Прескочи до съдържание

Ношувки в Пекин и Китайската стена

Препоръчани мнения

Да дадете съвети за нощувки в Пекин? Току-що отворих Букинга и съм отчаян от средната оценка... Също така ще съм благодарен за идеи за еднодневни екскурзии от Пекин. Примерно 3-4 броя. Тръгва се рано сутрин и вечерта пак в смога.  

Иначе Китайската стена може ли да се обхожда? Примерно да си направиш някакъв 5 км преход по нея? Или има само отворени малки туристически сектори и останалата част е затворена за туристи? 

Редактирано от Meidj
Връзка към коментар

Да дадете съвети за нощувки в Пекин? Току-що отворих Букинга и съм отчаян от средната оценка... Също така ще съм благодарен за идеи за еднодневни екскурзии от Пекин. Примерно 3-4 броя. Тръгва се рано сутрин и вечерта пак в смога.  

Хостелите са съсредоточени в едно място в центъра, където е квартала с хутонзите. Там е бекпекърската зона, не знам дали това търсиш. Избягвай китайски хотели, може да получаваш среднощни обаждания от палави момичета...освен ако това не е целта на занятието :) За мен лично Китай е идеалното място да се спи в безлична световна верига тип Accor или Holiday Inn. Вече в зависимост от бюджета може да е ibis, Holiday Inn Express, Holiday Inn и нагоре. Полезно е и да имаш някой англоговорящ под ръка, а на рецепцията на тези хотели винаги има. 

Иначе Китайската стена може ли да се обхожда? Примерно да си направиш някакъв 5 км преход по нея? Или има само отворени малки туристически сектори и останалата част е затворена за туристи? 

Писал съм по-рано в темата за екскурзията до Jinshaling. Организира се през един хостел в центъра. Стоварва ви микробус, с 20-ина човека, ходите 5-6км и ви взима от другата страна. Това ще е и перфектната еднодневна екскурзия. При положение, че имаш свободни дни въобще не си помисляй да ходиш на Badaling, където е тонове туристи и точно така - малка отворена секция. Можеш и сам да си организираш, но трябва да си наемеш такси за целия ден, като цяло не би трябвало да е сложна процедура с малко помощ от хотела, мисля че към 800-900 юана излиза, малко цифроманийка, но може и да бъркам и цената да ми е избледняла. 

Ако си по-хардкор, някои хора си организират и спане на стената, но имай предвид, че на много места е непроходима, има забранени зони заради военни, трябва ти GPS и т.н. В ей този форум може да видиш, ако искаш подобна сериозна обиколка: http://www.greatwallforum.com/

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В този хотел бяхме ние Jingtailong International Hotel.

Прегледай го.Намира се на страхотно място,точно в началото на пешеходната улица водеща към площад Тянанмън.Само до хотела има ресторанти с местна кухня,магазини,Макдоналдс и Кентъки фрай чикън.Отзивите са добри,но ако се заинтересуваш ще го обсъдим.

По вторият ти въпрос задължително в Летния Дворец-възхитително място.На мен едвам ми стигнаха 10 дена само за Пекин и не съм много сигурен дали ще имаш възможност за толкова много на брой трипа извън града.По стената можеш да ходиш и извън реставрираните участъци но на твоя отговорност.Състоянието и е доста окаяно и сам си поемаш риска.

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако решиш може да разбиеш един ден на две - отиваш следобяд, хващаш залез и небе, преспиваш, хващах изгрев и на обяд си тръгвате. Ние го мислим това като вариант, дори ни пратиха адреса на една страхоприемница (ах, че хубава дума) до Симатайския вход.

Аз също бих искала някакви имена за Пекин. Ние резервирахме един хотел в бързината, но нямам никаква идея какво му е реалното състояние и дали е добре локализиран (Beijing Hyde Courtyard Hotel) Уж на описанието е добре, но парен каша духа ;)

Редактирано от Red_wine
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Малко инфо за китайската стена (на руски): http://ru-travel.livejournal.com/26100636.html

И малко по-подробно за един от малко популярните пасажи: http://ru-travel.livejournal.com/27368437.html

И още един (на английски): http://www.absolutechinatours.com/Beijing-attractions/The-Great-Wall.html

:)

Редактирано от Meidj
Връзка към коментар

Мейдж, стига с тази затънтена провинция. В някое забутано село можеш да прекараш 10 дни и в Родопите. Там отиваш да видиш друга култура, друга цивилизация и изключителна природа (на много места).

Ами да де, нали това ми е основната идея и на мен. Само че на мен претъпканите от туристи места нещо не ми се вписват в тази картинка и смятам, че по-скоро ще намеря това автентично културно и природно многообразие в затънтената провинция. Пък и, честно казано, меко казано ме влудява идеята да заградиш изключителните творения на природата и културните средища и да "чарджиш" чуждоземния турист като някакъв бездънен банкомат, грубо експлоатирайки желанието му да се докосне до тях. Не искам да ставам съучастник в тази отвратителна практика... :/ 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

ruwenzogy, бекпекър до бекпекър има разлика. Именно затова, точно в момента се налага с нежелание да променя маршрута. След многото препоръки за прехода Simatai - Jinshanling и преспиване в страноприемница в Симатай, сега трябва да заложа на друг преход. В листата ми са Jiankou-Mutianyu и Gubeikou - Jinshanling - Second Valley (the West Wing of Simatai) , но засега плюсовете сочат за втория маршрут. Някой да е минавал и да има яснота по тези зони. За втора мисля, че четох, че има военен участък от трасето и вариант е наемането на гид, което не ми се нрави много, то всеки ден излиза, че ще имам гид... Като си гледам програмата, май само през нощите няма да съм с гида.

п.с. Макар Simatai - Jinshanling да е затворен, много хоря го минават вечер или рано сутрин преди да е дошла охраната.

Редактирано от Red_wine
Връзка към коментар

Ами да де, нали това ми е основната идея и на мен. Само че на мен претъпканите от туристи места нещо не ми се вписват в тази картинка и смятам, че по-скоро ще намеря това автентично културно и природно многообразие в затънтената провинция. Пък и, честно казано, меко казано ме влудява идеята да заградиш изключителните творения на природата и културните средища и да "чарджиш" чуждоземния турист като някакъв бездънен банкомат, грубо експлоатирайки желанието му да се докосне до тях. Не искам да ставам съучастник в тази отвратителна практика... :/ 

Ако намериш такова място, свиркай - идвам при всякакви условия.

Не че не искам да разгледам забележителностите на страната, напротив, но аз също бих предпочела типичната китайска атмосфера без туристи. Тук ми идва идея: ако се интересуваш от кунг фу, тай чи, китайска медицина и подобни, търсиш в нета някое забутано автентично храмче или център, и отиваш за идеята, а не за диплома, която май и няма да получиш. Гаранция, че ще се усети духа от старите кит. филми, които гледах като дете (всичките касетки на Джеки Чан ги знам на изуст), но гаранция, че никой няма и да говори английски.

Аз специално си го мислех да отида в някое планинско село(2седм) при селския лекар/билкар, който най-вероятно ще е единствен за околията и да му "чиракувам", макар това да значи само чистене на помещението. Но за мен това, като че ли са единствените форми да се усети някогашния дух. Всъщност това като идея ми го и потвърди една позната китайка.

п.с. В горния ми коментар, споменавайки двете трасета за преход на стената, първото го има не защото е много хубаво, а защото има вариант да се спи в къщата на местния доктор и има как директно да проуча дали би се навил за по нататъшно чиракуване...

Редактирано от Red_wine
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Защо да е затворен?  :huh:

До колкото разбрах заради сериозна реконструкция. Постоянно се пускат "официални" слухове, че се отваря след известно време, после се пуска нов слух. Последният гласял, че Май 2014 щели да отворят този участък, но колко е вярно не знам.

Но пък по форумите толкова много хора пишат, че го посещават, че знам как го правят. Или с гид/агенция, който може би играе на партия с местните власти/или споразумение с тях, или има някаква друга отсечка или карат на късмет.

Аз бях посъветвана, ако реша за този тур, да го направя вечер по залез, или сутринта към 5, та към 9 да съм излезнала от стената, за да не ме хване охраната - това е съвет от американци, който минават маршрута доста често. Но ние се отказахме от тази "възможност". Аз колкото съм непохватна и късметлийка, ще си ме хванат - и без това исках да усетя китайската атмосфера, какво по-хубаво от китайски затвор :)))))))))

п.с. Closed for over two years due to maintenance and repairs, today (October 28, 2013) we heard Simatai Section will not be officially open until May 2014. We will once again have to wait until May 2014 before we are able to take you on the full and complete Jinshanling-Simatai hike!)

Редактирано от Red_wine
Връзка към коментар

ruwenzogy, бекпекър до бекпекър има разлика. Именно затова, точно в момента се налага с нежелание да променя маршрута. След многото препоръки за прехода Simatai - Jinshanling и преспиване в страноприемница в Симатай, сега трябва да заложа на друг преход. В листата ми са Jiankou-Mutianyu и Gubeikou - Jinshanling - Second Valley (the West Wing of Simatai) , но засега плюсовете сочат за втория маршрут. Някой да е минавал и да има яснота по тези зони. За втора мисля, че четох, че има военен участък от трасето и вариант е наемането на гид, което не ми се нрави много, то всеки ден излиза, че ще имам гид... Като си гледам програмата, май само през нощите няма да съм с гида.

п.с. Макар Simatai - Jinshanling да е затворен, много хоря го минават вечер или рано сутрин преди да е дошла охраната.

Jinshanling - Second Valley (the West Wing of Simatai) е това, което минахме ние. Лесна разходка е, има 1-2 баирчета, които са колкото да вдигнат тръпката, но не са непреодолими в никакъв случай. За Gubeikou ще трябва да се сдобиеш с GPS май, няма друг вариант да избегнеш гида. Иначе на стената гид не е нужен :) 

Връзка към коментар

О, Георги, не - аз ако съм сама и без GPS ще тръгна, а само с компас, защото в нета има много точни компасни описания, а и аз обичам да си играя на Индиана Джоунс, но в случая компанията ми не обича и не би се довери дори на GPS :wacko:

Ние сме планинари и искаме не крайно предизвикателно, но средно натоварена 10км разходка/преход. Иначе мерси за описанието, а видяхте ли някъде охрана по тези места? Демек вместо да спра на 5 кула, или която се пада, да продължа до края на Симатай има ли в крайна сметка кой да ме види? Как става този номер, като на всякъде пише, че е затворен преходът и половината агенции не предлагат тази услуга, а другата половина - да...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако намериш такова място, свиркай - идвам при всякакви условия.

Не че не искам да разгледам забележителностите на страната, напротив, но аз също бих предпочела типичната китайска атмосфера без туристи. Тук ми идва идея: ако се интересуваш от кунг фу, тай чи, китайска медицина и подобни, търсиш в нета някое забутано автентично храмче или център, и отиваш за идеята, а не за диплома, която май и няма да получиш. Гаранция, че ще се усети духа от старите кит. филми, които гледах като дете (всичките касетки на Джеки Чан ги знам на изуст), но гаранция, че никой няма и да говори английски.

Аз специално си го мислех да отида в някое планинско село(2седм) при селския лекар/билкар, който най-вероятно ще е единствен за околията и да му "чиракувам", макар това да значи само чистене на помещението. Но за мен това, като че ли са единствените форми да се усети някогашния дух. Всъщност това като идея ми го и потвърди една позната китайка.

п.с. В горния ми коментар, споменавайки двете трасета за преход на стената, първото го има не защото е много хубаво, а защото има вариант да се спи в къщата на местния доктор и има как директно да проуча дали би се навил за по нататъшно чиракуване...

Хаха, ценителка си, признавах те :)))) "Чиракуването" е много добра идея, ама нещо ми се губи ползата заради езиковата бариера. В смисъл - ще отидеш там, ще подражаваш нещо, но много трудно ще ти предадат основните принципи, след като няма вербално разбирателство.  

Иначе за мен автентичен Китай означава най-вече фермерство, не толкова бойни изкуства. И като се замисля, основната ми надежда е да срещна някакви отрудени хора, които да ми подарят/продадат автентични местни семена на разни лечебни, ядливи или декоративни растения, които после да се хванат и тук. Направо ще си осмисля цялата екскурзия, дори да не видя нито един заграден и платен декоративен парк :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Добре де, а ти не си ли също турист ? ;)

Фичо, хубав въпрос :) Аз съм туристка, от онези вечните, напуснали страната си и дори турист в собствения си бивш дом... Може би именно затова не ме привличат комерсиалните туристически места, отдавна захубили автентичната си атмосфера, но превърнали се в зрелище за гладното туристическо око. Затова си мисля, че отивайки в някое забутано селце, човек би усетил по друг начин бита и истинската култура на нацията и местността, която посещава. Носталгия по миналото :unsure: Пример: едно е да отидеш в София, Пловдив, Варна, друго е Лещен, Делчево, Златица, Жеравна и малки кокетни планински селца.

Първата ми програма за Китай беше точно такава, но претърпя сериозни промени... Живи и здрави, ще докладвам скоро.

По съвет на Теди от форума за силната комерсиализация, и после проверен в нета, се отказахме от Шао Лин, но за сметка на това ще посетим други манастири.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Понеже ме нямаше не можах да се включа по-рано, но от видените места най-малко туристи имаше в района на водопад Детян. Това е в провинцията, на границата с Виетнам. Добре беше и в селото край оризовите полета, където спахме. Всъщност моята идея да се забия дълбоко в провинцията не се осъществи, защото не намерих кой да ме закара там, където исках. Кола под наем също не е възможно да се вземе. Шаолин е атракция за туристи.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Фичо, хубав въпрос :) Аз съм туристка, от онези вечните, напуснали страната си и дори турист в собствения си бивш дом... Може би именно затова не ме привличат комерсиалните туристически места, отдавна загубили автентичната си атмосфера, но превърнали се в зрелище за гладното туристическо око. Затова си мисля, че отивайки в някое забутано селце, човек би усетил по друг начин бита и истинската култура на нацията и местността, която посещава. Носталгия по миналото :unsure: Пример: едно е да отидеш в София, Пловдив, Варна, друго е Лещен, Делчево, Златица, Жеравна и малки кокетни планински селца.

Аз напълно те разбирам  :)  , моите лични предпочитания (а предполагам на доста от пишещите в този форум) са също за места, които са по-автентични и незасегнати от масовия туризъм ..., но понякога си казвам - "какво се правиш на интересен, нали ти също си турист" :rolleyes:

• Харесвам 2
Връзка към коментар

В интерес на истината при последното пътуване повечето  бели хора наистина ме дразниха. Изглеждаха като кръпка , но това поради факта как отказваха да се впишат в обстановката. Говоря за Япония , където  и китайците изглеждат като пещерни диваци - шумни , невъзпитани , неспазващи правилата. Виждах как местните ги поглеждат дискретно с  неприязън и имаше защо. Примерно в метрото  явно има неписано правило да не се говори шумно  , всеки там си чете я манга , а  чопли нещо из телефона , но безмълвно . Ако чуете шумен разговор или изобщо някой да говори по мобилен телефон това ще е китаец ;)

Аз съм турист , но се имам за хамелеон - много бързо усвоявам местните порядки , държание , основни изрази.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

В интерес на истината при последното пътуване повечето  бели хора наистина ме дразниха. 

Да,но.......белите хора в Китай бяха такава рядкост,че срещайки се по улиците,се поздравявахме и то винаги с усмивка. :) Ставаше ми едно готино,едно топло и да ти кажа честно въобще не им се дразних.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Значи е било натоварващо пътуване  :)

Аз така се радвах на бял човек в Индия.

Натоварващо..? По скоро не,но в 20 милионен Пекин,сред тълпите от хора наистина рядко се виждат бели,черни(не видях изобщо),мулати(и такива няма),араби(един-двама) и др.Малко в повече ми дойдоха китайците.Но за сметка на това младото им поколение е супер(възраст 17-28 години).Винаги засмени,добре облечени,добре изглеждащи и винаги готови да помогнат(дори да не знаят английски)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.