Tedy Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Та въпроса ми е има ли такова чудо и къде? Не съм ходила никога на море в Гърция и нямам инфо, а нямам и време да чета. Дилемата е следната - за зимната ваканция през февруари да отидем за 5 дена някъде с децата: Вариант 1 - Рим, днес да купим билети за Алиталия. Честно не съм много ентусиазирана, защото на мен ще ми се гледа, на децата ще им е скучно и ще има мрънкане и късане на нерви, което ще отрови цялото изживяване. Но Рим си е Рим и изкушението е голямо. Вариант 2 - Да отидем в Гърция с нашата кола. Искам да е край морето, за да мога да снимам пейзажи. И понеже мразя курортите и големите градове, търсят се малки, автентични, с атмосфера села. Въпросът е има ли останали такива. Ако някой пътувайки е попадал на подобно място, или е чувал, или е чел за такова, моля да сподели. Както стана ясно решението трябва да се вземе днес и време за ровене няма. Отдалеченост от София до 800 км. Връзка към коментар
гост Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Направо изтрепа рибата! Аз бих избрала вариант 1. Вариант 2: какво разбираш под китно селце? Ще снимаш селцето или по-скоро морските пейзажи? Връзка към коментар
lesy Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Вземай Рим и не се чуди. Вземи и 1 билет за свекъра ти - да гледа децата . Цената е много добра. А Гърция е прекрасна, но зимата не съм сигурна, че е подходящо. Цветовете на зимното море са други, ти знаеш... Връзка към коментар
Elena Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 На твойте деца не им чухме гласа два дена, кого лъжеш не знам на децата ще им е скучно и ще има мрънкане и късане на нерви, което ще отрови цялото изживяване. Връзка към коментар
hendy Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 сравнително близо е Тасос, там китни селца колкото щеш... ето снимки от едно мое пътуване там преди няколко години, можеш да прецениш атмосферата: https://plus.google.com/photos/103264067787315854559/albums/5464805728677898913 като тук няма снимки от мраморния плаж: https://www.google.bg/search?rlz=1C1SKPM_enBG520BG520&hl=en&authuser=0&q=%CE%91%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AD%CF%82&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.53217764,d.Yms,pv.xjs.s.en_US.6PYzwk9faGo.O&biw=1317&bih=636&dpr=1&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=OWZJUrSQKoTItAaqoID4Dw#authuser=0&hl=en&q=thassos%20marble%20beach%20location&revid=479825106&tbm=isch&um=1&imgdii=_ 2 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Има живописни гръцки села, но за Февруари и с ограниченията по-горе аз май бих избрала Рим. По островите с кола става по-сложно заради фериботите. До 800км може би вариант ти е района на Пелион. Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 30 септември, 2013 Автор Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 (редактирано) На твойте деца не им чухме гласа два дена, кого лъжеш не знам Ели, на следващото събиране, ако искаш може да са плътно до теб, че май се оплакваш от липса на адреналин. но нейм, под живописно село имам предвид малко населено място, без големи хотели и курорти в близост, с типични къщи за региона, малки улички, магазинчета и кръчми, да изброявам ли още. Ще спя и ям в селото, ще снимам морето. Горе-долу трябва да е ясно какво имам предвид. Тасос за февруари ми се струва много на север. Мислех си за някъде по-на юг, да е по-меко времето. Редактирано 30 септември, 2013 от Tedy Връзка към коментар
НелиА Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Привет, технически погледнато и Никити, което е доста туристическа дестинация (но без големи хотели) и е само на 400 км от София, има "Стар град" - не знам дали търсиш точно такава автентичност или по-скоро белите къщички със сини прозорци, което си е типичната цикладска архитектура и нейни имитации на различни места http://www.feelgreece.com/bg/nikiti/m4121 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 (редактирано) Привет, технически погледнато и Никити, което е доста туристическа дестинация (но без големи хотели) и е само на 400 км от София, има "Стар град" - не знам дали търсиш точно такава автентичност или по-скоро белите къщички със сини прозорци, което си е типичната цикладска архитектура и нейни имитации на различни места http://www.feelgreece.com/bg/nikiti/m4121 Ха-ха , точно преди 48 часа един GPS неизвестно как ни заби по едни почти непроходим черни пътища в баирите над Никити и от там се спуснахме точно в стария град. Иначе аз в една друга тема бях споменавал за Партенонас, което е в същия район http://magelanci.com/topic/192-халкидики/?p=1488 което си е малко селце, с автентична архитектура, няма никакви хотели ...само че там "кръчмите" се свеждат май до един брой и не знам дали ще работи през февруари, магазничета въобще няма, а моренцето не е съвсем наблизо, защото селцето е малко нагоре по баира .... Редактирано 30 септември, 2013 от Фичо Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 под живописно село имам предвид малко населено място, без големи хотели и курорти в близост, с типични къщи за региона, малки улички, магазинчета и кръчми, да изброявам ли още. Ще спя и ям в селото, ще снимам морето. Горе-долу трябва да е ясно какво имам предвид. Парга, 650 км от София. Не знам как е зимата. 7 Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 30 септември, 2013 Автор Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Фичо, видях предната тема и коментара ти още преди да пусна тази и селцето ми хареса. Zaro, страхотни снимки и страхотно място. Точно това търся, приятно за разходка, а и има скали около морето за снимане. Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Да споделиш, ако се спреш на това. Селцето е ... а бе синът ми поиска да живее там (другите му предпочитания са Лондон, Будапеща, Виена, Хисаря, Бачково, Лефкада, Париж, Търново и по-специално Царевец ...) Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Според мен обаче на децата зимата в крайбрежни гръцки села ще им е още по-скучно от Рим Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Според мен обаче на децата зимата в крайбрежни гръцки села ще им е още по-скучно от Рим Има го и този момент, няма да могат да правят снежни човеци.... Връзка към коментар
гост Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Дросия на 10 км от Халкида (остров Евия) - има толкова море и толкова планини, колкото не си виждала на едно място. 750км от София - хем си на остров, хем си на континента, но селцето не е с китни къщички, а с китни къщища. Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 30 септември, 2013 Автор Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Рим отпадна. Сега остава да се ровя за инфо за Гърция или да изчакаме евтини билети до някой по-малък европейски град, ако такива изскочат. Бръмбар, моите деца на места като Парга така се развихрят, че чак се чудя как им ги раждат главите и успяват да са толкова изобретателни. В Рим ще им е скучно по забележителности, а и аз ще съм доста притеснена да ги пусна спокойно, все пак голям град. За Гърция продължавам да събирам впечатления и мнения. Zaro, то да живееш в Царевец си е за Сървайвър. Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 30 септември, 2013 Сподели Публикувано: 30 септември, 2013 Теди, е, щом е така -добре :-). Аз не съм била в Гърция през зимата, но на някои места съм била към края на сезона и много неща не работят и ми се струва че може да е голямо мъртвило през зимата. Аз мисля че идеята за Парга е добра, също погледни и Пелион, както писах по-горе. Там може да се карат и ски. Аз съм била само за един ден, мисля беше Октомври или Ноември. Беше много живописно и мислех да отидем пак за по-дълго, но не идва ред: http://www.visitgreece.gr/en/destinations/top_5_winter_destinations Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 1 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 1 октомври, 2013 (редактирано) Рим отпадна. Сега остава да се ровя за инфо за Гърция или да изчакаме евтини билети до някой по-малък европейски град, ако такива изскочат. Бръмбар, моите деца на места като Парга така се развихрят, че чак се чудя как им ги раждат главите и успяват да са толкова изобретателни. В Рим ще им е скучно по забележителности, а и аз ще съм доста притеснена да ги пусна спокойно, все пак голям град. За Гърция продължавам да събирам впечатления и мнения. Zaro, то да живееш в Царевец си е за Сървайвър. В Парга има останки от крепост от венецианско време, която е в учудващо неподдържано състояние, все едно е в България. Навсякъде пише, че има опасност от срутване и безопасността е отговорност на туриста. Не е чак толкова зле от нашата камбанария, ама за несвикналия с "творчески безпорядък" западняк гледката не е обичайна. Редактирано 1 октомври, 2013 от Zaro Връзка към коментар
Duke Публикувано: 1 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 1 октомври, 2013 Аз, ей така да изтърся едно нестандартно предложение. Албания. Просто предлагам... 1 Връзка към коментар
гост Публикувано: 1 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 1 октомври, 2013 [ ама за несвикналия с "творчески безпорядък" западняк гледката не е обичайна. мога да те уверя, че несвикналият с творческия безпорядък западняк път рие, за да почива в Гърция, особено ако е от Германия, Скандинавието, Франция, Холандия! Даже в момента южните гръцки острови се пукат по шевовете, легловата база е на 95% заета. Ето една туристка! Не е лесно! Има алтернатива! Най-сетне! Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 1 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 1 октомври, 2013 мога да те уверя, че несвикналият с творческия безпорядък западняк път рие., за да почива в Гърция, особено ако е от Германия, Скандинавието, Франция, Холандия! Даже в момента южните гръцки острови се пукат по шевовете, легловата база е на 95% заета. Ние това много добре го знаеме ... Бай пенсионер по програмата 75+ се е развихрил. Мисълта ми е друга - не че не почиват, а че реагират по друг начин на това, което за нас е нормално - отзивите са красноречиви. Съвсем отделна част е, че някои от тях изобщо не стигат до морето, бил съм свидетел на това. Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 1 октомври, 2013 Автор Сподели Публикувано: 1 октомври, 2013 Duke, Албания предполага по-студен климат през февруари, затова избора е Гърция. Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 28 декември, 2013 Автор Сподели Публикувано: 28 декември, 2013 В Парга има останки от крепост от венецианско време, която е в учудващо неподдържано състояние, все едно е в България. Навсякъде пише, че има опасност от срутване и безопасността е отговорност на туриста. Не е чак толкова зле от нашата камбанария, ама за несвикналия с "творчески безпорядък" западняк гледката не е обичайна. Вариантът за Парга изскочи на дневен ред със страшна сила, демек тръгваме. Някакви препоръки за красиви места наоколо фотогенични за снимане, както и за кръчми с хубава морска кухня? Всъщност отворена съм за всякакви идеи и съвети относно екскурзията с цел по-добро прекарване. 1 Връзка към коментар
гост Публикувано: 29 декември, 2013 Сподели Публикувано: 29 декември, 2013 Предполагам, доста заведения ще са затворени извън сезона, но тези, които ще работят, ще имат предимно морска кухня. Ако сте по пълнолуние, прясна риба няма да намерите. Ципура, лаврак, фагри винаги са от развъдници, освен ако не ви покажат рибата и тя е поне 2,5 кг. Най-общо: питайте къде ходят местните, те няма да ви излъжат! Разгледай това: http://www.pargablog.com/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=7&sobi2Id=139&Itemid=85 За снимането - с този хълмист релеф и безбройните островчета край морето - няма да останеш разочарована. 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 29 декември, 2013 Сподели Публикувано: 29 декември, 2013 (редактирано) Вариантът за Парга изскочи на дневен ред със страшна сила, демек тръгваме. Някакви препоръки за красиви места наоколо фотогенични за снимане, както и за кръчми с хубава морска кухня? Всъщност отворена съм за всякакви идеи и съвети относно екскурзията с цел по-добро прекарване. Самата Парга е магнетично фотогенична, поне за мен. Що се отнася до кръчмите, случайно или не, на лоша кръчма на брега на морето в Гърция досега не съм попадал. Крайбрежната улица на селцето, макар и къса, е много приятна, както и тесните сокаци. Не знам как е зимата, но тъкмо ще разкажеш. Имена на кръчми не знам, решавам на място. Малко на юг от Парга, до селцето Амудя, се намира река Ахерон, която според гръцката митология е входът към подземното царство, Хадес. През лятото там има обиколка с лодки и коне нагоре по каньона. Наблизо се намира Некромантейон (мисля, че така се казва на български), което е датирано като най-древните останки, намирани на територията на Гърция. Не съм бил там, беше в ремонт до ноември. За него има отзиви в Tripadvisor. На няколко километра над Парга се намира селцето Антуса и крепостта на Али Паша. Аз не можах да стигна до там, така че не мога да дам повече информация. Редактирано 29 декември, 2013 от Zaro 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега