Прескочи до съдържание

Африка - бързи въпроси

Георги
chandni
Съобщението е добавено от chandni

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Африка. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли нужда от ваксина за жълта треска в Уганда?

- Има ли денонощни обменни бюра в Йоханесбург?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-добрата страна за сафари?

- Намибия или Танзания?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Африка. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли нужда от ваксина за жълта треска в Уганда?

- Има ли денонощни обменни бюра в Йоханесбург?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-добрата страна за сафари?

- Намибия или Танзания?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Връзка към коментар
  • 10 месеца по-късно ...

Кои курорти в Занзибар да гледам за хубав по възможност спокоен плаж и хотелски комплекс *** ;*****, който предлага самостоятелни къщички ? Трябва ми нещо за отправна точка на търсене. Благодаря предварително! 🙂

Връзка към коментар
преди 26 минути , Jorro каза:

Кои курорти в Занзибар да гледам за хубав по възможност спокоен плаж и хотелски комплекс *** ;*****, който предлага самостоятелни къщички ? Трябва ми нещо за отправна точка на търсене. Благодаря предварително! 🙂

Гледай югоизточната част на острова - Джамбиани - там са по-луксозните комплекси и по-хубавият плаж.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

1. Приемат ли навсякъде в ЮАР и Замбия кредитни карти и, ако - не, при положение, че всичките ни хотели и транспорт са платени, а също и половината храна, колко кеш да вземем за 2-ма души за 9 дни? Не купуваме сувенири и не ходим на шопинг.

2. Четох, в един пътепис, че местните се мръщели на малък бакшиш - колко обичайно се оставя в ресторанти, на гидове и таксиметрови шофьори?

Връзка към коментар

В ЮАР КК се приемат навсякъде в градовете. В Замбия май само виза приемат, не мастъркард (не съм 100% сигурен, но имам такъв спомен). Обикновено в големи магазини, западни ресторанти и хотели. Има банкомати в големите градове, (Лусака, Ливингстън) не е нужно да носите целия кеш постоянно. Ако носите евро и искате да обменяте, носете си нови банкноти - организирах един евент в Лусака наскоро и се оказа, че чейнджовете не искат да обменят по-стари евро банкноти, издадени преди 2006/2008г ако не се лъжа. 

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към коментар
3 minutes ago, Kaloyan89 said:

В ЮАР КК се приемат навсякъде в градовете. В Замбия май само виза приемат, не мастъркард (не съм 100% сигурен, но имам такъв спомен). Обикновено в големи магазини, западни ресторанти и хотели. Има банкомати в големите градове, (Лусака, Ливингстън) не е нужно да носите целия кеш постоянно. 

Благодаря, с виза ще пътувам. А за бакшиша знаеш ли как стоят нещата?

Връзка към коментар
преди 10 минути , Marusinka каза:

Благодаря, с виза ще пътувам. А за бакшиша знаеш ли как стоят нещата?

Трябва сафари експертите да кажат. В заведение, 10% е достатъчно ако сте доволни от обслужването. Хората в обслужващия сектор печелят малки заплати, като навсякъде,така че хубаво е да се остави бакшиш ако сте доволни. Често след това ще направят extra mile за вас, ако ги помолите за нещо.  В някои заведения има service charge 10%, които се добавят към сметката.

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Средата на Януари подходящ месец ли е за плаж в Занзибар? Четох, че е късия сух сезон и би трябва да е ок времето. Притеснява ме да не уцелим период с много водорасли или отлив и да е кофти плажа. Става въпрос за 20-25.01.2019.

Връзка към коментар
преди 52 минути , Jorro каза:

Средата на Януари подходящ месец ли е за плаж в Занзибар? Четох, че е късия сух сезон и би трябва да е ок времето. Притеснява ме да не уцелим период с много водорасли или отлив и да е кофти плажа. Става въпрос за 20-25.01.2019.

Януари е перфектно време за Занзибар. Относно отливите - няма как да ги избегнете в която и част на годината да отидете. Зависи от локацията ви колко ще ги усещате но пак ще ги има. На източното крайбрежие се усещат значително, на север по-малко ....

Редактирано от funny
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
2 hours ago, funny said:

Януари е перфектно време за Занзибар. Относно отливите - няма как да ги избегнете в която и част на годината да отидете. Зависи от локацията ви колко ще ги усещате но пак ще ги има. На източното крайбрежие се усещат значително, на север по-малко ....

На север кои курорти визираш?

Отливите могат ли да се предвидят от по-рано и има ли сайт, в който да проверя това къде и кога се очаква да има?

Връзка към коментар
преди 31 минути , Jorro каза:

На север кои курорти визираш?

Отливите могат ли да се предвидят от по-рано и има ли сайт, в който да проверя това къде и кога се очаква да има?

Занзибар не е особено голям остров, та самото определение север е достатъчно стеснено. Не е нужно да го цепим на курорти и плажове този север 🙂

Иначе в интернет има достатъчно сайтове в които може следиш приливите и отливите 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...
преди 46 минути , Eva eva каза:

Здравейте! Какво мислите за почивка в Тунис? Не мога да намеря скорошни мнения.

Аз съм била два пъти в Тунис - на почивка и на обиколка в страната. Ако само почивате, без да ходите на екскурзии, то времето минава в ядене, басейн, плаж, разходка в курорта. Ако се запишете за екскурзия/ии, напр. се изкушите да отидете до пустинята - сафари с джипове, камили, или Ел Джем - колизея, или Картаген, или столицата Тунис, или Сиди Бу Саид - синьо-белия град, Матмата - берберски жилища, няма да е точно само почивка, защото за пустинята отиват 2 дни с нощувка там, за другите - по 1 цял ден. Обикновено човек си казва "така и така съм дошъл" да отида да видя нещо и няколко дни заминават. Когато бях на почивка не ходих никъде на екскурзия. Храната е хубава, разнообразна, плажовете са чисти, с шезлонги, чадъри, обслужват се от персонал на съответния хотел. Курортите са Сус и Хамамет. Сус по-младежки, по-шумен, Хамамет - спокоен, тих. Втория път не бях на почивка, тогава обиколих цялата страна и всички забележителности в нея, и пустиня, посрещане на изгрева на слънцето върху камила, джипове, нощувка там, Мадинат Ал Захра- светлинно и звуково шоу с най-съвременна техника, пресъздаващо историята на Тунизия и т.н. В същото време спах в най-хубавите им хотели и в двата курорта по за 1 вечер, имам и снимки, ако се ориентирате към някой конкретен, може и да съм била и да дам по-точно мнение. В общи линии хотелите са доста по-нисък клас от тези в курортите на област Анталия, Турция - Лара, Белек, Сиде. Споменавам тях, тъй като са доста предлагани на тур. пазар и посещавани от българи. Не са лоши, чисти са, но не са нещо уау. Юли, август и септември е непоносима жега. На почивка бях юни - горещо, а обикалях октомври - топло.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На ‎28‎.‎2‎.‎2019‎ г. в 19:22, Емика каза:

Аз съм била два пъти в Тунис - на почивка и на обиколка в страната. Ако само почивате, без да ходите на екскурзии, то времето минава в ядене, басейн, плаж, разходка в курорта. Ако се запишете за екскурзия/ии, напр. се изкушите да отидете до пустинята - сафари с джипове, камили, или Ел Джем - колизея, или Картаген, или столицата Тунис, или Сиди Бу Саид - синьо-белия град, Матмата - берберски жилища, няма да е точно само почивка, защото за пустинята отиват 2 дни с нощувка там, за другите - по 1 цял ден. Обикновено човек си казва "така и така съм дошъл" да отида да видя нещо и няколко дни заминават. Когато бях на почивка не ходих никъде на екскурзия. Храната е хубава, разнообразна, плажовете са чисти, с шезлонги, чадъри, обслужват се от персонал на съответния хотел. Курортите са Сус и Хамамет. Сус по-младежки, по-шумен, Хамамет - спокоен, тих. Втория път не бях на почивка, тогава обиколих цялата страна и всички забележителности в нея, и пустиня, посрещане на изгрева на слънцето върху камила, джипове, нощувка там, Мадинат Ал Захра- светлинно и звуково шоу с най-съвременна техника, пресъздаващо историята на Тунизия и т.н. В същото време спах в най-хубавите им хотели и в двата курорта по за 1 вечер, имам и снимки, ако се ориентирате към някой конкретен, може и да съм била и да дам по-точно мнение. В общи линии хотелите са доста по-нисък клас от тези в курортите на област Анталия, Турция - Лара, Белек, Сиде. Споменавам тях, тъй като са доста предлагани на тур. пазар и посещавани от българи. Не са лоши, чисти са, но не са нещо уау. Юли, август и септември е непоносима жега. На почивка бях юни - горещо, а обикалях октомври - топло.

Здравейте,знаете ли дали през април водата става за плуване и има ли някой закътани красиви плажове без много шезлонги и туристи?

Връзка към коментар
преди 2 часа, MayaBoshe каза:

Здравейте,знаете ли дали през април водата става за плуване и има ли някой закътани красиви плажове без много шезлонги и туристи?

Съжалявам, незнам. Ходих през юни и октомври. Вижте сайтове с прогнози за времето. 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

Необходими ли са ваксини и визи за:

-Кения

-Южен Судан

-Тунис

-Уганда

Звънях днес в консулството в Кения, казаха, че може да се извади виза на място на летището.

За ваксините, къде в София могат да ги поставят?

Благодаря предварително!

Поздрави!

Връзка към коментар

най-общо за ваксините има писано в тази тема

може да разгледаш и връзките от нея

и тази

За визите тук

https://magelanci.com/forums/topic/332-визови-режими-на-държавите-с-българия/

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В болница Вита на ул. Драговица слагат за жълта треска,тиф и други. Ние сме си слагали за жълта треска само миналата година. Мисля,че беше 80-100 лева. Другият вариант беше нещо държавно,но там се чакаше,а цената беше същата

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря!

Прочетох темиге за ваксините и визите, като Вита е супер вариант за тиф и жълта треска.

Визите електронно. Може би тази за Южен Судан ще е при пристигане.🤔

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.