Прескочи до съдържание

Мексико - бързи въпроси

Георги Матеев
rik4o
Съобщението е добавено от rik4o

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мексико. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са температурите през май в Мексико Сити?

- Може ли да шофираме в Мексико с българска шофьорска книжка?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - почивка на плажа или руините на маите?

- Опасно ли е за туристи в Мексико?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Малко ъпдейтната информация за почивка в Канкун/Тулум и прочие от миналата седмица:

- цената на Чичен Ица вече е 593 песо, или близо 60 лв на човек, въпреки обявеното в официалния сайт. Не знам коя от двете такси (щатска и държавна) се бе вдигнала.

- цената на Ек Балам вече е 490 песо, или близо 50 лв на човек.

- От летището в Канкун, ако е без  rent-a-car, най-добрия вариант са услугите на автобусите ADO

-  АDO ходят от всички големи крайбрежни градове до Чичен Ица, но пристигат чак към 9-10 ч. заедно с групите от хотелите и съответно не го препоръчвам, предвид, че отварят Чичен Ица в 8 ч.

- От Валядолид до Чичен Ица колективото (маршрутка,бусче) е 40 песо (4 лв) на посока на човек, спирката е непосредствено до автогарата на града (където спират автобусите на  ADO), първият е в 7 ч., за да се качиш на него трябва да се отиде в 6:30. Пътят е 40 минути.

- ОТ Валядолид до Ек Балам колективото е 70 песо на посока на човек, представлява такси в което се събират 4-5 човек. Паркингът е на две преки от центъра, но шофьорите седят по ъглите на главните улици и викат "Ек Балам"

-Колективото от Плайа дел Кармен до Тулумските руини е 45 песо, възможно е да се спре на самата магистрала, ако сте от/до някой от ризортите

-Колективото от Канкун до Плайа дел Кармен също е 45 песо, тръгва от няколко места в Канкун, или пак може да се спре на магистралата

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Въпросът ми може и да е смешен, но все пак: Може ли да сама жена с дете да се разхожда в Канкун, Плая дел Кармен и да пътува с обществен транспорт без проблеми? С две думи безопасно ли е, защото оскъдните ми сведения са свързани с джебчийство и голяма престъпност...

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Бързо питане - Мексико сити заслужава ли си? Или да си стоя само в Канкун? Колко дни да отделя за Мексико сити? Признавам си, доста неподготвено подхождам, но не искам да изпусна промото на турците 🙂 

Връзка към коментар

За два дни или дори ден - да. Ако има възможност за дълъг престой или мулти сити - вземи. В Мексико си заслужава.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 57 минути , Eva eva каза:

Бързо питане - Мексико сити заслужава ли си? Или да си стоя само в Канкун? Колко дни да отделя за Мексико сити? Признавам си, доста неподготвено подхождам, но не искам да изпусна промото на турците 🙂 

Според мен категорично да. Градът има много интересен чар, стара архитектура, артистични квартали, има хубав музей на Фрида Кало, ако се интересуваш. Дава друго усещане за Мексико извън Юкатан и според мен не е толкова опасно, за колкото хората го смятат. Заслужава си за 2 пълни дни, а ако имаш още 1, препоръчвам пирамидите в Теотиуакан, много зареждащо място или Пуебла и Чолула, много красиви колониални градове. Действай за промоцията 🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 59 минути , Eva eva каза:

Ние се помотахме 3 дни и не ни стигнаха. Пропуснахме къщата на Фрида, Мариачите на плаза Гарибалди, каналите и Теотиуакан. Към края на годината ще отидем да си наваксаме.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте! Предстои ми почивка до Плая дел Кармен, която сами с съпругата ми организираме. Въпросите ми са 2: Първия е свързан с трансфера от летището в Канкун до хотела, който е в Плая дел Кармен. Искат ни от хотела по 116 лева на човек в едната посока. Мислете ли, че мога да намеря друг транспорт до хотела от летището, който би ми излязал по-изгодно? И ако да, какъв?

Вторият ми вупрос е свързан с екскурзиите до Тулум и Чечен Ица. От хотела ни ги предлагат за около 300 лева, на човек. Можем ли в Плая, намясто от туристически агенции да получим по-добра цена? И има ли възможност да си ги организираме сами с обществен транспорт?

Благодаря предварително на хората, които ще ми отговорят!

Връзка към коментар

expedia.com в  "Things to do" и там ще намерите цени за трансфери и за екскурзии, също така на място в Плая дел Кармен също ще намерите места където продават екскурзии и ще прецените.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 38 минути , Individuala каза:

expedia.com в  "Things to do" и там ще намерите цени за трансфери и за екскурзии, също така на място в Плая дел Кармен също ще намерите места където продават екскурзии и ще прецените.

Благодаря ви!

Връзка към коментар

До Тулум можете да отидете самостоятелно. По магистралата им минават малки автобуси, които спират по населените места. Ползват ги предимно местни, но няма проблем и за туристи. 

До Чичен Ица е по-далеч. За там по-добре организирана екскурзия на място или кола под наем. За един ден се посещава Чичен Ица, Валядолид и сеноте.

Връзка към коментар
преди 55 минути , mitrov каза:

Здравейте! Предстои ми почивка до Плая дел Кармен, която сами с съпругата ми организираме. Въпросите ми са 2: Първия е свързан с трансфера от летището в Канкун до хотела, който е в Плая дел Кармен. Искат ни от хотела по 116 лева на човек в едната посока. Мислете ли, че мога да намеря друг транспорт до хотела от летището, който би ми излязал по-изгодно? И ако да, какъв?

Вторият ми вупрос е свързан с екскурзиите до Тулум и Чечен Ица. От хотела ни ги предлагат за около 300 лева, на човек. Можем ли в Плая, намясто от туристически агенции да получим по-добра цена? И има ли възможност да си ги организираме сами с обществен транспорт?

Знам, че не пускат Uber на летището в Канкун, предполагам там кацате. Принципно почти никога трансферите от хотела не са изгодни, но нямам представа за реалната цена.

По втория въпрос препоръчвам рент а кар - вземете си за ден-два и разгледайте наоколо, ние така направихме. С обществен транспорт със сигурност може, но дали си струва цялото загубено време за малко спестени пари. Иначе 300лв на човек е страшно много, типично за хотелска екскурзия.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, mitrov каза:

За трансфера от летището в Канкун до Плая дел Кармен, може да видите и автобусите ADO, мисля, че имаха по този маршрут. Те са обикновено нови, чисти, климатизирани, че и интернет имаха, до колкото помня. Ето го сайта им https://www.ado.com.mx 

Ползвахме ги няколко пъти, включително от Плая дел Кармен до Тулум.

За Чичен Ица на място най-вероятно ще намерите по-добра оферта. По главната улица на Плая дел Кармен постоянно има викачи от туристическите бюра.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, mitrov каза:

Благодаря! Как стои въпросът с визи за влизане в Мексико? Изискват ли се?

За визи съм ходила в на 2х до Будапеща. Там е посолството, което тогава отговаряше и за БГ, тукашното закриха мноого отдавна.

Може междувременно да е облекчен режимът и да издават при влизане.. Дано, би било добре 🍀

Връзка към коментар
преди 1 час, mitrov каза:

Ние ползвахме автобусите на ADO за всички места, които посетихме в Канкун. За ЧиченИца взехме тур от хотела във Ваядолид, не помня цената, но със сигурност е била доста под 100 лева на човек, иначе щях да я запомня. От Плая дел Кармен разстоянието е доста по- голямо така че ако на място не намерите по - евтина оферта, помислете за кола под наем за един ден, примерно с други гости на хотела. Ние бяхме четирима и взехме кола под наем за ден от Тулум за да отидем до Бакалар, цената бепе 90 долара за деня. Имайте предвид, че билета а Чиченица  е някъде около 60 лева, поне беше  толкова през февруари.

Няма визи за Мексико. Тоест без виза за пребиваване до 180 дни.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Визи за Мексико отдавна няма. Попълва се туристическа карта или т.нар. Forma Migratoria Múltiple. В някои авиокомпании я раздават в хартиен формат за попълване в самолета, в някои не. Има я налична преди мигрейшън проверките и може да се попълни на място, но за да не губите време, може да я попълните и онлайн:

https://www.inm.gob.mx/fmme/publico/en/solicitud.html

Тук е инфото от самото летище: https://www.cancunairport.com/tourist-card.html

Най-евтино до Плая дел Кармен са автобусите, както бяха писали по-горе. Отново инфо от самото летище:

https://www.cancunairport.com/public-buses.html

За екскурзии - на място от главната улица на ПДК, ако искате организирана екскурзия. До Чичен Ица, Тулум и т.н. може пак с автобусите ADO, но специално до пирамидите ще загубите много време с обществен транспорт:

Например:

741971722_Screenshot2022-09-23at11_08_07.png.e63e6af8f24167ec132db744b236950c.png

• Харесвам 5
Връзка към коментар
На 23.09.2022 г. в 11:08, DaBo каза:

Визи за Мексико отдавна няма. Попълва се туристическа карта или т.нар. Forma Migratoria Múltiple. В някои авиокомпании я раздават в хартиен формат за попълване в самолета, в някои не. Има я налична преди мигрейшън проверките и може да се попълни на място, но за да не губите време, може да я попълните и онлайн:

https://www.inm.gob.mx/fmme/publico/en/solicitud.html

Тук е инфото от самото летище: https://www.cancunairport.com/tourist-card.html

Най-евтино до Плая дел Кармен са автобусите, както бяха писали по-горе. Отново инфо от самото летище:

https://www.cancunairport.com/public-buses.html

За екскурзии - на място от главната улица на ПДК, ако искате организирана екскурзия. До Чичен Ица, Тулум и т.н. може пак с автобусите ADO, но специално до пирамидите ще загубите много време с обществен транспорт:

Например:

741971722_Screenshot2022-09-23at11_08_07.png.e63e6af8f24167ec132db744b236950c.png

Благодаря от сърце!!!

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте, по план трябва да кацна в Мерида един януарски понеделник около 10:30 и да отпътувам за Валядолид на следващия ден следобед. Някой може ли да ми каже как да стигна с публичен транспорт до Ушмал (може би Усмал.....) във вторника, условието е да тръгва от Мерида до 7-7:30 и да се върна в Мерида до 14:00. От това, което открих, поради липса на вариант за връщане, се налага абсурда да взема кола под наем от летището за няколко часа, да ида веднага до Ушмал и да върна колата същата вечер..... Така ще имам следващия ден за разглеждане на Мерида.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Имам нужда от малко помощ за Мексико. Тъй като ще съм с мъжа ми, ще трябва да направим поне 4-5 дневна плажна почивка. Моля, препоръчайте ми курорт, град, който да мога да понеса( не обичам места ала Слънчака) Ако ми препоръчате и конкретно място, ще е още по-добре. Бих преживяла и all inclusive, стига да не трябва да продам бъбрек, за да си го позволя. Благодаря!

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте! Някой може ли да препоръча тур до Чичен Ица (предполагам + сеноте и Ваядолид), ще бъдем в района на Плая дел Кармен. Бихме искали да букнем нещо с ранно тръгване, за да изпреварим лудницата. Но онлайн чета много противоречиви коментари и не мога да избера.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.