Прескочи до съдържание

Африка - бързи въпроси

Георги
chandni
Съобщението е добавено от chandni

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Африка. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли нужда от ваксина за жълта треска в Уганда?

- Има ли денонощни обменни бюра в Йоханесбург?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-добрата страна за сафари?

- Намибия или Танзания?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Тази тема е противоречива, на мен винаги са ми искали, а НИКОГА не съм идвала от държава, където е имало жълта треска. Идвала съм от ОАЕ, България и Турция. 🧐

Връзка към коментар
Цитат

he_de.gif
 Tanzania (TZ)

Passengers arriving within 6 days after leaving or transiting

countries with risk of yellow fever transmission For details, click here
or Rwanda and not holding a yellow fever vaccination

certificate are subject to vaccination upon arrival: 

- Fee: USD 50.- for nationals of Bulgaria. 

Exempt from Yellow Fever vaccination:

- Children under 1 year of age and adults above 60 years of
  age. 
- Passengers transiting countries with risk of yellow fever

transmission within 12 hours if not leaving the transit
  areas. 
- Holders of a certificate of contraindication on medical

grounds.
Recommended:
- Malaria prophylaxis: malaria risk, mainly due to P.
  falciparum, exists throughout the year in the whole country
  below 1800 meters. Recommended prevention: C. 

Официално

Къде има жълта треска и малария: 

https://magelanci.com/forums/topic/11238-малария-жълта-треска-денга-и-други-тропически-болести/?do=findComment&comment=255587

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Happy_Traveler каза:

На летището ще ти искат да видят сертификата за жълта треска. 

Някой правят профилактика с маларон, някой не. Имай предвид, че не винаги пази напълно - има случай, в които дори след приема му, хората са се разболявали. Ако решиш да не правиш - дълги панталони, лека блузка с ръкав, затворени обувки и чорапи, силни спрейове с високо съдържание на ДЕЕТ или Икаридин (разтапят пластмаса и например гел-лак 🙂. Някой действат и по-смело - закупуват си спирали против комари и ги палят в стаята, в която ще спят преди да легнат. Можеш да спиш и под мрежа, която да напръскаш със спрей против насекоми. 

DEET разтапя пластмаса (не съвсем да започне да тече де, просто започват да ти лепнат разни пластмасови неща по пръстите). 20% и от двете активни съставки са достатъчни. От 20% нагоре по-високата концентрация НЕ означава по-голяма защита, ами защита за по-дълъг период от време, някой и друг час отгоре.

Изчислено е, че Маларон (или негов генерик) предпазва на около 97-98% от малария, което никак не е малко. Като се слагат дълги панталони и ризи с дълги ръкави вечер, като се спи под мрежа и се ползват правилните репеленти и вече човек е добре защитен.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Лоричка каза:

Привет!

Необходими ли са някакви ваксинации за Танзания?

Тези, които са били на сафари там, правихте ли профилактиката с Маларон? Какво ви посъветваха за нея?

Благодаря!

Изчислено е, че Маларон (или негов генерик) предпазва на около 97-98% от малария, което никак не е малко. Като се слагат дълги панталони и ризи с дълги ръкави вечер, като се спи под мрежа за комари и се ползват правилните репеленти (само след здрачаване и преди слънцето да се покаже) и вече човек е добре защитен. Аз вземам профилактично Маларон (или генерик) по схема винаги  като посещавам маларийни райони в Африка (Танзания под 1600 метра надморска височина е в маларийна зона цялата, включително и островите в Индийсия океан, каквото и друго да ви разправят).

Няма задължителни ваксини. Тази за жълта треска отпадна вече и за Кения, Зимбабве, дали не отпадна и за Замбия... От 8-те основни африкански сафари държави, все още се изисква само за Уганда май.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@FlyTraveler на теб като ти я искат - какво им казваш? При мен и моите познати винаги са изисквали.

Ето, питах и в групата Expat in Dar Es Salaam:

Screenshot_2019-12-02-18-00-22-10.png.4b81c80b2a4c8bfe9d881092897778e3.pngScreenshot_2019-12-02-18-01-06-98.png.de2cf5a99a3aaedd4d72655d0f372d61.pngScreenshot_2019-12-02-18-04-20-53.png.bb0a7a6c871c2bde8ebca4f48bca6662.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Happy_Traveler каза:

@FlyTraveler на теб като ти я искат - какво им казваш? При мен и моите познати винаги са изисквали.

Ето, питах и в групата Expat in Dar Es Salaam:

Screenshot_2019-12-02-18-00-22-10.png.4b81c80b2a4c8bfe9d881092897778e3.pngScreenshot_2019-12-02-18-01-06-98.png.de2cf5a99a3aaedd4d72655d0f372d61.pngScreenshot_2019-12-02-18-04-20-53.png.bb0a7a6c871c2bde8ebca4f48bca6662.png

Казвам им, че имам такава ваксина, но понеже за Танзания не се изисква при пристигане от държава без опасност от зараза с жълта треска, не си нося имунизационния паспорт (даже и да го нося). Да не си губим времето в празни приказки и да извикат някой висшестоящ. Има си официални източници, всичко друго е градски фолклор и опити за шантаж при влизане в страната. Понеже това си е Африка, не е изключено някой да се направи на интересен или да се опитат да ти вземат пари да ти я сложат на място, но ако човек е твърд и си знае правата, извика supervisor и пр. няма къде да ходят. Има си официално правило, което гласи, че при влизане в Република Танзания се изисква сертификат за валидна ваксина за жълта треска, само ако посетителят идва от държава, където тази болест е разпространена или е минал транзит през такава държава с повече от 12 часа престой. 

Предния път като ходих в Кения, на летището в Найроби, една служителка ми каза, че не съм имал право на виза при пристигане с български паспорт. Обяснявам и, че идвам за трети път от 2013 г. до сега и всеки път си вземам на място виза, тя си знае нейното.  Като и казах да извика някой supervisor и ми даде виза. Понякога красотите на Африка вървят в пакет и с такива мега елементарни изпълнения. Същото е и с ваксината за жълта треска при влизане в Танзания (ако не се идва от държава с опасност от зараза с такава болест. 

Required if traveling from a country with risk of YF virus transmission and ≥1 year of age, including transit >12 hours in an airport located in a country with risk of YF virus transmission.

https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/tanzania

Всичко това виждам, че е дъвкано точно в тази тема.  На който не му се занимава евентуално да спори на границата, като толкова много иска, да си сложи ваксина без нужда.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

Планирам първото си пътуване до Африка (3 дена в Найроби, 6 дена тур с компания - две сафарита в Масай Мара, и две в  Езеро Нагуро, и накрая 3 дена в Кампала) за средата на Април - 14 - 25 април. 

Спрял съм се на този тур:

https://www.gadventures.com/trips/kenya-tour/6148/itinerary/

Може ли коментар от някой, който има повече познания дали си заслужава и дали времето ще е подходящо.

Благодаря предварително!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Привет!

Наложи ми се да проверя дали е задължителна ваксината за жълта треска в Танзания и в частност Занзибар, като исках официален, писмен отговор.
След десетки писма и обаждания на които никой не отговаряше, писах до посолството им в Белгия и получих следното:

Dear Madam,

If they are not staying in a country where there is yellow fever for more than 10 hours, vaccination is not compulsory to enter Tanzania.

Embassy of the United Republic of Tanzania

72 Av. Franklin Roosevelt

1050 Brussels

Belgium

Tel : + 32 2 640 65 00

Fax : + 322 646 80 26

E-mail : tanzania@skynet.be

Website : www.tanzaniaembassy.be

Явно накрая някой шеф ги беше насмел, че на другия ден ми изпратиха и това, може да е полезно на някой:

YELLOW FEVER ZANZIBAR-1.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар
8 hours ago, Happy_Traveler said:

Не искам да те разочаровам, но вероятността да вали всеки ден като из ведро не е никак малка... Април е най-лошият месец в цялата година.

Здравей, първо благодаря за отговора. 

Четох че дъждовния сезон е от началото на март до началото на май. В такъв случай би ли било по подходящо да изместя пътуването за 5-15 май?

В интернет ми попадат различни мнения, някъде дори препоръчват периода понеже тогава се раждат много бебета и всичко е в зеленина.

А някакви коментари за тура, който споделих? Имам позната, която пътува соло в Африка и ми каза, че е доста basic & overpriced и ми препоръча тази агенция, която е използвала в Кения: eastafricashuttles.com.

Като втора опция си мисля за Южна Африка - 10 дневен тур от Йоханесбург през Крюгер и Свазиленд до Дърбан. Приода е около 6 до 20 май.

https://www.gadventures.com/trips/tour-south-africa-to-swaziland/DAKZ/

Мерси предварително!

Връзка към коментар

На мен ми харесва маршрутът ти, няма море и плажове, но пък има столици, а аз обичам столици. 🙂 И езерото е красиво, а първото сафари се помни винаги! И аз си мисля да отскоча до Ентеббе/Кампала скоро. За националните паркове сафари експертът на форума може да ти каже - @FlyTraveler, а за южноафриканския тур - @домосед

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , ifcho90 каза:

Проверих я, но инфото не е актуално. Освен че са си променили името на Есуатини, вече се изисква и виза предварително получена в паспорта за БГ граждани. Звънях на Консулството на страната в Лондон, което е отговорно за БГ и не можаха да ми предоставят инфо понеже консула не бил там. Ще се опитам да звънна отново утре.

Да, извинявам се че не бях по-ясен

имам предвид дискусията да продължи в другата тема, както и да те помоля, ако получиш по-актуална информация да я споделиш там

Благодаря

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Здравейте на всички,

има ли някакви тип ниско тарифни компании опериращи в Африка. Интересува ме по специално между Аруша и Занзибар или Аруша до Дар или Момбаса.

Преди Ковид щуротията откривах цени около 90$ сега са около 400$ за същите дати и маршрут.

Връзка към коментар

Виж сайта на Flightlink, но имай предвид, че посоката Arusha - Dar или Arusha - Zanzibar е двойно по-скъпа от обратната. Така например Zanzibar - Arusha за 10.07 е $110, докато Arusha - Dar е $220

Връзка към коментар

В Африка самолетите са скъпо удоволствие. Двупосочен билет Йоханесбург (ЮАР) -Лусака (Замбия) (промо тарифа) ми струваше колкото двупосочен София-Йоханесбург през 2017 г.

Връзка към коментар
  • 7 месеца по-късно ...

Здравейте, хора,

Въпрос 1: визата за влизане в Танзания на летището ли се получва, или може да се кандидатства предварително, за да се спести време най-малкото? Този сайт е актуален все още надвам се https://www.tanzaniaevisa.com/?
Въпрос 2: последно каква е ситуацията за ваксината за жълта треска, изчетох темите, видях, че не е задължителна според СЗО, на летището има ли драми?

Благодаря на всички

Връзка към коментар
Преди 1 час, Мина каза:

Здравейте, хора,

Въпрос 1: визата за влизане в Танзания на летището ли се получва, или може да се кандидатства предварително, за да се спести време най-малкото? Този сайт е актуален все още надвам се https://www.tanzaniaevisa.com/?
Въпрос 2: последно каква е ситуацията за ваксината за жълта треска, изчетох темите, видях, че не е задължителна според СЗО, на летището има ли драми?

Благодаря на всички

Виза се взема на летището срещу 50-доларова банкнота, не си спомням дали приемаха карти. Бях чел някъде, че май само карти приемат сега, но не съм сигурен. Имал съм случаи, когато съм вземал виза онлайн и съм чакал на опашка повече от тези, които си купиха на място. Зависи дали са на отделни гишета и колко хора има в самолета за съответното гише.

Ваксина за жълта треска не се изисква за влизане в Танзания поне от 5-6 години (в случай, че не идваш от държава, където има такава болест).

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, FlyTraveler каза:

Виза се взема на летището срещу 50-доларова банкнота, не си спомням дали приемаха карти.

Kогато ние ходихме през 2016, приемаха карти, но не и банкоти... Go figure... Даже бяхме приготвили чисто новички бенджамини, които така и не уважиха. Писала съм го ето тук

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , chandni каза:

Kогато ние ходихме през 2016, приемаха карти, но не и банкоти... Go figure... Даже бяхме приготвили чисто новички бенджамини, които така и не уважиха. Писала съм го ето тук

Къде кацнахте? Аз последно в Танзания ходих през 2017 г. и на летището в Килимаджаро си отнесоха "Бенджаминката" като куцо пиле домат. През 2014 г. при кацане в Дар ес Салаам пак беше така. 

Връзка към коментар
преди 11 минути , FlyTraveler каза:

Е, до Занзибар съм правил само вътрешни полети, не съм си вадил виза на тамошното летище.

Явно въпросът опира до летището, така че най-добре човек да е подготвен и с кеш, и с карта, а иначе визата си е On arrival,  както си написал и не е нужно да се прави нещо предварително. Жълта книжка искат само при пристигане от държави с опасност от такава, каквато България не е.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще използвам повода да ви питам и като локации за плажуване и активности какво ще препоръчате? Нунгви, Джамбиани или някъде другаде? Планът за там е плажуване, костенуркинг и каквото още се прави на острова.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.