Прескочи до съдържание

Метрото в Пекин и влаковете в Китай

Препоръчани мнения

Лесно ли се ползва метрото в Пекин? Има ли надписи на английски? Ами останалия градски транспорт? 

Също така, тъй като ми се очертават много ЖП преходи, ме притеснява как всеки път ще си познавам гарата за слизане - някакви идеи? Благодаря :) 

Връзка към коментар

Лесно ли се ползва метрото в Пекин? Има ли надписи на английски? Ами останалия градски транспорт? 

Също така, тъй като ми се очертават много ЖП преходи, ме притеснява как всеки път ще си познавам гарата за слизане - някакви идеи? Благодаря :)

Метрото е супер лесно и има надписи на английски. Имаш ли смартфон? Има доста удобни приложения за метрото, които помагат. За автобусите не е баш така и там ще трябва да се оправяш малко с покупка на билетче и жестикулиране, на нас между другото не ни се наложи - метрото е голямо и на гъсто в центъра. 

За гарите. Във влаковете, които вече в по-голямата част са супер модерни си има табла, екрани и каквото се сетиш вътре. Не мога да си спомня дали изписваха на английски също, но почти съм сигурен, че да. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За ориентацията на гарите проблеми нямаш. Всичко го има и на английски. Проблема е, че билетите се купуват точно 10 дни предварително и на гишето трябва да се явиш със съответните йероглифи, както и за другите атракции.  Нещо такова

post-146-0-63916100-1393668278_thumb.jpg

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Добре, това звучи успокояващо :)

Окей, тъй като искам да си направя един кръгов ЖП-преход в 5-6 отсечки. Всичките ли билети мога и трябва да закупя 10 дни предварително от Пекин? Примерно имаме Пекин-Сиан-Шанхай-Пекин. Мога ли Сиан-Шанхай да си го купя от Пекин? 

Между другото, искам поне за 2-3 дни да импровизирам някъде в дълбоката китайска провинция, далеч от туристическите пътеки - с най-пропадналите им регионални влакове (ако има такива) или междуградски/междуселски автобуси? Някакви препоръки за това? :)

Връзка към коментар

Meidj,

Ти много ме изненада с това, че ще заминаваш за Китай. Преди известно време те чакахме в Джепето на онази среща с Willks,

когато не дойде. Тогава мислех да ти предложа да се присъединиш към нашата групичка за Иран, понеже знаех, че имаш интерес, но ти така и не дойде и сега ме изненадваш с Китай.  За кога го планираш ?  Имаш ли вече виза и самолетни билети?

Връзка към коментар

От Пекин можеш да си купиш билети за навсякъде стига де е 10 дни предварително.

За такава затънтена провинция не мога да ти дам съвети. Ние бяхме 30 и няколко дни почти все в провинцията, ама чак толкова затънтена.... Имай предвид , че там , ама въобще не знаят езици, а само местните наречия.

Бе човек винаги се оправя, но все пак зависи какво цели с една такова посещение някъде в нищото...

Връзка към коментар

Ох, не ми напомняй за тази среща, че ми иде да се гръмна...  :wacko:

Китай е до 20 април - билети има, визата е в процес. За Иран винаги съм отворен за предложения, макар че сега покрай Китай май ще ми потъне по-голяма част от годишния бюджет за екскурзийки, ама да видим... 

Връзка към коментар

От Пекин можеш да си купиш билети за навсякъде стига де е 10 дни предварително.

За такава затънтена провинция не мога да ти дам съвети. Ние бяхме 30 и няколко дни почти все в провинцията, ама чак толкова затънтена.... Имай предвид , че там , ама въобще не знаят езици, а само местните наречия.

Бе човек винаги се оправя, но все пак зависи какво цели с една такова посещение някъде в нищото...

А първите билети кога си ги купи, нали не си стоял 10 дни в Пекин? Всички билети за целия престой ли си купи първия ден в Пекин или по-рано от 10 дни не може?

Връзка към коментар

По рано от 10 дни не може. Желателно е, точно на 10-я ден, защото по-търсените (основно спалните 2 клас) 

за няколко часа се свършват. Естествено, че може и по-късно да си ги купиш, стига да ги има.

Нашите първи билети ни ги купи човек от Пекин, който ни изпрати и поканата за визата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Един съвет относно метрото:след като си намериш карта на метрото било то от хотела или от нета,питай коя е спирката на която да слезеш(поне за по отдалечените от центъра места) за дадена забележителност,защото метрото се строи с невероятни темпове и там  където не е имало преди една година подземна железница,сега може да има нови два лъча стигащи до къде ли не,но да не са отбелязани като действащи. :) Останалия градски транспорт аз не го ползвах,поради факта,че метрото стига почти навсякъде.

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Вътре във влака съобщават ли гарите на английски, как разбирате къде трябва да слезете? И още един въпрос: влаковете по разписание ли се движат или закъсняват?

Връзка към коментар

Вътре във влака съобщават ли гарите на английски, как разбирате къде трябва да слезете? И още един въпрос: влаковете по разписание ли се движат или закъсняват?

Точни до секундата , но да започнем отначало.

Гарите им големи и комфортни като летища. За да си вземете билет трябва да сте поне 2 часа по-рано, защото има огромни опашки пред гишетата. Както знаем почти никой не говори английски и варианта да носите карта на китайски(продават се в хотелите) и да покажете мястото където отивате на картата - работи. Чекин и проверки - много стриктни.

post-615-0-57381500-1394741997_thumb.jpg

След първия чекин има отделен гейд за всеки влак. На билета пише номера на рейса( хм..като е със самолет се казва полет..а като е с влак?!) ...та отивате на изход за вашия влак. Отново проверка. Случи се така, че бях на гарата в 15 часа..имаше влак в 15,30, но ми дадоха билет за 16,30...е! допуснаха ме до гейда, но не ме и допуснаха до този в 15,30. След поредната проверка те поема човек и ви подрежда в редици от по 5-7 човека според мястото и вагона.

post-615-0-61569800-1394742044_thumb.jpg

Влака пристига НА СЕКУНДАТА ! Спира така че вратите са точно пред редиците. И те поглъща отново за секунди. Изглеждат ето така.

post-615-0-89427000-1394741958_thumb.jpg

Всеки пътник си има точно определено място. Обслужва те стюардеса. Топло, чисто, приятно.

post-615-0-81516400-1394742076_thumb.jpg

На табло е изписано номера на влака. Часа. Посоката. Температурата и скоростта, която е средно около 200км/ч . Инфото се сменя на китайски и английски, за разлика от билета, който е само на китайски. Аз лично предпочитах да се движа с влак навсякъде където мога.

post-615-0-32174000-1394742177_thumb.jpg

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Нямаше такова нещо. Два дни сме влизали от различни места, но такава простотия не са ни прилагали.

Специално за Zhangjiajie пише, че са го въвели някъде през 2012, тъй че за малко си изпуснал простотията явно  :)

~

Angelika, това, което си описала толкова хубаво по-горе, предполагам, че важи само за големите гари и висококласовите влакчета? В обикновените влакове също ли е толкова организирано - стюардеси, информационни табла с гарите, скоростта и т.н.?

Редактирано от Meidj
Връзка към коментар

Angelika, това, което си описала толкова хубаво по-горе, предполагам, че важи само за големите гари и висококласовите влакчета? В обикновените влакове също ли е толкова организирано - стюардеси, информационни табла с гарите, скоростта и т.н.?

Снимката със стюардесата е от по-обикновен влак, високо в планината. Скороста пак си беше 200 в час, но седалките и вагоните си бяха малко по-амортизирани. На снимките си личи. Навсякъде влаковете бяха добре подържани и обслужвани. Принципа на проверки бе един и същ - разликата бе в големината на гарите. И като казвам големина - пак си бяха големички.

Виж с автобусите е друга бира. Сградите пак големи и просторни..обаче...да не ти се налага да ходиш по нужди разни - тоалетни като килии без врати. Автобусите - доста мръсни..изпокъсани седалки, вдигат те, разменят ти местата. Послено към Туло се движих с микробус. Случката бе повече от втрещяваща.

Настаниха ме да седна. После другите около мен ги смениха барем 5 пъти. Насядаха и върху разни касетки непосредствено зад шофьорина. Зад него имаше празно пространство за правостоящи, които купуваха билети направо от кондуктура. В един момент суматоха...изхвърлиха половината хора навън и те тръгнаха като групичка към изхода на автогарата. Брех, викам си - тия нещо сгафиха щом такъв скандал се заформи. В този момент влиза диспечър, един такъв надут и с високо вдигната глава и почна да ни брои като пилци. Брои той..поглежда в книжата, пак брои..пак поглежда...слага един подпис като президент същи и слиза. Автобуса тръгва и на изхода, ей така на самия изход , но откъм улицата отваря врати и цялата онази група се вмъква обратно. Айде пак насядаха по касетките и по земята..и щастливо микробуса потегли! Чак тогава се усетих, че тези хора всъщност пътуваха нелегално, че диспечара знае за тях ама си затваря очите и стриктно си минава по протокол проверката, че всите са в една паралелна фирма -  * Автотранспорт - ние и държавата*  ООД :)  Ух..за кокошките споменах ли, че и те бяха вътре?!

• Харесвам 8
Връзка към коментар
Angelika, и аз благодаря изчерпателната, но и развлекателна информация :)

Относно автобусите: планувала съм влизане от ХК през Zhuhai, и от там нощен автобус със спални легла в посока Гуилин, спирка Янгшу. Видях снимки на тези автобуси, малко е шоково, аз съм ниска и ще се вместя в леглото, спътникът ми сигурно ще спи на осморка, защото е 186см, все му повтарях да прави с мен йога - не знае кога ще му потрябва, ама нейсе.

Но все още се двоумя за този бус, но ако вземем влак много ще се разточим във времето, а така директно пристигаме в селото. С влака има надписи, очертания, стюардеси, ами този бус? И аз се притеснявам, че ще си пропуснем спирката в дълбок сън и никой няма и да ни каже...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Няколко бързи въпроса:

- Метрото в Пекин денонощно ли е? 

- Как се ползват градските автобуси в Пекин и другите градове? Най-вече по отношение на билетите - откъде се купуват, може ли от шофьора и т.н.? 

- Има ли някакви периодични карти за градския транспорт в Пекин (примерно едноседмични)? 

И един супер малоумен въпрос (не сочете глупака с пръст :)):

- Къде се оставя багажа в тези спални вагони, че съм си малко параноик и все му треперя, че някой ще отмъкне нещата, докато си дремуцам блажено... ?!? 

И още един от серията малоумни: 

- Къде се седи, когато не се спи? Тези легла изглеждат доста неудобни за седене? Ами ако си легло трети етаж? 

Редактирано от Meidj
Връзка към коментар

Няколко бързи въпроса:

На този въпрос ти отговарям веднага.Не е денонощно.Има си работно време,не си спомням точно но бе нещо от рода 05:00 до 23:00,а първото влакче към летището тръгваше в 06:00.

По другите въпроси не съм компетентен. :)  :)  :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Няколко бързи въпроса:

- Как се ползват градските автобуси в Пекин и другите градове? Най-вече по отношение на билетите - откъде се купуват, може ли от шофьора и т.н.? 

- Има ли някакви периодични карти за градския транспорт в Пекин (примерно едноседмични)? 

И един супер малоумен въпрос (не сочете глупака с пръст :)):

- Къде се оставя багажа в тези спални вагони, че съм си малко параноик и все му треперя, че някой ще отмъкне нещата, докато си дремуцам блажено... ?!? 

И още един от серията малоумни: 

- Къде се седи, когато не се спи? Тези легла изглеждат доста неудобни за седене? Ами ако си легло трети етаж? 

За автобусите в Пекин не знам, но имах план да ползвам автобус в Hangzhou, там купуваш билет от шофьора, как ще се разбереш какво искаш нямам представа :) За автобусите ми казаха и че има доста китайска екзотика, ще забележиш че малките китайчета са масово със отвори на задника на панталоните. Това ако им се доходи до тоалетна, да е по-лесно :) Та ми бяха казвали, че в автобусите е нормално майката да изходи детето ей така в самия автобус, каза ми го българска студентка там. 

Прерови ли seat61 за влаковете? Там би трябвало да я има информацията. Надявам се и нашия китайски бот да се появи да отговори, може да го провокираш с лично, пък като отговори дай тук всички да видят, може да не следи темата :)

Връзка към коментар

Че "китайският бот" не беше ли кореец:lol:

Иначе имам влакове, които пристигат по нощите, и самолети, които тръгват по нощите - как ще се оправяме без метро, не знам... Май само таксито е опция в такъв случай? 

Връзка към коментар

Че "китайският бот" не беше ли кореец:lol:

Иначе имам влакове, които пристигат по нощите, и самолети, които тръгват по нощите - как ще се оправяме без метро, не знам... Май само таксито е опция в такъв случай? 

Давай смело с такси.За 40 километра от летището до хотела ни взеха 100 юана=25 лева.Само не се подлъгвай по "специалните" предложения на копърките.Следваш табелките на летището и отиваш при такситата.Не се шашкай от голямата опашка чакащи.Отговорник(полицай)насочва чакащите към такситата,спиращи по три наведнъж.Шофьорите не говорят английски(поне нашия не знаеше)и е хубаво да му покажеш адреса(ваучера на хотела свърши отлична работа,даже им звънна по телефона и уточниха адреса явно). :) Това е за летището.За обратния път ще си поръчаш от хотела.Имай в предвид,че шанса да спреш такси на улицата клони към нула,затова си остави малко по-голям прозорец до полета.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.