Прескочи до съдържание

Рим или Париж края на октомври за седмица

Vanessabg

Препоръчани мнения

Драги магеланци , имам дилема : дали да посетя Рим и / или да посетя Париж ? Вариантите са за 3 дни в Рим , или 3 дни в Париж ? Париж заради Мона Лиза (шия гоблена в момента ) , а Рим заради наследството от Римската империя ... Ще пътувам нискобюджетно с Уизеър или с Райян .Мисля да спя в 2- 3 звезди .Ще искам да опитам местна кухня ,да разгледам някой и друг музей .Както се  казваше в култовото  "Улицата - "Обичам бахура и културата "  :) Моля за съвети и насоки . В момента съм във Варна и варианта е от София да летя .Благодаря предварително на всички включили се :)

Редактирано от Vanessabg
Връзка към коментар
преди 2 минути , Vanessabg каза:

Драги магеланци , имам дилема : дали да посетя Рим и / или да посетя Париж ? Вариантите са за 3 дни в Рим , или 3 дни в Париж ? Париж заради Мона Лиза (шия гоблена в момента ) , а Рим заради наследството от Римската империя ... Ще пътувам нискобюджетно с Уизеър или с Райян .Мисля да спя в 2- 3 звезди .Ще искам да опитам местна кухня ,да разгледам някой и друг музей .Както се "Обичам бахура и културата "  :) Моля за съвети и насоки . В момента съм във Варна и варианта е от София да летя .Благодаря предварително на всички включили се :)

Където цените на билетите са по-ниски. :) 

При равни други условия - Рим - предполагам, че времето ще е по-хубаво там по това време, но няма гаранция.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар

И аз бих препоръчала Рим, времето там в момента е прекрасно. Топло, но не жега.Ние се бяхме навлекли, идвайки от студена България, та по спешност пазарувахме летни рокли (уникален стайлинг : летни рокли и зимни боти, но не ми се купуваха и обувки, при положение, че пътувахме без багаж, само с дамската ми чанта). Спокойно е от към мигранти, въпреки всичко, което изчетох предишните месеци из фейсбук - единствените, които засякохме с детето миналата седмица, бяха на гара Термини, но бяха безобидни, никой не ни е закачал, въпреки че бяхме само двете. Ние също бяхме за 3 дена, затова препоръчвам Рим - за 3 дена в Рим могат да се видят много повече неща, отколкото в Париж. Ние обиколихме целия център пеша : от гара Термини, през колизеума, през площад Венеция, площад Навона, до площад Испания, навръщане през фонтана ди Треви, до криптата на Капуцините и обратно до термини, откъдето вече взехме метрото до Ватикана, че вече бяхме поизморени. За Париж 3 дена са малко, трябват поне 5, за да се види всичко интересно, а и някак Париж на пролет е най-красив. Излишно е да споменавам за италианската храна - превъзходна е, дори и в най-неугледното заведение. Ето малко снимки от Рим от миналата седмица :

IMG_20171004_113156.jpg

IMG_20171004_115218.jpg

IMG_20171004_130856.jpg

IMG_20171004_131015.jpg

IMG_20171004_132216.jpg

IMG_20171004_135242.jpg

IMG_20171004_154402.jpg

IMG_20171004_154612.jpg

IMG_20171004_155706.jpg

IMG_20171004_155722.jpg

IMG_20171004_155852.jpg

IMG_20171004_164203.jpg

IMG_20171004_170027.jpg

IMG_20171004_185424.jpg

IMG_20171004_185500.jpg

IMG_20171004_185919.jpg

IMG_20171004_193616.jpg

IMG_20171005_104420.jpg

IMG_20171005_110221.jpg

IMG_20171005_112449.jpg

IMG_20171005_112509.jpg

IMG_20171005_112604.jpg

IMG_20171005_112611.jpg

IMG_20171005_113841.jpg

IMG_20171005_113845.jpg

IMG_20171005_114100.jpg

IMG_20171005_122234.jpg

IMG_20171005_123129.jpg

IMG_20171005_124034.jpg

IMG_20171005_124051.jpg

IMG_20171005_134522.jpg

IMG_20171005_152305.jpg

IMG_20171005_152356.jpg

IMG_20171005_152838.jpg

IMG_20171005_182447.jpg

IMG_20171005_182535.jpg

IMG_20171005_183350.jpg

IMG_20171005_183811.jpg

IMG_20171005_202412.jpg

IMG_20171005_202931.jpg

IMG_20171005_203025.jpg

IMG_20171005_203131.jpg

IMG_20171005_203541.jpg

IMG_20171005_203728.jpg

IMG_20171005_203840.jpg

IMG_20171005_204047.jpg

• Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар

"Начи" (цитирам една доцентка от Икономически университет Варна) :)  ще е Рим . Всички пътища водят към Рим ...  Сега ще готвя програмата ,но след маркетинговото проучване  :);) ще си оставя и време за където ми видят очите  .... Отворена съм за идеи и съвети какво да ям или да не ям  :);) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ти направи супер професионално социологическо проучване, феновете на Рим явно са по-бързи в реакциите си :) Не можеш да сбъркаш и на двете места, класически са и ако избереш сега едното, все някога ще направиш и другото. Пък и "Бахура и културата" и на двете места са първокласни :)

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

за ядене - няма нещо, което да не става : пици, макарони, сладоледи, всичко е прекрасно, дори и от уличните лафки :biggrin: Има едно местенце, където можеш да опиташ автентична храна от улицата. Казва се Тестачио маркет, сега ще потърся линк, най-вече за магазинчето за странна пица, тип дюнер - уникална е, даваха я дори в предаването на Андрю Цимерн "Странни храни, вкусни дестинации"

http://www.trapizzino.it/?lang=en

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

иначе, ако искаш луксозен гурме ресторант, горещо препоръчвам Ла Пергола в Cavalieri Waldorf Astoria. Храната е невероятна и атмосверата е уникална, тъй като хотела е тип ресорт, с голф игрище, басейни, парк и съответно гледката от ресторанта си заслужа всяка стотинка :

https://romecavalieri.com/la-pergola/ 

За Париж, също мога да ти дам насоки къде има вкусна храна на прилични цени, та ако решиш все пак натам да ходиш, ще пиша допълнително. Каквото и да избереш, няма да сбъркаш, но Париж, за мен лично, е най-красив пролетта.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , NicoleV каза:

иначе, ако искаш луксозен гурме ресторант, горещо препоръчвам Ла Пергола в Cavalieri Waldorf Astoria. Храната е невероятна и атмосверата е уникална, тъй като хотела е тип ресорт, с голф игрище, басейни, парк и съответно гледката от ресторанта си заслужа всяка стотинка :

https://romecavalieri.com/la-pergola/ 

За Париж, също мога да ти дам насоки къде има вкусна храна на прилични цени, та ако решиш все пак натам да ходиш, ще пиша допълнително. Каквото и да избереш, няма да сбъркаш, но Париж, за мен лично, е най-красив пролетта.

Те това е мястото за първокласен бахур :biggrin: с гледки! С уточнение, че в този ресторант не съм бил и не противореча на @NicoleV, в Италия най-добрата храна, която съм опитвал, не е била в лъскав ресторант.

Редактирано от 45#2
Връзка към коментар

Както е написано в заглавието, разбирам че престоят ще е 7 дни и тогава няма да сбъркаш нито с едното, нито с другото. И двата града са ми ужасно любими, та не мога да отхвърля или да препоръчам твърдо само Рим или само Париж. Както е казал Мечо Пух - колкото повече, толкова повече! :) Повече време във всеки един от тях никога не е излишно. Каквото и да избереш - успех! :)

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Благодаря ви :) Ще е Рим заради времето , а като ушия гоблена (Иншалах (( шегичка от богатият Близък Изток (с две думи ако не ме домързи на български) :):) ще го сравнявам с оригинала Мона Лиза в Париж . Като му дойде времето ... култова реплика от световно станал известен с това ,че е първият цар - прайм министър Симеон Сасккорботски   май му обърках името :);) 

преди 1 час, Георги каза:

Ти направи супер професионално социологическо проучване, феновете на Рим явно са по-бързи в реакциите си :) Не можеш да сбъркаш и на двете места, класически са и ако избереш сега едното, все някога ще направиш и другото. Пък и "Бахура и културата" и на двете места са първокласни :)

Ехааа , ласкаеш ме :) ! Исках с един куршум няколко заека ,но и един ще е достатъчен .Сега съм на режим слабеене ,щот с Бахура може и да прегреша ...;) но от ходене и зяпане и папаращене ( снимане за щяло и нещяло ) ще си подържам фигурата :);) 

Връзка към коментар

Братя магеланци ( и сестри) :) Да питам някой да е ходил по следите на Леонардо Да Винчи в Рим ? В смисъл къде мога да видя негови творби ? То какафонията и лудостта не са от вчера ... ;)  ;) Имам си маниии и освен другата ми лудост (една от основните) МЕРЦЕДЕС - ще си организирам поклонение в МУЗЕЯ на МЕРЦЕДЕС . Кълна се Бога ми , получавам оргазъм :) ( 18+ ) при вида на ЕС класа ..... 

Връзка към коментар
преди 7 минути , Vanessabg каза:

Кълна се Бога ми , получавам оргазъм :) ( 18+ ) при вида на ЕС класа ..... 

По тази причина може да не ходиш в Рим и Париж!

И в София ще получиш предостатъчно ... :lol:

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар

За Рим къде мога да разгледам творби на Да Винчи ? И той от моята партия почвал .... :)  ;) и недовършвал ... ама требе си време и един живот не е достатъчен ;) 

Връзка към коментар

Колкото и парадоксално да е, в Париж / по-специално в Лувъра/ ще видиш много повече картини на Леонардо накуп, отколкото в който и да е италиански град. Аз съм му фен  и бях много изненадана, че в Италия като че ли не е особено на почит и не могат да се видят много негови произведения / последното е и заради експериментите му с боите и техниките на нанасяне, което е направило много от творбите му нетрайни/. В Рим не знам да има място, където да видиш негови картини /не че съм ходила навсякъде/. В Уфици във Флоренция има две или три негови картини. В Милано е "Тайната вечеря", а в пинакотека Амброзиана и някоя и друга скица и картина, както и много от чертежите за инженерните му проекти. 

Но пък като изключим това, аз винаги предпочитам Рим пред Париж.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 часа, Mary каза:

По тази причина може да не ходиш в Рим и Париж!

И в София ще получиш предостатъчно ... :lol:

То и във Варна си ги имаме ЕС класите  . :);)  Да не забравяме пирамиди ,фараони и ... балъци за милиони - къде изгоряха парите на всички пампорджии .... ( капитани делечно плаване КДП и всички под тях) .А от времето на древен Одесос  морето много е давало ... и много е вземало ... Заблуда е ,че във Варна няма пари ;) 

преди 6 часа, lyusi каза:

Колкото и парадоксално да е, в Париж / по-специално в Лувъра/ ще видиш много повече картини на Леонардо накуп, отколкото в който и да е италиански град. Аз съм му фен  и бях много изненадана, че в Италия като че ли не е особено на почит и не могат да се видят много негови произведения / последното е и заради експериментите му с боите и техниките на нанасяне, което е направило много от творбите му нетрайни/. В Рим не знам да има място, където да видиш негови картини /не че съм ходила навсякъде/. В Уфици във Флоренция има две или три негови картини. В Милано е "Тайната вечеря", а в пинакотека Амброзиана и някоя и друга скица и картина, както и много от чертежите за инженерните му проекти. 

Но пък като изключим това, аз винаги предпочитам Рим пред Париж.

Тази пинотека в Рим ли е ? Може ви насоки къде да търся ?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Костов каза:

На Palazzo del popolo има музей на Леонардо да Винчи, но там по-скоро са неговите инженерни постижения. 

Тук ще бъда :) Благодаря ! Още от времето на моя пубертет в прогимназията му се възхищявах .Тогава исках да тренирам скачане с парашут и лудо ме вълнуваше негата идея да се лети с дърнени крила.Моя родител от мъжки пол ми охлади мераците да пробвам с летенето .... ;)  :):)   по родителски ;) и стар бг обичай със забрана ;) 

Връзка към коментар
преди 4 часа, Vanessabg каза:

Тази пинотека в Рим ли е ? Може ви насоки къде да търся ?

В Милано. Всъщност освен Флоренция, където се е учил да рисува, градовете където е прекарал най- голяма част от активния си творчески живот са Милано и Париж, затова и там може да се видят повече негови картини.

Ако интересът ти е по-скоро към инженерните му проекти, Костов те е упътил.

Връзка към коментар

Да питам за услугата на www.wizzair.com  от врата да врата някой дали е ползвал ? Гледам в сайта 36 лв . и въпроса са ми дали е двупосочно ? Другият варият е 12 лв. гара Термини на метрото .Сега чета ,че е еднопосочно .Може би  е добра идея да не се лутам и зверя къде да гледам ..:) 

Редактирано от Vanessabg
Връзка към коментар

Аз за бахура пак.

В едно агротуризмо сме край Рим. На снимката е антипастото. Едва го преполовихме двама. Сега чакаме примото. Не ми се мисли какво още ни чака до края...

received_10210049226975433.jpeg

Редактирано от 45#2
Връзка към коментар
преди 16 часа, Vanessabg каза:

Да питам за услугата на www.wizzair.com  от врата да врата някой дали е ползвал ? Гледам в сайта 36 лв . и въпроса са ми дали е двупосочно ? Другият варият е 12 лв. гара Термини на метрото .Сега чета ,че е еднопосочно .Може би  е добра идея да не се лутам и зверя къде да гледам ..:) 

Сигурна ли си, че имаш нужда от подобни услуги ? Градският транспорт в Рим е изключително удобен, а и пешеходно разстояние се минава много приятно. Къде ти се намира хотела ? Не знам кога кацаш, но забелязах, че в пиковите часове е направо абсурдно задръстването, което се получава по малките улички, пеша изпреварваш всичко живо, заседнало в трафика, разбира се, ако има спирка на метрото наоколо, би било най-удобно.

Връзка към коментар
На 13.10.2017 г. в 20:59, Vanessabg каза:

Имам си маниии и освен другата ми лудост (една от основните) МЕРЦЕДЕС - ще си организирам поклонение в МУЗЕЯ на МЕРЦЕДЕС . Кълна се Бога ми , получавам оргазъм :) ( 18+ ) 

Значи Албания е твоята страна - там ще си в перманентен, множествен оргазъм. :biggrin:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 7 часа, Фичо каза:

Значи Албания е твоята страна - там ще си в перманентен, множествен оргазъм. :biggrin:

;) Да ти кажа Албания е държавата "начи " . От Катар като се наситя ... ще се прехвърля в Албания :);) 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.