Прескочи до съдържание

дневник Ирландия - 3-4 ноемврийски уикенда


Георги

Препоръчани мнения

Имаше един лаф коя е най-хубавата кола и класацията беше нещо от рода на: 

3. Мерцедес

2. Новата

1. Служебната

 

По въпроса за служебните пътувания, не сме толкова категорични, тук във форума даже май имаше тема по въпроса, ама кой съм аз да се оплаквам? Та почти ласт минит и изневиделица ще прекарам близо месец в земята на леприконите, където от чешмите тече Guinness. 

 

Любопитен факт номер 1: първото ми по-сериозно самоорганизирано пътуване беше в Ирландия. Бях се налапал с едни безплатни билети от Ryanair за мен и цялата ми компания и гледах колко струват туровете там. Струваха много! Почнах да се замислям, колко пък ще излезе вместо да пътуваме с турове да си наемем кола...и магията се започна! Индиректно може да благодарите на Ирландия за съществуването на този форум. 

 

Любопитен факт номер 2: покрай това пътуване, виртуално се запознахме с Polina. Трябва да проверя дали беше 2006 или 2007. След това не сме общували активно преди да се съберем отново тук. 

 

Не всичко е перфектно и да сваля с едно ниво ентусиазма - по това време общо взето слънцето ще изгрява с влизането ми в офиса и ще залязва с излизането, а вечер ме предупредиха, че всичко извън Дъблин затваря рано-рано, но ще видим какво може да се изтиска по въпроса. Атмосферните условия също не са забележителни, но дърт исландец едва ли ще уплашат. 

 

Имам няколко уикенда, които смятам да максимизирам. Разполагам с кола под наем. Ето какво съм намислил като цяло, давайте идеи, защото малко на зор е цялата работа и като нищо може нещо да ми мине през пръстите. 

 

Един цял уикенд ден за маршрута Шанън - Дингъл. Казаха ми, че природата е феноменална, като топ мястото е Conor Pass. 

 

2015-10-18_21-45-03.png

 

 

Естествено, Ring of Kerry. Смятам с оглед на краткия ден, общо взето да карам петък вечер от Шанън (моята база) до началото на ринга, да го обиколя някоя събота и да се върна обратно в Шанън събота вечер. Дали е постижимо или и събота вечер да спим някъде по пътя?

 

2015-10-18_21-47-33.png

 

Няма да пропусна и повторна обиколка на Wicklow близо до Дъблин. Едно от местата, които най ме е впечатлило, може би защото бях млад и неопитен, чудя се дали магията ще е още там. (маршрута е много примерен, всъщност яките неща са по вътрешните планински пътища).

 

2015-10-18_21-49-43.png

 

 

 

 

Естествено, Cliffs of Moher и The Burren. 

2015-10-18_21-51-16.png

 

 

 

Може би още ден за маршрута между Шанън и Дъблин да заобиколя през Rock of Cashel, Kilkenny и Blarney Castle. 

 

2015-10-18_21-53-59.png

 

Еми то май уикендите ми се запълниха. Нещо ключово да пропускам?

 

И така, в тази темичка ще пускам премеждията ми от този ирландски месец. Sláinte!

  • Харесвам 20
Връзка към мнение

Ринга е постижим за ден разходка с нощувка в петък. Killarney с езерата за някой маршрут, зависи от времето, разбира се..опс отбелязал си го.

Слезте надолу.. Wexford, Waterford, Cork /покрай Blarney castle/, всичко бих ти препоръчала отново.

Ако нещо размислите, можете да идете до Белфаст.

Сигурното, което през уикенда не затваря са пъбовете. Поне до 02ч

Благородно, лекичко ти завиждам за този месец. :)

 

Пак ми се доходи в Ирландия и май е време да се организирам.

Редактирано от Polina
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Като започнете маршрута между Шанън и Дъблин, ако ви се стори интересно може да се отбиете и до Kinsale. Приятно малко, китно градче е, а забележителността е това: http://www.kinsale.ie/2010/06/11/charles-fort/ .

 

Другото интересно там е Old Head of Kinsale , но за съжаление е затворен частен голф клуб / ако не се лъжа/ заключен с ограда и катинари и красотата на скалите и океана ще ги видите преди самия нос. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Догодина, вероятно в предактивен юни, за около 2 седмици ще я тършувам цялата с кола с още 3-ми души, барабар със Северна Ирландия. Мислихме го първоначално с Шотландия и хебридите за повече време, ама се оказа, че нямаме толкова и 4-мата. Та, остава пълна обиколка от и до Дъблин обратно по часовниковата стрелка по маршрут както следва: 

 

Дъблин - Бру на Бойн - Дъндалк - Белфаст - Балимина - Дарк Хеджис - Карик-а-ред-роуп Бридж - Пътят на Великаните - Замъкът Дънлус (с дестиларната на Бушмилс) - Коулрейн - Дери - Донигал - планината Бенбулбин - Слайгоу - Касълбар - Замъкът на абатство Кайлмор - Галуей - замъка Дънгуайър - Клифс оф Моер - Лимерик - Киларни (влизаме в Ринг оф Кери) - от Портмеджи (посещение на остров Скелиг Майкъл с моторна туристическа лодка - темата, която пуснах, но явно освен домосед не се намират ходили да споделят - или поне ако има - пишете, моля ви) - Корк - Кайр Кесъл - Дъ Рок оф Кашел (Кашел) - Килкени или през Портлийш (ще решим на място) - Блатните зомбита в Индиън скалпчър парк - Блесингтън Лейкс (езерото Лайффи) - Глендалоу (с Уиклоу Маунтънс) - обратно в Дъблин.
 
Разделил съм ги по дни и нощувки, пасват много добре. На пръв прочит абсолютно нищо не ме притеснява, ако имаш някакви ремарки - кажи :)
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Някъде от клифовете натам се включва моя маршрут, ще пиша подробно. Острова обаче ще го пропусна най-вероятно. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Някъде от клифовете натам се включва моя маршрут, ще пиша подробно. Острова обаче ще го пропусна най-вероятно. 

 

То и нямаш избор - 13 фирми оперират само от април до началото на октомври

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да взема и аз да предложа нещо, което мисля че Stenk ми беше дали като идея -Dun Laoghaire на около 12-13 км южно от Дъблин,може и с влак :) На мен много ми хареса, дано и на теб, ако решиш да отидеш. Ако отидеш там и ти се яде сладолед в студеното време, там се хвалят, че правят много хубав Teddy`s Ice cream. Градчето е много приятно и с не толкова много туристи. Можеш да го видиш и през седмичен ден, защото е близо, а уикендите да ги използваш за по-далечни цели :lol:

http://www.dublintourist.com/towns/dun_laoghaire/

 

Друга идея, която ми хрумва, ако ходиш към Корк e още едно много хубаво градче Cobh, Коув или Ков  http://www.cork-guide.ie/cobh.htm

 

Другите ми идеи вече са ги споделили :lol:

 

Благородно ти завиждам за Ирландия и тайно чакам да ни държиш в течение :lol:

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ще следя темата с голям интерес.

Най-вероятно май месец точно натам ще се насоча. :)

 

И аз, и аз. :) Забелязвам, че много хора напоследък препоръчват ходене през май или септември с цел избягване на тълпи от висок сезон, разните му цветя и прочие, и така народът от юли и август се е изместил лека-полека в май и септември, и дори го има обратния ефект. Четох такива мнения в адвайзъра. Та, за целта се спрях на компромисен юни - и като температури, и като поток ми изглежда добре. Пък и дано да е милостив океана тогаз за тур до Скелиг.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

По стечение на обстоятелствата в тези 3-4 седмици ще живея на един хвърлей от замъка Bunratty. Един от най-популярните замъци в Ирландия е, не знам до колко заслужено и до колко базирано на това, че се намира супер близо до летище с много прекачващи американци. Предстои идните няколко седмици да изградя собствена представа кои са яките замъци тук. 

 

В самият замък има нещо, на което му викат "средновековен банкет". 2 пъти дневно събират една камара народ на празнична вечеря, уж като от едно време, с музика, костюми, ядене с ръце и т.н. На мен винаги такива неща са ми звучели супер изкуствено и измислено, главно предвидени за 2 автобуса тур групи, но за това отзивите са учудващо положителни. Все пак за цената от 53€ мисля да си спестя средновековния банкет. Докато правих снимката по-долу от замъка дънеше яко гайда, което също не съм сигурен как се синхронизира с добро храносмилане. 

 

PA220002.jpg

 

 

Близо до замъка пък е един от легендарните ирландски пъбове/ресторанти/кръчми - Durty Nellies. Легендата разказва, че Нели е била нещо като средновековна кабинка за тол такси за всички пресичащи близкият мост, такси събирани във всевъзможни валути, предмети и, хм, натура. Ето повече: http://www.durtynellys.ie/about-irish-pubs/who-was-durty-nelly/Все още не съм посетил заведението, но то имам 3 пъба до мен и 25 нощувки, все ще ги видя подробно и трите. 

 

Друго нещо, което научих съвсем случайно, е че Хелоуин е произлязъл от Ирландия. В резултат, целия район тук е нашарен с някакви специални събития, в пъбовете висят черепи, а тук виждате как в една телефонна кабинка до Durty Nellies се е загнездила и някаква вещица. Май ми се прави нещо хелоуинско идния уикенд, но ще видя дали има нещо, което да не е само за деца, а да ме изплаши по туин пийкси... 

 

PA220001.jpg

 

Ами толкова за сега, леко, скромно, ама толкова може да се откъсне от работното ежедневие. Със идването на уикендите ще позасилим малко скоростта. 

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Тука съм ти набелязала няколко кръчмички, с които да запълниш времето.

И на 30.10. да се отбиеш в някоя и да изпиеш някой Smithwicks докато ние действаме официално. :)

Много ще те мисля!  

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Като разбрах, че ще ходя в Ирландия и ми се догледаха ирландски танци. Не, че разбирам нещо де, ама така от обща култура да видя, да усетя, сам за себе си да реша дали има причина Чандлър от "Приятели" наистина да изпитва ужас от Майкъл Флетли, защото краката му се местели независимо от тялото. Днес си се прибирам в хотела след кратка разхода в късния следобед и на входа ме посреща подобен флайер:

 

2015-10-26_00-47-10.png

 

 

Каквоооо? Аз кротко си кибича в стаята цял ден, а то първенство направо я моя хотел, под носа ми! Бързо прерових нета и се оказа, че почти съм го изпуснал, има някакви 20-30 минути преди награждаването. Слезнах до рецепцията, и понеже не знаех в коя от всички зали е забавата, кротко последвах няколко момичета с екстравагантни рокли. Явно бях пропуснал по-голяма част от конкурса, общо взето две групи танцуваха по 2-3 минути, а накрая излезнаха всички участници за по няколко секунди, нещо като галаконцерт. 

 

"Световно първенство" е доста силен термин за събитието, дори човек, който за първи път се сблъсква с ирландски танци като мен ще ви го каже. По-скоро изглеждаше като приятно градско събитие, не много претенциозно, повече с цел забава, от колкото нещо друго. Явно имаше доста категории (начинаещи, средно ниво и напреднали) и подкатегории във всяка категория, та в един момент се оказа, че в определени категории имаше само по един участник, който взе всички медали. 

 

Но усещането си беше яко. Разбирам, едно е да гледаш мач от Шампионската Лига, друго е от 5-то ниво в Англия, второто не е толкова професионално, но в известна степен е по-истинско. И тук беше така - не може да се сравнява по класа с Lord of the Dance, имаше доста добри изпълнители, имаше и такива леко дървенки (по мое скромно мнение, пак да кажа, не разбирам!), но пък беше автентично! Жалко, че го хванах чак накрая, при това в моя хотел, под носа ми, но и това е нещо. 

 

PA250014.jpg

 

 

Извинявам се за качеството на видеоклиповете, ама толкова си мога. 

 

 

 

 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Лека нощ от пълнолуние над замъка Bunratty. Следващият път може да се постарая повечко със снимката. 

 

PA270037.jpg

  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Ще следя темата с голям интерес.

Най-вероятно май месец точно натам ще се насоча. :)

И аз имам планове за Дъблин през май - с комбиниране на празници, полет през Букурещ. Няколко човека около мен също имат желание, така че може да се групираме. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз имам планове за Дъблин през май - с комбиниране на празници, полет през Букурещ. Няколко човека около мен също имат желание, така че може да се групираме. 

Да и ние искаме да пътуваме по празниците, но май не ни е задължително условие.

Още не сме се захванали сериозно с билетите, но по-скоро се оглеждаме за полети от София.

За момента и ние сме неизвестен брой, та надявам се скоро да се поизяснят нещата. :)

 

Връзка към мнение

За мен едно от най-красивите места там е района около Килки.

Но май съм закъсняла.

https://www.facebook.com/adyakova1/media_set?set=a.10201552233993988.1073741846.1421479601&type=3

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да и ние искаме да пътуваме по празниците, но май не ни е задължително условие.

Още не сме се захванали сериозно с билетите, но по-скоро се оглеждаме за полети от София.

За момента и ние сме неизвестен брой, та надявам се скоро да се поизяснят нещата.  :)

Дообре, дай знак, когато сте наясно :) Ние си мислим за Bluelink или Ryan от Букурещ и после няколко дни разпределени в Дъблин + някаква кратка обиколка наоколо.

Редактирано от sndos
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За мен едно от най-красивите места там е района около Килки.

Но май съм закъсняла.

https://www.facebook.com/adyakova1/media_set?set=a.10201552233993988.1073741846.1421479601&type=3

 

Хич даже :) Да не казвам, че е и в списъка за идните дни!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Леко лирично отклонение. Сигурно голяма част от хората, които ще се засилят към Ирландия ще искат да обикалят с кола. За тях няколко кратки и практични съвети. 

 

- Изписали сме тонове мастило тук за шофирането от "грешната" страна на улицата. Бързо се свиква и като цяло няма проблеми. 

 

- Шофирането като цяло е културно и възпитано. Доста страни из света са с имидж на джигитски, но мисля, че всеки който има приличен стаж в България ще се оправи без проблеми почти навсякъде, в Ирландия със сигурност. 

 

- Има ужасно много кръгови движения, които са двулентови. Правилото е следното - ако ще излизате на първи или евентуално на втори изход (по посока на часовника), то се наредете в лявата лента. Ако ще излизате от по-следващите изходи - в дясната. Еееех, ако имаше подобна организация и култура на кръговото на 4-ти км в София... Ето го визуализирано, сори за аматьорската рисунка като от две годишен:

 

2015-11-11_00-33-11.png

 

- Ограниченията са най-нелогичното нещо в Ирландия. 120 на магистрала, 100 на междуградски, чат-пат 80 на по-малки междуградски, 60 и 50 в градски условия. Дотук добре. Интересното става като видите ограничение 100 на съвсем тесен междуградски път, 20 метра преди супер остър завой, който няма теория да вземете със 100, освен ако не карате Ф1 болид. Същото ограничение ще го има и на четирилентов междуградски с аварийна лента. Гледайте ограничението да не диктува темпото ви, просто не надвишавайте скоростта, в повечето случаи няма да можете и да искате :)

 

- Самите пътища варират доста. Обикаляйки из по-отдалечени райони със сигурност ще минете през места, при които разминаването е невъзможно, освен на обозначени места. Включително по супер популярния Пръстен на Кери (Ring of Kerry), където за допълнителен бонус има и много автобуси. Не се шашкайте, просто карайте с нормална скорост и с повишено внимание около по-острите завои с малка видимост. 

 

- Ако карате в градовете, внимавайте с пешеходците. Пешеходните пътеки и червеното на светофара са само пожелателни за тях.

 

С две думи, интересно и любопитно шофиране, с епизодични ексцентричности да не заспите от скука. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Да ви разкажа или да не ви разкажа за замъка Bunratty? Айде, малко от мен да мине. 

 

Bunratty е от по-известните замъци в Ирландия, има си и т.нар. Folk park, който е далечна аналогия на Етъра - представяне на разни традиционни занаяти. Проблема беше, че по ред причини се засилих да обикалям замъка точно, когато имаше хелоуинско представление в комбинация със страшен дъжд. За това из фолк парка и навсякъде беше пълно с крещящи дечица и подходящата инфраструктура да ги поддържа - магьосници, разказвачи на страшни истории и т.н. За обикновен келеш, който просто искаше да разгледа замъка не беше подходящ ден. Нали споменах и дъжда?

 

Иначе ми казаха, че замъка бил 1:1 като този в играта Age of Empires!

 

1474363_10153214868027965_3754523923573334461_n.jpg

 

Вътре имаше и разни животни.

 

PA260004.jpg

 

А това са помещенията в самия замък. 

 

PA260008.jpg

 

PA260010.jpg

 

Изгледа от покрива хич не беше лош, заслужава си въртенето из витите стълби за 5-10 минути. 

 

PA260014.jpg

 

PA260020.jpg

 

PA260021.jpg

 

Един от разказвачите на "страшни" истории. 

 

PA260024.jpg

 

Много дечурлига, хора на кокили и други фрийкове. 

 

PA260025.jpg

 

В една от къщичките бяха завряли и бухали, змии и паяци. Сякаш в очите четеш мнението му за цялата хелоуинска дандания. 

 

PA260027.jpg

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

PA310001.jpg

 

Guinness е религия в Ирландия. Повечето популярни марки бира по света рядко имат значителна фенска база в дръжавата, от която произхождат. Heineken и Fosters хич не са на почит съответно в Холандия и Австралия. Подобно е положнието и със Stella Artois в Белгия, примери много. Пък и сякаш за сериозният ценител на бира, да не харесваш най-популярната марка е горе-долу задължително. 

 

С Guinness е тотално различно. Въпреки, че марката е един от най-конвертируемите ирландски продукти, то и в самата Ирландия хич не си поплюват и рядко има пъб, който да не я предлага наливна. Добре, че посетих някакъв ресторант 2 дни преди да си тръгна, в който нямаше Гинес, иначе сигурно щях да твърдя, че такива пъбове няма. 

 

Лично на мен ми харесва, една от любимите ми бири е. Но трябва се пие в съответната обстановка. В каменния пъб, на меките мебели, при леко приглушена светлина. Не е бира, която да изпиеш на пейка в парка или на музикален фест. Върви с почти всякаква храна, от основни до десерти. Налива се бавно и търпеливо, не е бира, която да ти налеят за 3 секунди с половин чаша пяна. Първо се налива, изчаква се, после се долива. Ако барманът е особено старателен, може да нарисува и шамрок на върха на халбата в пяната. 

 

PA310007.jpg

 

В Дъблин едно от най-задължителните туристически места е Guinness Storehouse - мястото на първата пивоварна, сега превърната в нещо като музей/експозиция в сърцето на цялата Гинес индустрия наоколо, която се е разпростряла на няколко кв.км. 

 

PA310002.jpg

 

Самият Storehouse този път ме остави с противоречиви чувства, за разлика от 9 години по-рано, когато ми хареса страшно. Мисля, че вина имаше хубавото време в Дъблин и прилежащите тълпи. Общо взето минавате през петте етажа на сградата, като се запознавате с историята, съставките, легендарните рекламни кампании, а най-отгоре е бар с 360 гледка към Дъблин, в който може да пиете един перфектно налят пинт. 

 

PA310003.jpg

 

PA310004.jpg

 

PA310006.jpg

 

PA310009.jpg

 

Всичко щеше да е чудесно, ако във въпросния бар не беше ужасна тълпа и да трябваше да чакаш на опашка, да се блъскаш и да няма къде да седнеш. Предишния път бях вечер, беше малко преди затваряне, почти празно и удоволствието беше несравнимо по-голямо. А както беше сега, със сигурност ще се насладите повече на бирата в най-близкия пъб. 

 

Все пак малко практична информация, защото съм убеден, че няма да откажа никой, а и не искам: входа беше 18€ с включен пинт при покупка онлайн, на място на касите е 20€. Силно препоръчително е да купите онлайн, дори да е пред самият вход както направих аз през телефона. Едно на ръка, че спестявате 2€, второ че има отделен вход за онлайн билетите и въобще не чакаш на големите опашки. 

 

Иначе възнамерявам на място да проверя въпросното твърдение някой ден...

 

PA310005.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.