият те щетите. Да не ви се случва, ама да си знаеш.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 27 минути , Marisha каза:

Ние ползвахме https://avantrentacar.com/ , доволни сме. 

На сайта им пише, че имат някаква пълна застраховка със zero deductible, май я включват автоматично при резервация? Защото не вижда вариант да се добавя, винаги си има Insurance 10$, само не знам това ли е тази пълна застаховка.

Връзка към коментар
преди 30 минути , Oshko каза:

На сайта им пише, че имат някаква пълна застраховка със zero deductible, май я включват автоматично при резервация? Защото не вижда вариант да се добавя, винаги си има Insurance 10$, само не знам това ли е тази пълна застаховка.

Да, не можеш да вземеш без застраховка. Почти пълна е , май беше без стъкла, джанти и още нещо. Не са ни гледали колата изобщо при връщанe, дори гориво не погледнаха.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , penkoyordanov каза:

Ние ползвахме Alamo с пълна застраховка. За 4 дена платих 460лв за Шевролет Авео. Никакви ядове нямах при връщането.

В AVANT платихме 640 лева за 2 седмици с пълна застраховка😀

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@Oshko не разбрах , къде ще наемаш кола. Аз съм наемал в Канкун и Мексико сити, и двата пъти от Аламо. В Канкун без каско, но с тяхно TPL , задължително през техният домейн .com.mx. Супер обслужване и безгрижен процес приз взимане/връщане. На летището в Мексико сити, пълна застраховка , лошо обслужване ( ако не знаеш испански) , също от местният домейн .com.mx . Хубавото беше, че поне колата е на самото летище.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, stanislavpp каза:

@Oshko не разбрах , къде ще наемаш кола. Аз съм наемал в Канкун и Мексико сити, и двата пъти от Аламо. В Канкун без каско, но с тяхно TPL , задължително през техният домейн .com.mx. Супер обслужване и безгрижен процес приз взимане/връщане. На летището в Мексико сити, пълна застраховка , лошо обслужване ( ако не знаеш испански) , също от местният домейн .com.mx . Хубавото беше, че поне колата е на самото летище.

За сега си мисля кола в Канкун, а пирамидите до Мексико сити да ги правя с Убер, още не съм сигурен...

Връзка към коментар

В Канкун колите са извън летището , ако взимаш с пълно каско, няма голямо значение фирмата . Ако ползваш външна застраховка - само Аламо е за препоръчване.

На летището MEX  е подобна история, Убър вероятно е по-удобно. Ако си с рентакар, задължително трябва да имаш песо за тол такси, по спомени се плаща на 4-5 места до пирамидите и обратно. Няма възможност за плащане с карти.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.