Прескочи до съдържание

Атакама и Салар де Уюни

Tedy

Препоръчани мнения

Както се казва още снимките от предното пътуване не съм преточила и ей го де се задава следващото. :girldance:Мъка!!! Не пътуването, чак толкова още не съм изтрещяла, :pleasantry: а планирането, организирането и прочее тъй неприятни ми битовизми. :help: За какво става въпрос - лежерна разходка за около 2 седмици на височини 3000 - 4000 м.н.в. Идеята е да наблегнем на Атакама и Салар де Уюни + още нещо ако останат ден, два. Искаше ми се да включим и джунглата в Боливия, но гледам, че е далеч и едва ли ще успеем да се вместим във времето. Летим до и от Сантяго. После вътрешен полет до Калама, който още не е купен. За Атакама категорично смятам да наемем кола и сами да обикаляме, че даже и къмпингуване ми се иска с тези готини веселяшки ванове, но...

http://www.wickedsouthamerica.com/

Вероятно ще сме трима ииииии това малко обърква плановете. Третият в групата е Джейми, канадец - геолог със страхотно чувство за хумор. :) Още няма билет, но иска да пътува с нас, а разбрах, че споменал за идеите ни на Саки, която е японка и също проявила интерес. Абе групата ни е малко в зоната на здрача засега. :lol: Да не ви занимавам с хаоса, който се вихри покрай пътуването, а направо да сложа ред с ваша помощ и да взема най-после да фиксирам някакъв маршрут. :girlsigh:

Въпросите:

1. Валпарайсо - струва ли си природно ориентиран човек като мен да губи ден, за да го види. Ако е място с уникална и неповторима атмосфера не бих го пропуснала, но от снимките няма как да преценя. Който е бил да даде мнение.

2. Колко дена са нужни да се разгледат и снимат чудесата на Атакама - 4, 5, 6. Кои от видяните места ви впечатлиха най-много? Отговорът на последния въпрос при мен обичайно е определящ за броя нощувки.

3. Четох, че някои от забележителностите в Атакама са с вход и трябва да се напускат в определен час, което ми е важно ако реша да снимам там залез. Къде по красивите места можем да останем неограничено, ако някой има идея.

4. Туровете в обсерваторията ALMA заслужават ли си? Някой посещавал ли я е изобщо, не съм виждала инфо из темите.

5. От Сан Педро ще направим тур до Салара. Веднъж стъпили в Боливия за какво друго си заслужава да отделим време, ще имаме не повече от 2 дни предполагам.

Взе да ми пуши главата, засега спирам с въпросите, но в движение ще допълвам. :)

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар

Отговарям по ред на номерата:

1. Валпараисо за мен си струва и наистина има уникална атмосфера с всичките си графити, хълмове с цветни къщички, интересна архитектура, фуникуляри, добра кухня (особено морски дарове), океан и кораби, някаква леко бохемска атмосфера и т.н. Но това разбира се е субективно, на мен ден и половина не ми стигна + половин за Виня дел Мар. Много зависи обаче и какво ще е времето, ако е ясно препоръчвам и разходка с корабче по брега (~40 мин.). Предвид интересите, престоят в Сантиаго бих го свела до сантирания минимум.

2. Труден въпрос - и 4, и 6 дни могат се уплътнят с активности, аз имах само 3 и ги наблъсках максимално. Стандартните пакети (букват се заедно няколко отделни тура в пакет с добра отстъпка), които се предлагат:

- Valle de la Luna - half-day tour (тук стояхме по залез)

- Geysers del Tatio - half-day tour (прави се сутрин)

- Lagunas Altiplanicas - half day (някои фирми правят целодневен тур като включват и Piedra Roja, там не съм била)

- Laguna Cejar - half-day tour (тук също стояхме по залез на последната лагуна, мисля лагуна Tebinquinche)

Това се води за сантиратния минимум общо взето,  всичките си струват, ако ще ги правите самостоятелно хубаво проучете коя екскурзия какво включва, за да не пропуснете някое интересно местенце.

Други опции:

- Salar de Tara (както казах в другата тема след Салар де Уюни тур, не бях особено впечатлена)

- Termas de Puritama - минерални бани, има и целодневна опция с трекинг по каньона (мисля Guatin) образуван от реката и финал на изворите

- Valle del Arcoiris

- изкачване на вулкани - Licancabur, etc.

- трекинг маршрути и др.

3. Не съм запозната с работното време, по-горе писах къде сме били на залез. Единственото място от посетените от мен без вход никъде по маршрута беше турът до Салар де Тара.

4. Туровете в обсерваторията ALMA - нямам информация. За туристи има двучасови астро турове вечер от Сан Педро, пускат видео за обща информация и после се гледат съзвездия/планети/звезди с телескопи - тази част беше интересна, специално луната и Сатурн с пръстените се виждаха добре :)

DSC00340.JPG.427bcf9382100dfc16ec69d3d1847439.JPG

5. В близост до Уюни най-близо е Потоси на около 4ч. с автобус и после Сукре на още 3-4 ч., ако не се лъжа. Сукре е градът, който най-много ми допадна в Боливия, в Потоси също има какво да се види предвид колко богат град е бил едно време. Има и турове до мините в Потоси, ако се интересувате от това. Но ако трябва да избирам, веднага бих наместила някак джунглата вместо градовете ;)

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

@Carrie, сега броя дните, ще имаме 14. Ако направим 5 дни в Атакама + 2 за трансфер до/от Боливия излиза, че остават още 7. 3 ще са за Салара, ясно, а останалите 4 ще стигнат ли за джунгла? И кой да е паркът? Гледах снимки от Rurrenabaque. Ти стигна ли дотам и как беше като преживяване?

Връзка към коментар

Аз правих комбо тур 3 дни джунгла + 2 дни пампа от Руренабаке и определено ми е едно от най-ярките преживявания в ЮА, с уговорката, че ми беше първи досег с джунглата въобще. Повече инфо тук: 

За 4 дни спокойно може да направите 2 дни джунгла + 2 дни пампа, което е оптималния вариант като време според мен. Аз бях с тази фирма: https://www.mashaquipeecotours.com/

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Такаааааа, типично в мой си стил планирам смело с идеята, ако прекаля, да се оправям на място. :dancing:С горното искам да кажа, че реших като ще е гаргата рошава, да взема да й направя една пънк прическа :lol::lol: и да направим селфдрайв и в Салара. Не съм чувала някой от България да е правил подобно нещо, но има смелчаци пуснали инфо в нета.

@Carrie, имам още един въпрос към теб, а и към всеки разглеждал Салара - за залез тура включваше ли време за снимки на красиво място по маршрута?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами след като срещнах момчета, които бяха прекосили Салара с колелета, не виждам защо да не може и селфдрайв :) Само се подгответе добре за ниски температури, всъщност не знам точно какво се предполага да е времето, когато ще ходите, но разликата между дневните и нощните температури е голяма, а зимата си беше голям студ.

Първият ден спряхме някъде по пътя за залеза, разбира се не където ни водиха през деня и солните кристали са най-бели. Втората вечер пристигнахме за нощувка по светло.

DSC09871.JPG.ebb8b456bd34aadef024b8a9e28afc04.JPG

DSC09877.JPG.4b41be2f524d5400c9523754e5d8f003.JPG

И понеже стана въпрос за астро турове и звезди, в Боливия втората вечер на тура в салара на изгасени светлини и без фенерчета, както и в джунглата нощем без фенерчета се виждаха с просто око хиляди звезди, както и млечния път! Уникално просто, жалко че не разполагах с качествена техника, за да заснема видяното...

• Харесвам 11
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 9/22/2017 в 13:48, Tedy каза:

:girlsigh:

Въпросите:

1. Валпарайсо - струва ли си природно ориентиран човек като мен да губи ден, за да го види. Ако е място с уникална и неповторима атмосфера не бих го пропуснала, но от снимките няма как да преценя. Който е бил да даде мнение.

2. Колко дена са нужни да се разгледат и снимат чудесата на Атакама - 4, 5, 6. Кои от видяните места ви впечатлиха най-много? Отговорът на последния въпрос при мен обичайно е определящ за броя нощувки.

3. Четох, че някои от забележителностите в Атакама са с вход и трябва да се напускат в определен час, което ми е важно ако реша да снимам там залез. Къде по красивите места можем да останем неограничено, ако някой има идея.

4. Туровете в обсерваторията ALMA заслужават ли си? Някой посещавал ли я е изобщо, не съм виждала инфо из темите.

5. От Сан Педро ще направим тур до Салара. Веднъж стъпили в Боливия за какво друго си заслужава да отделим време, ще имаме не повече от 2 дни предполагам.:)

1. Валпарайсо съм го правил на прибиране от Атакама и много ми хареса (както и на спътниците ми) заради:

А. колоритна и уникална атмосфера;

Б. беше глътка цивилизация след пустошта на Алтиплано.

Един ден стига. Придвижването от/до Валпарайско е бързо и лесно от международното летище в Сантиаго де Чили.

2. Аз бях в Атакама четири дена/четири нощувки и те май бяха напълно достатъчни.

Ден 1- половин ден Valle de la Luna, Valle de la Muerte

Ден 2- пълен ден- качване във високата част към границите с Боливия и Аржентина- Los Monjes de Pacna, Catedrales, Salar de Tara

Ден 3- половин ден- Valle del arcoiris

Ден 4- половин ден- lagunas altiplanicas

Според мен Атакама ни е по-известна заради туристически маркетинг и защото е много по-достъпна за (северо)американците. Определено е интересно и яко място, но боливийското Алтиплано е много по-зрелищно и диво.

3. Valle de la Luna + lagunas altiplanicas имаха входове и работно време, но около Сан Педро де Атакама има доволно много местенца, където може да се гледат последните лъчи на деня, пълзящи по Ликанкабур :)

4. Обсерваториите ги пропуснахме, защото искат много път и време.

5. За чудесата между Атакама и Уюни вече си говорим другата тема. Горещо препоръчвам тридневния тур по приблизително тази схема(изровена от Евгени Димитров):

IMG_8276.GIF

Редактирано от mitkobiker
  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Ето тук съм качил снимки от Атакама и Валпарайсо:

Ужасно много станаха, дано да ви стигнат нервите да ги превъртите всички :)

Редактирано от mitkobiker
  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, mitkobiker каза:

За чудесата между Атакама и Уюни вече си говорим другата тема. Горещо препоръчвам тридневния тур по приблизително тази схема(изровена от Евгени Димитров):

Най-вероятно ще направим 4 дена Уюни, след което ни остават 5 дена, които се чудя как да уплътня. Исках Великденския остров, но билетите са много скъпи в момента. Друг вариант е да направим Сукре, Ла Пас, Коройко или само 2 града и да кача някой вулкан + Валпарайсо. Джунглата не ме привлича.

Връзка към коментар
преди 8 часа, Tedy каза:

Най-вероятно ще направим 4 дена Уюни, след което ни остават 5 дена, които се чудя как да уплътня. Исках Великденския остров, но билетите са много скъпи в момента. Друг вариант е да направим Сукре, Ла Пас, Коройко или само 2 града и да кача някой вулкан + Валпарайсо. Джунглата не ме привлича.

И няма да дадеш реванш на Мачу Пикчу?

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Oshko каза:

И няма да дадеш реванш на Мачу Пикчу?

Това беше другата идея за запълване за дните, но не. Мачу Пикчу ме загуби като фен. :lol: Момента да го видя беше 2010, когато бях там. По някаква причина не беше писано. Сега имам съвсем друг стил и начин на пътуване. :)

Връзка към коментар
преди 13 часа, Tedy каза:

Много евтин полет до Великденският остров е трудно да се намери. Билетите винаги са скъпи :( Веднъж трябва да прежалиш парите, защото определено си струва... Скоро търсих билети за един приятел и най-евтиното което намерихме беше 700 долара от Сантиаго де Чиле.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 36 минути , Topfly каза:

Много евтин полет до Великденският остров е трудно да се намери. Билетите винаги са скъпи :( Веднъж трябва да прежалиш парите, защото определено си струва... Скоро търсих билети за един приятел и най-евтиното което намерихме беше 700 долара от Сантиаго де Чиле.

Сега са 900, няма да ги прежаля при положение, че със следене на офертите могат да се намерят и за 500. Ще останем в Боливия още някой ден предполагам. Искам да направя трек, а след Салара ще бъда и адаптирана за височината.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Голям зор с колата под наем в Боливия. Утре тръгвам, а още не знам с какви дни ще разполагам и съответно маршрута е колебливо - неясен. :lol: Вероятно ще запълня оставащите дни със Сукре, национален парк Сахама и Ла Пас... вероятно. :)

Към @Carrie и @Childish - как е вятърът в Атакама? Планирам 2 нощувки в палатка, но ако ще ме вее цяла нощ отсега да съм подготвена, че няма да се спи и само звезди ще броя. B)

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Атакама много зависи къде ще сте на палатка - височини, релеф и т.н. Например през август, на гейзерите Татио (над 4000 м.н.в.) сутринта към 7 температурите бяха -17С... По принцип разликата между температурите денем и нощем дори в самото Сан Педро е доста голяма, през деня може да си с къс ръкав/панталонки, но вечер със зимното яке. Аз бих се приготвила с windbreaker и термо-дрешки при всички положения ;)

• Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , Carrie каза:

температурите бяха -17С...

преди 18 минути , Carrie каза:

Аз бих се приготвила с windbreaker и термо-дрешки при всички положения ;)

Много ме зарадва. :) Надявам се в края на октомври да не е толкова зле, че най-дебелото яке не ми се влачи. При подобни температури и спалният ми чувал няма да помогне. :O

Връзка към коментар

Ами по-добре да сте подготвени и да знаете какво да очаквате, пък дано е по-топличко по това време на годината :) Все пак да отбележа, на гейзерите беше най-студено от всички посетени от мен места.

Не е нужно да е най-дебелото яке, на пластове, има термо клинчета и полота, които не заемат много място ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 часа, Tedy каза:

Към @Carrie и @Childish - как е вятърът в Атакама? Планирам 2 нощувки в палатка, но ако ще ме вее цяла нощ отсега да съм подготвена, че няма да се спи и само звезди ще броя. B)

Тя, Carrie, вече ти е отговорила. Нямаше вятър когато аз бях, но не съм и спала на палатка.

Приятно прекарване! Каквото стане с програмата.

Редактирано от Childish
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Tedy каза:

Салара с Млечен път и отражения. Леллелелеее, лудница е.

Снимката е от нета.

1*MWRAJtX9xghqSAB89ldMVg.jpeg

Твоите ще са по-хубави от тази.:)

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 41 минути , AlexandraKo каза:

Твоите ще са по-хубави от тази.:)

Благодаря, Алекс! Отражения няма да има в сухия сезон, но пак ще е невероятно красиво. :dancing: Откога му се каня на този Салар, само с колата малко ни измъчиха.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.