Прескочи до съдържание

Въпрос за паспорт и самолетен билет


Препоръчани мнения

Няма начин да не е задаван този въпрос във форума, но не успях да намеря темата.

Имам валиден паспорт, който обаче няма да удовлетоври условието за 6 месеца валидност от датата на връщане, за пътуването което планирам. Мога ли да купя самолетен билет с този паспорт сега, междувременно да ми издадат нов и да пътувам с новия когато дойде време за полета и как се оправям с авиокомпанията в такъв случай?  

Връзка към коментар

Вариант 1 - сменяш от сега паспорта

Вариант 2 - вписваш настоящия и после звъниш на авиокомпанията/те за да подменяш документа за самоличност на билета

Вариант 3 - (правила съм го веднъж за полет до Индонезия с Катарците) - вписах си номера на личната карта и на чек-ин се представях с двата документа. ( нямах проблем)

Връзка към коментар

Вариант 3 ми изглежда най-безполезнен, но не знам при смяната на паспорта дали ще ми оставят стария макар и продупчен, ако им кажа в паспортното че имам полет буукнат с него.

Връзка към коментар
преди 2 минути , digitalpr каза:

Вариант 3 ми изглежда най-безполезнен, но не знам при смяната на паспорта дали ще ми оставят стария макар и продупчен, ако им кажа в паспортното че имам полет буукнат с него.

В моя случай във вариант 3 не ми трябваше стария паспорт - двата документа бяха лична карта и нов паспорт

Връзка към коментар

А, ако не е тайна, с коя авиокомпания е това  и за къде ще летиш? В малък процент от случаите е необходимо да предоставяш валиден паспортен номер в момента на покупката. 

Връзка към коментар

Купувал съм така с катарците. Писах им мейл и ми обясниха, че това е пълна формалност, могат те да ми променят новия номер, мога и сам да си го променя. В крайна сметка със стария номер в профила купувах и пътувах още няколко пъти. Тях ги интересува имената да съвпадат и да имаш валиден паспорт при самото пътуване. 

Връзка към коментар

Нямам конкретна авиокомпания, но ако изскочи оферта бих я буукнал веднага. Искам да летя за Ю. Америка. Дори сега да пусна документи за нов паспорт с нормална поръчка ще излезне след месец. Дори не знам дали всички компании искат паспортен номер при резервация.

Редактирано от digitalpr
Връзка към коментар

Мисля, че за Южна Америка нямаш проблеми, не съм запознат някъде там да има изискване за паспортен номер в момента на покупката. Има държави (пример със щатите: https://en.wikipedia.org/wiki/Advance_Passenger_Information_System), които изискват част от информацията предварително, но и в този случай не е проблем да се редактира след като е купен билета. Въобще, там където изискват номер на паспорт за да купиш билет за където и да е (edreams го правеха този номер) е излишно и свръхзастраховка. 

 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
На 9/20/2017 в 15:11, neuromancer каза:

Много малко компании искат номер на паспорт и можеш да си го смениш с едно обаждане. 

Една от тях е ТАР. Ние взехме полети до Бразилия с тях догодина. Тъй като паспортът ми изтича март или април, ги питах ще бъде ли проблем, че ще си сменя паспорта. Казаха, че не е, но трябва да им звънна след като го сменя и да им дам номера на новия документ.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.