Прескочи до съдържание

Мексико - бързи въпроси

Георги Матеев
rik4o
Съобщението е добавено от rik4o

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Мексико. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са температурите през май в Мексико Сити?

- Може ли да шофираме в Мексико с българска шофьорска книжка?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - почивка на плажа или руините на маите?

- Опасно ли е за туристи в Мексико?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 5 минути , tsvety25 каза:

Здравейте! Ние бяхме 2.50 ч по-рано там и минахме доста бързо-за 20 минути на 31.01. Така, че всичко е нормално.

Имахте ли чекиран багаж?

Връзка към коментар
преди 2 минути , maiche каза:

Имахте ли чекиран багаж?

Да, два големи куфара. Имаше една заблудена турска група преди нас и те ни забавиха малко, след тях всичко стана супер бързо.

За цигарите-проверете колко е допустимото, защото чакат на влизане с кучета и първият им въпрос е - цигари или алкохол? 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 6.02.2023 г. в 23:20, t_petkov каза:

Здравейте! Имам бърз въпрос. Чисто времево биха ли ми стигнали 2 седмици за обиколка от Мексико Сити до Канкун, като в Канкун да имам 3-4 дни за плаж?

Ние заминаваме за 12 дни (без дните на полетите) и ще се движим от CDMX към Канкун. Мисля, че е съвсем постижимо. Зависи, разбира се, по пътя на какво и колко време ще отделяте.

Връзка към коментар
На 6.02.2023 г. в 22:20, t_petkov каза:

Здравейте! Имам бърз въпрос. Чисто времево биха ли ми стигнали 2 седмици за обиколка от Мексико Сити до Канкун, като в Канкун да имам 3-4 дни за плаж?

Ние бяхме 13 дни, 12 нощувки, без полетите. 4 дни, 3 нощувки, заради ранното кацане в Мексико сити. Вечерен автобус и нощувка в Пуебла. На следващия ден до 16:30 в Пуебла, когато хванахме автобус до Оахака, нощувка. Монте Албан и Оахака, втора нощувка в Оахака. На следващата сутрин полет до Мерида. Взехме коло под наем от летището, 3 дни, 3 дни нощувки в Мерида, през които видяхме Мерида, Ушмал, Кампече, Чичен ица, сеноте Ик Кил, Исамал. На сутринта автобус в 6:00 за Канкун, в 12:30 ни настаниха в хотела, 3 нощувки, 3 дни all inclusive. 

Връзка към коментар

Някой знае ли къде точно на летището в Канкун са гишетата, където може да се плати туристическата такса в брой преди напускане на страната? Има ли дълги опашки? Благодаря! 

Връзка към коментар
преди 1 час, DenitsaS каза:

Някой знае ли къде точно на летището в Канкун са гишетата, където може да се плати туристическата такса в брой преди напускане на страната? Има ли дълги опашки? Благодаря! 

ако не си напускала по суша преди това или с друг местен полет, не се плаща нищо. Имам предвид, ако си кацнала от Европа и се прибираш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, DenitsaS каза:

На терминал 4, ще ти дам снимки...предполагам питаш за имиграционните. Пада се като влезеш на заминаващи, най-вдясно. Пратиха ме там за печат, преди чек ин, защото бях излизал сухопътно от Мексико. Такса не съм плащал, за въздушно си влиза в цената на самолетния билет ( поне при търкиш)

20230211_081703.jpg

20230211_081736.jpg

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, DenitsaS каза:

Ние летяхме с Търкиш Истанбул - Мексико сити и Канкун - Истанбул. Междувременно имахме вътрешен полет Оахака - Мерида. На летището в Канкун не сме плащали никакви такси, даже нямаше реален паспортен контрол. Паспортите, естествено на check-in, ги показахме единствено на някаква служителка на летището на проверката на багажа, заедно с бордните карти. Така сега си имаме печати за влизане в Мексико от летището в Мексико сити, но нямаме печати за напускане на страната.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@Alexander @boogy83 @vino4erpec Благодаря и на тримата за бързия отговор! Тъй като не питам за себе си, а за други хора, които сега са там, ще обясня набързо. Те летят Мадрид - Канкун - Мадрид с Iberojet. Казали са им в хотела, че трябва да платят 224 песос туристическа такса преди да напуснат - или онлайн на Visitax, или на летището преди заминаване, защото трябвало да покажат документ, че е платена. Как да проверят дали таксата е била включена в билета на Iberojet?

Връзка към коментар

Най-добре да питата АК-та.

Аз не виждам как някой ще разбере дали е платено или не така или иначе, освен ако знаят кои компании включват тази такса и кои не, като видят бордните карти.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Върти ми се в главата, че Iberojet е нискотарифна компания, така ли е? 

Доколкото знам чартърите и нискотарифните компании не включват такса напускане в цената на билетите си. Само нормалните авиокомпании включват тази такса в цената на билетите си. Иначе вижте разбивката на цената на самолетния билет, но ще бъде отбелязана като вид такса, а не като такса напускане. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, DenitsaS каза:

@Alexander @boogy83 @vino4erpec Благодаря и на тримата за бързия отговор! Тъй като не питам за себе си, а за други хора, които сега са там, ще обясня набързо. Те летят Мадрид - Канкун - Мадрид с Iberojet. Казали са им в хотела, че трябва да платят 224 песос туристическа такса преди да напуснат - или онлайн на Visitax, или на летището преди заминаване, защото трябвало да покажат документ, че е платена. Как да проверят дали таксата е била включена в билета на Iberojet?

ако могат да си извадят разбивка какво са платили за билета

примерно така:

Screen-Shot-2022-11-16-at-4.34.21-PM.png

трябва да има нещо за Mexico departure tax

Да питат компанията ако нямат

Иначе отиват малко предварително на летището и ако ги върнат да имат време да платят...

• Харесвам 4
Връзка към коментар

съвсем конкретно за Мексико

Screen Shot 2023-02-12 at 15.08.02.png

само че ми е на португалски

ако имат електронен билет, няякъде из линковете трябва да има fare rules, ticket details или нещо такова

ако е купено от агенция и нямат нищо, ще трябва да питат, но аз бих предположил, че трябва да се плати

нещо ми се върти в главата, че обсъждахме за тази авиокомпания, може да потърсиш

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Таксите всъщност са две и затова повечето хора се объркват :

1. Mexican tourist ( visitor) tax за Кинтана Роо , 224 песос

2. Mexican International Airport Departure Tax ,1150 песос 

Втората такса е интегрирана в цената на самолетните билети , първата не е . 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

всъщност ми стана интересно, как така @Alexander и @vino4erpec не са платили такава такса, ако е друга и не се включва в билета?

В интернет си има сайт точно за тази такса на Quintana Roo https://www.visitax.gob.mx/ и там пише, че се плаща само онлайн, няма гишета. Пък дали проверяват...

Връзка към коментар

Стана дума назад, че поне при турците таксата е в билета. 
Има разбивки пак назад на билети, но никой не ги търси, нито някъде пише, че се изисква такса.

Ако се излиза сухопътно се търсят на 100%.

Връзка към коментар
На 12.02.2023 г. в 16:54, stanislavpp каза:

Има гишета на летището

за плащане на туристическата такса.

Аз излитаме от Канкун за Маями с Американ еърлайнз. Ще трябва ли да плащам някаква туристическа такса?

Връзка към коментар
преди 2 часа, Дани Магелани каза:

Аз излитаме от Канкун за Маями с Американ еърлайнз. Ще трябва ли да плащам някаква туристическа такса?

@stanislavpp го е обяснил отлично. Втората такса е включена в самолетния билет, първата не. Тя касае само провинция Кинтана Роо, където се намира Канкун. Тя се плаща онлайн тук: https://www.visitax.gob.mx/sitio/ или на летището, където имало специални гишета.

Сега друг е върпосът, че туристите масово не знаели за тази такса, не я плащат и си излитат без проблем, защото на чекин-а не я търсят. Поне това е инфото в нета.  Опитът ми от тези георграфски ширини ме води до заключението, че властите ще намерят начин да си изискват тази такса от всеки турист и ако досега се е минавало метър, много скоро няма да е така.

На 12.02.2023 г. в 21:18, stanislavpp каза:

Таксите всъщност са две и затова повечето хора се объркват :

1. Mexican tourist ( visitor) tax за Кинтана Роо , 224 песос

2. Mexican International Airport Departure Tax ,1150 песос 

Втората такса е интегрирана в цената на самолетните билети , първата не е . 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

В трипадвайзор има писано по повод на тази такса. Имало гишета, през които трябва да се мине за проверка на тази такса, но къде проверявали, къде не... някои се разправяли и т.н. Но таксата си е задължителна. Просто е някаква измислица на щата Кинтана Роо и предполагам, че заради това не проверяват на чек-ина, тоест не е тяхно задължение. То тази такса е от няма и година.

https://www.cancuniairport.com/visitax-cancun/

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.