Прескочи до съдържание

Интензивна програма за Иран

Здравко Ангел

Препоръчани мнения

След като се завърнахме от приказния Иран, решихме да споделим програмата ни, защото смятаме, че е един доста оптимален пример да се видят приличен брой обекти, както и да се посетят места, които не са толкова туристически. На всеки обект посочваме и входа, там, където няма посочена цена, означава, че е безплатно. Хотелите ни също бяха много добре локализирани (изключвам този в Кашан), така че ако някой е готов да се задоволи с 2* - 3* хотели, тези са разположени максимално централно. Пътувахме с нает микробус, защото бяхме групичка от 8 човека и сметнахме, че така ще ни е най-изгодно. Били сме преди в Техеран, затова там останахме само последния ден преди полета.

Летяхме с Pegasus от Истанбул, като двупосочният билет беше 125 долара.

Срещайте се с местните, за тях е голямо удоволствие да общуват с чужденците, опитвайте вкусните персийски храни, пийте персийско кафе и сок от шафран, разхождайте се спокойно из улиците - и за миг не сме се почувствали в опасност, потопете се в този свят толкова различен от нашия.

Ден 1

Кум

-          Hazrat-e Masumeh

Кашан

-         Градината Фин – вход: 5 долара (200 000 риала)

-          джамията Ага Бозорг

-          къщите Tabatabaei и Abbasian, и хамамът Sultan Mir Ahmad – комбиниран билет около 9 долара (350 000 риала)

Нощувка в Кашан – хотел Rose House (встрани от центъра)

Ден 2

Абяне – вход за селото 2,5 долара (100 000 риала)

Бадруд – комплексът Imamzadeh Agha Ali Abbas

Исфахан

-          арменската църква Vank и комплексът около нея – вход 5 долара (200 000 риала)

-          Вечерна разходка по моста на 33 арки

-          Най-добрият ресторант в Исфахан – „Бастани”, намира се на централния площад, до Джамията на Шаха.

Нощувка в Исфахан хотел Firoozeh (на самия централен площад)

Ден 3

Исфахан

-          Петъчната джамия (Masjed-e Jameh) вход 5 долара (200 000 риала)

-          Връщане до централния площад изцяло през покртия пазар – Bazar-e Bozorg

-         Джамията на Шаха (Masjed-e Shah) вход 5 долара (200 000 риала)

-          Дворецът Kakh-e Ali Qapu  - вход 5 долара (200 000 риала)

-         Джамията на Шейх Лотфолах (Masjed-e Sheikh Lotfollah)вход 5 долара (200 000 риала)

-          Дворецът Kakh-e Chehel Sotun - вход 5 долара (200 000 риала)

Ден 4

Мейбод

-          Крепостта Нарин – вход около 4 долара (150 000 риала)

-          Ледената къща (Yakhchal) – вход 2,5 долара (100 000 риала)

-          По пътя Кулата за гълъби (Kaboutar Khaneh)

Язд

-          Градината Долат Абад (Bagh-e Dolat Abad) вход около 4 долара (150 000 риала)

-          Кулите на мълчанието (Dakhmeh-ye Zartoshtiyun) вход 2,5 долара (100 000 риала)

-          Петъчната джамия (Masjed-e Jameh) вход 2 долара (80 000 риала)

-          Комплексът Амир Чакмак

-          Водохранилището Sahab A Zaman вход  около 1 долар (50 000 риала)  - случайно попаднахме на демонстрация на персийски танци и бойни изкуства в залата над водохранилището

-          Вечеря в ресторант Fooka (на улицата водеща към Петъчната джамия)

Нощувка в Язд - хотел Silk Road Hotel (много добро местоположение, на минута от Петъчната джамия)

Ден 5

Язд

-          Разходка из Стария град:  Затворът на Александър (Alexander’s Prison - вход около 4 долара (150 000 риала), Къщата Лари (Khan-e Lari - вход 2 долара (80 000 риала), гробницата на 12-те имама

Пасаргад (Pasargadae) вход 5 долара (200 000 риала)

Нощувка в Персеполис  - Apadana Persepolis Hotel (разположен до входа на самия комплекс)

Ден 6

Персеполис - вход 5 долара (200 000 риала), гид – 15 долара (600 000 риала) – за група до 15 човека

Naqsh-e Rostam (гробниците на Дариуш I, Дариуш II, Ксеркс I и Артаксеркс I) вход 5 долара (200 000 риала)

Шираз

-          Градината Ерам - вход 5 долара (200 000 риала)

-          Комплексът Aramgah-e Shah-e Cheragh

-          Гробът на Саади - вход 5 долара (200 000 риала)

-          Гробът на Хафез - вход 5 долара (200 000 риала)

-          Coffee Shop – най-впечатляващото заведение в Шираз – ирански дом, превърнат в уютно място за храна и срещи – намира се близо до хотел Keyvan, отстрани на крепостта

Нощувка в хотел Keyvan – централно разположен до крепостта

Ден 7

Шираз

-          Розовата джамия (Masjed-e Nasir al Molk) вход около 4 долара (150 000 риала)

-          Комплексът Наранджестан - вход 5 долара (200 000 риала)

-          Къщата Zinat ol-Molk - вход около 4 долара (150 000 риала)

-          Гробът на Баба Кухи и гледка отвисоко към целия Шираз

-          Градината Шапури

-          Джамията Вакил (Masjed-e Vakil) вход около 4 долара (150 000 риала)

-          Базарът Вакил

Ден 8

Техеран

-          Дворецът Голестан – вход за целия комплекс около 20 долара (780 000 риала), най-впечатляващите части: градините и основните зали – около 7 долара (150 000 – градините, 150 000 – основната част)

-          Кулата Милад – вход до наблюдателната площадка 3 долара (120 000 риала)

Hazrat-e Masumeh в Кум на разсъмване

IMG_0013.JPG

Редактирано от Здравко Ангел
  • Харесвам 19
  • Благодаря 5
  • Браво 9
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 25 минути , Mary каза:

Освен програмата, разказ ще има ли? :) 

Ще има, ама по-нататък, та затова реших да пусна една програма, ако на някого му предстои пътуване натам. Натрупали са се дестинации за описване, та се надявам есенно-зимно да им насмогна :)

• Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Тъй като ползвахме този маршрут за основа, позволявам си тук да дам моята помощ на всички, които мислят за Иран.

Днес се върнахме, това беше може би най - хубавото ми пътуване досега. Няма да се отплесвам , но искам да кажа - който има някакви съмнения  , да спира да се колебае и да купува билети. Прекрасна страна. Прекрасни хора. Прекрасна природа. Прекрасна храна. Днес се върнахме и вече имаме планове да отидем отново през март.

Визата

Аз я изкарах в София, защото работя в медия и не исках да рискувам. За On Aрrival  няма никакъв проблем.

Валута и Сим карта

на летището в Техеран беше най - ниския курс. Чейндж бюрото се намира на втория етаж, на Заминаващи. Веднага след като се излезе от багажа, вlляво  може да се купи Сим карта, насреща е ескалатора за да се стигне втория етаж. Обмених още веднъж в Шираз, в хотела.

Транспорт

предимно Снап в градовете, за Техеран - и метро, много е удобно. Ползвахме трансфери между градовете, автобус и самолет.

Препоръчвам

Iran`s Travel agency, препоръчана от Desislavna. Много точни и с цени, почти два пъти по - ниски от цените, които ми дадоха другите агенции , на които писах.

Sana Traditional Hostel в Кашан

Iran Hotel в Исфахан - препоръчан от Desislavna

Tarooneh traditional house - препоръчан от Botko

Homayouni House в Шираз - най - хубавата ни къща в Иран, не ми се излизаше навън

Всички са на хубаво място, стари традиционни къщи, стопанисвани от прекрасни хора.

Всички хотели букнах по мейл и платих на място, няма никакъв проблем да се намери и като се пристигне.

Много препоръчвам

остров Кешм - най - хубавите ни дни бяха там. Coludang Homestay , препоръчан от Botko. Ако можете , включете Хормоз и Кешм в програмата, друг Иран е там, прекрасни спомени имаме и ще се върнем там отново, живот и здраве.

Не препоръчвам

Asia Hotel в Техеран. Все едно си в книга на Стивън Кинг  или Разкази с неочакван край на  Роалд Дал. Ако трябваше да сме повече от един ден, щях да си намеря друг хотел.

Знаех , че Иран ще ми хареса, но не предполагах, че ще ми хареса толкова много....

• Харесвам 14
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

И ние се върнахме днес. Невероятна страна със страхотни хора , трябва да се посети с едно голямо "НО!": Кум не е място за туристи. Това е място за дълбоко религиозни мюсюлмани, второто най-свещено място за шиитите в Иран, изключително неподходящо за мотаещ се турист с фотоапарат в ръка. За разлика от повечето известни джамии, е без вход и се посещава само с гид. Като разбраха, че сме от България, станаха много по-благосклонни и казаха че ще ни пуснат, но цялостното усещане е тягостно.  Срещаш видимо критични погледи, но напълно разбирам местните. Те са там да се молят, гостоприемни са, но туристът там е натрапник. Нашият шофьор също ни заведе с нежелание и се опита дипломатично да пропусне мястото. Пак казвам, Иран е страхотен, хората също, но пропуснете Кум, ако не сте дълбоко вярващ мюсюлманин. Нищо общо с останалите 99% от страната.

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
В момента, T.E.Lawrence каза:

И ние се върнахме днес. Невероятна страна със страхотни хора , трябва да се посети с едно голямо "НО!": Кум не е място за туристи. Това е място за дълбоко религиозни мюсюлмани, второто най-свещено място за шиитите в Иран, изключително неподходящо за мотаещ се турист с фотоапарат в ръка. За разлика от повечето известни джамии, е без вход и се посещава само с гид. Като разбраха, че сме от България, станаха много по-благосклонни и казаха че ще ни пуснат, но цялостното усещане е тягостно.  Срещаш видимо критични погледи, но напълно разбирам местните. Те са там да се молят, гостоприемни са, но туристът там е натрапник. Нашият шофьор също ни заведе с нежелание и се опита дипломатично да пропусне мястото. Пак казвам, Иран е страхотен, хората също, но пропуснете Кум, ако не сте дълбоко вярващ мюсюлманин. Нищо общо с останалите 99% от страната.

На мен Кум най-много ми хареса. Не съм се почувствала изобщо като натрапник, макар, че бяхме сигурно единствените туристи там. Единствено в едната джамия (не в гробницата) мъжа, който отговаряше ни хвърли с особено чувство чадорите, но в гробницата жените искрено ни се радваха.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В Кум висях като гаврошче на оградата  за да ни пуснат, не било отворено още. Накрая нашият шофьор се обади на негов приятел гид и успяхме да влезем. Това беше първото място, което посетихме в Иран, не сме се почувствали натрапници, но наистина има дълбоко религиозна атмосфера.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, T.E.Lawrence каза:

Да не би да е заради празника Ашура?  Аз не съм била в Ком, ама още по снимките ми заприлича на Кербала по време на Ашура и реших да го пропусна. 🙂 

Връзка към коментар
На 20.10.2019 г. в 18:48, slujitel каза:

На мен Кум най-много ми хареса. Не съм се почувствала изобщо като натрапник, макар, че бяхме сигурно единствените туристи там. Единствено в едната джамия (не в гробницата) мъжа, който отговаряше ни хвърли с особено чувство чадорите, но в гробницата жените искрено ни се радваха.

Абсолютно съгласен ! Аз освен това посетих и свещените гробници на братятя на Фатима Масума в Шираз, и то, за разлика от Ком, ме пуснаха вътре, където видях дори и плачещи хора (очевидно от силно религиозно чувство), и никъде, повтарям НИКЪДЕ не са ме гледали лошо, даже напротив! Освен това на всички места можеш да снимаш и вътре, само дето ти взимат фотоапарата на входа, пък ти оставят телефона, а то сега някои смартфони правят снимки даже и по-добри от доста фотоапарати...  Това с конфискуването на камерите е странно, ама...тяхна им работа!

Необходимо е да направя едно уточнение обаче -  ситуацията стои мааалко по-различно ако си жена...

Извинявайте дами!

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 часа, Tisho каза:

Абсолютно съгласен ! Аз освен това посетих и свещените гробници на братятя на Фатима Масума в Шираз, и то, за разлика от Ком, ме пуснаха вътре, където видях дори и плачещи хора (очевидно от силно религиозно чувство), и никъде, повтарям НИКЪДЕ не са ме гледали лошо, даже напротив! Освен това на всички места можеш да снимаш и вътре, само дето ти взимат фотоапарата на входа, пък ти оставят телефона, а то сега някои смартфони правят снимки даже и по-добри от доста фотоапарати...  Това с конфискуването на камерите е странно, ама...тяхна им работа!

Необходимо е да направя едно уточнение обаче -  ситуацията стои мааалко по-различно ако си жена...

Извинявайте дами!

Няма да ме пуснат ли като съм жена?

Връзка към коментар
преди 24 минути , Lorette каза:

А, вероятно ще те пуснат, но за вътре не съм съвсем сигурен. То и  мен в Ком ме пуснаха само до входа на гробницата, но не и вътре. 

Връзка към коментар
преди 7 часа, Lorette каза:

Вечерта имаше някакъв регилиозен празник, и не ни пуснаха, казаха за туристи  утре в 7, На следващият ден с гид ни пуснаха само до някъде и нямаше проблем да снимаме с Gopro.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

На ‎22‎.‎10‎.‎2017‎ в 18:59, Здравко Ангел каза:

След като се завърнахме от приказния Иран, решихме да споделим програмата ни, защото смятаме, че е един доста оптимален пример да се видят приличен брой обекти, както и да се посетят места, които не са толкова туристически. На всеки обект посочваме и входа, там, където няма посочена цена, означава, че е безплатно. Хотелите ни също бяха много добре локализирани (изключвам този в Кашан), така че ако някой е готов да се задоволи с 2* - 3* хотели, тези са разположени максимално централно. Пътувахме с нает микробус, защото бяхме групичка от 8 човека и сметнахме, че така ще ни е най-изгодно. Били сме преди в Техеран, затова там останахме само последния ден преди полета.

Летяхме с Pegasus от Истанбул, като двупосочният билет беше 125 долара.

Срещайте се с местните, за тях е голямо удоволствие да общуват с чужденците, опитвайте вкусните персийски храни, пийте персийско кафе и сок от шафран, разхождайте се спокойно из улиците - и за миг не сме се почувствали в опасност, потопете се в този свят толкова различен от нашия.

Ден 1

Кум

-          Hazrat-e Masumeh

Кашан

-         Градината Фин – вход: 5 долара (200 000 риала)

-          джамията Ага Бозорг

-          къщите Tabatabaei и Abbasian, и хамамът Sultan Mir Ahmad – комбиниран билет около 9 долара (350 000 риала)

Нощувка в Кашан – хотел Rose House (встрани от центъра)

Ден 2

Абяне – вход за селото 2,5 долара (100 000 риала)

Бадруд – комплексът Imamzadeh Agha Ali Abbas

Исфахан

-          арменската църква Vank и комплексът около нея – вход 5 долара (200 000 риала)

-          Вечерна разходка по моста на 33 арки

-          Най-добрият ресторант в Исфахан – „Бастани”, намира се на централния площад, до Джамията на Шаха.

Ден 3

Исфахан

-          Петъчната джамия (Masjed-e Jameh) вход 5 долара (200 000 риала)

-          Връщане до централния площад изцяло през покртия пазар – Bazar-e Bozorg

-         Джамията на Шаха (Masjed-e Shah) вход 5 долара (200 000 риала)

-          Дворецът Kakh-e Ali Qapu  - вход 5 долара (200 000 риала)

-         Джамията на Шейх Лотфолах (Masjed-e Sheikh Lotfollah)вход 5 долара (200 000 риала)

-          Дворецът Kakh-e Chehel Sotun - вход 5 долара (200 000 риала)

Ден 4

Мейбод

-          Крепостта Нарин – вход около 4 долара (150 000 риала)

-          Ледената къща (Yakhchal) – вход 2,5 долара (100 000 риала)

-          По пътя Кулата за гълъби (Kaboutar Khaneh)

Язд

-          Градината Долат Абад (Bagh-e Dolat Abad) вход около 4 долара (150 000 риала)

-          Кулите на мълчанието (Dakhmeh-ye Zartoshtiyun) вход 2,5 долара (100 000 риала)

-          Петъчната джамия (Masjed-e Jameh) вход 2 долара (80 000 риала)

-          Комплексът Амир Чакмак

-          Водохранилището Sahab A Zaman вход  около 1 долар (50 000 риала)  - случайно попаднахме на демонстрация на персийски танци и бойни изкуства в залата над водохранилището

-          Вечеря в ресторант Fooka (на улицата водеща към Петъчната джамия)

Нощувка в Язд - хотел Silk Road Hotel (много добро местоположение, на минута от Петъчната джамия)

Ден 5

Язд

-          Разходка из Стария град:  Затворът на Александър (Alexander’s Prison - вход около 4 долара (150 000 риала), Къщата Лари (Khan-e Lari - вход 2 долара (80 000 риала), гробницата на 12-те имама

Пасаргад (Pasargadae) вход 5 долара (200 000 риала)

Нощувка в Персеполис  - Apadana Persepolis Hotel (разположен до входа на самия комплекс)

Ден 6

Персеполис - вход 5 долара (200 000 риала), гид – 15 долара (600 000 риала) – за група до 15 човека

Naqsh-e Rostam (гробниците на Дариуш I, Дариуш II, Ксеркс I и Артаксеркс I) вход 5 долара (200 000 риала)

Шираз

-          Градината Ерам - вход 5 долара (200 000 риала)

-          Комплексът Aramgah-e Shah-e Cheragh

-          Гробът на Саади - вход 5 долара (200 000 риала)

-          Гробът на Хафез - вход 5 долара (200 000 риала)

-          Coffee Shop – най-впечатляващото заведение в Шираз – ирански дом, превърнат в уютно място за храна и срещи – намира се близо до хотел Keyvan, отстрани на крепостта

Ден 7

Шираз

-          Розовата джамия (Masjed-e Nasir al Molk) вход около 4 долара (150 000 риала)

-          Комплексът Наранджестан - вход 5 долара (200 000 риала)

-          Къщата Zinat ol-Molk - вход около 4 долара (150 000 риала)

-          Гробът на Баба Кухи и гледка отвисоко към целия Шираз

-          Градината Шапури

-          Джамията Вакил (Masjed-e Vakil) вход около 4 долара (150 000 риала)

-          Базарът Вакил

Ден 8

Техеран

-          Дворецът Голестан – вход за целия комплекс около 20 долара (780 000 риала), най-впечатляващите части: градините и основните зали – около 7 долара (150 000 – градините, 150 000 – основната част)

-          Кулата Милад – вход до наблюдателната площадка 3 долара (120 000 риала)

Hazrat-e Masumeh в Кум на разсъмване

IMG_0013.JPG

Аз да се похваля с билети  и започвам да планирам. Първата седмица на март съм там. Тъй като не разполагам с много време ще ми трябва вътрешен полет за да се върна в Техрен, откъдето се прибирам. Вие какво ползвахте?

Връзка към коментар
преди 36 минути , Salsam каза:

Аз да се похваля с билети  и започвам да планирам. Първата седмица на март съм там. Тъй като не разполагам с много време ще ми трябва вътрешен полет за да се върна в Техрен, откъдето се прибирам. Вие какво ползвахте?

Ние нощен автобус, но с удоволствие бих летяла и направо от летището на следващия полет за прибиране.

Техеран не е моето място.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Salsam каза:

Вие какво ползвахте?

Честити билети! 

Ние летяхме от Шираз до Техеран  с Iran Aseman Airlines. С тази машина.

20190509_070838.jpg.a62590becd0b7ff8783c9e1be93839e8.jpg

Всичко беше наред. Първоначално имахме билети за Mahan Air, но канселираха полета предната вечер и от агенцията, която ни го беше закупила веднага ни направиха резервация за Aseman, като ни върнаха разликата в цената. Най-популярни и считани за най-хубави са Iran Air и Mahan air. Цените не са високи.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, Salsam каза:

И аз съм там между 2 и 11 март, можем да комбинираме нещо?

Връзка към коментар

За Кум на нас не ни направиха никакъв проблем за влизането (Април 2019), само ни пратиха на входа за жени за да ни облекат едни шарени наметала. Бяхме с полупрофесионална фототехника и нямаше проблем да снимаме (4 души фотографи). Да имаше гид които ни разведе и разказа за гробницата и целия религиозен комплекс и всъщност идеята е да те води само там където може да отиде чужденец. Вътре в самите помещения не се допускат чужденци, но отвън може да обиколиш навсякъде с гида. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, desislavna каза:

Най-популярни и считани за най-хубави са Iran Air и Mahan air

Работил съм за 3 (три ) авиокомпании в Иран -Mahan air, Kish air и Taban air. И за трите компании мога да кажа само добри неща. Но като че ли най-стегната е организацията и работата в Kish Air. Но за съжаление компанията не покрива всички дестинации, за които става въпрос в темата.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
На 20.10.2019 г. в 17:10, Ивайла каза:

Препоръчвам

Iran`s Travel agency, препоръчана от Desislavna. Много точни и с цени, почти два пъти по - ниски от цените, които ми дадоха другите агенции , на които писах.

Здравей, може ли да ми пратиш мейла на тази агенция. Предстои ми пътуване в Иран 25.03 - 05.04 и вече е крайно време да започна с подготовката. 

Благодаря 

Връзка към коментар
преди 50 минути , playback каза:

Здравей, може ли да ми пратиш мейла на тази агенция. Предстои ми пътуване в Иран 25.03 - 05.04 и вече е крайно време да започна с подготовката. 

Благодаря 

iranstravel@gmail.com 

Управителката  🙂 се казва Азимех и е наистина дружелюбна и професионална. В момента организирам с нея логистика в Иран, включваща кола с шофьор, самолетни билети от Техеран до Шираз и хотелско настаняване.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, SLX каза:

iranstravel@gmail.com 

Управителката  🙂 се казва Азимех и е наистина дружелюбна и професионална. В момента организирам с нея логистика в Иран, включваща кола с шофьор, самолетни билети от Техеран до Шираз и хотелско настаняване.  

Благодаря , ще се свържа с нея и аз, ние сме само двама и ще сме с обществен транспорт , така че ще ни трябва помощ от агенция. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Ivaylo A. каза:

Благодаря , ще се свържа с нея и аз, ние сме само двама и ще сме с обществен транспорт , така че ще ни трябва помощ от агенция. 

За какво ще ви трябва, щом ще сте с обществен транспорт и няма да наемате кола за цялото пътуване? Ние също бяхме с обществен транспорт и се справихме много лесно сами.

Връзка към коментар
преди 5 часа, slujitel каза:

За какво ще ви трябва, щом ще сте с обществен транспорт и няма да наемате кола за цялото пътуване? Ние също бяхме с обществен транспорт и се справихме много лесно сами.

И за мен неползването на агенция е ключова ценност 🙂 Органично не ги харесвам. В случая с Иран обаче видях по-назад в темата препоръка за тази агенция и реших просто да сверя часовника. Колата, която бях намерил под наем струваше общо 260 евро за срока на наемане, билетите Техеран - Шираз по 70, хотелското настаняване в Шираз 50. От любопитство се свързах с Азимех, получих подробна програма веднага, добре, казах си, тая е стандартна програма, голяма работа. Обаче колата с шофьор 🙂, напитки и плодове всеки ден, с включени изгреви и залези на 2 места 🙂 ми струва 300 евро, билетите за самолета по 60, хотелът в Шираз по 38... Дето се вика, не възразявам да ми е по-евтино с агенция. 

Разбира се, окончателно мнение след като се върнем, но засега съм обнадежден. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.