Red_wine Публикувано: 19 март, 2014 Сподели Публикувано: 19 март, 2014 Георги, сега препрочитам хрониките ти. В колко часа гасят атракционното осветление в Шанхай? Запомнил ли си горе долу в колко е? В Пекин за покупки кой маркет/пазар препоръчвате? Връзка към коментар
Георги Публикувано: 19 март, 2014 Сподели Публикувано: 19 март, 2014 Нямаше охрана като бяхме ние. Имаше малка метална преграда и надпис, че от тук натам е затворено. Много смътно си спомням, че по онова време хора твърдяха, че може да продължиш още 1-2 кули и там вече е блокирано както си трябва, но ще хвана да те излъжа. Ориентировъчно към 10 мисля, че вече беше тъмно. В Пекин има доста магазини по Wangfugjing, за сувенири, за храна, супермаркети, пазарчета. Иначе ходихме и до SIlk Market, нещо като закрита версия на Илиянци, но по количеството чужденци вътре и английските надписи ще познаеш, че не е това автентичното място. Имаше един пазар срещу зоопарка мисля, че беше, препоръчваха го като по-автентичен. Но за пазаруването не съм експерт. Личното ми, доста цинично мнение, е че ти със западната си мутра тръгваш няколко обиколки след местните. И при положение, че всичко е пазарене никога няма да ти дадат цената, която дават на местни. Ако някой си мисли, че може да влезе в тия масови, често посещавани от чужденци магазини и да направи супер сделка, просто според мен да забрави. Има хора, които си мислят, че си купуват оригинален Levis, който не знайно как е пропуснат от контрола във фабриката...същите ментета, които ги има и на нашите битаци. Та, купете задължителните сувенирчета според мен (поне със сигурност са made in china) и не си мислете, че ще отидете с празни куфари, а ще се върнете с пълни с безкрайно качествени и евтини дрехи. Пак казвам, това е личното ми мнение за масовия шопинг кажи речи по целия свят с много малки изключения (електроника в щатите, алкохол от безмитни острови и т.н.). Съвсем друг е въпроса, ако искате да купите порцелан, коприна или нещо друго наистина стойностно китайско и истинско. Но това ще си изисква сериозно проучване и със сигурност тия изделия няма да ги намерите в гореспоменатите магазини. 2 Връзка към коментар
Red_wine Публикувано: 19 март, 2014 Автор Сподели Публикувано: 19 март, 2014 (редактирано) Аз точно за порцеланов сервиз за чай и коприна се интересувам, но не високо класови марки, далечни династии и години, но ще поразтърся в нета подробно. Редактирано 19 март, 2014 от Red_wine Връзка към коментар
Георги Публикувано: 19 март, 2014 Сподели Публикувано: 19 март, 2014 Аз точно за порцеланов сервиз за чай и коприна се интересувам, но не високо класови марки, далечни династии и години, но ще поразтърся в нета подробно. Ами може и да уцелиш нещо хубаво Но това, което би спестила като цена спрямо наличното тук ще е същото, което ще вземе продавача като те надцака че си чужденка Вече, ако си харесаш нещо, което го няма в България е друго. Но особено за коприната трябва да си я познаваш, хората често се ориентират по цената кое е истинско и кое е фалшиво. Ама в Китай това не работи тъй като първоначалната цена, която ще ти кажат варира между 5 и 20 пъти истинската цена на изделието. Та ходи го познай дали е истински копринен шал надценен 5 пъти от продавачката или изкуствен надценен 20. Абе хем е досадно, хем е забавно. -Колко струва това? -100 юана -давам 10 -ок, 20 -давам 15 -ок горе-долу така протича процеса 1 Връзка към коментар
Red_wine Публикувано: 19 март, 2014 Автор Сподели Публикувано: 19 март, 2014 (редактирано) Аз не сравнявам цените с БГ, където не си ходя чак толкова често. А тук 2 малки чашки за чай, големи колко чашите на баща ми за ракия, са средно 50фр, което е грубо 350Y. Аз съм маниак на тема чай, та колкото и ще да са - важното е да е истински китайски порцелан , но във всеки случай няма да са на цената, на която бих ги взела тук. Като казах чай, препоръки от къде да си взема? Предполагам, че на всеки уличен пазар ще има чаени кошници? До Янгшу видях, че има чаена плантация и "фабрика", но това е в началото на екскурзията и от там да мъкна пакети с чай по целия път на гърба... Аз дефакто такива неща ще купувам предимно: чай, порцеланови чашки и чайници, някой друг копринен шал и роклА, и не обичам сувенири, та сигурно чаени пакетчета за подаръци. Иначе си имам балканското и много обичам да се пазаря, щом в Италия и Франция, при купуване на 2 неща от пазара искам третото да е на половин цена и имам успех, се надявам и там да успея да си сваля цената драстично. Но пък едно е да се пазариш само за дребни неща 1,2 пъти в седмицата, друго е и нон стоп цял месец - признавам. Приятелка ми каза, че за чужденци трябва да деля на 4 от това което ми кажат, а ако успея да сваля и от тази 1/4 било дори прекалено добре... По смомени част от готовите екскурзии разкарваха по порцеланови и копринени фабрики, но според мен са тур. трик. Ще видя къде са им дестинациите п.с. Коприна знам как да разпознавам, но порцелан не, освен да има ясен звук при чукване, друго не знам... Редактирано 19 март, 2014 от Red_wine Връзка към коментар
Георги Публикувано: 19 март, 2014 Сподели Публикувано: 19 март, 2014 По смомени част от готовите екскурзии разкарваха по порцеланови и копринени фабрики, но според мен са тур. трик. Ще видя къде са им дестинациите Със сигурност са тур трик, ма на 97%. Щом си ценител си потърси истински магазин, пък със сигурност цените няма да са като швейцарските 1 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 25 март, 2014 Сподели Публикувано: 25 март, 2014 (редактирано) Аз не сравнявам цените с БГ, където не си ходя чак толкова често. А тук 2 малки чашки за чай, големи колко чашите на баща ми за ракия, са средно 50фр, което е грубо 350Y. Аз съм маниак на тема чай, та колкото и ще да са - важното е да е истински китайски порцелан , но във всеки случай няма да са на цената, на която бих ги взела тук. Като казах чай, препоръки от къде да си взема? Предполагам, че на всеки уличен пазар ще има чаени кошници? До Янгшу видях, че има чаена плантация и "фабрика", но това е в началото на екскурзията и от там да мъкна пакети с чай по целия път на гърба... Аз дефакто такива неща ще купувам предимно: чай, порцеланови чашки и чайници, някой друг копринен шал и роклА, и не обичам сувенири, та сигурно чаени пакетчета за подаръци. Иначе си имам балканското и много обичам да се пазаря, щом в Италия и Франция, при купуване на 2 неща от пазара искам третото да е на половин цена и имам успех, се надявам и там да успея да си сваля цената драстично. Но пък едно е да се пазариш само за дребни неща 1,2 пъти в седмицата, друго е и нон стоп цял месец - признавам. Приятелка ми каза, че за чужденци трябва да деля на 4 от това което ми кажат, а ако успея да сваля и от тази 1/4 било дори прекалено добре... По смомени част от готовите екскурзии разкарваха по порцеланови и копринени фабрики, но според мен са тур. трик. Ще видя къде са им дестинациите п.с. Коприна знам как да разпознавам, но порцелан не, освен да има ясен звук при чукване, друго не знам... По туровете разхождат по разни порцеланови фабрики, перлени и т.н. Като цяло е по-скъпо отколкото по обикновени магазини и пазари. Но пък ако нещо ти хареса - защо не. Аз напр. от така си купих една изключително красива перлена огърлица и пръстен (култивирани речни перли), много необикновен цвят. Другаде не видях точно такава и не съжалявам никак, мисля че и цената беше добра. Из Китай съм пазарувала основно в Шанхай - там навремето имаше т.н Fakе market. Купувала съм си предимно копринени шалове и копия на чанти. Тези чанти ги спазарявах за към 20-30лв. Каква беше изненадата ми като ги видях в един магазин в центъра на София за по 120-140лв. Много добре ги познавах въпросните чанти и центата им беше направо потресаваща тук. Порцелан можеш да си купиш и от магазин. Мисля, че ще ти излезне по-евтино. Въобще, ако не е за спорта за пазарането в магазин в повечето случаи може да си купиш по-евтино и без пазарене. Чай можеш да си купиш от всеки хранителен магазин. Има голямо разнообразие, особено ако е по-голям магазина. В един от храмовете в Шанхай, не помня точно кой също предлагат различни видове чай, за най-различни проблеми и болежки, специално събран и подбран от монасите, могат да ти направят цяла церемония и да пробваш. Естествено е по-скъп, но пък имаш описание на английски . Хранителни добавки ако те интересуват също можеш да купиш от всеки по-голям хранителен магазин. Някои са с доста, хм, интересни съставки. Добре е, че някои имат и надписи на английски. Отделно сигурно половината персонал ще се събере да ти обяснява и препоръчва, колко ще разбереш е отделен въпрос. Аз се придържах към по-стандартните като жен-шен и перлен прах . Една приятелка даже искаше да й нося, според нея имал страхотен ефект ;-). Редактирано 25 март, 2014 от Бръмбар 1 Връзка към коментар
Red_wine Публикувано: 25 март, 2014 Автор Сподели Публикувано: 25 март, 2014 Теди, ще споделиш ли как стигнахте до Longsheng и местността. Засега пътят до там ми се вижда уморителен, при положение, че трябва да се сменят над 3 буса от Янгшуо до Дазай например през Гуйлин. Вече започнах да се оглеждам и за агенция предлагаща 2 дневна програма със спане и на другия ден привечер транспортиране до летището в Гуйлин. Бръмбар, благодаря за подробната информация. Засега се отказахме от подобни групови обиколки. Залагаме на самостоятелни и в краен случай частни с гид, именно заради подобни трикове и пренаселени места.Препоръчаха ми няколко пазара в Пекин, един от които е само за антики, естествено имитации, но както и ти казваш ще потърся и в нормалните магазини.Но като цяло няма да отделя много време за обикаляне по магазини и пазари. Освен животинския снакс в Пекин и подобни. Чайове ще накупувам много, аз пия всякакви треволяци и не се страхувам да експериментирам, така че ме зарадва с предполагаеми баседи в магазините Връзка към коментар
Meidj Публикувано: 25 март, 2014 Сподели Публикувано: 25 март, 2014 Препоръчаха ми няколко пазара в Пекин Сподели Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 25 март, 2014 Сподели Публикувано: 25 март, 2014 (редактирано) Ето едно предложение от мен за чаен магазин с много демонстрации,добро обслужване и най-важното много добри цени(поне,когато бяхме ние в Пекин).Намира се на финансовата улица "Дашълан",която е една от забележителностите на града.Магазинът за чай Джан Июен е основан през 1908 г. от търговец,дошъл от провинция Анхуей и в началото продавал чай,произвеждан на частните му плантации.Сега в магазина се продават стотици най-различни видове чай.Обикаляхме доста по такива магазини и успяхме да си купим чай на най-добра цена,точно в един от най-скъпите магазини за чай в Пекин.Затова ти го препоръчвам.Можеш да се изненадаш приятно,ако пък ли не ще разгледате улицата,която си заслужава напълно. Магазинът за чай Джан Июен. Редактирано 25 март, 2014 от krasen_denev 5 Връзка към коментар
Red_wine Публикувано: 25 март, 2014 Автор Сподели Публикувано: 25 март, 2014 Това е за антики и всякакви използвани и нови дреболи, мебели, купи, паници, тигани и какво ли не Panjiayuan ancient stock market 潘家园West of Panjiayuan Qiao, Chaoyang District 朝阳区 潘家园桥西边 Стига се с линия 10 на метрото. Това е пазарче продава скакалци, скорпиони и всичко що мърдало на клечка или под друг вид. Задължително ще го посетя, макар и да не ям месо. Преди имаше някакъв бум в нета да се подкрепи петиция против продаванете и вакумирането на живи костенурки в найлоче като ключодържател. Преди мислях, че е параноя на еколози, но всъщност не е - снощи видях истинска снимка от този пазар продаващ още тези ключодържатели. Wangfujing 王府井 snack street Liulichang Antique Street 琉璃厂 за картини, калиграфия, книги и подобни Чекни ги в нета преди да ми се довериш. Защото на мен ми написаха един лист с над 10 пазара -били страхотни, ама невероятни. След гугъл претърсванепо, мое мнение, само 2 си заслужават, но въпрос на вкус и търсене... 1 Връзка към коментар
Red_wine Публикувано: 25 март, 2014 Автор Сподели Публикувано: 25 март, 2014 krasen_denev, много благодаря за полезната информация. Тази улица не мислех да я посещавам въобще, но най-вероятно ще отскоча заради чая. От снимката, магазинът изглежда много добре. Ще се възползвам от съвета ти. Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 25 март, 2014 Сподели Публикувано: 25 март, 2014 Теди, ще споделиш ли как стигнахте до Longsheng и местността. Засега пътят до там ми се вижда уморителен, при положение, че трябва да се сменят над 3 буса от Янгшуо до Дазай например през Гуйлин. Вече започнах да се оглеждам и за агенция предлагаща 2 дневна програма със спане и на другия ден привечер транспортиране до летището в Гуйлин. Ние спахме в Гуилин, а оттам с директен бус до Дазай е около 2 - 3 часа. После още час пеша до селото, където отседнахме. Как ги смяташ над 3 буса? Връзка към коментар
Red_wine Публикувано: 25 март, 2014 Автор Сподели Публикувано: 25 март, 2014 От Янгшуо до Гуйлин, после прекачване на гарата, която била на 20 мин пеша, от там бус в посока оризовите тераси, после с навлизането на местността смяна с друг автобус- at the entrance of the Longji rice terraces from where there are regular public buses leaving to the villages of Pingan and Dazhai. Защото директните от Гуилин до Pingan and Dazhai са само по 1 на ден и двата потегляли в 9 сутринта, извън тези двата трябва прекачване в горе споменатото Лонджи. Times/Duration: Transfer Yangshuo – Guilin – Longji Rice Terraces 5-6 hrs.Да не ти казвам, че от тур. им бюра ми пратиха и още по-замотани прекачвания, но в най-добрия случай прекачванията са само 3. Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 25 март, 2014 Сподели Публикувано: 25 март, 2014 (редактирано) В програмата имах няколко места около, които се въртеше екскурзията. Оризовите тераси бяха едното. Красиви като пейзаж и откъснати от масовата туристическа истерия. Нощувката в Гуилин беше само заради тях и по-лесния достъп. Бусът ни наистина тръгна сутринта, което е нормално, за да има време през деня за разглеждане. Та по-лесното ще е да предвидиш нощувка в Гуилин и въобще не се занимавай с тур. бюра. Редактирано 25 март, 2014 от Tedy 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега