Прескочи до съдържание

дневник Ирландия - 7 дни през октомври


stanislavpp

Препоръчани мнения

Здравейте, търся помощ при очертаването на оптимална програма(17-24.10). Кацане в Дъблин в 08.10ч на 17.10 и излитане към Бирмингам на 24.10 в 10.45ч ( все още има билети в рамките на 45€ ритърн от София, с или без прикачване в Бирмингам, ние сме двама). Планът е:

 

17.10 : 09.30ч  Наемане на кола от летището > Powerscourt gardens > Johnston castle > Wexford (разходка и нощувка )

18.10 : > Kilkenny (разходка) > Cashel castle > Jameson Distillery > Cork (разходка и нощувка)

19.10: > Blarney castle > Killarney ( Ross castle , Muckross House) > Ring of Kerry (по часовниковата стрелка) > нощувка в Killarney

20.10: > Dingle > Kilkee > Cliffs of Moher > Galway (нощувка)

21.10: > Birr castle > Belvedere House > Tullamore Dew Distillery > Portlaoise (нощувка)

22.10: > Newgrange > Dublin (нощувка)

23.10: Dublin (нощувка)

24.10: 10.45ч полет към Бирмингам 

 

 Какво мислите за програмата? Какво трябва да се корегира?

 

Може ли да препоръчате места за нощувки и локални сайтове за резервации? 

 

 

 

 

Връзка към мнение

Стан, гледам яко си наблегнал на замъците, което е добре, но аз ти препоръчвам и на западния бряг да идеш. Galway and Cliffs of Moher на западния бряг също не са лоши. Голуей е малко, но приятно градче, а ако се кефиш на природа,Cliffs of Moher ще те накефят също.
Лек път и планирай добре, че ирландците и те си падат по солените цени.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря !  

Galway и Cliffs of Moher са в програмата за 20.10. Така и си представям Ирландия - кънтрисайд, замъци, градини, пъбове, бира , дистилерия Джеймисън задължително и вероятно Тюламор Дю...

Веднъж като стане окончателна програмата , мисля да започна резервирането на нощувки.

Връзка към мнение

Glendalough никъде не видях ,а там си е яко ,по-нагоре е езерото lower lake  заслужава си.А  Kilkenny е страхотен град.:dancing:За нощувки сме ползвали hotel Travelodge и  сме доволни.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз ще съм кратък, защото каза че си прегледал другите теми, сигурно и моята, та да не се повтарям излишно. Ако имаш нужда от повече подробности, само свиркай :)

 

Целия ти първи ден така както си го написал вероятно планът ти е да минеш транзит покрай едни от най-големите красоти. Препоръчвам вместо това нещо ей такова: 

 

image.png

 

Повтарям се, но Уиклоу е едно от най-странно красивите места, които съм посещавал. Два пъти беше лошо времето и въпреки това беше невероятно, дано ти имаш повече късмет :)

 

На 19.10 може да ти дойде нанагорно. Прави се Ring of Kerry добре за ден, но имай предвид, че дните са кратки и ще трябва да си малко стегнат. Виж дали не можеш да наместиш Blarney в предишния ден, знам ли. Като цяло замъците безспорно са част от ирландското излъчване, ама след третия ще става все по-трудно да се впечатлиш :) Ако поспестите време е добре да направиш в този ден отбивката за Ring of Skellig, писал съм в моята тема. 

 

20.10 също може да е малко натоварен ден, но с по-стегнато темпо и без гледане на делфини ще стане ок :) Ако тръгнете да закъсвате за време, върни си се по основния път, вместо по планинския. (червеното вместо синьото)

image.png

 

Планинският безспорно е по-живописен, но и доста по-бавен, а и местните твърдяха че при лошо време става почти непроходим. Гледайте да сте на Cliffs of Moher по залез, ако е хубаво времето ще е чудно. 

 

За съжаление по този начин въобще пропускаш да видиш The Burren по светло, което пък на мен ми е второто любимо място в Ирландия (след Уиклоу). Ако приемаш корекции, аз поне бих направил този ден нощувка близо до Cliffs of Moher и на другия ден да видя Burren вместо Galway на път за Birr. 

 

Ако приемеш предложението ми, можеш на 20.10 да спиш в района около Bunratty Castle - има места за всякакви бюджети. Мога и пъбовете да препоръчам там. На другия ден правиш Cliffs of Moher, Burren и газ към Birr. 

 

Нямам коментари към последната част, доста приятно пътуване се получава, ще има за гледане и за още пътувания, Ирландия никога няма да се изчерпи :)

 

 

 

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към мнение

Много благодаря за съветите!

 

Всъщност програмата е съставена  на база на твоите и на Полина впечатления.

Умишлено исках да отида в Ирландия най-късно до 28.10, тоест преди смяната към зимното часово време. Аз съм малко early riser , а продължителността  на деня по това време в Ирландия е от 08.00 до 18.30ч. Благодаря за напътствията ,в крайна сметка как би била най-рационална програмата за 19,20,и 21? Blarney castle ще го вместя на 18 след Джеймисън (затваря в 17.30) , ако  нощувката на 21 в Portlaiose отпадне , с какво е удачно да се замени? 

Как вие бихте направили програма за 19,20 и 21 ,и в кои райони нощувките ще са най-удобни ?

Редактирано от stanislavpp
Връзка към мнение

За съжаление средната част на Ирландия не ми е позната, за това и избягвам да ти давам препоръки да я избягваш или да не планираш нощувки там. Но, ако тази в Portlaiose отпадне бих отишъл директно до Дъблин и да поизбухнеш малко в събота вечер из Temple Bar. 

 

Иначе, като изключим събота вечер в Дъблин, това което бих посъветвал като цяло за нощувките е да избягваш големите градове и да спиш в малки градчета. Големите им градове и под големи разбирам всичко над 10 000 души, аз поне не ги харесвам. Или айде да кажем, че са ОК, но просто няма база за сравнение като атмосфера с малкото градче, местния пъб и живата музика вътре. Това обаче е нож с две остриета, защото пък на много такива места я има живата музика само през уикенд, а през делник пъба затваря рано-рано.

 

Та това ще изисква сериозно планиране и проучване от твоя страна - да видиш къде, какви пъбове има, с какво работно време. За да не стане от желание да попаднеш на по-малко място да попаднеш на съвсем умряло място. За мен поне усилията си заслужават. Може да пробваш и Airbnb и да разпитваш потенциалните хостове дали има работещи пъбове около тях и до колко часа. Както казах, мога да препоръчам места около Bunratty, ако ти съвпадне с графика, както и да изровя градчето и хотелчето, от което тръгнахме по Ring of Kerry - и двете отговарят на условията описани от мен. 

 

Като цяло смятам програмата ти за чудесна, няма нещо което коренно бих променил, всичко е въпрос на вкус. Единственото ми леко притеснение, е че ще преядеш от замъци и няма да ти пука много за тях накрая, ама това няма как да се предвиди преди да отидеш на място :)

 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Понатамъних програма , първата част е  направо финализирана :

 

17.10 : 9.30ч наем кола( Ентърпрайз) > Powerscourt Gardens > Glendalough > Kilkenny (нощувка ) ,общо 210км

18.10 : >  Cashel > Jameson distillery > Cobh (обяд и разходка) > Blarney castle > Kinsale (нощувка) , общо 245 км

19.10 : > Clonakilty > Bantry > Glengariff > Kenmare > Killarney ( нощувка) , само 180км , но с най-голяма концентрация на убавини (красоти)

 

За следващите дни имам някои колебания:

 

20.10 : 08.00ч старт на Ring of Kerry ( + Ring of Skellig)  > общо 200км (5часа) до Dingle (разходка и обяд ) > Adare / Burnratty (нощувка някъде наоколо ), общо 330км

21.10: Adare / Burnratty > The Burren > Cliffs of Moher > Galway (нощувка) , общо 200км

22.10 : > Athlone > Birr  > Tullamore Dew distillery > Malahide Castle или Dalkey > Dublin (нощувка) ,общо 290км

23.10 : Dublin

24.10 : 10.45ч полет до Бирмингам

 

Места за нощувка в района Galway и Дъблин? Гледам цените и не ми се иска да е за сметка на бирите...

 

п.п. Полезни линкове за Ирландските убавини: 

http://www.travelmag.com/articles/most-charming-towns-ireland/

https://www.irishcentral.com/travel/the-official-top-15-best-towns-to-visit-in-ireland-photos

http://www.traveltipy.com/places-to-visit-in-ireland-cities-towns/

http://www.camdencourthotel.com/en/our-blog/10-of-Irelands-Best-Towns/

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 4 часа, stanislavpp каза:

20.10 : 08.00ч старт на Ring of Kerry ( + Ring of Skellig)  > общо 200км (5часа) до Dingle (разходка и обяд ) > Adare / Burnratty (нощувка някъде наоколо ), общо 330км

Я дай по-детайлно как го мислиш маршрута тук, 530км ли смяташ да минеш този ден? Според мен ще е супер натоварено и няма да слезеш от колата, просто отрежи Dingle. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 9 часа, stanislavpp каза:

Вероятно съм се изразил неправилно , общо са 330км ( Дължината на Двата Ринга + Дингъл + Адеър).

Така вече има смисъл :) Все пак, това ще е супер натоварващо, препоръчвам ти да не си даваш зор по ring of kerry и ако изоставаш от графика (почти съм сигурен, че ще се случи) просто отрежи Дингъл. За Adare не са нужни повече от 30 минути. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря , така и ще на направя - може ли да препоръчаш мястото за нощувка около Burnratty? Резервирах всички нощувки освен тази и следващата в Голуей...

Връзка към мнение
преди 18 минути , stanislavpp каза:

Благодаря , така и ще на направя - може ли да препоръчаш мястото за нощувка около Burnratty? Резервирах всички нощувки освен тази и следващата в Голуей...

Зависи все пак и от бюджета, но препоръчвам това: https://www.booking.com/hotel/ie/bunrattycastle.en-gb.html?aid=368032 Една приятелка беше отседнала тук, също беше доволна и цената е доста по-ниска: https://www.booking.com/hotel/ie/the-courtyard.en-gb.html?aid=368032

 

В района има и други, по-бюджетни хотелчета, мисля че са десетина като цяло. Убеден съм, че няма как да сбъркаш, всичките изглеждат добре на външен вид. 

 

От местните пъбове най-известен е Dirty Nellies, но там храната не е най-добра, става за след вечеря, ако не са затворили. Много е по-добра храната в Creamery - http://www.creamerybar.com/ и JP Clark's - http://gallaghersofbunratty.com/jp-clarkes-bar-food-menu/ . До втория има и по-изискан ресторант с морска храна, но аз там не сядах - бичих си в пъба :) Имат си меню на деня, препоръчвам да поръчаш от него. Но и двете затварят сравнително рано в делничен ден, може би около 10. В JP Clarkes е една идея по-добра обстановката и бургерите са им супер. Creamery пък е бивша мандра и сградата е от едно време и си има съответния чар. Гинеса навсякъде е супер :)

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Нека да споделя впечатленията си надве-натри : страшно много ми хареса (въпреки дъждовното време - 4 от 7дни), влюбих се истински в ирландското зелено, ирландският акцент, ирландската бира и уиски....

 

   Да започна съвсем отначало - Ирландия винаги е била супер желана дестинация за мен, имах планове за Шотландия за началото на септември ,които се провалиха и когато излезе цена на Раян билети от София на цена 45€ не се двоумях .След бърза проверка, че същата цена излиза и ако се направи междинен престой от 3 дни в Бирмингам за обиколка на Cotswold , решението беше взето мигновено. 7 дневен престой в Ирландия 17-24.10 = още една сбъдната мечта.

Раян кацнаха на точно по разписание в 08.35 ( урагана Офелия беше офейкала от района няколко часа преди това) и се отправихме към Budget да взема рентакара ( compact class -57€ за 7 дни без пълна застраховка- получих Опел Корса на 74к км , да вметна че имам допълнителна пълна застраховка . Огледах колата и се наложи да се върна да офиса за да добавят още няколко фрапиращи драскотини към единствената,която беше нарисувана на схемата при получаване на документите.

След 5 минути вече бяхме на магистралата към графство Уиклоу . Имайте предвид ,че магистралата е платена, но няма кабинки, а няколко знака , които лесно се пропускат , че трябва да се плати онлайн до краят на следващият ден - 3.10€. Ако не забележите или не сте информирани, че ви снимат с камера и процеса на онлайн плащането , при просрочване от две седмици глобата е солена + наказателната такса на рентакар компанията.  Този първи ден посетихме Powerscourt Gardens + Sally Gap + Glendalough + нощувка в Kilkenny.

2 ден - посещение на Rock of Cashel , после Cahir castle ( загуба на време) , Midleton и Jameson distillery , градчето Cobh и нощувка в Kinsale .

3 ден - Clonakilty + Bantry + Glengariff + Kenmare + нощувка в Killarney с посещение на Ross Castle 

4 ден - с тръгване в 07.15ч за да направим Ring of Kerry + Ring of Skeliig + Dingle + Conor pass + Adare + нощувка в  Limerick.

5 ден - The Burren + Cliffs of Moher + Galway нощувка

6 ден - Tullamore Dew - Newgrange - Howth нощувка ( предградие с удобен транспорт до Дъблин - 45 мин с автобус,цена 3.3€  )

7 ден - Дъблин (разходка)

8 ден - отпътуване 

 

   Ще си позволя да синтезирам и  горещо да препоръчам хронологично местата, които не трябва да се пропускат: Powerscourt Gardens (замък с градини ранкирани трети в света), гледките от Sally gap, замъка Rock of Cashel,  дистилерията Джеймисън в  Midleton, центъра на Killarney , Ring of Kerry, гледките преминавайки през Conor Pass, Cliffs of Moher, центъра на Galway , Newgrange , центъра на Dublin ( задължително вземете тур в Irish Whiskey Museum).

 

Тъмна бира или червена бира( 5-7€ в ресторантите ) се пие  абсолютно навсякъде с предимство на Гинес ( моят безспорен фаворит Guinness West Indies Porter) след това O’Hara и Murphys , опитах и задължителните местните специалитети като хагис (бахур с мляно агнешко месо), фиш & чипс, различните пайове с месо , ирл. закуска , ирл.кафе ( правят го с 50гр Powers whiskey )...

Хората безкрайно мили навсякъде, градчетата супер чисти и уредени, с централни паркинги с facilities и туристически центрове.

 

967B93BE-5C14-4C6C-8000-974D3721747D.jpeg

CDDD05AF-F004-4ACE-B5DF-41B7D2A9A8ED.jpeg

38723C97-EEAC-41A7-9DB6-1CC16EFB29D0.jpeg

6A6B1B70-D0B5-4A15-9ADE-A22DF5A4C838.jpeg

5CABA322-7828-4CA1-909F-8925E48FFF6A.jpeg

8C1F3BA8-24ED-429D-B65C-FFC270BD5774.jpeg

6D667759-683E-4ABD-AED1-24FB991B75DC.jpeg

29A87152-6B8C-48A0-9DC3-D2F2A4040DB7.jpeg

E76EACF7-3137-4D6C-BB88-734A30A2E06F.jpeg

EF2A8A2C-AC39-4B66-AE6B-6F15213DE659.jpeg

11C2BFB5-E54D-4194-A1B5-421F5AC19F14.jpeg

A873A9ED-BCE7-43F0-A7B9-DAE3D9005197.jpeg

4CA455E3-794D-4F4D-ACAE-1148D5572269.jpeg

F81182A5-59DF-49A8-B56E-118F2EF83E4E.jpeg

24E11DF0-C1B8-4EB1-8A5A-02DF4B4D5AAE.jpeg

D401F104-267E-4B13-8E22-3A6D0791316A.jpeg

5870C2A5-3C9A-4202-AF59-FB06B9302B48.jpeg

7EB408C5-5773-4B1F-8B50-549B9AFE0C38.jpeg

DAEA218F-73A4-4450-A6C9-0941FAD3C486.jpeg

10A13A88-A2DD-4A3A-AE9A-D2BF0A372251.jpeg

ED87D5A7-F3E8-4D8E-99C0-2D09DA988280.jpeg

9BFFBC3F-0EA5-49EC-AFFA-889940C9E630.jpeg

3B4D1D5F-B386-476D-8BF7-9156EB2B7637.jpeg

0A86E159-04E6-4BE9-91C5-D6EDB0AAC2F1.jpeg

B0A6B0CA-670B-4CC9-80E6-C042207DC2F4.jpeg

C8C79123-C6B4-4840-ABA2-FBCFDABB13AD.jpeg

81F13008-1BF8-4BB5-8A6E-05BE055400D0.jpeg

F7ED5A06-91CC-4697-B378-36E93EF74FA1.jpeg

993CFD5F-B906-495E-A5D8-1A2D23284F28.jpeg

C01EFF05-A038-470D-95A7-773EE66A8385.jpeg

8A582A27-EF28-46FD-98C4-D36354DF1BC7.jpeg

2F86383B-89FE-4E96-B3B9-F159B664E957.jpeg

1F86457B-A601-4131-8019-7D236F672ECC.jpeg

Редактирано от stanislavpp
  • Харесвам 13
  • Браво 2
Връзка към мнение

Я кажи и две-три думи за логистиката - стори ли ти се претрупан някой от дните, а друг твърде мързелив? Специално за ден 4 питам, но и за останалите :)

Връзка към мнение

По-лежерните дни използвахме за по-дълги разходки и обяди. Ден 4 в съвсем умерено темпо е изпълним при ранно тръгване. В 08.30ч вече бяхме на Ladies view, в 13.30ч в Дингъл ( за съжаление валеше проливен дъжд -  и само обядвахме в едно кафене), в 16.00 бяхме в Adare . Този ден ни валя упорито от 12-16ч. ,отбихме се пътьом и до Gallarus Oratory, но заради проливният дъжд в този момент се отказахме от посещение. Нямаше никакъв трафик, maps.me ни навигира успешно на няколко пъти през “кози пътечки”.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.