Прескочи до съдържание

Африка - бързи въпроси

Георги
chandni
Съобщението е добавено от chandni

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Африка. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли нужда от ваксина за жълта треска в Уганда?

- Има ли денонощни обменни бюра в Йоханесбург?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-добрата страна за сафари?

- Намибия или Танзания?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 31 минути , Lindt каза:

Би ли споделил повече за това изнудване? Чие е изискването за тест и къде се правят тестовете, за които те изнудват какъв да е резултатът?

@FlyTraveler, ти чувал ли си нещо такова? Само в Кения ли се случва или и другаде в Африка? 

Благодаря 🙂

Не бих защото както съм написал не съм се тествал и не са ме рекетирали , а това което не е  преживял лично човек тук във форума обикновено се квалифицира като слухове 😊.

Ще се повторя защото явно пак не си ме прочела . Не допускат на летището без тест. Не допускат и в самолета без тест. Разбира се след ден може да е различно .

Извини ме, но имам работа в друга част на Африка в момента 😁

IMG_20211002_112150.jpg.11b2494462a2a901e3b4468d2b41d2b1.jpg

IMG_20211002_111925.jpg.e5087323b255f475233d648172f6d246.jpg

Това са Синайските планини 😊

• Харесвам 12
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ами в Намибия и Ботсвана си е съвсем културно - нямаше никакви опити за изнудване, но пътували в Кения и Танзания споделиха, че там е имало такива опити. И ти искат около 300 евро, за да пише отрицателен резултат. Но колко е процента на тези случаи- не знам.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Роми каза:

Ами в Намибия и Ботсвана си е съвсем културно - нямаше никакви опити за изнудване, но пътували в Кения и Танзания споделиха, че там е имало такива опити. И ти искат около 300 евро, за да пише отрицателен резултат. Но колко е процента на тези случаи- не знам.

Благодаря, Роми, това е малко по-конкретно. @slujitel, вие бяхте по-отдавна, но имахте ли някакво безпокойство в Танзания или опит за изнудване?

Публикувано:
преди 10 минути , Lindt каза:

Благодаря, Роми, това е малко по-конкретно. @slujitel, вие бяхте по-отдавна, но имахте ли някакво безпокойство в Танзания или опит за изнудване?

Имахме,  винаги се притеснявам да правя тест в чужбина. Въпреки,  че  по времето,  когато ние бяхме се носеше слух, че всички тестове са отрицателни,  защото туризма им е по важен от ковид. И в Намибия имах притеснения, на тримата резултата дойде на имейла,  моя го нямаше.  Обаждахме се в лабораторията да го търсим. Иначе всичко беше много културно и в двете държави,  но предпочитам да си спестя това неудобство за в бъдеще. За изнудване не съм чувала.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, ivooo каза:

Не бих защото както съм написал не съм се тествал и не са ме рекетирали , а това което не е  преживял лично човек тук във форума обикновено се квалифицира като слухове 😊.

Ще се повторя защото явно пак не си ме прочела . Не допускат на летището без тест. Не допускат и в самолета без тест. Разбира се след ден може да е различно .

Извини ме, но имам работа в друга част на Африка в момента 😁

IMG_20211002_112150.jpg.11b2494462a2a901e3b4468d2b41d2b1.jpg

IMG_20211002_111925.jpg.e5087323b255f475233d648172f6d246.jpg

Това са Синайските планини 😊

Не съм, писал си в теми, които не следя. Чета активно, ако и когато разказваш за пътуване.

Но всъщност пак не разбрах - летял си с катарците, на covid free полет ли, те от всички пътници ли искат тест? Както бяха KLM зимата, с бърз тест на летището, не с предварително направен? И от наземния персонал се изисква да те проверят, но ти си ги прескочил някак си с голяма доза упоритост? 

Изобщо не следя условията, защото се променят често, а нямам конкретни планове. Но понякога се чудя дали да заимаме 😉

Приятно изкарване с много риби 🙂

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Lindt каза:

Би ли споделил повече за това изнудване? Чие е изискването за тест и къде се правят тестовете, за които те изнудват какъв да е резултатът?

@FlyTraveler, ти чувал ли си нещо такова? Само в Кения ли се случва или и другаде в Африка? 

Благодаря 🙂

Не само съм чувал, но при нас се пробваха да ни шантажират с резултатите от PCR тестовете в Дар ес Салаам, Танзания в деня на излитането. Предния ден от сафари фирмата ни заведоха в една лаборатория за вземане на пробите. В кабинета на лекаря директно, прескачайки лабораторията се взеха тестовете, той ги взе лично. Иначе на вид така симпатичен, прилича на Дензел Уошингтън, интелигентен ми се видя, поговорихме си за това-онова. Вика ми, отиди събери парите от останалите и ми ги донеси заедно с твоите. Нося ги аз, вика да заключа вратата. Брои, брои и после си ги слага в джоба, няма разписка, няма нищо. На мен ми дреме, даже си помислих, че може изобщо да не прави тестове. Дали се отчита, дали си слага всичко в джоба, все ми е тая. Казва на другия ден от сафари фирмата ще ви донесат резултатите в хотела.

На другия ден в хотела идва човека и ми казва, че имаме проблем. Питам го дали има някой положителен, той казва, че да. Питам кой от четирима ни, той казва всичките. Това е то да си алчен, ако беше казал, че един/ една, можеше и да се хвана. Директно му казах, че никакви пари няма да види и да ми покаже резултатите онлайн или напечатани. Другите започнаха да ми редят, че ще прецакам всичко, били готови да се бръкнат, за да няма проблеми, ако съм ги ядосал, щели да ни вкарат в системата и край, нямало да има начин даже и да си платим, да се оправят нещата. Човека от фирмата се поукуражи от това и каза, че лекаря му казал, че резултатите са положителни, на което аз отговорих да дойде лекаря да ми направи фелацио пред всички във фоайето и най-вече пред красивата рецепционистка. Онзи звъни по телефона и ми казва, че искал да говори с мен доктора. Викам, значи е навит. 🙂🙂 

Питам го по телефона дали е лабораторен лекар, казва, че не бил. Каква специалност? Ами общопрактикуващ бил. Казах му, че ще ги натопя в министерството на здравеопазването и това на туризма, че имат схема за изнудване на туристи, ще му вземат лиценза и няма да може да практикува. Казах му и, че на мен не ми дреме за положителен тест, имам застраховка, която ще ми покрие карантината, от хотела, казаха, че ще ми вкарат храната и бирата в цената на стаята, и тъкмо ще си изкарам сертификат, че съм преболедувал. Ще се прибера точно навреме за следващото си пътуване в Намибия. 🙂 🙂  Онзи взе да мънка нещо, OK sir, no problem sir...

Рецепционистката много се забавляваше, казва на онзи от сафари фирмата, че може да ни принтира безплатно резултатите от тестовете, онзи обаче не дава, отива някъде извен хотела да ги принтира. След 20 минути се прибира с 4 отрицателни теста, подписани и подпечатани. Ако не се бях опънал, моите спътници щяха да си платят без да се замислят. Те доста се бяха спекли, две дами не се и прибираха в България, ами продължаваха с много скъпи сафарита в Ботсвана.

По-късно правих PCR и антигенни тестове в Намибия и в Ботсвана, от 12 човека в Намибия и от 8 човека в Ботсвана + 2-ма гида, всички бяхме отрицателни. Беше много културно и нямаше никакви проблеми. 

Иначе доста хубава история, рецепционистката и разните гости на хотела във фоайето се забавляваха доста като казах доктора да дойде и да ми прави... пред тях. 🙂 🙂 

Имах и една друга забавна ковид история в Касане, Ботсвана, макар и да не беше за тест. Полицейска кола спира до нас на улицата. На мен маската ми виси на врата, слагам си я. Полицаят обаче казва, че съм я сложил, като съм го видял, вади формуляр да ми пише акт, пита за паспорта ми. Отговарям, че паспорта и парите ми са в сейфа в стаята, ама си знам номера (на паспорта) наизуст. Попълва ми акта, разписвам се и казвам, да минат по обяд през мястото, където сме отседнали да им платя глобата. Предполагам, че са отишли в посочената къща за гости (където бях отсядал преди 7 години, сега бяхме на съвсем различно място) и са търсили лицето Bay Huy (наложи се да му го спелвам, докато пишеше акта), с канадско гражданство и произволен номер на паспорта. 

В интерес на истината, за Кения нищо не съм чувал по този въпрос. Много ми се ходи там тази зима, ако успея, ще дам информация дали са се опитвали да ме изнудват с резултатите от тестовете. 

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 3
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 9 минути , FlyTraveler каза:

Не само съм чувал, но при нас се пробваха да ни шантажират с резултатите от PCR тестовете в Дар ес Салаам, Танзания в деня на излитането. Предния ден от сафари фирмата ни заведоха в една лаборатория за вземане на пробите. В кабинета на лекаря директно, прескачайки лабораторията се взеха тестовете, той ги взе лично. Иначе на вид така симпатичен, прилича на Дензел Уошингтън, интелигентен ми се видя, поговорихме си за това-онова. Вика ми, отиди събери парите от останалите и ми ги донеси заедно с твоите. Нося ги аз, вика да заключа вратата. Брои, брои и после си ги слага в джоба, няма разписка, няма нищо. На мен ми дреме, даже си помислих, че може изобщо да не прави тестове. Дали се отчита, дали си слага всичко в джоба, все ми е тая. Казва на другия ден от сафари фирмата ще ви донесат резултатите в хотела.

На другия ден в хотела идва човека и ми казва, че имаме проблем. Питам го дали има някой положителен, той казва, че да. Питам кой от четирима ни, той казва всичките. Това е то да си алчен, ако беше казал, че един/ една, можеше и да се хвана. Директно му казах, че никакви пари няма да види и да ми покаже резултатите да ги видя. Другите започнаха да ми редят, че ще прецакам всичко, били готови да се бръкнат, за да няма проблеми, ако съм ги ядосал, щели да ни вкарат в системата и край, нямало да има начин даже и да си платим, да се оправят нещата. Човека от фирмата се поукуражи от това и каза, че лекаря му казал, че резултатите са положителни, на което аз отговорих да дойде лекаря да ми направи фелацио пред всички във фоайето и най-вече пред красивата рецепционистка. Онзи звъни по телефона и ми казва, че искал да говори с мен доктора. Викам, значи е навит. 🙂🙂 

Питам го по телефона дали е лабораторен лекар, казва, че не бил. Каква специалност? Ами общопрактикуващ бил. Казах му, че ще ги натопя в министерството на здравеопазването и това на туризма, че имат схема за изнудване на туристи, ще му вземат лиценза и няма да може да практикува. Казах му и, че на мен не ми дреме за положителен тест, имам застраховка, която ще ми покрие карантината, от хотела, казаха, че ще ми вкарат храната и бирата в цената на стаята, и тъкмо ще си изкарам сертификат, че съм преболедувал. Ще се прибера тъкмо навреме за следващото си пътуване в Намибия. 🙂 🙂  Онзи взе да мънка нещо, OK sir, no problem sir...

Рецепционистката много се забавляваше, казва на онзи от сафари фирмата, че може да ни принтира безплатно резултатите от тестовете, онзи обаче не дава, отива някъде извен хотела да ги принтира. След 20 минути се прибира с 4 отрицателни теста, подписани и подпечатани. Ако не се бях опънал, моите спътници щяха да си платят без да се замислят. Те доста се бяха спекли, две дами даже не се прибираха в България, ами продължаваха с много скъпи сафарита в Ботсвана.

По-късно правих PCR и антигенни тестове в Намибия и в Ботсвана, от 12 човека в Намибия и от 8 човека в Ботсвана + 2-ма гида, всички бяхме отрицателни. Беше много културно и нямаше никакви проблеми. 

Иначе доста хубава история, рецепционистката и разните гости на хотела във фоайето се забавляваха доста като казах доктора да дойде и да ми прави... пред тях. 🙂 🙂 

Имах и една друга забавна ковид история в Касане, Ботсвана, макар и да не беше за тест. Полицейска кола спира до нас на улицата. На мен маската ми виси на врата, слагам си я. Полицая обаче казва, че съм я сложил, като съм го видял, вади формуляр да ми пише акт, пита за паспорта ми. Отговарям, че паспорта и парите ми са в сейфа в стаята, ама си знам номера (на паспорта) наизуст. Попълва ми акта, разписвам се и казвам, да минат по обяд през мястото, където сме отседнали да им платя глобата. Предполагам, че са отишли в посочената къща за гости (където бях отсядал преди 7 години, сега бяхме на съвсем различно място) и са търсили лицето Bay Huy (наложи се да му го спелвам, докато пишеше акта), с канадско гражданство и произволен номер на паспорта. 

В интерес на истината, за Кения нищо не съм чувал по този въпрос. Много ми се ходи там тази зима, ако успея, ще дам информация дали са се опитвали да ме изнудват с резултатите от тестовете. 

Благодаря  ти много 🙂 Някак случайно се почувствах отговорна, че на @randi му се ходи в Кения и си помислих, че трябва да се изясни тази работа, преди да си купи билети. 

• Харесвам 1
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Маларийните комари хапят ли и през деня или са активни само вечер?  Дали рискът е намален във висок клас хотели, където евентуално пръскат? Стриктното използване на репеленти и подходящи дрехи е задължително, но чуденката ми е за профилактичното приемане на Маларон. 

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 13.01.2022 г. в 4:01, Mile каза:

Маларийните комари хапят ли и през деня или са активни само вечер?  Дали рискът е намален във висок клас хотели, където евентуално пръскат? Стриктното използване на репеленти и подходящи дрехи е задължително, но чуденката ми е за профилактичното приемане на Маларон. 

Активни са вечер ( здрач до зори ). Рискът е минимален, чужденци живеят години наред  без да се заразили , но ако изтеглиш къса клечка , маларията е в теб до живот. Със сигурност подходящи дрехи, мрежа около леглото , репелент с DEET минимум 20% и неизползване на парфюмерия ще сведат риска до абсолютният минимум. Някои хай енд хотели може и да пръскат по време на влажният сезон, но вие вероятно няма да седите само в хотела, нали ?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, ЕмиЖор каза:

Не виждам Кения в списъка с червени държави.

Пропускам ли нещо, или за ваксинирани няма да е необходим тест при връщане?

@FlyTraveler

Не знам, мислех да питам тук като ми наближи времето за връщане. Германците сложиха изисквания за транзитни пътници, все едно ще влизат в страната, а аз летя с Луфтханза. Така беше поне на отиване в началото на януари. Трябва да видя и какви са германските изисквания.

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Казаха ми, че за да си взема билет за Тунис от Turkish Airlines, задължително ми трябва паспорт (номерът му) по време на покупката. Тъй като досега не съм се интерсувал от тази държава, истина ли е?

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Може ли някой магеланец с опит в танзанийските приключения да препоръча надеждна авиокомпания в региона? За датите, които гледам, за вътрешни полети в Танзания Precision Air са с най-подходящи опции, но чета много отзиви за отменени полети, та дори и номера от служителите на летището в Аруша с цел искане на подкупи 🤔 Coastal и Tansanian също имат полети, но не знам дали си струват по-неудобните часове и дали разликата в надеждността е голяма.

Сигурността също ми е съображение (като цяло летенето не ми е любимото занимание 😄), ама едва ли има разлика между отделните авиокомпании в това направление.

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Може ли да ми препоръчате агенция/гид/компaния/нещо, което вие сте изпробвали или ваши познати (не просто прочели в интернет) за Судан , интересува ме до Мерое да ме закарат и да ме върнат обратно в Хартум в рамките на деня , Благодаря!

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Може ли да препоръчате някоя африканска дестинация за начинаещи, от типа на Сао Томе?

Имам едни променени билети до Мавриций за януари и ми да дават опция за смяна някъде другаде в Африка.

Мавриций се оказа, не особено подходящ за посещение края на януари заради дъжда и затова се чудя къде може да се отиде с турците.

Сейшелите е същата работа като време/дъжд и доста по-скъпо, затова отпада като дестинация също.

Искам да има малко плаж поне и да не е от най-мизерните и екстремните страни, понеже ще сме семейно.

Сафарита не ме интересуват.

ЮАР ми се струва добре, но доста опасно.

Публикувано:
преди 15 минути , Alexander каза:

Може ли да препоръчате някоя африканска дестинация за начинаещи, от типа на Сао Томе?

Имам едни променени билети до Мавриций за януари и ми да дават опция за смяна някъде другаде в Африка.

Мавриций се оказа, не особено подходящ за посещение края на януари заради дъжда и затова се чудя къде може да се отиде с турците.

Сейшелите е същата работа като време/дъжд и доста по-скъпо, затова отпада като дестинация също.

Искам да има малко плаж поне и да не е от най-мизерните и екстремните страни, понеже ще сме семейно.

Мисля, че в Южна Африка морето е студено. Но като кулинарна дестинация трябва е вашето място на континента. Ще си наемете кола, какво толкова опасно има? 

Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

Вярно, че Южна Африка не било Африка, както ме убеди приятелка, живяла там  5 г. с дъщеря си и пообиколила доста и впоследствие, но трябвало да се види.

Наистина там сега се счита за по-опасно, отколкото преди примерно 20 години. Но за всяко опасно място важи: Зависи къде и с кого си - визирам напр. Венецуела в началото на т.г., когато ходи приятел заедно с местен на проучване, та да заведе и малка група при Анхел.

А и ЮАР е голяма. 

Аз лично ще вървя с туроператор през ноември, след като за последната НГ ми мина вирус път.

Публикувано:
преди 36 минути , Alexander каза:

Гамбия, има плажове, безопасна е. Май тогава е сезон.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 58 минути , Lindt каза:

Мисля, че в Южна Африка морето е студено. Но като кулинарна дестинация трябва е вашето място на континента. Ще си наемете кола, какво толкова опасно има? 

https://www.statista.com/statistics/243797/ranking-of-the-most-dangerous-cities-in-the-world-by-murder-rate-per-capita/

по едно  време е бил 9, сега 19, но все едно.

Не сме толкова екстремни 

• Замислям се 2
Публикувано:
преди 7 минути , Alexander каза:

https://www.statista.com/statistics/243797/ranking-of-the-most-dangerous-cities-in-the-world-by-murder-rate-per-capita/

Не сме толкова екстремни 

Аз не гледам такива общи статистики. Нормално е при по-силната икономика в региона да идват и от всички околни страни отчаяни и гладни хора и престъпността в гетата да е много висока. Това не знам доколко се отразява на туристите, особено бели, предпазливи и използващи индивидуален превоз. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 часа, Alexander каза:

Без да съм ходил и на двете места на твое място бих се насочил към Кения или Занзибар 🙂 И на двте места януари е хубаво врмето без дъжд

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, Alexander каза:

Не сме толкова екстремни 

Кейптаун не е есктремно място от гледна точка на престъпност.

Безсмислено е да се гледат такива статистики.

В Южна Африка убийство на турист е толкова рядко, че винаги (!) е новина на първа страница на вестниците.

За първите 15 години от престоя ми там, се сещам за две. Едно в Пилгримс рест за грабеж в хотел, и едно в Кейптаун, което се оказа поръчково от гаджето на жертвата, британци.

• Харесвам 7
Публикувано:
На 26.07.2022 г. в 12:21, Alexander каза:

За плаж - Занзибар или Кения. За плажуване Занзибар е по-добре според мен. Забравих дали летяха дотам турците, ако не, до Дар ес Салаам и от там кратък полет или ферибот. Изключително мейнстрийм е, нищо екстремно. 

П. П. Допълвам малко - освен, че е добре за плажуване, има и никак не малък елемент на културен туризъм - така наречената Суахили култура (смесица от индийска, арабска и африканска такава) в стария град в Шангани (Стоун Таун). Кулинарен туризъм също - омари, скариди, октоподи и много видове риби, приготвени по местни рецепти.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Alexander Виж за ЮАР какви са изискванията за визите заради децата. Спомням си, че имаше някакви досадни процедури, защото 2018 или 2019 се бяхме засилили натам с детето/тогава бебе, една мила жена специално звъня на половинката ми да разяснява. Тогава това с визите ни отказа, защото от детски рев нямах капацитет да си вържа обувките, какво да говорим за разправяне за документи, когато може да се ходи на други места без.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.