Прескочи до съдържание

Бързо кръгче на Киото, 16-20 януари, 2018

Crazy Horse

Препоръчани мнения

Здравейте магелански ентусиасти!

Първо да ви се похваля, получих предложение, на което не можах да устоя. Поканиха ме на академична конференция в Киото, която ще се проведе на 16-17 януари и ми поемат самолетния билет и хотела! Невероятно! Така както съм тръгнал ще взема да обиколя света с конференции.:yahoo: 
За съжаление периодът не е много добър за пътуване и ще се наложи да поразместя някои лекции. При всички случаи няма да мога да излетя по-рано от 16 януари и най-късно на 21 януари трябва да съм обратно вкъщи в Мадрид. Като се има предвид, че на 17 ще съм зает на конференцията, то за забележителности ще ми останат реално 2-3 дни макс. 

Затова имам няколко конкретни въпроса.
Как е по-добре да летя, до Токио или директно до Киото?
Какво бихте ми препоръчали непремено да видя за това кратко време?
Само върху Киото ли да се концентрирам?
Гледам, че Токио е на 450 км разстояние и май няма да е много удачно да го включа и него. 
И последно, може ли един турист да се справи в Япония с английски език, но без никакъв японски? Има ли обозначителни знаци поне на основните обществени места и улици на латиница? Или просто да очаквам да се губя постоянно.:O

Иначе съм супер развълнуван от тази възможност, защото отдавна искам да посетя Япония, особено старата столица Киото и да видя на живо японските традиции! Освен това, националният празник на Япония 11 февруари, на който се празнува денят на основаването на Япония през 660 г. пр. Хр. е и мой рожден ден, което е още един повод да се интересувам от страната. А, то е ясно, че ако ми хареса Япония, ще ида пак и за по-дълго време.

• Харесвам 6
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 6 минути , Crazy Horse каза:

Затова имам няколко конкретни въпроса.
Какво бихте ми препоръчали непремено да видя за това кратко време?
Само върху Киото ли да се концентрирам?
Гледам, че Токио е на 450 км разстояние и май няма да е много удачно да го включа и него. 
И последно, може ли един турист да се справи в Япония с английски език, но без никакъв японски? Има ли обозначителни знаци поне на основните обществени места и улици на латиница? Или просто да очаквам да се губя постоянно.:O

Според мен:

1. Директно до Осака

2. Само Киото и може би Нара. Бях 4 дни в Киото и според мен са минимума. Токио го остави за друг път. 

3. Не се притеснявай за езика, почти всички млади го говорят. Табели навсякъде и на английски. Изключено е да се загубиш. Чакай включване от Самурайка за всякакви детайли.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Ако имаш вариант лети до Осака, ще ти е доста по удобно. Иначе за 3 дни се придържай  основно към Киото.  

Относно местата може да посетиш Златният павилион и неговият близнак Сребърният, Фушими Инари, Киомизудера, Хигашияма, Замъкът Ниджо, Квартала Гион, Пазара Нишики, бамбуковата горе Арашияма, но не знам как ще е там през зимата и колкото ти се иска храмове. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Разгледай пътеписа ми от Япония, за да не се повтарям. Ако има нещо, което не е съвсем ясно, ще се радвам да отговоря на въпросите ти. :)

Относно английския и японците, нашите наблюдения са, че именно младите не говорят (или се притесняват да говорят), а възрастните японци говореха по-добре и свободно. Табели на английски има навсякъде (в темата ми има и снимки) и Япония като цяло е най-добре организираната държава - изключително лесна за ориентация.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

ето и аз да се включа с пътепис, където обстойно разказвам за Киото и околностите, храната и културата:

https://veseliak.wordpress.com/2017/01/19/япония-през-моите-очи-част-iii/

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 21 часа, Kamen каза:

Според мен:

1. Директно до Осака

2. Само Киото и може би Нара. Бях 4 дни в Киото и според мен са минимума. Токио го остави за друг път. 

3. Не се притеснявай за езика, почти всички млади го говорят. Табели навсякъде и на английски. Изключено е да се загубиш. Чакай включване от Самурайка за всякакви детайли.

Ами аз нямам нищо за добавяне. :)

Безсмислено е да се лети до Токио за толкова кратко време, нищо няма да спечелиш, само ще загубиш време в път. А и както казваш - ако ти хареса ще дойдеш пак за повече. Времето само за Киото няма да стигне. От конференцията ще ви организират нещо интересно, остава ти да си допълниш според своите си интереси - исотория, култура и неща за ядене и правене - кооолкото искаш. Ако имаш някои по-конкретни интереси - питай. Ако ти е любопитно да видиш и "другото лице" на Япония - отиди в Осака някоя вечер да усетиш мегаполиса.

През Януари е студено в Киото, често вали и сняг. Но градините изглеждат още по-мистични. По храмовете още ще има хора идващи да се помолят за успешна година и да си изтеглят късметче. Ще си изкараш страхотно! Много хубава изненада, наистина!

П.С. конферентният туризъм е най-добрият начин да се обиколи света ;)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Много ви благодаря на всички! Ще ви последвам съветите. Засега всичко ми е ясно. Ще летя до Осака и ще се концентрирам върху Киото. Радвам се, че и японците говорят английски. Имах един колега в Канада от Япония, Такуя. Ще взема да му пиша и на него. Сега е обратно в Япония. 
Ще оставя плановете на стендбай засега, а като се върна от Африка, почвам да планирам в началото на януари.

Самурайка, не съм бил в Япония, но интуитивно чувствам, че ще ми хареса.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 2017. 10. 04. в 14:20, Crazy Horse каза:

С Шинкансен за 2 часа си в Токио. Напълно е възможно сутрита да отидеш и вечерта да се върнеш, като разгледаш най-важните забележителности в Токио. Ако добре си спомням влакове има на всеки 10-15 минути.

Според моят опит говоренето на английски в Япония е близо до нулата. От всички хотели в които спахме само в един говореха на рецепцията на английски, но рецепционистът беше французин :) CNN в Япония е с дублаж на японски. По осноновните линии на метрото и влаковете винаги има по един надпис ан английски, но някой път трябва да се търси. В Киото разписанието на автобусите по повечето спирки е само на японски и предварително трябва да знаеш кой номер автобус е в твоята посока. Пъниците и шофьорът трудно разбират дори и такива “сложни“ думи като трейн стейшън, но за сметка на това са любезни и се опитват да помогнат до колкото могат. :) Срещата с японските тоалетни също крие някои предизвикателства ;) Препоръчвам ти първо да разучиш на спокойствие функцията на различните копчета и тогава да се опиташ да ги ползваш ;)

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Topfly каза:

:) Срещата с японските тоалетни също крие някои предизвикателства ;) Препоръчвам ти първо да разучиш на спокойствие функцията на различните копчета и тогава да се опиташ да ги ползваш ;)

:biggrin::biggrin::biggrin: 

Това ми хареса, Топфлай-сан. Непремено ще прочета по темата преди да ги ползвам. 

За Токио и аз видях тези скоростни опции, но реших да се концентрирам върху Киото. Този път няма да правя моите скоростни турове, че това не ми е Европа или Северна Америка, където съм в свои води.

За английския леко ме озадачаваш и явно ще трябва да понауча малко основен японски, защото в момента японският ми се изчерпва с - нинджа, самурай, ронин, домо аригато, конничиуа и сайонара, плюс тъпотии от сорта, че Christmas е Курисумасу, а Карл Маркс - Каруру Марукусу.:biggrin:

Ще взема да мина това курсче с 10 кратки урока
http://japanese-lesson.com/conversation/basic_japanese/basic01.html

И после да прегледам това
http://www.coscom.co.jp/learnjapanese101/

А, тази статия ми попадна днес за Киото и ми хареса също.
https://www.getinthehotspot.com/things-to-do-in-kyoto/ 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Topfly каза:

С Шинкансен за 2 часа си в Токио. Напълно е възможно сутрита да отидеш и вечерта да се върнеш, като разгледаш най-важните забележителности в Токио. Ако добре си спомням влакове има на всеки 10-15 минути.

Според моят опит говоренето на английски в Япония е близо до нулата. От всички хотели в които спахме само в един говореха на рецепцията на английски, но рецепционистът беше французин :) CNN в Япония е с дублаж на японски. По осноновните линии на метрото и влаковете винаги има по един надпис ан английски, но някой път трябва да се търси. В Киото разписанието на автобусите по повечето спирки е само на японски и предварително трябва да знаеш кой номер автобус е в твоята посока. Пъниците и шофьорът трудно разбират дори и такива “сложни“ думи като трейн стейшън, но за сметка на това са любезни и се опитват да помогнат до колкото могат. :) Срещата с японските тоалетни също крие някои предизвикателства ;) Препоръчвам ти първо да разучиш на спокойствие функцията на различните копчета и тогава да се опиташ да ги ползваш ;)

2,5 часа в посока или 5+ за двете + 200 евро за билети е абсолютно безмсилено за престой от 6-7 часа с Токио. За два пъти повече пари може да си купи нови билети  от Мадрид...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

2,5 часа в посока или 5+ за двете + 200 евро за билети е абсолютно безмсилено за престой от 6-7 часа с Токио. За два пъти повече пари може да си купи нови билети  от Мадрид...

Може ли да ми кажеш, колко азиатски, африкански или южно американски държави си посетил два пъти, три пъти или 4 пъти? Аз имам такива, но са много малко и Япония не е сред тях. Светът е много голям и интересен, а свободното време и финансите ограничени за да може да си позволиш да посетиш втори път, трети път и т.н. далечни държави като Япония. Човек разбира се си мечтае да се върне на много интересни места, където е бил, но в повечето случаи ако си надарен с пътешественическа вена те влекат интересни държави и места където още не си бил и повторното или третото посещение на дадена държава остава в графата неосъществени мечти.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 2017. 10. 04. в 14:20, Crazy Horse каза:

Има вариант и да не избираш. Обикновенно не са по скъпи билетите, които в едната посока са до Осака, а на връщане от Токио или обратното. В Киото до колкото знам няма летище, но Осака е на половин час път. Така можеш да спестиш време и пари, като пътуваш само еднопосочно между двата града с Шинкансен. При малко време аз бих отделил по един пълен ден за Токио и Киото и половин ден за Осака. Няма да можеш да видиш всичко, но ще добиеш някаква представа за различните лица на Япония и след това ако имаш, време, пари, мотивация и т.н. може да повториш. Пътуването с влака Шинкансен също е сред топ атракциите в Япония, така че не го смятай за загубено време.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Най-после планът ми за Япония е готов. В последния момент, реших освен Киото да добавя и Шанхай за едно бързо кръгче.

15 януари, понеделник, 13:25 Maдрид - 16:00 Франкфурт, полет CA6024 Lufthansa
15 януари, понеделник, 19:15 Франкфурт – 16 ян. вторник, 11:45 Пекин, полет CA932 Air China
16 ян. вторник, 16:05 Пекин – 20:10 Oсака, полет CA161 Air China
20 януари, събота, 16:00 Oсака – 17:35, Шанхай, полет CA858 Air China
21 януари, неделя, 01:25 Шанхай – 6:25, Mюнхен, полет CA827 Air China
21 януари, неделя, 8:30 Mюнхен – 11:05, Mадрид, полет CA6195 Lufthansa

В Япония ще се концентрирам само върху Киото. Не е проблем, ако ми хареса Киото и изобщо Япония да се върна пак. Гледам Sophia University в Токио с удоволствие кани лектори и им плаща разноските. Ще се възползвам по някое време от това в бъдеще. А, в Шанхай, докато чакам връзката за Мюнхен, смятам да отскоча до града и да се поразходя на връщане. Всичко ще е пак на бързо, но аз от пътуване не се оплаквам.:biggrin:

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 05/10/2017 в 21:44, Topfly каза:

:) Срещата с японските тоалетни също крие някои предизвикателства ;) Препоръчвам ти първо да разучиш на спокойствие функцията на различните копчета и тогава да се опиташ да ги ползваш ;)

Определено прекрасен съвет :) Помня колко тъпо гледах, когато я видях тази тоалетна чиния в хотелската ми стая - и с каква предпазливост я ползвах... И още по-тъпо гледах, когато същата беше кацнала и в обществените тоалетни. 

Ех, как завиждам на @Crazy Horse... Независимо от януарския студ :) 

Връзка към коментар

Моето мнение съвпада 100 % с мнението на @Viktor_.

За 2-3 дена толкова. Другото е изнасилване. 

Не съм бил само в бамбуковата гора, тя е и извън града.

Киото е прекрасен. И по това време и студен.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 29.11.2017 г. в 23:54, Crazy Horse каза:

Най-после планът ми за Япония е готов. В последния момент, реших освен Киото да добавя и Шанхай за едно бързо кръгче.

15 януари, понеделник, 13:25 Maдрид - 16:00 Франкфурт, полет CA6024 Lufthansa
15 януари, понеделник, 19:15 Франкфурт – 16 ян. вторник, 11:45 Пекин, полет CA932 Air China
16 ян. вторник, 16:05 Пекин – 20:10 Oсака, полет CA161 Air China
21 януари, неделя, 8:30 Mюнхен – 11:05, Mадрид, полет CA6195 Lufthansa

В Япония ще се концентрирам само върху Киото. Не е проблем, ако ми хареса Киото и изобщо Япония да се върна пак. Гледам Sophia University в Токио с удоволствие кани лектори и им плаща разноските. Ще се възползвам по някое време от това в бъдеще. А, в Шанхай, докато чакам връзката за Мюнхен, смятам да отскоча до града и да се поразходя на връщане. Всичко ще е пак на бързо, но аз от пътуване не се оплаквам.:biggrin:

Киото е . . . . . . . . . . .

п.п. За теб нахъсване, за мен спомени...:)

FB_IMG_1513890146067.jpg.f0e7f64660b25581d1887743ee3c3153.jpg

FB_IMG_1513890190114.jpg

FB_IMG_1513889029933.jpg

FB_IMG_1513889153019.jpg

FB_IMG_1513889171220.jpg

FB_IMG_1513889187581.jpg

FB_IMG_1513889471936.jpg

FB_IMG_1513889494274.jpg

FB_IMG_1513889612407.jpg

FB_IMG_1513889762890.jpg

Редактирано от Drandarski
  • Харесвам 5
  • Браво 5
Връзка към коментар

Drandarski, много ти благодаря!!! Невероятни снимки си направил! Поздравления! Наистина ме вдъхновиха още по-силно! Вече нямам търпение да видя Япония на живо!
Само се чудя дали през януари ще е толкова зелено?! Едва ли. Но, очаквам и японската зима да ме впечатли силно. Сега остава да понауча още малко японски думи и фрази. Дори в Африка вечер ще уча японски!:biggrin:

Връзка към коментар

Все едно да искаш в София да е зелено през януари...:)

Ние бяхме края на януари - баш зимичка си беше. Дори и Япония си има географска позиция:)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 29.11.2017 г. в 23:54, Crazy Horse каза:

:biggrin:

Твърде малко време за Шанхай. Имай предвид, че градът е огромен, ама буквално. Ако не ме лъже паметта имаше два начина да се стигне от летището до града. Единият, който използвах аз, беше с метро за близо 2 часа, докато другия е с някакъв директен влак, но беше по-скъпо. Добре обмисли дали ще се справиш с времето. Ако все пак решиш да стигнеш до града, то препоръчвам района The Bund. Вечер всичко е осветено и е много магическо. Споделям по-долу два линка със снимки от там. 

http://oneticketjustgo.com/china-ancient-civilization-part7/

http://oneticketjustgo.com/china-ancient-civilization-part8/

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Guinness, прав си, разбира се. Времето изобщо е много малко за такъв огромен град като Шанхай. Аз дори нямам и намерение да импровизирам и да търся влакове и метра. Планът ми е доста по-прост и можем би не много магелански. ^_^Искам да резервирам кратък тур с тази агенция. 
http://www.shanghaiairporttour.com

Посрещат ме на летището, закарват ме до града, виждам няколко забележителности, нащраквам малко снимки, купувам си едни Feiyue кунгфу обувки:biggrin:, малко сувенири за семейството и приятелите и хайде обратно на летището. Знам, че не е много магеланско, но при условие, че нямам много време и не знам на китайски нищо освен ни хао и шйешйе, не мисля, че е добра идея да се правя на магеланец и тепърва да разучавам влакове и метра и да пробвам мога или не мога да се замотая и да си изпусна самолета. От друга страна, да мина през Шанхай и да не му хвърля едно око си е престъпление.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 18 минути , Crazy Horse каза:

Guinness, прав си, разбира се. Времето изобщо е много малко за такъв огромен град като Шанхай. Аз дори нямам и намерение да импровизирам и да търся влакове и метра. Планът ми е доста по-прост и можем би не много магелански. ^_^Искам да резервирам кратък тур с тази агенция. 
http://www.shanghaiairporttour.com

Посрещат ме на летището, закарват ме до града, виждам няколко забележителности, нащраквам малко снимки, купувам си едни Feiyue кунгфу обувки:biggrin:, малко сувенири за семейството и приятелите и хайде обратно на летището. Знам, че не е много магеланско, но при условие, че нямам много време и не знам на китайски нищо освен ни хао и шйешйе, не мисля, че е добра идея да се правя на магеланец и тепърва да разучавам влакове и метра и да пробвам мога или не мога да се замотая и да си изпусна самолета. От друга страна, да мина през Шанхай и да не му хвърля едно око си е престъпление.

Като завърнала се преди няколко дни от Шанхай, трябва да ти кажа @Crazy Horse, че това е изключително правилно решение!

Връзка към коментар
Преди 1 час, Емика каза:

Като завърнала се преди няколко дни от Шанхай, трябва да ти кажа @Crazy Horse, че това е изключително правилно решение!

Нали, Емика? Иначе кой знае къде ще се замотая.

Ето това е идеалният тур за мен като се замисля.
https://www.viator.com/tours/Shanghai/All-inclusive-Day-Tour-for-Shanghai-Airport-Layover-with-Pickup-and-Drop-off/d325-22649P4

Връзка към коментар

На нас през лятото ни се случи един инцидентен Шанхай за една нощ - летейки от Осака за Малдиви с East China air поради закъснение си изпуснахме връзката и ни настаниха в хотел за да си чакаме полета на другия ден. Нямахме никаква готовност - не беше предвидено. Опитахме се да резервираме тур като теб, но вече беше късно (приемат резервации само до обяд на същия ден за вечерните турове). Нито имахме местна валута, нито бъкел китайски (е, nihao ma и shieshie не ги броим), хотела ни беше хем далеч от града, хем далеч от летището. Иначе искахме да хванем монорейла - най-бързия влак в света на магнитна левитация, ама беше далеч.

Накрая с помощтта на рецепционистката, която не говореше английски, а си крещяхме в телефоните и превеждахме с гугълтранслейт - сменихме пари по трънския курс (услуга ви правя, от добро сърце, нали...) и ни извика такси, като ни каза, че ще ни струва малко повече от $100 в двете посоки. Нямайки никаква алтернатива, се съгласихме. Оказа се че наистина градът е ОГРОМЕН и всичко в него е огромно и строено със замах - личеше си как се бутат цели квартали и се строят огромни 6 лентови булеварди и комплекси. Пътувахме 1 час до центъра! Таксиджията ни беше симпатяга, но аглийският му беше малко под елементарен...Все пак се разбрахме да ни чака на мястото, на което ни остави (точно пред кулата Oriental Perl) след 2,5 часа. Разделихме се със свити сърца - тоз човек ако не дойде как ще се доберем до хотела...

Бързо забравихме притесненията си - нощният Шанхай ни плени със светлини, миризми и звук! Променадата пред кулата, разходка до реката, отсядане в крайбрежна кръчмичка и бутилка Tsingtao, зяпане на разноцветно осветените корабчета по реката и светещите небостъргачи с надписи I Love Shanghai, и...обратно към мястото на срещата (забърсвайки малко улична храна, разбира се!). О чудо! Симпатягата е наличен и точен! Върнахме се в хотела предоволни и зашеметени - заслужаваше си!

Извини ме за лиричното отклонени, това което исках да кажа е - съвсем даже си е по магелански така, както си го замислил!

Киото няма да те разочарова, но си вземи топла шапка, покриваща ушите и ръкавици - не че са големи студове (през деня радко пада под 0), но ветровете са пронизващи, а и като се обикаля по цял ден са си необходимост.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Май и в Киото трябва да намеря някой гид, но понеже имам повече време поне един ден ще се пробвам да се справя сам в Киото. Намерих хотел на 5 минути пеш от университета поне в Киото.

Благодаря, Самурайке. Ще те послушам, че наистина щом има и вятър е добре да имам и ръкавици.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.