Прескочи до съдържание

Мексико - бързи въпроси

Георги Матеев
rik4o
Съобщението е добавено от rik4o

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мексико. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са температурите през май в Мексико Сити?

- Може ли да шофираме в Мексико с българска шофьорска книжка?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - почивка на плажа или руините на маите?

- Опасно ли е за туристи в Мексико?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 13 минути , theforeigner каза:

Здравейте! Някой може ли да препоръча тур до Чичен Ица (предполагам + сеноте и Ваядолид), ще бъдем в района на Плая дел Кармен. Бихме искали да букнем нещо с ранно тръгване, за да изпреварим лудницата. Но онлайн чета много противоречиви коментари и не мога да избера.

Аз съм ползвал групов тур до Чичен Ица , от Канкун де, но гледам че може и от Плая дел Кармен да ви вземат за тура (Hotel pick up available from Cancún, Rivera Maya, Playa del Carmen, Puerto Aventuras & Tulum)

Рядко ползвам организирани неща и основно резервирам през Viator или през GetYourGuide. Доволен съм оставал , така че си позволявам да препоръчам Viator, не са най-бюджетните обаче 

https://www.viator.com/tours/Cancun/Chichen-Itza-Plus-with-Cenote-Swim-and-Lunch/d631-5885P231

https://www.viator.com/tours/Cancun/Chichen-Itza-Ik-Kil-Cenote-and-Valladolid-Full-Day-Tour/d631-110186P2

Връзка към коментар
преди 8 минути , infectedmushroom каза:

Аз съм ползвал групов тур до Чичен Ица , от Канкун де, но гледам че може и от Плая дел Кармен да ви вземат за тура (Hotel pick up available from Cancún, Rivera Maya, Playa del Carmen, Puerto Aventuras & Tulum)

Рядко ползвам организирани неща и основно резервирам през Viator или през GetYourGuide. Доволен съм оставал , така че си позволявам да препоръчам Viator, не са най-бюджетните обаче 

https://www.viator.com/tours/Cancun/Chichen-Itza-Plus-with-Cenote-Swim-and-Lunch/d631-5885P231

https://www.viator.com/tours/Cancun/Chichen-Itza-Ik-Kil-Cenote-and-Valladolid-Full-Day-Tour/d631-110186P2

Благодаря! И аз точно там гледах, даже специално това - https://www.viator.com/tours/Cancun/Viator-Exclusive-Early-Access-to-Chichen-Itza-with-a-Private-Archeologist/d631-5885CUNCHI 

Но отворих негативните коментари и много хора пишеха, че изобщо не са ги взели в деня на тура, та затова реших да питам ако някой е доволен от конкретна оферта. Явно е малко на късмет.

Връзка към коментар
Преди 1 час, theforeigner каза:

Благодаря! И аз точно там гледах, даже специално това - https://www.viator.com/tours/Cancun/Viator-Exclusive-Early-Access-to-Chichen-Itza-with-a-Private-Archeologist/d631-5885CUNCHI 

Но отворих негативните коментари и много хора пишеха, че изобщо не са ги взели в деня на тура, та затова реших да питам ако някой е доволен от конкретна оферта. Явно е малко на късмет.

Аз планирам през март Канкун. Гледах туровете с право на отмяна през букинг. Мисля да избера тур до Чичен Ица, който със сигурност взема туристи от моя хотел. Всички турове включват едни и същи забележителности.

Вторият тур планирам да бъде до един похвален екзотичен остров до Канкун. И , ако остане време , трети до Тулум.

Връзка към коментар

И моето мнение е за кола под наем. Само така може да сте първи при отваряне на Чичен Ица. След това Ик-Кил и следобед Валядолид, но всичко това преди автобусите.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Да споделя и аз как го направихме преди 4 години обаче. Хванахме си автобус от Плая дел Кармен за Тулум (в 6 и нещо сутринта беше), разгледахме Тулум и около 14:00 хванахме за Валядолид, от там си взехме за Писте, където и нощувахме в едно хотелче на няма и 2 километра от Чичен Ица и на сутринта бяхме първите на касата, още като отваряха. До към 10 и нещо-11 бяхме приключили и хванахме колективо за Валядолид, където обядвахме, разходихме се и посетихме сеноте. В късния следобед хванахме автобус обратно за Плая дел Кармен.

Информацията е обаче отпреди 4 години и не знам сега как са разписанията на ADO. Иначе колективото май тръгваше като се напълни.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Нямам представа дали си заслужава организиран тур за Чичен Итца. Аз подобно на Иво Радев се самоорганизирах. Пътувах удобно с автобус на АДО и спах във Валядолид. Супер е градчето и се радвам, че му отделих време. Сутринта хванах автобус до Чичен Итца, а имаше и колективо. Бях сред първите, но пак си има тълпи. Мислех си за кола под наем, но реших, че няма смисъл при наличието на удобни и изгодни бусове и маршрутки (колективо). 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 5 часа, theforeigner каза:

Здравейте! Някой може ли да препоръча тур до Чичен Ица (предполагам + сеноте и Ваядолид), ще бъдем в района на Плая дел Кармен. Бихме искали да букнем нещо с ранно тръгване, за да изпреварим лудницата. Но онлайн чета много противоречиви коментари и не мога да избера.

Ние ходихме с мотопед от Валядолид. Наистина най-добре да се опитате някак да отидете по-рано, същото важи и за Тулум. 

Връзка към коментар
На 21.03.2022 г. в 14:51, vivo каза:

Тъкмо букнах трансфер за четирима от летището до хотела ни в Канкун за 23 евро общо (стори ни се добра цена, вероятно има и по-добри варианти) през WelcomePickups. Може да го погледнеш като опция. Също сме с късен полет. 

Здравейте! Можете ли да споделите дали всичко беше наред с трансфера ви с тази фирма? И въобще някой, ако скоро е ползвал такъв, като изключим автобусите, и е доволен? Благодаря! 

Връзка към коментар
преди 22 часа, tsvety25 каза:

Здравейте! Можете ли да споделите дали всичко беше наред с трансфера ви с тази фирма? И въобще някой, ако скоро е ползвал такъв, като изключим автобусите, и е доволен? Благодаря! 

Привет!

Нямаше никакви проблеми с тази фирма и имахме постоянна връзка с шофьора през WhatsApp. Препоръчвам. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Възникнаха ми няколко въпросчета. Ще съм благодарна да споделите опит. 

Билетите за автобуси ADO на място от билетните центрове на автогарите ли купувахте или предварително онлайн? Притеснението ми е да не разчитаме на автобуси в ранните часове и отивайки на касата да се окаже, че билети няма. 

Има ли такси за теглене на банкомат за чужди карти?

Добре ли е да обменим пари още на летището (кацаме в Мексико Сити) или можем да се надяваме на по-добър обменен курс в града?

В ресторантчета встрани от туристическия поток да разчитаме ли, че ще приемат карти или по-скоро да сме подготвени с песо в джоба? 

Връзка към коментар
Преди 1 час, chandni каза:

поне на летището в Канкун няма банкомати без такса за теглене

за вход в забележителостите приемаха само кеш (Тулум).

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, chandni каза:

Възникнаха ми няколко въпросчета. Ще съм благодарна да споделите опит. 

Билетите за автобуси ADO на място от билетните центрове на автогарите ли купувахте или предварително онлайн? Притеснението ми е да не разчитаме на автобуси в ранните часове и отивайки на касата да се окаже, че билети няма. 

Добре ли е да обменим пари още на летището (кацаме в Мексико Сити) или можем да се надяваме на по-добър обменен курс в града?

В ресторантчета встрани от туристическия поток да разчитаме ли, че ще приемат карти или по-скоро да сме подготвени с песо в джоба? 

Банкомат без такса не намерихме. Във всички ресторанти плащахме с карта, ако не са в някакво село на пътя.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Няма банкомат без такса. По големите улици приемат кредитни карти. Но си има разни по-забутани местенца, където само кеш върви. Пари си сменяхме на 5-то авеню в Плая дел Кармен, но не сме минавали през Мексико сити. По наше време беше по-изгодно да се сменят долари, отколкот евро. Ние винаги носим в брой от двата вида валути, отделно кк.

За автобусите не мога да помогна.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , chandni каза:

A в какъв порядък са таксите за теглене на банкомата? Твърда сума ли е или процент от изтеглената?

Май беше твърда сума, но имаше и ограничение в сумата за теглене. Имаше голяма разлика в таксата, трябва да се проверява един по един.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, chandni каза:

Билетите за автобуси ADO на място от билетните центрове на автогарите ли купувахте или предварително онлайн? 

Ние купувахме билети за автобус на място, примерно половин час преди тръгване, но за Тулум - Валядолид свършиха точно пред нас и изчакахме следващия, за след един час. 

Пари сме обменяли в банка/чейндж в Тулум и Валядолид, за Холбош пишеше навсякъде,че няма бюра/АТМ , че не може да се плаща с карти, но не е вярно - и пари имаше къде да се сменят, и с карти плащахме, мисля,че и АТМ видяхме. 

Имаше ресторантчета,където приемаха само кеш - малко, но ги имаше.

Не сме теглили пари, така че не мога да помогна за таксите от банкомат. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Ползвахме автобуси ADO:

Летище Канкун - Плая дел Кармен

Плая дел Кармен - Валядолид 

Валядолид - Чикила

Всички билети купих онлайн още в БГ. Беше ми спокойно и нямаше никакъв проблем 👍

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, mariya* каза:

Ползвахме автобуси ADO:

Летище Канкун - Плая дел Кармен

Плая дел Кармен - Валядолид 

Валядолид - Чикила

Всички билети купих онлайн още в БГ. Беше ми спокойно и нямаше никакъв проблем 👍

Пусни линк, моля!

Връзка към коментар

Ние купувахме билети на място и не сме имали проблем, даже единият автобус беше много рано сутринта  и ди имаше човек на касата , нямаше проблем.

ние пари не сме обменяли никъде, директно теглехме от банкомата, по спомен таксите бяха 2-3 евро, но е възможно и да се бъркам, все пак беше преди 3 години.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Доколкото виждам, въпросът за обмяна на пари беше за Мексико Сити, не за полуостров Юкатан. Мен ме интересува същото - някой може ли да препоръча място за обмяна на долари в песо в Мексико Сити?

Също - някой возил ли се е на trajinera в Xochimilco, евентуално за съвет откъде да вземем и как да стигнем до там?

Връзка към коментар

Някой купувал ли е билети за Чичен Итца онлайн, кой е официалният сайт за това и на каква цена ги купихте? Тъй като ще сме там в съботен ден, когато тълпите ще са огромни, се надяваме да си купим билетите онлайн и да си спестим поне висенето по опашки на касите. Появяват се много сайтове, от които може да се купят билети, но официално обявената цена за възрастен е $571 MXN, което е около $30 US, а в същото време, цените онлайн варират от $47 до $63 US. 

Връзка към коментар
преди 10 минути , chandni каза:

Някой купувал ли е билети за Чичен Итца онлайн, кой е официалният сайт за това и на каква цена ги купихте? Тъй като ще сме там в съботен ден, когато тълпите ще са огромни, се надяваме да си купим билетите онлайн и да си спестим поне висенето по опашки на касите. Появяват се много сайтове, от които може да се купят билети, но официално обявената цена за възрастен е $571 MXN, което е около $30 US, а в същото време, цените онлайн варират от $47 до $63 US. 

Варират, защото те вземат от хотела  връщат, и те возят също и до Валядолид, и още неща по път.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.