Прескочи до съдържание

Трекинг в Патагония


digitalpr

Препоръчани мнения

Планирам три седмици (23 дни с пътя) лутане из Патагония през Февруари 2018, а билетите са вече купени. Група от 9 човека сме и отиваме изключитено заради трековете.

Накратко плана е да направим Fits Roy и Cerro Torre, Huemul Circuit и Torres del Paine, като последния ще решим дали да е O или W на място, в зависимост от това как се движим с времето, защото искаме да идем и до Ushuaia.

 

Имам няколко въпроса към хората които са били в региона.

 

Има ли някое подходящо място, където могат да се наблюдават косатки?

 

Ако някой е правил Huemul Circuit, може ли да каже как стоят нещата с носенето на осигурителна седалка? На много места чета, че е задължителна и едва ли не властите не те пускат без представиш че имаш, но честно казано за пресичане на една река не ми се мъкне 23 дни на гърба.

 

Мислите ли че трябва да буукна нощувки по градовете предварително? Общо взето в даден момент ще се наложи да спим във всичките градчета в околността El Chalten, El Calafate, Puerto Natales, Punta Arenas, Usuaia.

 

Транспорта с автобуси между тях лесно ли се урежда на място и необходимо ли е да го правя предварително от тук?

 

Отворен съм към всякакви други препоръки!

 

Поздрави!

Редактирано от digitalpr
  • Харесвам 1
  • Браво 5
Връзка към коментар

Отговарям, където мога:

 

Косатки/китове - чувала съм за наблюдение от полуостров Валдес, но не знам подробности и кой сезон е най-подходящ.

 

Относно нощувки по градчетата, по мое наблюдение резервациите в региона се правят от по-рано и в последния момент има доста по-малко варианти, или не чак толкова добри условия или не много добри оферти от финансова гледна точка, но ако сте решили да го карате ден за ден няма да останете без място къде да спите според мен. За Торес дел Пайне, проучете хубаво възможностите за хижи/къмпинги (ако ще ползвате разбира се), там се запазват местата с месеци напред.

 

Билети за автобуси спокойно може да се взимат ден за ден, само за отсечката Пунта Аренас-Ушуая няма да е лошо да се следи какво е количеството останали билети, защото няма толкова много автобуси на ден, а все пак сте по-голяма компания. Ако купувате билети от предишния ден, си носете паспорти при купуването, мисля че дори и на отсечките, които не пресичаха граница ги искаха.

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Валдес ни е далеч. По-скоро мислех за нещо около Punta Arenas или Ushuaia дали някаой е наблюдавал интересни животни :)

 

Нощувките можеби тогава ще се опитаме да ги буукнем предварително с изключение на Ushuaia, защото не знам точно кога ще стигнем до там. За рейсовете същата работа, точно маршрута който казваш няма да можем да предвидим. Благодаря за инфото :)

 

Връзка към коментар

ето тук съм описала подробно пътешествието ни из Патагония и трековете до Торес дел Пайне, Фиц Рой и Серо Торе, надявам се да ти помогне при планирането 

https://veseliak.wordpress.com/2017/07/12/пътешествие-до-края-на-света-част-ii/

https://veseliak.wordpress.com/2017/07/12/пътешествие-до-края-на-света-част-iii/

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря! Вие изглежда не сте правили дълги трекове а по-скоро дневни трипчета, но пък намерих друга полезна информация :)

Редактирано от digitalpr
Връзка към коментар

Относно наблюдаването на китове, както Carrie е написала, мястото е полуостров Валдес и по-конкретно Puerto Pirámides и Puerto Madryn (около 100 км е разстоянието между двете пристанища, според google).

Списък с компаниите, предлагащи наблюдение от водата в Puerto Pirámides: http://puertopiramides.gov.ar/avistajes-ballenas.html

Периодът обаче е от средта на юни до средата на декември.

 

И списък с комапниите, предлагащи същата услуга в Madryn: https://madryn.travel/avistaje-de-ballenas/

 

За наблюдение от сушата се споменават плажът Doradillo (дълъг 25 км.) и Punta Flecha :)


 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, digitalpr каза:

По-скоро мислех за нещо около Punta Arenas или Ushuaia дали някаой е наблюдавал интересни животни :)

От Пунта Аренас може да отидете да гледате пингвини: опциите за магелански пингвини са Isla Magdalena (там се разхождаш на една ръка разстояние от тях) и Seno Otway, а в Parque Pinguino Rey има малка колония кралски пингвини.

 

Пингвини може да се видят и от Ушуая - Isla Martillo (само с една фирма Piratour се слиза на брега, с другите от лодка). Туровете в Beagle channel са готини - морски лъвове, птици и т.н.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

За съжаление Валдес е доста далеч от там където ще сме, затова питах дали китове/косатки могат да се наблюдават в южните части.

 

Информацията за пингвините ми е доста полезна, изглежда са на много удобни за нас места. Beagle Channel също изглжда добър вариант, благодаря!

 

Случайно да знаете дали водата от потоците става за пиене, или трябва да се пречиства?

Връзка към коментар

По принцип водата oт потоците става за пиене, но все пак трябва да се внимава в близост до хижи, къмпинги и да се налива над тях. Бутилки с филтер или таблетки за по-консервативните натури, но това вие си преценявате. Помня, че в Ел Чалтен собственика на хостела казваше, че по-чиста вода нямало да намеря (за от чешмата ставаше въпрос), била по-добра от бутилираната...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Значи ще се пие!

 

Знаете ли дали мога да стигна от Punta Arenas до El Calafate за един ден? Намирам доста автобуси от Punta Arenas до Puerto Natales, но от Puerto Natales до El Calafate намирам само сутрешен, който няма как да хвана пътувайки от Punta Arenas.

 

 

 

Връзка към коментар

Така като гледам има следобедни автобуси от Пуерто Наталес до Ел Калафате в активния сезон, в различните дни с различни фирми, като само за неделя не видях следобеден...

 

Bus-sur https://www.bussur.com/

вторник/четв./събота 14:30

 

https://www.turismozaahj.com/pto-natales-el-calafate

пон-сряда + петък 14:00

 

Аз пътувах в обратна посока с Cooltur, но не намирам техен сайт, а подозирам че има и други такива фирми. Така че, ако вземете по-ранен сутрешен автобус от Пунта Аренас, след това може да се натоварите на тези в 14:00/14:30 и да направите трансфера в един ден, но хубаво проверете има ли автобус в съответния ден.

 

Само за инфо тези 5ч., които ги дават за Пуерто Наталес-Ел Калафате са минимума, оттам нататък зависи колко забавяне ще има на границата.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 26 минути , Carrie каза:

https://www.turismozaahj.com/pto-natales-el-calafate

пон-сряда + петък 14:00

Поправям се, на английската версия имат следобедни само понеделник, сряда и петък (без вторник) https://www.turismozaahj.com/copia-de-pto-natales-el-calafate

Най-добре им пишете, за да е 100% сигурно за дните ;)

Редактирано от Carrie
Връзка към коментар

Мисля, че наредих плана с изключение на една подробност. Трябва ми автобус от Ushuaia до Punta Arenas на 23 Февруари - Петък, което май се оказва проблем и ще пренареди доста неща.

Връзка към коментар

Като си гледам записките, съм си отбелязала тези фирми за транспорт между Пунта Аренас и Ушуая:

 

http://www.bussur.com

http://www.busespacheco.com

http://busesbarria.cl

http://www.tolkarturismo.com.ar

 

Последните гледам имат трансфер Ушуая-Пунта Аренас с прекачване в Рио Гранде с честота понеделник/сряда/петък: http://tolkarturismo.tur.ar/emisivo/buses Свържи се с тях да потвърдиш.

 

Ако не, може  да търсиш отделни отсечки Ushuaia-Rio Grande и оттам Rio-Grande-Punta Arenas, или по-заобиколния вариант Ushuaia(-Rio Grande?)-Rio Gallegos, Rio Gallegos-Punta Arenas, но не знам дали може да се направи всичко в един ден през Rio Gallegos.

 

 

Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Форума ми даде доста информация за пътуването в Патагония, мисля да се реванширам с още малко полезна информация за следващите, които мислят да се отправят натам.

 

Трековете:

Fits Roy и Cerro Torre - трябват ви 3 дни, 2 нощувки на палатка. Къмпингите са съвсем базови, само с една тоалетна и са безплатни.

 

Huemul Circuit - 4 дни, 3 нощувки на палатка. Къмпингите отново са безлатни, с тази разлика че има много по-малко хора, защото  трека е по-непопулярен. За мен това беше най-добрия трек. Върхове съм виждал и друг път, но ледката към ледените полета на Патагония е неописуема. Особеност на този трек, е че втория и четвъртия ден имате преминаване през река Rio Grande и за целта ви трябва по 1 седалка, 2 карабинера и 1 осигурително въже на човек. Наличието на екипировката се проверява от служители на националния парк при влизане в парка и е задължителна. За цялата група ви трябва още 30м. въже (абсолютно безполезно), хартиена карта на масива и газова бутилка за котлон. Възможно е да преминете реката и нагазвайки до коленете/кръста но това зависи изцяло от моментното състояние на глетчера, така че при тръгване така или иначе трябва да носите екипировката. Наема на екипировката ни струваше около 50лв на човек за четирите дни.

 

Torres del Paine W trek - 4 - 6 дни. Изключително натоварен маршрут. Къмпингите са платени и задължителните резервации се правят 4-5 месеца преди това. Националния парк се оказва частна собственост на две компании, които са си разделили къмпингите и изглежда не комуникират една с друга. Някаква идиотска ситуация като цяло. Трябва да се свържете поотделно с всяка от компаниите и да им се молите за резервации. Има и няколко държавни къмпинга, които са безплатни и местата в тях са заети година напред... 

Решението на проблема е следното - ние бяхме 9 човека, без пукната резервация. При влизане в парка, след като платихме всичките рейсове и входни такси ни обясниха че ако нямаме резервация, не можем да спим на територията на парка. Можем да влизаме всеки ден и да си тръгваме всеки ден, но не можем да спим и на всеки рейнджърски пункт ще ни върнат. Намери се едно разумно момче от информацията на парка, на което обясних че идваме от другия край на света и няма вариант да не направим трека. Той все присърце нещата и ни даде няколко хинта какво да направим. Идеята беше да тръгнем обратно на обичайната посока на W трека.

 

Автобуса ви оставя близко до къмпинг Central. Там въпреки че нямате резервация, можете да кажете че ще нощувате само за изкачите пътеката до Кулите през нощта за да ги видите на изгрев и след това напускате парка. Това е ОК и ще ви оставят да нощувате. Цената е безумна меко казано, 22 USD на човек. Така и направихме. Станахме в 2АМ и на изгрев бяхме при кулите. Гледката е впечатляваща и си заслужава, а и общо взето сутрин е един от малкото промеждутъци в които можете да видите кулите без облаци. Това е последната част от обичайния W трек, ако имате резервации, но вие ще я видите в началото. Тук идва тънкия момент с тръгването по маршрута. Отсечката от къмпинг Central до къмпинг Paine Grande обикновено се взима на две части, като се нощува в къмпинг Italiano. Ние обаче трябваше да я вземем наведнъж, дълга е към 30км. Идеята беше да станем рано и да потеглим към Italiano. Там има рейнджър, който щеше да ни пита за резервации. Отговора е че ние няма да спим на територията на парка, а ще вземем цялата отсечка до Paine Grande наведнъж и от там ще вземем катамарана който излиза извън парка. За целта трябваше да стигнем достатъчно рано при рейнджъра, така че той да прецени че имаме време да стигнем до 18:30 в Grande, когато е и последния катамаран. Така и направихме. Вече минали през рейнджъра, забавихме темпото и "закъсняхме" с 15 минути за катамарана :) Paine Grande e огромен къмпинг и място за палатки има. Проблема е капацитета на тоалетните и баните, но тъй като сме закъсняли за катамарана, нямаха друг избор освен да ни позволят да останем за тази вечер. На следващата сутрин по правило трябваше да напуснем парка, самоче ние се отправихме на север към Glacier Grey, като оставихме палатките разпънати. Привечер се върнахме отново "закъснели" за катамарана :D Втора вечер в Grey. На сутринта има два варианта за напускане на парка - катамарана и 18км път на юг от масива който води до централата на горските, от където има автобус. Препоръчвам пътя, защото гледката която се открива от него към целия масив на Torres del Paine е страхотна.

 

Та с две думи, без нито една резервация можете да се направи целия W trek + този 18км маршрут. За съжаление не мисля че може да се направи O трека, защото северната част на масива е позволено да се обхожда само обратно на часовниковата стрелка и няма как да приложите тактиката с рейнджърите, защото първия пункт е твърде близо до Central и биха ви върнали. Ако обаче сте направили Huemul Circuit трека, вече ще сте видяли ледените полета ;)

 

 

Полетите:

Ние пътувахме София - Мадрид (IBERIA), Мадрид - Сантяго - Пунта Аренас (LATAM). След цялото дебнене в крайна сметка не излезе нищо по-добро от крайна цена точно 2000лв с никаква дупка между полетите в Сантяго. Сега след като съм пропътувал с автобуси всичко от El Chalten до Ushuaia по два пъти, мога да кажа че ако има билети с отворен полет (кацане в El Calafate и излитане от Ushuaiа) и разликата е да кажем 300лв не бих се замислил да го взема. Ще ви спести адски много време, а разликата в парите ще се избие до голяма степен. 

 

Редактирано от digitalpr
  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , digitalpr каза:

Форума ми даде доста информация за пътуването в Патагония, мисля да се реванширам с още малко полезна информация за следващите, които мислят да се отправят натам.

Благодаря много, малко хора дават отзиви за такива места. А може ли да помоля за малко снимки?

 

Седалките и въжето лесно ли се ползват от хора, които не са го правили друг път?

Връзка към коментар

Екипировката се ползва много лесно, не е нужно да си използвал преди. 

 

Аз шернах албум тук във форума, може да го разгледаш. Можеби аз съм направил нещо грешно, но качеството на снимките е потресаващо лошо. Форума ги е компресирал. 

 

  • Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.