Прескочи до съдържание

Съвети за Централна Америка

Препоръчани мнения

Привет!

След като най-съзнателно си изпуснах полета за България с намерението да остана повече време в Мексико и да работя като доброволец реших след изминалия месец и половина да се пусна към Чиапас, а оттам към Гватемала, Хондурас и каквото още дойде. Засега планът ми е да отида до Сан Кристобал, оттам към чудноватите джунгли и пирамиди в Паленке, където да ми е изходната точка към Гватемала. Понеже наистина я карам доста нискобюджетно ми трябват някои практически съвети. Казаха ми, че Белиз е скъпа дестинация заради долара. Някой може  ли да потвърди?  Джунглите в Паленке много ли са чудновати или мога да ги пропусна и да се пусна към Гватемала откъм юг? 

Идеята ми засега е следната- Сан Кристобал -> Паленке (Мексико)-> Тикал (Гватемала)-> езерото Атитлан (Гватемала)-> Антигуа (Гватемала)-> Копан (Хондурас).  Оттам вече не знам накъде. Ако намеря интересен проект за доброволническа работа (а защо не и платена) бих се задържала повече на дадено място. По турове не ходя, спя предимно с СS, а пирамиди и руини не че не харесвам, но видях доста до момента :) Има ли нещо интересно, което не е за пропускане? Главно се интересувам от местната култура и бит. 

Другото важно нещо е откъде мога най-лесно да се прибера до България след като се намиткосвам. Мислех си за Мексико Сити- Мадрид. Някой сеща ли се за по-удачен вариант? 

Благодаря предварително за съдействието :)

03CB2A66-9E60-4CF1-9D2F-57A6D3E8136F.jpeg

Редактирано от milenita
  • Харесвам 8
  • Браво 3
Връзка към коментар

След Тикал , не трябва да се пропуска Семук Чампей, а после идва  Антигуа.  Белиз не си заслужава. 

Колкото за прибиране, там освен от Канкун, почти няма евтино.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Браво за решението! Има една поговорка, че лудите правят това за което нормалните само си мечтаят. Е аз отдавна си мечтая за това, което си се решила да направиш.

Джунглите около Паленке са унищожени в значителна степен, голяма част са изсечени и превърнати в пасища за безбройни стада крави. Всъщност около Паленке най-запазените джунгли са тези в зоната на руините, защото там е защитено, по-запазени джунгли има като тръгнеш към границата с Гватемала, но са малки в сравнение с джунглите около Xpujil в Campeche  или тези  в  Peten, Guatemala.

Лично аз бих те посъветвал да тръгнеш за Гватемала директно от Сан Кристобал и да слезеш в Кетцалтенанго, там, ако искаш, можеш да се включиш в туровете на Quetzaltrekkers, тура от Nebaj до Chajul минава през един от най-запазените и труднодостъпни райони на маите в Гватемала, по време на тура се спи в местни селца при индиански семейства и ще имаш възможност да общуваш с тях. Ако ти хареса тура и ако решиш, после можеш да останеш като доброволка(гид) за Quetzaltrekkers, парите от туровете отиват за подпомагане на гватемалски деца от приюти. За доброволците е осигурено спане на символична цена(май бяха 20 долара на седмица) а храната по пазарите в Гватемала не е скъпа, така че това си е възможност да прекараш известно време там.

Друг район, който не трябва да пропускаш е езерото Атитлан, вярно че е много туристическо, пълно с бакпакъри, но е наистина красиво, а и местните са си запазили традиционната култура, за повечето испанският е втори език, някои дори не го говорят добре. Ако посетиш Сантяго Атитлан в четвъртък, когато е пазарен ден ще се сблъскаш с доста колоритна гледка.

Антигуа е прекрасна, за мен това е най-уникалният колониален град в Америките, поне от тези които съм посетил. Наистина си струва да прекараш няколко дни там, просто да релаксираш и да се потопиш в колониалната атмосфера. Градът е любим и на местните, повече от половината туристи, всъщност са гватемалци.

Друга голяма атракция в Гватемала е Петен, в този департамент ти препоръчвам да посетиш Тикал, Яша и да направиш трека до Мирадор. Ако си падаш по приключенията, Мирадор наистина си струва, лошото е че когато ти отидеш, най-вероятно ще е още мокро, но това са най-големите и запазени джунгли на север от панамския канал, а цената на тура от 250 долара е доста поносима, като това включва храна, мулета, гид, дори и готвачка. Ако решиш да правиш експедиция до Мрадор пиши и ще ти дам контактите на моя гид, той и брат му са най-добрите, а и работят най-евтино.

Относно работа в централна Америка виж този сайт , мисля че има доста възможности за работа в ЦА срещу подслон и храна, при това на повечето места изискват да работиш само на половин ден.

За връщането до Европа, аз бих проверил цените от Панама  често има евтини билети за там, единствено, не съм сигурен в обратната посока как са цените.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Йее благодаря за съветите, много полезна информация! Quetzaltrekkers определено ме заинтригува, а трека до Мирадор звучи невероятно, но с тия 250 долара откарах повече от месец в Мексико, така че най-вероятно няма да мога да си го позволя.

Относно работата, и аз ги намирам през Workaway, като от LinkedIn вече ми писаха за три доста сериозни позиции, но тук идва момента с работната виза, която нямам. Мислех да изкарам такава в Гватемала, ако се стигне до сериозно предложение, но от посолството там ми отговориха с някакъв малоумен мейл и така и не разбрах дали е възможно :huh:

Идеята за прибиране през Панама доста ми се хареса, ако попаднете на билети оттам или друго място до Европа сигнализирайте, моля :)

Връзка към коментар

Не съм кандидатствал за работна виза за Гватемала, но това което съм чел от хора опитвали да си извадят е ,че е невъзможно. Реално, в Гватемала има стотици бакпакъри, които работят, но нелегално, или замаскирано като доброволчески труд. Особено в Антигуа и около Атитлан, се търсят хора с английски заради гринго туристите, но често работата е само срещу спане и храна, а когато дават и заплата, тя е скромна. Според мен не е реалистично да се търси някаква по-сериозна работа, в сериозна компания и за добри пари , заради местните закони, които не са в полза на чужденците искащи да работят.

Връзка към коментар

За Мексико става дума. Тъй като така или иначе нямаме посолство в България мислех, че е вариант да се изкара от мексиканско посолство в друга страна, но така и не разбрах дали е възможно. В интерес на истината корпоративния живот още не ми е залипсвал, така че по-скоро бих се хванала с нещо на черно. Гледам, че е доста актуално да се ходи до Калифорния за marihuana trimming, с което се изкарвали бързи пари (по 200$ на ден в най-лошия случай), но малко не ми се връзва да чакам на пътя под някакъв мост да ми предложат работа, както ми го обясниха :lol:

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар

В Мексико е подобно на Гватемала, трудно е за европеец да си изкара работна виза. Това с триминга на марихуана е страхотна идея, вярно че крие някои рискове, но пък е отлично платено.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , nomad каза:

Това с триминга на марихуана е страхотна идея, вярно че крие някои рискове, но пък е отлично платено.

Съгласна съм. Ако някой ми се навие на акъла бих тръгнала, че и без друго американската ми виза взе да хваща прах ;)

Връзка към коментар

Миналата година и аз обмислях нещо подобно, изкушавах се за няколко месеца да изкарам парите за 1 година пътуване из Америките, но в крайна сметка не се реших.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хаха, като ви чета нещата все едно са извадени от Breaking bad или Narcos, а всъщност са си действителност :)@milenita - браво за решението да си "изпуснеш" полета и весело в следващите приключения, пиши, какво се случва, супер интересно е :)

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 8 минути , edbloom каза:

Хаха, като ви чета нещата все едно са извадени от Breaking bad или Narcos, а всъщност са си действителност :)@milenita - браво за решението да си "изпуснеш" полета и весело в следващите приключения, пиши, какво се случва, супер интересно е :)

Хаха сега и на мен ми стана смешно. Представих си как стоя под моста в Humboldt да чакам изпечените наркоработодатели, докато семейството ми в България си мисли, че бера броколи примерно :lol: 

@nomad ако пак се изкушиш непременно ми пиши.  Понякога за идиотщините са нужни двама или повече :) 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 32 минути , edbloom каза:

и на мен в началото точно така ми прозвуча, чак си помислих, че това е някаква витиевата форма на муле :lol: обаче се ограмотих и научих, че си е съвсем легална работа, чак от тази година почват и с данъци да облагат заплатите им, поради което естествено и доходите падат

предполагам, че поради спецификата на заниманието, основното изискване на работодателя е кандидатът да може да остане фокусиран продължително време върху задачата си... като знам как се променя възприятието за време в такава среда, нищо чудно и работният ден да продължава по 28 часа :vinsent::biggrin:

• Смея се 1
Връзка към коментар

Ако това е легално, добре, че нещо се бях поуплашил да не се появиш в новините...

Иначе в тия държави си има доста безработица и разрешения за работа се дават ако вече си уредил работата или си специалист, какъвто търсят (и предполагаемо знаеш езика, имаш пак имаш осигурено място...), не е толкова лесно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Пак съм аз :) В Сан Кристобал е хубаво, но нещо не ме свърта и мисля вдругиден да пердаша към Гватемала. Някой наясно ли е с exit таксите, които се плащат на мексиканската граница. Чух че били от порядъка на 380 песос?

Редактирано от milenita
Връзка към коментар

По спомен, таксата беше около 25 долара(последно я плащах 2012). Но ти си влязла в Мексико с двупосочен билет, като не си хванала полета обратно за Европа. Обикновено в цената на билета е включена и тази такса, прегледай си електронното потвърждение за билета и виж дали таксата фигурира, ако я има го разпечатай и покажи на границата че си платила вече, ако я няма свържи се с авиокомпанията и питай таксата била ли е включена в билета и ги помоли да ти изпратят някакво потвърждение. Накрая пак всичко опира до граничния служител де, може да те изнудят да я платиш, дори и да имаш доказателство че си я платила при закупуването на билета, но не пречи да се пробваш.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Такаа... Нямаше нужда да потвърждавам с Луфтханза, тъй като законът черно на бяло изяснява казуса в чл.11, параграф 6 ако не се лъжа, но въпреки това ми се заядоха. Бяхме с маршрутка, пито-платено, по трима, по трима, като аз бях последната и очевидно първата, решила да се противопостави на 500те песос. Оттам отказаха да ми бият печат, взеха ми миграционната карта и ме оставиха да се оправям. Гватемалците пък бяха много отракани като ме посъветваха да извървя границата щото нямало нужда от печати при тях :lol: Времето беше крайно лимитирано и съвсем нелегално си влязох в Гватемала. Говорих с различни хора, които ме убеждаваха колко айляк били братята гватемалци, появиха се и връзки с мексиканските миграционни, но два дни по-късно не се спогодих с криминалната си самоличност, хванах си чикън буса и се върнах да оправя бъркоча. Още преди да изстрелят сумата изрецитирах всичко барабар с имената на двамата миграционни от Чиапас и Мексико сити (в стил “Ти знайш ли на кой съм дъщеря?”). Една гватемалка, говореща перфектен английски пък се нахъса да превежда всичко на въпросните хрантутници, та нямаше как да не се разберем. Та, не е лесна работата, но не е и невъзможна. Е, дадох 10-15 лв по чикън рейсове, но и повече бих дала ако знаех че ще стоим по 4 на седалка, напълно херметизирани :rofl: Това обаче е една друга история, която ме надъхва да напиша пътепис :ok:

Редактирано от milenita
  • Харесвам 9
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Радвам се, че започна да разказваш. С нетърпение ще чакам и пътеписа.

Миленита, защо реши да напуснеш Мексико точно, когато започват празненствата за Деня на мъртвите? За това събитие хората ходят в Мексико, специално да видят карнавала.

Връзка към коментар
преди 12 минути , mililia каза:

Радвам се, че започна да разказваш. С нетърпение ще чакам и пътеписа.

Миленита, защо реши да напуснеш Мексико точно, когато започват празненствата за Деня на мъртвите? За това събитие хората ходят в Мексико, специално да видят карнавала.

Знааам, при все че живо се интересувам от смъртта си е цял пропуск. Големият парад обаче е в Мексико сити, където и без друго откарах близо 2 седмици, а и вече бях стигнала до Чиапас, твърде близо до Гватемалската граница, и тръпнех за нещо ново. Междувременно пък си намерих доброволническа работа на Lake Atitlan, което ми осигурява поредната доза финансово спокойствие. Явно ми е в стила да пропускам гранд събития :) 

Преди 1 час, Mary каза:

А ние чакаме с нетърпение да напишеш! :) 

Писах за Мексико, но музата ми замря. В Гватемала обаче като че ли взе да се възвръща. Явно лесно се отегчавам когато всичко е нормално и под контрол :resent:

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Честно казано, очаквах че ще се заядат да платиш таксата на излизане, въпреки че си я платила заедно с билета. Повечето граничните служители там, са като коне с капаци, най-често подхождат от позиция на силата(властта) и не приемат аргументи. Важното е, че си успяла да оправиш нещата. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Така е. Дори когато отидох за втори път хората продължаваха да плашат и плащат. Мога да стана консултант по търсене на права и да плащат на мен ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Възхищавам ти се на упорството срещу плащането на ексит таксата. Скоро ще дойде и моя ред ... мисля да пътувам от Канкун до Белиз за няколко дена. Какво точно пише в  чл.11, параграф 6 и възможно ли е да поискам от Луфтханса някакъв документ, че таксата се включва в билета?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.