Прескочи до съдържание

Живописни гръцки села край море

Tedy

Препоръчани мнения

В Гърция курортите са малки и китни, не са бетонени градове, не ги избягвай, особено февруари, не знам в съвсем дивите части какво ще ядете и ще има ли някакви хора въобще.

Аз бих проверила къде из Северна Гърция има карнавали, това ще бъде забавно за децата и ще предизвика оживление у иначе малки населени места, гърците обичат празниците.

Море има навсякъде, скали също, така че можеш да посетиш всичко.

Бих те посъветвала да отидеш на остров, ако не те плаши вятъра и 800+км, но храната в северна Гърция е по-добра(поне морската такава) 

Щом не си била в Гърция и не отиваш за море, Метеорите са възхитително място, а градчето Каламбака в подножието е достатъчно автентично. 

За 5 дни, за да сте всеки ден в различна обстановка, може да отидете на Халкидики - първият крак е по-туристически, но например Афитос си заслужава посещението, а вторият има изумителни малки плажове, скали и е невероятно красиво. 

Била съм около 40 пъти в Гърция, мога да предложа информация при интерес :) 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

но храната в северна Гърция е по-добра(поне морската такава)

просто се чудя как да го коментирам това, но наистина ми е интересно как си стигнала до такова генерално заключение.

Връзка към коментар

Но нейм, много лесно  мога да го твърдя :) От гърци и от много таверни. 

Покрай Атина ядат повече месо. По островите голяма част от заведенията са със сбъркана кухня, ориентирана към западноевропейския турист. Естествено, че винаги можеш да намериш уникално вкусна храна, типична за района, но примерно с обичайните предястия като октопод/ калмар направихме 10 опита на Крит за 9 дни и нито веднъж не бяха ядливи. За справка в Солун и Халкидики са от вкусни до уникални почти навсякъде. 

Ако имаш различни впечатления, може да съм сбъркала островите, може и да имаме различни очаквания от храната си.  А може по-дългият ми престой в Северна Гърция да се е отразил на възприятията ми за това как трябва да се сготви определен продукт

Редактирано от Lindt
Връзка към коментар

с обичайните предястия като калмар направихме 10 опита на Крит за 9 дни и нито веднъж не бяха ядливи.

На Крит мекотели не се ядат, там просто няма такива и не са част от традиционната критска кухня, даже не умеят да ги приготвят. На Крит се ядат големи риби, просто защото това предлага морето. Другото е за туристи, както сама каза.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На Крит мекотели не се ядат, там просто няма такива и не са част от традиционната критска кухня, даже не умеят да ги приготвят. На Крит се ядат големи риби, просто защото това предлага морето. Другото е за туристи, както сама каза.

Признавам, 2кг риба за 100 евро на пазара беше вкусна, но дори не запомних името и. Обаче пълнените цветчета от тиква, мусаката с шафран, домашната гравиера и зехтина на една мила жена бяха фантастични. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ходихме семейно до Парга и днес се върнахме. Много е красиво там и съм много доволна от разходката. Благодаря на Zaro за добрата идея, както и на всички, които се включиха. По натам може пак да си търся идеи за кратки турове до Гърция. Зимната Парга напълно отговори на очакванията ми - нямаше никакви туристи, само тук там се мяркаха местни. Беше празно, спокойно, без навалици и пусках децата да вилнеят на воля, без да се притеснявам. Времето беше предимно слънчево около 15 градуса и успяхме да избягаме за кратко от зимата. Първата сутрин като излязох да си пия кафето на панорамната тераса се шашнах колко е зелено наоколо, на метър от мен се виеха червените цветове на цъфнал храст и наоколо пееха птички. Имах чувството, че е пролет и ми идваше да литна от кеф. Всъщност апартамента, който бяхме наели се оказа в Алтуса, на 4 км от Парга. Имахме страхотна панорама към морето и условията бяха отлични. Работеха 2 ресторанта, поне ние толкова открихме, всичко останало бяха барове, които предлагаха грилове и бърза храна. Редувахме ги, кухнята ми хареса, само сладкишите - не, защото имат много канела, а аз не обичам. Та общо взето това е, като имам снимки може да пусна 2, 3 за да илюстрирам.

Lindt, била съм в Метеора, затова търсех ново място. 

ПП Наистина бях права и 5-те дни в Гърция ни излязоха колкото 3 дни в малък хотел в Трявна. Как става това не знам. Е, в България щяхме да наблегнем на повече ядене и пиене, а сега наблегнахме на разглеждането, но екскурзия на ново място винаги си струва според мен.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Доста ме заинтригува тази Парга през зимата. Колко е пътя до там и има ли евтини опции за нощувка около нова година и след това. Зимно море е интересно. Чакаме снимки .

Връзка към коментар

640 км са до там от София. Ние спахме ето тук Filoxenia sea view, в апартамент с 2 спални и дневна с оборудвана кухня +трапезария + хол + голяма панорамна тераса. Цената - 50 Е на вечер, за 4-ма смятам беше много добра. Алтуса е на 4 км от Парга нагоре по хълма. А времето беше по-скоро пролетно, поне за мен.  :)

http://www.booking.com/hotel/gr/filoxenia-sea-view.en-gb.html

• Харесвам 4
Връзка към коментар

И не само ти ;)

Да де, ама аз я препоръчах на базата на септемврийските ми впечатления. А като се замисля, че Парга я набелязах още преди 5-6 години, а кога сколасах да отида....

Връзка към коментар

Имам само 2 обработени снимки засега. Някои вече ги видяха във фейса.  :) По тези ширини има само един голям недостатък, всичко що расте и зеленее - боде. Докато катери човек, а е решил да се подпре, а е съжалил за дълго.  :lol:

post-181-0-51464500-1389018706_thumb.jpg

post-181-0-17016100-1389018716_thumb.jpg

• Харесвам 20
Връзка към коментар

Залезите бяха уникално красиви, което е типично за зимния период и е една от причините да предпочитам зимното море за фототур и екскурзия.  ;)  Слънцето залязваше точно срещу крайбрежната уличка и докато човек седи и си пие питието може да се наслаждава на невероятната гледка... не, че аз направих точно това.  :lol:

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Ако имаш предвид това на Касандра - да. Всъшност няколко години подред обикаляхме Халкидики с кола и сме спали къде ли не. Не съм видял грозно село там. Ниски белосани къщички, почти винаги си на първа / втора линия, таверни и т.н. Ако не си по празниците, общо взето е спокойно. А залезите са ти гарантирани :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако имаш предвид това на Касандра - да. Всъшност няколко години подред обикаляхме Халкидики с кола и сме спали къде ли не. Не съм видял грозно село там. Ниски белосани къщички, почти винаги си на първа / втора линия, таверни и т.н. Ако не си по празниците, общо взето е спокойно. А залезите са ти гарантирани :)

Да точно това имам предвид.Благодаря ти.Нещо по-специално за този регион?Аз ще се подготвя,ама да не взема да изпусна нещо.Имам един малко странен въпрос.Има ли на близо болница?Все пак жената ще е в началото на осмия месец и се питам дали в Солун е най-близкото лечебно заведение?

Връзка към коментар

Да точно това имам предвид.Благодаря ти.Нещо по-специално за този регион?Аз ще се подготвя,ама да не взема да изпусна нещо.Имам един малко странен въпрос.Има ли на близо болница?Все пак жената ще е в началото на осмия месец и се питам дали в Солун е най-близкото лечебно заведение?

Не съм обърнал внимание, но там има луксозни курорти от типа на Порто Карас (на Ситония), където има медици.

Сега потърсих из нета и открих медицински центрове. Виж тук. Иначе Nea Moudania е голям град и там имат (на 20тина минути с автомобил от Полихроно). Солун пък е на още 30 мин. по магистралата. Добра идея може би е да попиташ и хазяите / на рецепцията.

Връзка към коментар

Любимото ми място е на Пелопонес. Посещавала съм го преди Коледа, зелено е, топло е.

Нафплион:

001787867.jpg?r=0

албумът е от 2006 година, но дава някакви идеи.

http://royak.snimka.bg/europe/pelopones.87622.1787857

На север от Коринтския провлак имам две перлички - Нафпактос и Галаксиди.

Галаксиди:

galaxidi3.jpg

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Royak, тази снима от Нафплио много ми напомни една снимка, която имам от Скиатос :) :

post-374-0-37689000-1390999210_thumb.jpg

Аз много съм ги изрязала и се виждат само кактусите, но са на един малък полуостров Бурци (Bourtzi) и там, където съм ги снимала на мен много ми прилича на снимката по-горе :-).

Аз също го планирам Пелопонес (вероятно другата година). Даже си мислех дали да не го съчетая с едно плаване с яхта (преди време Домосед беше давал един линк - там имаха за юни плаване с яхта около Атина - Арголически и Саронически залив – Атина – Егина – Порос – Идра – Спетсес - за този маршрут вече е пълна групата за тази година, другия вариант е Атина - Лефкада - през Коринтския пролив, Коринтския залив, под планините Делфи и въжения мост над залива. Ама имам още много време да ми се избистри концепцията.

Вашият маршрут из Пелопонес какъв беше?

Връзка към коментар

Ха, колко интересно! Островчето срещу Нафплион също се казва Бурци. Има крепост на него.

Аз пътувах за един конгрес в Патра и се организирах така, че да имам 3 дни преди и 2 дена след събитието.

От Атина взех автобус до Навплион. От близкото пристанище Порто Хели можете да вземете воден транспорт до островите Хидра или Спецес. През 2006 цената беше 6 евро, но аз нямах време за това пътуване.

От Навплион взех автобус до Диакофто, откъдето тръгва един атракционен влак до Калаврита. Нямах късмет - не пътуваше.

Оттам отидох в Патра. От Патра отидох с автобус до Олимпия - видях стадиона, беше много приятно. После пътувах с автобус от Патра до Солун, минавайки през моста над коринтския проток между селата Рио и Антирио. Автобусът минава прев Нафпактос - това е едно голямо бижу.

Що се отнася до снимката с големите кактуси, имам "подобни" от Албания, от южна Италия, от Мароко /там берберите го наричат тикиут/ и пр. :)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.