Прескочи до съдържание

Африка - бързи въпроси

Георги
chandni
Съобщението е добавено от chandni

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Африка. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли нужда от ваксина за жълта треска в Уганда?

- Има ли денонощни обменни бюра в Йоханесбург?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-добрата страна за сафари?

- Намибия или Танзания?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

На 2.05.2019 г. в 20:32, margo каза:

Здравейте,

Необходими ли са ваксини и визи за:

-Кения

-Южен Судан

-Тунис

-Уганда

Звънях днес в консулството в Кения, казаха, че може да се извади виза на място на летището.

За ваксините, къде в София могат да ги поставят?

Благодаря предварително!

Поздрави!

За Уганда визата си я бях изкарал онлайн, но след кацането в Ентебе, всички имаха такива визи и се получи голяма опашка на гишето за електронни визи. На гишето за визи при пристигане имаше двама човека само. Та ако отида пак в Уганда, този път няма да я вземам онлайн. В Кения вече два пъти си я вземам при пристигане на летището. Живот и здраве, смятам и това лято така да направя. Даже се спестяват някакви малки такси от онлайн услугата. 

Виждам, че са дадени линкове към темите за ваксините и за визите. Накратко - жълта треска се изисква за Кения и за Уганда. В Южен Судан съм стъпвал само нелегално на границата с Уганда, за там не знам.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
На 12.06.2019 г. в 15:19, Travelicious каза:

Добре ли е да се направи сафари в Танзания началото на септември или началото на октомври и в кои паркове?

Добре е да се направи, даже е препоръчително. Супер сезон за абсолютно всички паркове в страната (а и не само). В кой / кои ще отидете е вече въпрос на вкус, бюджет и логистика (до / от къде ще летите).

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте,

Опитвам се да кандидатствам за виза за Кения он лайн, но като стигна до плащане и ми дава фейлд, т.е. нищо не става. Правя го през линка, който е на сайта на МВНР. Някой имал ли е подобен проблем?

Връзка към коментар
преди 3 часа, margo каза:

Здравейте,

Опитвам се да кандидатствам за виза за Кения он лайн, но като стигна до плащане и ми дава фейлд, т.е. нищо не става. Правя го през линка, който е на сайта на МВНР. Някой имал ли е подобен проблем?

На коя банка си, защото ДСК имат проблем и не може да се плаща с карта докато не го оправят.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте,

Плащането мина. Пиша за инфо- банките слагат рестрикции при он лайн плащания с кредитни карти, тъй като страната попада в т.нар "рискова група". А, сайтът приема плащане само с кредитна карта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Бихте ли ми казали има ли много големи отливи на о-в Пемба до Занзибар ? Предполагам няма много разлика със самия Занзибар в тва отношение? Кой сайт да ползвам за проследяване на часовете на отливите?

Връзка към коментар
6 minutes ago, stanislavpp said:

За сайта - класиката е tideschart.com

https://www.tideschart.com/Tanzania/Pemba-South/Chake-Chake-District/Pemba-Island/

Да разбирам, че при high tide имам море, при low tide нямам нали така? Не успях да намеря клипчета в youtube да видя конкретно на този остров таймлапс. Иначе на Нунгви ми изглежда най-приемливо - най-малко се отразяват отливите или не е точно така?

Връзка към коментар

High tide = прилив, low tide = отлив . Ако се двоумиш между няколко места, гугълни ги за периода, който ще си там. Виж и отзивите за хотелите през същият период миналата година.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Последно питане началото на декември дали е добра идея за почивка в Занзибар? Да не ни удави нещо? До колкото виждам навсякъде пишат декември и януари са късия сух период, но дали в началото на декември е така ?

Връзка към коментар
1 minute ago, chandni said:

The best time to visit Zanzibar is from June to October during the cool, dry months of spring. Another popular time to visit this tropical island is from December to February when it’s hot and dry.

аз тва го прочетох, но ме притеснява, че ще е в началото на декември, а за ноември изрично пише, че не е добра идея да се ходи там.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Гледам един полет през февруари, в който Найроби ми е трансферно летище и се чудя дали да скоча:

- За 10 часа трансферно време има ли шанс да се добера от летището до града и обратно - да се поразходя там, да пия една вода и обратно за следващия ми полет? Колко би ми струвало това? Гледам, че има някакъв градски транспорт, но не мога да оценя риска да го ползвам...

(Знам, че общите съвети са, че ако се ходи в Кения, да седя там поне седмица-две-три и т.н. Обаче сега така и така мога да мина от там за няколко часа, аз съм от типа що-пък-не, проучвам...)

- За Кения трябва виза, предполагам че за 10ч трансферната (до 72ч за 21$) е окей, а не пълната (51$)? - тук гледам http://evisa.go.ke/evisa-faqs.html

- С детето ще съм (за когато гледам полета, то ще е на 2г и 4-5м), ако го направя този трансфер, да мисля ли за ваксина за жълта треска или за толкова малко време при това из града, мога да му го спестя?

Връзка към коментар

Edit семейният съвет с половинката реши, че като ръсим пари, на детето поне спомени да му остават, нема да се ходи тази година да пищи на зебри, взехме друго. Но пишете за догодина, за си знам, понеже Африка ме очарова за разходки.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

@FlyTraveler какви са изискванията за виза за Кения при пристигане? Какво трябва да им покажа? Аз ще стоя по-малко от 72 часа, което ще рече, че мога да взема транзитна. Кое ме съветваш - онлайн ли да пробвам или он арайвъл?

Връзка към коментар
преди 15 часа, Happy_Traveler каза:

@FlyTraveler какви са изискванията за виза за Кения при пристигане? Какво трябва да им покажа? Аз ще стоя по-малко от 72 часа, което ще рече, че мога да взема транзитна. Кое ме съветваш - онлайн ли да пробвам или он арайвъл?

Никога не съм вземал транзитна виза за Кения. За три ходения до момента, винаги съм вземал на място, а не онлайн. За януари пак смятам да си взема при пристигане. Трябва ти паспорт (май имаше изискване да е валиден до 6 месеца след напускане на страната), попълваш един формуляр на място (можеш да си го свалиш от Интернет, да го отпечаташ и попълниш, за да не губиш време на летището), една банкнота от 50 щатски долара, вземат ти пръстови отпечатъци и си готова. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Лоша идея ли е да отидем в началото на март в Кения? Не сме били в Африка и вероятно всичко ще ни е интересно. Пише, че тогава може да видим бебета-животни и прелетните птици, но е началото на дъждовния сезон и не сме съвсем сигурни. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 15.09.2019 г. в 19:12, Coo каза:

Гледам един полет през февруари, в който Найроби ми е трансферно летище и се чудя дали да скоча:

- За 10 часа трансферно време има ли шанс да се добера от летището до града и обратно - да се поразходя там, да пия една вода и обратно за следващия ми полет? Колко би ми струвало това? Гледам, че има някакъв градски транспорт, но не мога да оценя риска да го ползвам...

(Знам, че общите съвети са, че ако се ходи в Кения, да седя там поне седмица-две-три и т.н. Обаче сега така и така мога да мина от там за няколко часа, аз съм от типа що-пък-не, проучвам...)

- За Кения трябва виза, предполагам че за 10ч трансферната (до 72ч за 21$) е окей, а не пълната (51$)? - тук гледам http://evisa.go.ke/evisa-faqs.html

- С детето ще съм (за когато гледам полета, то ще е на 2г и 4-5м), ако го направя този трансфер, да мисля ли за ваксина за жълта треска или за толкова малко време при това из града, мога да му го спестя?

Аз ползвах сега тази виза - на място при пристигане. 20 долара и важи 72 часа. В колко кацаш и в колко излиташ, за да ти кажа дали 10-те часа ще ти стигнат и какво може да видиш? Евентуално за догодина, нали така каза. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Happy_Traveler Благодаря! Живот и здраве догодина. Да, ние се премашрутизирахме заради детето. 😞 То вече стана на 2г, не лети в скута, плащаме си билет за него. Реших, че така и така даваме една торба пари, да го направим след като стане на 3г., колкото и бледи, поне някакви спомени да има шанс му остават като пътуваме по такива места...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Привет!

Необходими ли са някакви ваксинации за Танзания?

Тези, които са били на сафари там, правихте ли профилактиката с Маларон? Какво ви посъветваха за нея?

Благодаря!

Връзка към коментар

На летището ще ти искат да видят сертификата за жълта треска. 

Някой правят профилактика с маларон, някой не. Имай предвид, че не винаги пази напълно - има случай, в които дори след приема му, хората са се разболявали. Ако решиш да не правиш - дълги панталони, лека блузка с ръкав, затворени обувки и чорапи, силни спрейове с високо съдържание на ДЕЕТ или Икаридин (разтапят пластмаса и например гел-лак 🙂. Някой действат и по-смело - закупуват си спирали против комари и ги палят в стаята, в която ще спят преди да легнат. Можеш да спиш и под мрежа, която да напръскаш със спрей против насекоми. 

Връзка към коментар

Никой няма да ти иска сертификат за жълта треска, освен ако не идваш от държава, в която има риск от заразяване с болестта. Ако идваш от България, ваксинацията не е задължителна и няма как да ти изискат сертификат за нещо, което не е задължително.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.