Прескочи до съдържание

45 дни в Югоизточна Азия - моля за помощ и съвети


Radoslava

Препоръчани мнения

Здравейте, магеланци!

 

  Предстои ни пътуване в района през м. декември и януари. Единственото, за което имаме пълна сигурност към този момент, е двупосочен полет София-Истанбул-Банкок (30.11 - 14.01)  и престой в Банкок след полета поне 3-4(5) дни за аклматизация и разглеждане на забележителности. Решили сме поне за този период да си запазим хотел предварително, а за по-нататък още не сме го измислили. 

Момче и момиче сме,  двойка, на 25. Надяваме се да успеем да съчетаем както разглеждането на храмовете и културните забележтелноти, така и разходки сред природата и мързелуване по плажовете. Не отиваме за партита и купони, но все пак бихме посетили Full moon party - може би за НГ.  Иска ни се да отидем в Индонезия и може би дори да прекараме голяма част от времето там, но донякъде ме притеснява сезонът. Ако вали за по 1-2 часа на ден, не би ни попречило, но пък не виждам смисъл да ходим ако през повечето време ще вали. 

На две - на три грубия маршрут, по който съм се ориентирала е:

1.12 - Банкок

след 4-5 дни полет на AirAsia до Бали -  Представям си го да останем за няколко дни в Убуд, няколко дни някъде на плаж, да посетим двата храмови комплекса и по няколко дни  на Ломбок, Гили или Флорес?

След което, около 20-25 да си тръгнем от Бали. Въпросът тук е дали да се върнем в Тайланд за Нова Година и след това да идем в Камбоджа и Виетнам или първо да идем във Виетнам и Камбоджа( да отпрануваме там НГ) и да завършим на плажовете в Тайланд? 

За Виетнам вероятно ще имаме време само за столицата, тъй като пътуване до Ханой би отнело твърде много време и би отклонило прекалено много маршрута. За Камбожда - Пном Пен и Сием Реп с Ангкор Ват. За Тайландските плажове от прочетеното във форума по-скоро се ориентирам за Ко Тао и Ко Панган.

 

С две думи - не търсим максимум забележителности за кратък период, а по-скоро искаме да се насладим на по-малко неща без да бързаме. По-айляк, както казват майните :lol:  Също така целим бюджетно пътуване( без да мизерстваме обаче :D ) и сме склонни да останем някъде за малко по-дълго ако е по-евтино. 

 

Сърдечно благодаря за всякакви съвети за оптимизиране на маршрута, тъй като това е, което трябва да изясним на този етап. Кои места си заслужават повече т други и  къде да останем по-малко и къде повече? По-късно ще го мислим в детайли. 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На ваше място Нова година бих празнувала във Виетнам. Чела съм, че във Виетнам се празнува на улицата, така че няма да са ви необходими предварителни планове или значителни средства.

25 дена са доста време за това, което сте посочили и можете да включите и остров Ява. 

В Тайланд се върнете преди последния полет. Така с една виза от тук и едно реентри ще уредите визовите формалности с минимум средства.

Връзка към коментар

Под "столицата" предполагам имаш предвид Хо Ши Мин, но столицата е Ханой и щом не сте за парти, си заслужава много повече от юга, както и дневните трипове наоколо.

Връзка към коментар

Ми при този все още неясен план, не знам с какво мога да помогна ... но ще пробвам.

 

Посрещала съм новата година в Тайланд - в Банкок - интересно си е, другия плюс е че бяха отворили храмовете без вход и успяхме да обиколим доста от тях фри. От друга страна не посмяхме да останем дълго в центъра, в разумно време се отправихме към хотела, и прибирането пак беше леко проблематично, но пък спомените са за цял живот.

 

Друго за което мога да взема отношение е че Югоизточна Азия и Индонезия за мен са кореннно различни като усещане. Аз бих отделила тези 45 дни само за Юзоизточна Азия.

 

Иначе за Индонезия препоръчвам задължително - Гили. На Бали има много храмове - 5 дни могат да ви отидат само в разглеждане на храмове, под "двата храмови комплекса" може би имаш предвид Прамбанан и Боробудур - те са на съседния остров Ява, където има и вулкани и други интересни неща.

 

Столицата на Виетнам е Ханой, Хо Ши Мин е друг техен град. За Сапа и Халонг Бей ви трябва отправна точка Ханой, от Сейгон (Хо Ши Мин) са достъпни други забележителности.

 

Пном Пен мен не ме изкушава с нищо, виж Сием Рийп и пътуване из по-непозната Камбоджа - много!

 

За сега това на прима виста.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравей,

зачетох се в темата ти и реших да споделя моя опит относно Бали. Не знам защо си се насочила за Убут с преспиване. Можеш спокойно да си на море и да правиш турове всеки ден до където си пожелаеш на острова. Миналата година обиколих доста и то само с турове. В Бали  има Един Гид който може да те насочи най-добре как да направиш програмата си. Казва се мистър БУДАС, повярвай този човек ще направи всичко възможно да останете доволни, да си прекарате добре и  как най-добре да си планирате времето там. Аз лично се свързах месец преди тръгването от БГ уточнихме програмата ми на дълго и на широко, помогна ми и за хотелите без да се натрапва а само със съвети. Направихме програмата за обиколките или с две думи преди да тръгна всичко за Бали ми беше уредено. Посрещна ме и ме изпрати на  летището, всеки ден беше с нас, помага за всичко без да се натрапва. Без него в Бали щеше да е доста по трудничко. За това ти го препоръчвам горещо, ако искате да си изкарате добре без да се натоварвате много много.

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g297694-d6558151-Reviews-Budas_Bali_Private_Tours-Denpasar_Bali.html

https://www.facebook.com/BudasBaliTour/

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Така, засега се спряхме на този маршрут. 

 

30.11-01.12 SOF-IST-BKK

  2 нощ. в Банкок/ 2 дни

              01.12. Полетът ни каца в 15 ч. 

              02.12 . Grand Palace, Wat Phra Kaew, Wat Ph, лодка по реката, Khao San Road

              03.12. Chatuchak market 

 

Предвид малкото време, което ще сме тук по-удачно ли е да останем около Khao san road или някъде близо до метро/skytrain?

 

3.12.    20:00 DMK-Siem Reap

  4 нощ. в Сием Реп/ 3 дни

Angkor Wat - билет за 3 дни + наем на тук-тук driver. 

 

Тук малко не разбирам как стоят нещата. Просто наемаме тук-тука и той ни кара по храмовете по определени маршрути или е необходимо аз да направя маршрут с това, което искаме да посетим.

 

7.12. сутрин автобус до Пном Пен

2 нощ. в Пном Пен/ 1 1/2 дни

 

             Тук сме транзитно, за да не пътуваме дълго с автобус до ХШМ от Сием Реп, а и за да видим все пак малк от града. Мнозинството от отзивите за Пном Пен са негативни, но има ли нещо, което си заслужава да се види или просто да се помотаем из града?

 

9.12. сутрин автобус до Хо Ши Мин

3 нощ. в ХШМ / 3 дни

 

             9.12. следобед разходка из града 

             10.12. cu chi tunnels 

             11.12 делтата на р. меконг

 

12.12. SGN - DAD --> авбоус до Хой Ан

4 нощ. в Хой Ан/ 3  дни

 

16.12. автобус/влак до HUE 

3 нощ. в Hue/ 2 1/2 дни

 

19.12. HUE-HAN 

3 нощ. в Ханой/ 2 1/2 дни

1 нощ. в Хлонг бей

 

23.12. HAN-DPS

15  нощ. в Бали 

 

08.01 DPS-JOG 

3 нощ. в Джойакарта/ 2 1/2 дни  

 

     09.01Prambanan

     10.01Borobudur

 

11.01. JOG-DMK

3 нощ. в Банкок/ 2 1/2 дни

 

14.01 BKK-IST-SOF

 

 

 

Връзка към коментар
преди 15 минути , Radoslava каза:

Предвид малкото време, което ще сме тук по-удачно ли е да останем около Khao san road или някъде близо до метро/skytrain?

По скоро около жп спирка или централната гара щом ще летите от малкото летище -транспорта е по-удобен и точен с влак

 

преди 16 минути , Radoslava каза:

2 нощ. в Пном Пен/ 1 1/2 дни

много му е на този град - автобусът пристига по обед така че ще има време да се помотате до вечерта.

преди 18 минути , Radoslava каза:

16.12. автобус/влак до HUE 

3 нощ. в Hue/ 2 1/2 дни

автобусът на ШинКафе спира на един плаж и на мраморната планина което си е допълнителна екстра.И на този град са му много 3 нощувки

 

преди 21 минути , Radoslava каза:

15  нощ. в Бали 

на мен ми се виждат и тук множко  дните,  освен ако не отскочите до някой от Джилитата за 2-3 дни

 

За толкова дни в Индонезия с малко оптимизация на дните , включително и последните в Банкок, може да пробвате  -  Иджен ,Бромо , Labuan Bajo и комодските варани, дори и Pangkalan buun и орангутаните. Ето един добър сайт за полети из Индонезия

Връзка към коментар

Аз лично бих пътувала директно от Банкок за която и да е от другите дестинации.Първо спестявате пари от визата както беше споменато по горе а също видях че ще ходите и до Chatuchak market,няма начин да не си купите нещо от там а след това ви предстоят тепърва дни на пътуване ако все пак остане на същоя вариант ще го оставя за накрая като се върнете в Банкок (маркета таботи събота и неделя.

Пном Пен има един дворец подобен на този в Банкок но в по малки размери.един цял ден би бил достстъчен според мен.

За Сиам Реп-3 дена да разглеждам Angkor Wat  биха ми дошли малко в повече ,в един момент храмовете започват да ти изглеждат еднакви (това си е мое мнение).

  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Radoslava каза:

Предвид малкото време, което ще сме тук по-удачно ли е да останем около Khao san road или някъде близо до метро/skytrain?

 

Skytrain спирките са в новата част и аз не бих избрал тази зона, особено при по-кратък престой. Аз бих препоръчал/предпочел спане около Као Сан Роуд заради заведенията разходките вечер и атмосферата. А цените на такситата са приемливи.

 

преди 3 часа, Radoslava каза:

Тук малко не разбирам как стоят нещата. Просто наемаме тук-тука и той ни кара по храмовете по определени маршрути или е необходимо аз да направя маршрут с това, което искаме да посетим.

 

Там има установени маршрути за обиколка, които смея да кажа са доста добре уредени. Шофьорите на тук-тука си знаят и Ви водят по най-интересните. Има малък кръг за единия ден, голям кръг - за втория и евентуално езерото и Banteay Srei и други за третия (но могат храмовете да се съберат и в два дни). Предлагат се турове и от хотелите, като моето впечатление е, че не излиза по-скъпо, ако сте в бюджетен хотел. 

Бих предложил нещо, което ни препоръчаха - оставете Ангкор Ват за последния ден, защото иначе ще загубите усещането за другите по-семпли храмове. 

Връзка към коментар
преди 9 часа, Radoslava каза:

Предвид малкото време, което ще сме тук по-удачно ли е да останем около Khao san road или някъде близо до метро/skytrain?

 

Аз бих избрал нещо близо до Skytrain/BTS, но не е фатално. 

 

преди 9 часа, Radoslava каза:

Тук малко не разбирам как стоят нещата. Просто наемаме тук-тука и той ни кара по храмовете по определени маршрути или е необходимо аз да направя маршрут с това, което искаме да посетим.

 

Има си установени и оптимални маршрути как се обикалят основните храмове, няма нужда да се мъчиш с оригиналност :) Наистина най-ключовото е да изберете кой ден ще е Ангкор Ват. И аз бих го оставил за накрая. 

 

преди 9 часа, Radoslava каза:

             Тук сме транзитно, за да не пътуваме дълго с автобус до ХШМ от Сием Реп, а и за да видим все пак малк от града. Мнозинството от отзивите за Пном Пен са негативни, но има ли нещо, което си заслужава да се види или просто да се помотаем из града?

 

Зависи дали се интересувате от периода на власт на Червените Кхмери. Не е за всеки затвора и особено Killing Fields. Ако не искате да се запознавате с тази част от историята, то смятам че половин ден е достатъчен. Шляене насам натам, разходка покрай реката и така. 

 

преди 9 часа, Radoslava каза:

3 нощ. в Ханой/ 2 1/2 дни

1 нощ. в Хлонг бей

Не е зле да изрежете някой ден от HUE и евентуално да включите Sapa или онова другото място около Ханой (пусто, все му забравям името). С оглед на сравнително дългото пътуване мисля, че тук отделяте малко незаслужено малко време. И пак с уговорката, че не знам как е по планините декември там...

 

преди 9 часа, Radoslava каза:

15  нощ. в Бали 

 

Супер е, че отделяте много време на Бали, но тук се съгласям със stefanrusev, вижте дали не може да мръднете до нещата изброени от него. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.