Прескочи до съдържание

Малко лични впечатления от остров Тодо


ilko123

Препоръчани мнения

Здравейте,

преди няколко дни се върнахме от Малдивите.

Искам на кратко да опиша някои неща които мисля че са важни.

Бяхме  две семейства с 4 деца, едните големи 17годишни  и 12 годишни.

Сами си организирахме и не бяхме на ресорти.

Преди да тръгнем доста четох по бг сайтовете но нямаше много инфо, случайно попаднах на руски сайтова , а там пълно с информация.

Бяхме 4 нощи на остров Thoddoo и 8 нощи на остров Rasdoo

За препоръчване е остров  Thoddoo . Той е най големият на този атол. Хората са много гостоприемни и не е наводнено с туристи. Не са се увълчили и са нормални. Има плантации с авокадо, кокоси, краставици със страхотен вкус какъвто отдавна не бях ял. Купувахме ги директно от земеделците. Кокос - 1$, авокадо _1$/кг и т.н. Всички те имат страхотни вкусове = силно препоръчвам.

Плажът е страхотен и става за деца, много е безопасен. 

Рифът също - видяхме много акули, водни костенурки, и страшно много риба.

Бърза лодка има два пъти на ден от Мале - сутрин и след обяд.

Цената е 35$, това е цената за чужденци, но след много усилия и заяждане на връщане платих по 300 руфии  на човек което е 20$/ човек.

След няколко дни от престоя си разбрах че има разлика в цените за туристи и местни. Винаги искайте менюто за местни , там цените са в руфиу, а в менюто за чужденци са в долари.

Да знаете че цените за местни и чужденци са различни. Например кафето за местни е между 0,50$ , а за туристи е  2-3$. 

Местното население е много бедно и живее с много малко пари. 

Навсякъде има магазини в които се продава всичко от храна, обувки до пирони. Цените са приблизително като в България.

Ресторантите също не са скъпи. Порция риба с картофи и салата е около 4-5 долара.

Може да плащате в долари - местните са много коректно. Никой не се опитва да лъже. На острова няма полиция.

От остров Thoddoo съм със страхотно впечатление.

След него отидохме на остров Rasdhoo. Честно казано не ни хареса. Още втория ден искахме да се връщаме на остров Thoddoo .

Не ми харесаха хората, също са любезни и отзивчиви , но го правят за пари и са много увълчени за пари.

Като видят турист виждат пачка с пари. Цените са доста скъпи без покритие. Например за да ни заведат на отсрещния пикник остров ни поискаха по 50 $ на човек. Ние бяхме 8 човека =400$ което е безумие , а острова е на 500 м но не може да се преплува до там защото има течение. След доста разправии и приказки ни водиха няколко дни за по 20 $ за цялата лодка. Сами можете да си направите изводи за какви разлики става въпрос.

Още първия ден в ресторанта се опитаха да ни излъжат като ни писаха върху сметката някакви такси + сервиз и др. Вдигнах скандал и не ги платих. Но това много изнервя. трябва винаги да си на щрек.

Каквото и да поискаш да си купиш или да се гмуркаш те изпращат да питаш в хотела в който си отседнал.

Защото има схема = ако за гмуркането  ти поискат в хотела 85 $, самия дайв център го прави за 50$ , но ти сам не можеш да си го купиш на тази цена.

Аз си купих риба тон по 4$/кг, а после разбрах от рибарите че цената е 2$. Няма лошо да правят пари , но изглежда много мародерски и гадно. В единия магазин се опитаха да излъжат децата.

Хубавото е че има страхотен риф, може би един от най добрите и е много голям. Видяхме много делфини, скатове с диаметър около 2 м, водни костенурки, акули,мантия, много различни риби. Рибите са безопасни разбира се ако не ги дразниш

Един ден отидохме до остров Ukulhas -  страхотен плаж. С бърза лодка платихме 100$ за всички. Лодката ни закара и ни чака цял ден и вечерта ни върна.

Както писах по горе цената на билет за бързата лодка до Мали е 20 $ за местните, а за туристите е 35 $. Ние платихме по 20$.

На нова година нашият домакин ни осигури уиски. Купихме го от сафари лодка. Така че ако ви се иска може да им кажете да ви заведат . Една бутилка шотландско уиски е 85 $.

Само като информация на МАЛДИВИТЕ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ВНАСЯ АЛКОХОЛ И СВИНСКО. Глобата е от 350 $ до 1500$

Местната храна е изключително бедна - риба и ориз, спагети или нудел , всичко е без мазнина.

Като препоръка ако не сте Ол инклузив вземете си нещо за хапване от българия - кашкавал, сирене и т.н. особено ако сте с деца. Почти нищо не ядът освен спагети.

Като цяло освен плаж и гмуркане няма какво да се прави. След 6-7 ден става доста скучно, особено за децата.

За мен беше супер - без телефон и без инет, пълен релакс.

Колкото на по далече остров от Мале  отидете според мен ще е по - добре

  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Ilko123 - Наистина звучи страхотно. Моля сподели инфо за местата за нощувка. В хотели ли бяхте или в къщи за гости ? Ползвахте ли някакви препоръки ? Ориентировъчни цени З

За островите се информирахме от руски сайтове. За местата за спане  чекнахме през airbnb i booking.

Къщите за гости са нови . Преди 3-4 години е бил диктат на Малдивите. Всеки частен бизнес е бил пуснат преди 3 години. Всичко къщи за гости са нови. Повечето собственици са работели или са били свързани с ресортите и знаят бизнеса. Направи са го копирали от ресортите но в малък мащаб.

Не си чеквайте предварително екскурзии по интернет. Няма смисъл. На място може да получите големи отстъпки. ако се пазарите разбира се. Малко е трудно но приемат договорки.

Както писах по нагоре местното население е много бедно и живее много мизерно.

Цените на нощувка са около 50 $, но добавят 12 % такса и 3 $ зелена такса. 

Но аз бях взел само една стая а останалите се бяхме разбрали по имейл. По този начин спестихме доста пари(без да знам предварително че ще спестя пари, така се получи)

Ако пътувате с qatar и имате престой на летището има City tur - безплатен за обиколка на Доха . Около 3 часа е.  Като кацнете идете възможно най-бързо да се запишете защото местата свършват много бързо.

Обиколката е с малко автобусче около 25-30 човека. Има гид на английски. Оставят ви да се разходите в стария град за 1 час. 

На летището е много скъпо. Има вода за пиене в чешмички пред всяка тоалетна.

Гмуркахме се сами по рифовете. от къщите за гости ни дадоха безплатно шнорхели, очила и плавници. Някои къщи за гости се опитват да искат по 2$ /ден но не им давайте. това е естествено да ви дадат без пари - "ако мине".

Където се гмуркахме ние там водеха и гостите на ресортите да се гмуркат , но срещу 200 $, т.е. не си струва.

Всичко може да си го направите сами. Местните казват че ще ви заведат на места където има акули, скатове, мантии, костенурки, но те са навсякъде.

Не си струва да плащате скъпо за някакви измислени екскурзии и разходки. всичко е навсякъде. Все едно е България да ви заведат на екскурзия да видите кучета и котки.

Редактирано от ilko123
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Здравей ilko123, аз също планирам пътуване до Тhoddoo през ноември месец. Понеже пристигаме вечерта (20:10) ще хванем нощния ферибот от 23:45. единствено ме притеснява връщането, тъй като  се пада четвъртък а пише, че няма лодка за Мале тогава. Знаеш ли дали това е така и какво алтернативи имаме за предвижване до Мале?

Връзка към коментар

Здравей ilko123, аз също планирам пътуване до Тhoddoo през ноември месец. Понеже пристигаме вечерта (20:10) ще хванем нощния ферибот от 23:45. единствено ме притеснява връщането, тъй като  се пада четвъртък а пише, че няма лодка за Мале тогава. Знаеш ли дали това е така и какво алтернативи имаме за предвижване до Мале?

Единствения почивен ден в който няма лодки е петък, но вече и в петък има бърза лодка.

До колкото си спомням има лодка за Мале в 7,00 и в 16,00 ч

Пътят е 1 час.

А този ферибот с който ще пътувате вие е бавният. Не го препоръчвам ужасен е. Но ако искате преживяване е друга работа.

На Расдо срещнахме мои приятели които са пътували с него после им трябваше един ден за да дойдат на себе си. Так че добре го обмислете. Гадничко си е. Не забравяйте че това е товарна лодка натоварена със стока и се движи много бавно . отбива се и по други острови по пътя си.

ако е лошо времето не пътува. На нас ни се случи когато трябваше да се преместим от Тодо на Расдо. почти нямаше вълни , а ни казаха че няма фери защото времето било лошо. и се наложи да наемем голяма лодка за нас от един рибар и ни откара на другият остров за 120$.

Малко е рисковано.

помислете дали не е по добре да останете на Мале и сутринта да пътувате с бързата лодка. Не се усеща и е много приятно.

Мен ме хваща морска болест но на бързото фери бях добре. почти няма клатене

Редактирано от ilko123
Връзка към коментар

Здравей Илко,

 

Имам резервация за новата къща за гости Summer Inn в Thoddoo  от 23.03 до 29.03.2017 и те моля да споделиш впечатленията си от нея или каквото и да било чуто за тази къща.Гледам в Booking само ласкави отзиви за нея,та чак дори почнах да се съмнявам.И нещо друго- полета ми обратно от летището на Мале е в 10.00 сутринта и се опасявам да не го изпусна с лодката от Тодо сутринта в 07.00 часа.Имам уверението от Summer Inn,че лодката ще ме закара директно на летището ( без да спира в Мале) за да хвана полета.Дали да им вярвам или да хващам нощния ферибот в полунощ от Тодо,който казваш,че е ужасен.Колебая се дали да оставя резервацията си в Тодо или да избера Biyadhoo Island Resort,който е на добра цена за All Inclusive.Не виждам тук отзиви за него.

Връзка към коментар

.И нещо друго- полета ми обратно от летището на Мале е в 10.00 сутринта и се опасявам да не го изпусна с лодката от Тодо сутринта в 07.00 часа.Имам уверението от Summer Inn,че лодката ще ме закара директно на летището ( без да спира в Мале) за да хвана полета.Дали да им вярвам или да хващам нощния ферибот в полунощ от Тодо,който казваш,че е ужасен.Колебая се дали да оставя резервацията си в Тодо или да избера Biyadhoo Island Resort,който е на добра цена за All Inclusive.Не виждам тук отзиви за него.

Здравейте,
в никакъв  случай не рискувайте с лодка в 07:00 от Тодо. Ако времето е лошо сте си изпуснали полета на 100 %. Писала съм много пъти , че ако полета е ранен и особено ако сте по-далеч от летището, да се спи 1 нощ в Хулумале  или Мале.
Biyadhoo е евтин, но не предлага нищо особено, освен красивия коралов риф. 
Редактирано от Ametist
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ааааа, написала съъъм, написала съм! :blush: Не зная какви са ти изискванията, ама този е кофти. В средата на острова - нещо като джунгла, неподдържана, ходи се по една пътека околовръст само, стаите са в едни зле изглеждащи сгради. Мисля, че съм сложила снимки в тази тема , пост #87

Ние бяхме за един ден на ол - инклузив - мизерна работа и откъм ядене, и откъм обслужване.

Плажът си е плаж - то на всички им е хубав плажът, ама не знам какво ще правите една седмица там. :blush: Ти към цената, която виждаш в Букинг нали добавяш още 25%, за да получиш крайната цена.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте,

 

Ние се завърнахме през Декември от нашата 10-дневна почивка на Малдивите, която си организирахме сами, като не бяхме отседнали в ризорт, а на един малък остров - Бодуфолдуху, на който живеят и местни. За нас това беше най-страхотното преживяване и се убедихме, че Малдивите наистина са раят на земята :wub:  Бяхме в къща за гости, като останахме очаровани от гостоприемството и от хората наоколо като цяло, а нашият хост си беше като персонален асистент за цялата ни почивка :) Пътувахме с Катарските авиолинии, като си взехме билетите на промоция доста по-рано, а къщата за гости запазихме през AirBnb. Така имахме възможност да си дадем парите за екскурзии, вместо за допълнителен лукс. 

 

Всеки ден ходихме на поне един трип до някой остров или до някой прекрасен риф и успяхме да видим толкова много морски живот - видяхме от близо и плувахме с костенурки, акули, манти, скатове, толкова много риби и най-вълнуващото за нас - китови акули! Видяхме фосфоресциращ планктон, огромни прилепи и толкова много рачета :) 

 

Пиша в темата в случай, че мога да бъда полезна на тези, които се интересуват от по-активна отколкото луксозна почивка на Малдивите. Пожелавам на всеки да посети това място, независимо къде ще отседне :) 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Всеки ден ходихме на поне един трип до някой остров или до някой прекрасен риф и успяхме да видим толкова много морски живот - видяхме от близо и плувахме с костенурки, акули, манти, скатове, толкова много риби и най-вълнуващото за нас - китови акули! Видяхме фосфоресциращ планктон, огромни прилепи и толкова много рачета :)

 

Сигурен съм, че пиша от името на много хора,така че: Може ли снимкиииии :)
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравей Илко,

 

Имам резервация за новата къща за гости Summer Inn в Thoddoo  от 23.03 до 29.03.2017 и те моля да споделиш впечатленията си от нея или каквото и да било чуто за тази къща.Гледам в Booking само ласкави отзиви за нея,та чак дори почнах да се съмнявам.И нещо друго- полета ми обратно от летището на Мале е в 10.00 сутринта и се опасявам да не го изпусна с лодката от Тодо сутринта в 07.00 часа.Имам уверението от Summer Inn,че лодката ще ме закара директно на летището ( без да спира в Мале) за да хвана полета.Дали да им вярвам или да хващам нощния ферибот в полунощ от Тодо,който казваш,че е ужасен.Колебая се дали да оставя резервацията си в Тодо или да избера Biyadhoo Island Resort,който е на добра цена за All Inclusive.Не виждам тук отзиви за него.

Видях го в букинг, но не мога да разбера кой от всички е. Както го виждаш така изглежда. Цената ми се вижда малко скъпа. За подобна къща ние платихме по 50 $ за стая с закуска и то точно по Коледа и нова година.

Както споменах по нагоре всички къщи за гости са нови, максимум на 1-2 година. Някои от тях ги пускат за тази нова година за първи път.

С ферито ще смогнеш. И ние бяхме така. Първо бързото фери спря на летището за да ни остави. Ако не бяхме се уговорили най вероятно щяхме да изпуснем самолета.

Може да им се вярва на 100 % ако са казали. В това отношение са много почтени , а и се разбират. Нали къщите за гости изпращат клиенти на ферито. А може и да са роднини.

Времето за пътуване от Тодо до Мале е точно 1 час. 

Не знам да ли да отидеш на ресорт или в къщата. На ресорта ще ти излезне доста скъпо според мен. Някой друг да каже който е бил. Но колкото разбрах и се срещах с хора които са били на ресорти не си струва скъпотията там. И на двете места освен да се гмуркаш и плаж няма какво друго да се прави. Скука е.

Редактирано от ilko123
Връзка към коментар

Благодаря на Илко и на всички за мненията им.Съгласен съм с повечето от Вас,че на ресорта е скука и затова ще си запазя направената резевация за Тодо,а вече там може да се запиша за различните екскурзии,които предлагат.Като се върна ще споделя как съм изкарал.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Здравейте,

 

Върнах се от остров Тодо на Малдивите(дом за гости Summer Inn) и впечатленията  ми са разнозначни.Наистина лагуната,плажа и пясъка са уникални,но само те са останали чисти на острова и то на плажа за гости.Домовете за гости на острова никнат като  гъби и вече е пренаселено- на 90% с руснаци,тръгнали с целите си фамилии от малки и големи.Имаше моменти,в които плажа беше буквално гъмжеше от деца и викащи по тях родители.Мислех си,че Тодо е все-още спокойно място за почивка,но не се оказа така.Изглежда местните са решили да не остане къща,непревърната в хотел,така че нещата не са оптимистични що се отнася до релакс.Да не говорим,че по 5 пъти на ден има молитви и целия остров е добре озвучен за да се чуват навсякъде-особено сутрин в 05.00 така ясно се чуваше молитвата,че задължително се будех от нея.Храната по ресторантите е що-годе поносима,но не и вкусна.В дома за гости бяхме със закуска и вечеря и барбекюто на вечеря беше добре приготвено.За съжаление въпреки желанието ни да посетим ресорт или пикник остров,от Summer Inn не можаха да организират такива екскурзии.Надяваха се някой друг гестхаус да организира такава и да ни включат,но не се получи.Иначе Summer Inn е нов и чист,но водата има кафеникав отенък-вероятно проблем на целия остров.Персонала е учтив и се опитва да помага доколкото може,но почти не знаят английски и комуникацията минава през нает от тях външен човек,който само вечер се появява в хотела.Имахме късмет,че и през шестте дни престой времето бе чудесно и направихме хубав тен.Та съвета ми е,че ако пренебрегнете всички негативни по-горе неща и не сте фен на екскурзиите,то може да отседнете в Summer Inn - един от най-близките до плажа ( 15 мин пеш) с добра храна,плодове на закуска и вечеря и включена бутилка минерална вода на ден.Лично аз при следващото ми гостуване на Малдивите ще бъда на ресорт и отново ще споделя мнението си.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Прясно завърнала се от Thulusdoo да докладвам и аз.

Бяхме в къща за гости през airbnb. Островът ни хареса много - много хубав бикини плаж, хубав риф (имало манти казаха дайвърите, ние само шнорхелинг правихме, но сме доволни), много мили хора, беше чист и спретнат остров без прекалено много туристи, но и достатъчно ресторантчета и ваканционна атмосфера. Стига се удобно от летището - има местно фери, отнема 35 минути и цепи в дъжд и вятър.

Къщата ни за гости се държи от италианка и местен и беше с много приятен интериор и страхотна кухня - в италия не съм яла толкова хибава паста и то като гарнитура към рибно барбекю :) Организираха много неща за гостите си, но за съжаление планираната ни романтична вечеря на плажа се провали поради лошо време (а ни показаха снимки - изглеждаше страхотно ( свещи, воали, музика...абе както си трябва...ох много ме е яд...). Никакви забележки към къщата за гости - на 5 крачки от плажа е, но аз страдах, че не е с гледка към морето (бяхме за кратко и исках непрестанно да гледам морето). На самия плаж имаше няколко хотелчета и къщи за гости, които изглеждаха много добре и си имаха и гледка.

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...
На 20.04.2017 г. в 13:25, Георги Илиев каза:

Здравейте,

 

Върнах се от остров Тодо на Малдивите(дом за гости Summer Inn) и впечатленията  ми са разнозначни.Наистина лагуната,плажа и пясъка са уникални,но само те са останали чисти на острова и то на плажа за гости.Домовете за гости на острова никнат като  гъби и вече е пренаселено- на 90% с руснаци,тръгнали с целите си фамилии от малки и големи.Имаше моменти,в които плажа беше буквално гъмжеше от деца и викащи по тях родители.Мислех си,че Тодо е все-още спокойно място за почивка,но не се оказа така.Изглежда местните са решили да не остане къща,непревърната в хотел,така че нещата не са оптимистични що се отнася до релакс.Да не говорим,че по 5 пъти на ден има молитви и целия остров е добре озвучен за да се чуват навсякъде-особено сутрин в 05.00 така ясно се чуваше молитвата,че задължително се будех от нея.Храната по ресторантите е що-годе поносима,но не и вкусна.В дома за гости бяхме със закуска и вечеря и барбекюто на вечеря беше добре приготвено.За съжаление въпреки желанието ни да посетим ресорт или пикник остров,от Summer Inn не можаха да организират такива екскурзии.Надяваха се някой друг гестхаус да организира такава и да ни включат,но не се получи.Иначе Summer Inn е нов и чист,но водата има кафеникав отенък-вероятно проблем на целия остров.Персонала е учтив и се опитва да помага доколкото може,но почти не знаят английски и комуникацията минава през нает от тях външен човек,който само вечер се появява в хотела.Имахме късмет,че и през шестте дни престой времето бе чудесно и направихме хубав тен.Та съвета ми е,че ако пренебрегнете всички негативни по-горе неща и не сте фен на екскурзиите,то може да отседнете в Summer Inn - един от най-близките до плажа ( 15 мин пеш) с добра храна,плодове на закуска и вечеря и включена бутилка минерална вода на ден.Лично аз при следващото ми гостуване на Малдивите ще бъда на ресорт и отново ще споделя мнението си.

Здравейте Георги Илиев... ние планираме почивка за периода коледа -- нова година 2019 на остров Thoddoo ... в хотел Royal Stay Inn и не мога да преценя колко е далече от плажа и дали реално острова е пълен с руснаци защото ако е така много лошо 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.