Прескочи до съдържание

Африка - бързи въпроси

Георги
chandni
Съобщението е добавено от chandni

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Африка. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли нужда от ваксина за жълта треска в Уганда?

- Има ли денонощни обменни бюра в Йоханесбург?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-добрата страна за сафари?

- Намибия или Танзания?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 41 минути , Мина каза:

Ще използвам повода да ви питам и като локации за плажуване и активности какво ще препоръчате? Нунгви, Джамбиани или някъде другаде? Планът за там е плажуване, костенуркинг и каквото още се прави на острова.

Аз съм ходил в Занзибар само като добавка към сафари, но от каквото бях проучвал и каквото видях - за къпане/ плуване в океана северната част на острова е най-подходяща, защото отливите са по-малки. От друга страна пък има повече туристи. Това са районите на Нунгви и Кендва. На мен ми хареса много Джамбиани, защото имаше повече местни хора, отколкото туристи (това все пак през 2014 година), както и прекрасни сцени за снимки - жени събиращи водорасли на плиткото при отлив, мъже излизащи и прибиращи се от риболов и пр. Едни приятели ходиха там преди месец някъде, казаха ми, че не бил сезон на водораслите и нямало такива жени да ги събират. На север от Джамбиани е Паже, сега там е много популярно място. Мен лично на този плаж ме дразнят кайт сърфовете.

Старият град (Стоун Таун) е интересен за разглеждане, ние даже преспахме там две вечери. Хората ходят също да гледат редките червени колобус маймуни в един резерват - Jozani Forest. Правят се разни турове с дау лодки за шнорхелинг, за делфини и пр.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 минути , FlyTraveler каза:

Аз съм ходил в Занзибар само като добавка към сафари, но от каквото бях проучвал и каквото видях - за къпане/ плуване в океана северната част на острова е най-подходяща, защото отливите са по-малки. От друга страна пък има повече туристи. Това са районите на Нунгви и Кендва. На мен ми хареса много Джамбиани, защото имаше повече местни хора, отколкото туристи (това все пак през 2014 година), както и прекрасни сцени за снимки - жени събиращи водорасли на плиткото при отлив, мъже излизащи и прибиращи се от риболов и пр. Едни приятели ходиха там преди месец някъде, казаха ми, че не бил сезон на водораслите и нямало такива жени да ги събират. На север от Джамбиани е Паже, сега там е много популярно място. Мен лично на този плаж ме дразнят кайт сърфовете.

Старият град (Стоун Таун) е интересен за разглеждане, ние даже преспахме там две вечери. Хората ходят също да гледат редките червени колобус маймуни в един резерват - Jozani Forest. Правят се разни турове с дау лодки за шнорхелинг, за делфини и пр.

Да, маймуните, Стоун таун ще влязат задължително в плана. Благодаря и за останалата информация 🙂 Чудим се малко за плажовете, за югоизточната част също се твърди, че е добре. Не търсим ризорти и басейни, по-скоро добра отправна точка за екскурзии и разбира се хибав плаж

• Харесвам 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте! Имам идея за почивка в Шарм ел Шейх в края на април - началото на май. 

Търся препоръки или поне отзиви за хотели 5*, които да покриват поне 4*. Пожелателно на първа линия с хубав плаж и просторни стаи. Нямам предпочитания за локацията, не познавам курорта. Предложиха ми Barcelo Tiran Sharm, който отговаря на изброените изисквания, но ме притесняват противоречивите отзиви и ниския рейтинг в Букинг.

От разгледаните хотели в Букинг останах с впечатление, че болшинството хотели са доста стари, а прилежащия плаж пред повечето от тях е тесен и каменист.  

Публикувано:
Преди 1 час, Jenbel каза:

Здравейте! Имам идея за почивка в Шарм ел Шейх в края на април - началото на май. 

Търся препоръки или поне отзиви за хотели 5*, които да покриват поне 4*. Пожелателно на първа линия с хубав плаж и просторни стаи. Нямам предпочитания за локацията, не познавам курорта. Предложиха ми Barcelo Tiran Sharm, който отговаря на изброените изисквания, но ме притесняват противоречивите отзиви и ниския рейтинг в Букинг.

От разгледаните хотели в Букинг останах с впечатление, че болшинството хотели са доста стари, а прилежащия плаж пред повечето от тях е тесен и каменист.  

Този хотел не ти препоръчвам ако търсиш плаж. В тази част на Шарм плажовете са малки и винаги духа. Ако искаш пясъчен плаж с нормален вход в морето, а не е от понтон, търси хотел в Наама бей. Иначе мога да препоръчам Iberotel Palace 5. Не е лош.

По план, като всяка година, освен миналата(по обясними причини) и ние сме в Шарм по същото време, но ние сме в апартамент самостоятелно.

• Харесвам 4
Публикувано:

Някой може ли да препоръча добър хотел в района на Нунгви, Занзибар ? Доколкотото видях само от Италия и Германия има директни полети до Занзибар, с някоя нискотарифна авиокомпания дотам и нещата ще се случат надявам се. Има ли по-изгоден/удобен вариант от към избор на държава за транзит ?

Публикувано:
На 2.02.2021 г. в 13:46, Мина каза:

Да, маймуните, Стоун таун ще влязат задължително в плана. Благодаря и за останалата информация 🙂 Чудим се малко за плажовете, за югоизточната част също се твърди, че е добре. Не търсим ризорти и басейни, по-скоро добра отправна точка за екскурзии и разбира се хибав плаж

Последно, при кацане в Занзибар, виза от летището? Или и от София може някак да се вземе. Колко време да се предвиди   на летището  за чакане за виза? (мисля колко  часа след кацането да заявя  трансферното такси, може би изчакват ограничено време)

Публикувано:
преди 2 часа, Tani каза:

Последно, при кацане в Занзибар, виза от летището? Или и от София може някак да се вземе. Колко време да се предвиди   на летището  за чакане за виза? (мисля колко  часа след кацането да заявя  трансферното такси, може би изчакват ограничено време)

Виза на летището,  да. Ние минахме за половин час,  но това не може да се предвиди.

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 12 минути , slujitel каза:

Виза на летището,  да. Ние минахме за половин час,  но това не може да се предвиди.

Нищо не каза за Занзибар. Как ти се видя?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Дани Магелани каза:

Нищо не каза за Занзибар. Как ти се видя?

Казах, но не тук. Много хубаво изкарахме,  ходихме и до континента на сафари,  прибрах се заредена с много положителни емоции и съм много доволна,  че отидох.

• Харесвам 10
Публикувано:
На 3.03.2021 г. в 13:13, slujitel каза:

Казах, но не тук. Много хубаво изкарахме,  ходихме и до континента на сафари,  прибрах се заредена с много положителни емоции и съм много доволна,  че отидох.

А къде?Искам да прочета,но не намирам.Мисля да пътувам този или другия месец с катарците.Но имат по 2 спирки-в Букурещ и Доха.Вие с коя авиокомпания летяхте?

Публикувано:
преди 2 минути , Olianata каза:

А къде?Искам да прочета,но не намирам.Мисля да пътувам този или другия месец с катарците.Но имат по 2 спирки-в Букурещ и Доха.Вие с коя авиокомпания летяхте?

Във фейса, под "тук" имах предвид форума.  Не исках да ме пратят отново на психиатър,  че съм отишла точно сега в Занзибар.  Летяхме с Флайдубай. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 6.03.2021 г. в 12:24, slujitel каза:

Във фейса, под "тук" имах предвид форума.  Не исках да ме пратят отново на психиатър,  че съм отишла точно сега в Занзибар.  Летяхме с Флайдубай. 

Те на психолог май те пращаха, не чак на психиатър. Ама ти вместо на психолог, отиде на сафари и море в Танзания. 🙂🙂 В Микуми ли ходихте на сафари? Как беше настроението в страната относно ковида? Народът не е стресиран, предполагам... 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:

@FlyTraveler Освен Масай Мара, кой друг парк в Кения би препоръчал за 2 дни? Т.е. ако направиш 2 дни в Масай Мара къде още може да направиш 2 дни. Благодаря.

Публикувано:
преди 34 минути , BlackArt77 каза:

@FlyTraveler Освен Масай Мара, кой друг парк в Кения би препоръчал за 2 дни? Т.е. ако направиш 2 дни в Масай Мара къде още може да направиш 2 дни. Благодаря.

Има един сайт който можеш да ползваш, за да си изясниш най-редовните маршрути, цени, специфика на парковете, сезони, да видиш мнения от сафари експерти и оценки от потребители: 

https://www.safaribookings.com/tours/kenya

За още два дни най-често се предлагат езерата Накуру и Найваша. За още  три дни редовно ще включват и Амбосели. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 2
Публикувано:
Преди 1 час, BlackArt77 каза:

Виждам, че вече са ти отговорили.

Смятай нощувки по-скоро, не дни. Ако ще правиш 2 нощувки в Масай Мара + парка Лейк Накуру (като прибавиш я езерото Найваша, я Богория), аз бих останал 3 вечери в Мара и една около Лейк Накуру. За кое време на годината става въпрос?

Каква е логистиката преди и след тези места? Къде кацате и в колко? След парковете къде отивате?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 минути , FlyTraveler каза:

Виждам, че вече са ти отговорили.

Смятай нощувки по-скоро, не дни. Ако ще правиш 2 нощувки в Масай Мара + парка Лейк Накуру (като прибавиш я езерото Найваша, я Богория), аз бих останал 3 вечери в Мара и една около Лейк Накуру. За кое време на годината става въпрос?

Каква е логистиката преди и след тези места? Къде кацате и в колко? След парковете къде отивате?

Периода го обмислям да е средата на октомври или началото на ноември, не знам кое е по-доброто време.Логистиката мисля кацане в Найроби ден за столицата  4 дни за парковете от там полет Найроби - Момбаса. 3 дни в Момбаса или региона да видим океана и връщане от Момбаса в София. Горе долу това е на първо четене.

• Браво 1
Публикувано:
преди 4 часа, BlackArt77 каза:

Периода го обмислям да е средата на октомври или началото на ноември, не знам кое е по-доброто време.Логистиката мисля кацане в Найроби ден за столицата  4 дни за парковете от там полет Найроби - Момбаса. 3 дни в Момбаса или региона да видим океана и връщане от Момбаса в София. Горе долу това е на първо четене.

Средата на октомври е много по-добре. Даже колкото по-рано през месеца, толкова по-голям шанс да видите Голямата миграция в Масай Мара, както и да не вали.

Вариант 1:

Кацане в Найроби, един/ половин ден разглеждане, преспиване.

Ранен сутрешен трансфер до Масай Мара, следобедно сафари, преспиване.

Цял ден сафари, преспиване.

Ранен трансфер до парка Лейк Накуру, следобедно сафари, преспиване.

Трансфер до Найроби, по пътя спирате на езерото Найваша за един час разходка с лодка.

Полет или влак до Момбаса

Вариант 2:

Кацане в Найроби, един/ половин ден разглеждане, преспиване.

Ранен сутрешен трансфер до Масай Мара, следобедно сафари, преспиване.

Ранен трансфер до парка Лейк Накуру, следобедно сафари, преспиване.

Ранен трансфер до парка Амбосели, кратко следобедно сафари, преспиване.

Сутрешно сафари в Амбосели. След обяд ви оставят в Момбаса или някъде из плажовете наоколо или трансфер с влак до Момбаса.

Второто е повече на тагадък, но пък ще видите повече места. Идеално става, ако добавите трета вечер в Мара или втора в Амбосели.

• Благодаря 1
Публикувано:

@FlyTraveler много благодаря за изчерпателния отговор. Почвам, да оглеждам полетите за октомври значи, гледах не лоши оферти от София с турците. А, имаш бира от мен, само да можем пак да се виждаме по сБирки.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 17 минути , Радо каза:

@FlyTraveler, @Emil Chakalov

Soon...

Ще направите прекрасно пътешествие, живот и здраве да е само! Аз само ще завиждам и тихичко ще подсмърчам. 🙂 

• Харесвам 1
  • 6 месеца по-късно ...
Публикувано:
преди 1 час, margo каза:

Привет!

Попълва ли се някакъв формуляр преди пристигане в Найроби (полет София-Доха-Найроби) във връзка с Covid? 

Върнахме се на 15.09.21 , така че се надявам да ти дам актуална информация .

Вади се виза , която вече е само електронна ето от  тук  .  Искат я още тук на качване . Визата на цветен ксерокс . Малко е играчка преоразмеряването на снимката . PCR тест също .  Май 72 ч беше , но следи техните институции.  Не европейската форма на теста , а другата . По добре на хартия. 

В Найроби на излизане се иска QR код след попълване на тази форма за международен полет . Като ти изплюе кода веднага си го свали някъде и/или го снимай от екрана  , защото на пощата всеки път получавах празно писмо .  За вътрешни полети пак на излизане има друга форма . Заповядай

Връщането е по-големия проблем . Ако си направиш там тест и е положителен  кофти . Оставаш в Африка 🙂 . 

Също така почти сигурно ще те рекетират , за да ти е отрицателен . 

Ако като мен решиш да се пробваш без тест . Има три цедки . Първата е будка на влизане в летището . Без тест никой не влиза . Втората е някъде по средата на опашката за чекиране една черна сърдита леля проверява документите и връща . И третата е лелята /чичото при самото предаване на багажа . 

Трябват железни нерви и много голяма доза артистичност да минеш и през трите цедки  . 

Колкото и да харесвам адреналина   Не бих си го причинил отново ! .  

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 26.09.2021 г. в 13:21, ivooo каза:

Върнахме се на 15.09.21 , така че се надявам да ти дам актуална информация .

Вади се виза , която вече е само електронна ето от  тук  .  Искат я още тук на качване . Визата на цветен ксерокс . Малко е играчка преоразмеряването на снимката . PCR тест също .  Май 72 ч беше , но следи техните институции.  Не европейската форма на теста , а другата . По добре на хартия. 

В Найроби на излизане се иска QR код след попълване на тази форма за международен полет . Като ти изплюе кода веднага си го свали някъде и/или го снимай от екрана  , защото на пощата всеки път получавах празно писмо .  За вътрешни полети пак на излизане има друга форма . Заповядай

Връщането е по-големия проблем . Ако си направиш там тест и е положителен  кофти . Оставаш в Африка 🙂 . 

Също така почти сигурно ще те рекетират , за да ти е отрицателен . 

Ако като мен решиш да се пробваш без тест . Има три цедки . Първата е будка на влизане в летището . Без тест никой не влиза . Втората е някъде по средата на опашката за чекиране една черна сърдита леля проверява документите и връща . И третата е лелята /чичото при самото предаване на багажа . 

Трябват железни нерви и много голяма доза артистичност да минеш и през трите цедки  . 

Колкото и да харесвам адреналина   Не бих си го причинил отново ! .  

Би ли споделил повече за това изнудване? Чие е изискването за тест и къде се правят тестовете, за които те изнудват какъв да е резултатът?

@FlyTraveler, ти чувал ли си нещо такова? Само в Кения ли се случва или и другаде в Африка? 

Благодаря 🙂

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.