Прескочи до съдържание

Африка - бързи въпроси

Георги
chandni
Съобщението е добавено от chandni

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Африка. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли нужда от ваксина за жълта треска в Уганда?

- Има ли денонощни обменни бюра в Йоханесбург?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-добрата страна за сафари?

- Намибия или Танзания?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 13 часа, Coo каза:

@Alexander Виж за ЮАР какви са изискванията за визите заради децата. Спомням си, че имаше някакви досадни процедури, защото 2018 или 2019 се бяхме засилили натам с детето/тогава бебе, една мила жена специално звъня на половинката ми да разяснява. Тогава това с визите ни отказа, защото от детски рев нямах капацитет да си вържа обувките, какво да говорим за разправяне за документи, когато може да се ходи на други места без.

детето ще е тъкмо навършило 18 когато смятаме да ходим и за когато бяха билетите 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Alexander, а защо не Сао Томе и кое те привлича в него, за да го даваш за пример?

ЮАР е огромна страна, с много неща за правене и виждане. Кейп Таун е модерен мегаполис, с трафик и... обратно движение. За щастие юбер е доста разпространен и ние го ползвахме интензивно, но до някои точки не можеш да стигнеш с него от Кейп Таун (напр. до нос Добра надежда). За опасността- от многото четене  преди пътуването бях наплашена, затова сме били внимателни, не сме имали никакви опасни случки. В района, в който бяхме наели апартамент имаше доста просяци вечер, някои тръгваха за малко с нас, но като не им обръщаш внимание, все пак те оставят.

По наше време се говореше за режим на водата заради сушав период, така че и там са възможни битови несгоди.

Тегава процедура за визи. Не знам ти дали се възползваш от испанските си документи в такива ситуации и дали не е по-лесно с тях.

Занзибар на този фон е малък остров, веднъж излезеш ли от неорганизирания, луд трафик на Стоун Таун, пътят е почти само за теб и обратното движение не е особена пречка. Можеш да си наемеш кола и да не зависиш от турове или шофьори. Екзотични цветове на Индийския океан и плажове с палми, общо взето смяната им е основната "атракция". Не знам сега какво се е случило по плажовете след масовия туризъм по време Ковид обаче.

Да, тук можеш да се сблъскаш с неудобства от рода на прозорци без стъкла или отворен тип баня 😉 , липса на климатик или спиране на ток. Водата е преработена морска и да не се чувстваш напълно отмит.

Не съм била в Сао Томе, но от това, което ми излиза в Гугъл, сякаш това звучи по-близко.

Визата се взимаше на място.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

не е въпрос, а информация - ако някой се е запътил към Уганда да има на ум - днес оповестиха, че имат огнище на ебола с редкия щам Судан, който за последно се е проявявал през 2012

https://bnonews.com/index.php/2022/09/uganda-declares-outbreak-rare-ebola-strain/

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...
  • 4 седмици по-късно ...
  • 5 месеца по-късно ...

Здравейте, имам питане свързано с транспорта в Уганда. Как можем да се придвижваме от едно място до друго? Например от Ентебе до някой от парковете?

Връзка към коментар
преди 19 минути , Sladurche каза:

Здравейте, имам питане свързано с транспорта в Уганда. Как можем да се придвижваме от едно място до друго? Например от Ентебе до някой от парковете?

Ние бяхме с джип и шофьор. Но мисля, че имаше транспорт поне да Мърчисън Фолс. Предполагам, че за Уганда най-добре да попиташ Даниел Делибашев. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, бихте ли ми препоръчали фирма за сафари в Намибия, от която сте доволни, и какъв маршрут сте минали. Ние сме харесали една, но ме притеснява, че искат пълно предплащане.

Връзка към коментар

@Мина, вие няма ли да наемате кола? Разгледай темите и пътеписите във форума и прецени за вас, но всеобщата практика е да не се наема фирма в Намибия. Тя е едно от малкото места в Африка, където спокойно можеш сам да си направиш сафари, ако имаш кола - животните се събират около т.нар. water holes, набелязваш си ги на картата (на място има надписи пред всяка една как се казва) и с колата причаквате там, докато се появят животни.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Яничка каза:

@Мина, вие няма ли да наемате кола? Разгледай темите и пътеписите във форума и прецени за вас, но всеобщата практика е да не се наема фирма в Намибия. Тя е едно от малкото места в Африка, където спокойно можеш сам да си направиш сафари, ако имаш кола - животните се събират около т.нар. water holes, набелязваш си ги на картата (на място има надписи пред всяка една как се казва) и с колата причаквате там, докато се появят животни.

Не сме го мислели като вариант. Имаме по-малко от месец до пътуването за организиране на спането, маршрута, изобщо всичко. И отделно не искаме само сафари, ами пълна програма с пустия, тюлени, малко време в Етоша. Не знам доколкото е оптимално, ако сме сами, защото времето ни е малко. Иначе предпочитам

Връзка към коментар
преди 9 минути , Мина каза:

Не сме го мислели като вариант. Имаме по-малко от месец до пътуването за организиране на спането, маршрута, изобщо всичко. И отделно не искаме само сафари, ами пълна програма с пустия, тюлени, малко време в Етоша. Не знам доколкото е оптимално, ако сме сами, защото времето ни е малко. Иначе предпочитам

Ние също не сме правили само сафари, включихме Етоша, Quiver tree forest, Fish river canyon, Колманскоп, Sossuvlei & Deadvlei, Walvis bay, Sandwich harbour, Zeila Shipwreck, Spitzkoppe и Уиндхук (за последното, ако нямате време, може съвсем спокойно да оставите само време, колкото ви трябва преди обратния полет към бг). Това са горе-долу и най-популярните места за гледане, ако още не сте направили програма. Намибия е много туристическа дестинация, с висок стандарт и за нея трябва организация от доста по-рано - местата за нощувки в парковете са ограничени, рент-а-карите - също. Ако имате опит с кола под наем (извинявай, не съм запозната с вашия стил на пътуване) и ако още има останали рент-а-кари, които да не са на космически цени, взимайте веднага кола (за предпочитане джипка, но не е нужно да е 4х4). Нощувките въобще не ги бавете. С рент-а-кар ви е най-бюджетния вариант, ако въобще в Намибия има нещо бюджетно - не знам колко точно струват организирани сафарита, но трябва да са доста скъпи.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Яничка каза:

Ние също не сме правили само сафари, включихме Етоша, Quiver tree forest, Fish river canyon, Колманскоп, Sossuvlei & Deadvlei, Walvis bay, Sandwich harbour, Zeila Shipwreck, Spitzkoppe и Уиндхук (за последното, ако нямате време, може съвсем спокойно да оставите само време, колкото ви трябва преди обратния полет към бг). Това са горе-долу и най-популярните места за гледане, ако още не сте направили програма. Намибия е много туристическа дестинация, с висок стандарт и за нея трябва организация от доста по-рано - местата за нощувки в парковете са ограничени, рент-а-карите - също. Ако имате опит с кола под наем (извинявай, не съм запозната с вашия стил на пътуване) и ако още има останали рент-а-кари, които да не са на космически цени, взимайте веднага кола (за предпочитане джипка, но не е нужно да е 4х4). Нощувките въобще не ги бавете. С рент-а-кар ви е най-бюджетния вариант, ако въобще в Намибия има нещо бюджетно - не знам колко точно струват организирани сафарита, но трябва да са доста скъпи.

Обикновено навсякъде се самоорганизираме. Проблемът сега е, че имаме само 7 дни в Намибия, в които ни се иска да видим колкото се може повече. Отделно много в последния момент стана ясно, че ще ходим, и нямаме никакво време за организация. Затова сме в ситуация да изберем ширпотребата 🙂

Връзка към коментар
преди 8 часа, Мина каза:

Здравейте, бихте ли ми препоръчали фирма за сафари в Намибия, от която сте доволни, и какъв маршрут сте минали. Ние сме харесали една, но ме притеснява, че искат пълно предплащане.

От Blue Crane Safari останах много доволна. Бяхме с тях 2 джипа хора и двама техни придружители от Уиндхук до Виктория Фолс, през Сосувлей и изредените от теб места, Етоша и други сафари паркове, Свакопмунд, Шпицкопе и др. Собственикът проявява гъвкавост, хората му са надеждни и ефикасни. При нужда мога да помогна с контакт.

Връзка към коментар
преди 31 минути , Anna Kalinovska каза:

От Blue Crane Safari останах много доволна. Бяхме с тях 2 джипа хора и двама техни придружители от Уиндхук до Виктория Фолс, през Сосувлей и изредените от теб места, Етоша и други сафари паркове, Свакопмунд, Шпицкопе и др. Собственикът проявява гъвкавост, хората му са надеждни и ефикасни. При нужда мога да помогна с контакт.

Благодаря много, бих искала контакт.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Пак съм аз с въпроси за Намибия:

Как седи въпросът с интернета? Виждам, че опарторът им MTC има пакети с данни, но не мога да разбера дали трябва да закупя някакъв план преди това, за да взема сим карта и да наградя с допъ;нителен план за данни
Как е по-разумно да се постъпи с валутата? Обмяна от София на набимийки долари, обмяна на място от щатски долари или направо теглене с революта от някъде?

Благодаря на всички

Връзка към коментар
51 minutes ago, Мина said:

Как седи въпросът с интернета? Виждам, че опарторът им MTC има пакети с данни, но не мога да разбера дали трябва да закупя някакъв план преди това, за да взема сим карта и да наградя с допъ;нителен план за данни
Как е по-разумно да се постъпи с валутата? Обмяна от София на набимийки долари, обмяна на място от щатски долари или направо теглене с революта от някъде?

Благодаря на всички

Да 🙂

.

.

.

.

Сега сериозно. За мобилни данни има(ше) за 10на лв някакви ГБ предплатена сим. Взима се от офис на оператора. Офис има в мола във Виндхук.  Гугълни "mobile data sim" и виж последните оферти. 

Мобилен интернет няма на 90% от територията там, та е малко безсмислено. 

Пари можеш да обмениш и там или да теглиш с ревото. Въпрос на кеф, през АТМ е една идея по-удобно. 

Връзка към коментар
преди 10 минути , era123 каза:

Да 🙂

.

.

.

.

Сега сериозно. За мобилни данни има(ше) за 10на лв някакви ГБ предплатена сим. Взима се от офис на оператора. Офис има в мола във Виндхук.  Гугълни "mobile data sim" и виж последните оферти. 

Мобилен интернет няма на 90% от територията там, та е малко безсмислено. 

Пари можеш да обмениш и там или да теглиш с ревото. Въпрос на кеф, през АТМ е една идея по-удобно. 

Мерси боку

Връзка към коментар
преди 20 часа, Мина каза:

Благодаря на всички

Ние купихме карта с Интернет на MTC на летището, но и рент-а-кар компанията ни продаваше в офиса си. Из пустите райони, където със стотици километри няма населено място и жива душа, си щастливец ако хванеш сигнал. Като цяло за нас сигналът беше задоволителен - в къмпингите и местата, където отсядахме, имаше прилично Интернет покритие. По път ползвахме навигация с Google maps и понеже обхватът доста се губеше, зареждахме маршрута преди тръгване  от къмпинга. За основни нужди е достатъчен, но не очаквайте твърде много. Все пак Намибия е втората най-слабо населена държава в света и има много "дупки" в покритието. 

Ние обменихме близко до общото необходимо ни количество долари още на летището по съвет на шофьора на шатъла ни, най-изгодните курсове бяха именно на летището. Не съм в течение каква ще бъде програмата ви в Намибия, но имайте предвид, че разстоянията са големи, градовете, в които може да намерите банкомат не са в близост. Изтеглете пари или обменете голяма част (или цялата) от плануваната сума в началото на маршрута, както и се снабдете с храна и вода. Добре заредени, големи магазини имаше във Windhoek и после чак в Walvis Bay. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, chandni каза:

Ние купихме карта с Интернет на MTC на летището, но и рент-а-кар компанията ни продаваше в офиса си. Из пустите райони, където със стотици километри няма населено място и жива душа, си щастливец ако хванеш сигнал. Като цяло за нас сигналът беше задоволителен - в къмпингите и местата, където отсядахме, имаше прилично Интернет покритие. По път ползвахме навигация с Google maps и понеже обхватът доста се губеше, зареждахме маршрута преди тръгване  от къмпинга. За основни нужди е достатъчен, но не очаквайте твърде много. Все пак Намибия е втората най-слабо населена държава в света и има много "дупки" в покритието. 

Ние обменихме близко до общото необходимо ни количество долари още на летището по съвет на шофьора на шатъла ни, най-изгодните курсове бяха именно на летището. Не съм в течение каква ще бъде програмата ви в Намибия, но имайте предвид, че разстоянията са големи, градовете, в които може да намерите банкомат не са в близост. Изтеглете пари или обменете голяма част (или цялата) от плануваната сума в началото на маршрута, както и се снабдете с храна и вода. Добре заредени, големи магазини имаше във Windhoek и после чак в Walvis Bay. 

Благодаря много за отговора

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Как може да се стигне от летище Енфидха до град Тунис на около 90 км,като последния влак от градчето тръгва преди кацане на полета, а първия е другата сутрин в 5. Може би да се чака на летището и с такси било към 20 лв до гарата . Имало и някакви  автобусчета в Rome2rio сайта дадени,но без разписание и от къде  тръгват. Ако се резервира хотела в град Тунис  не се знае дали ще се стигне същата вечер дотам. На другия ден е обратния полет от летище Тунис следобед. 

2023_10_31_09.57.04.jpg

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.